Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do 3000 do CXA60

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.03.2023 o 14:14, LukPl napisał:

Dokładnie, chyba bardzo trudno od razu dobrać idealny sprzęt, no chyba że ma się pieniążki na nowy, wtedy odsłuchy w salonach też dużo dają. Ja się cieszę że tu trafiłem i mam dostęp do Waszej na prawdę imponującej wiedzy, mimo że nie zawsze dobrze mi doradzano, na przykład polecono mi kiedyś Triangle Borea BR07, które nie do końca pasowały, ale za to na nich zrobiłem interes życia bo kupiłem je za jedyna 1600zł. Dzięki temu jak bym policzył wszystkie zmiany to wciąż jestem na plusie 🙂 

Jestem z jednej strony przerażony zmianą, ale jedocześnie podekscytowany. Strach jest związany z kolejnym zakupem bez odsłuchu, opierając się głównie na informacjach z Internetu, ale ja lubię ten dreszczyk emocji 🙂 Mam nadzieję że tym razem trafie. Oczywiście będę informował na bieżąco o rozwoju sytuacji.

Widzisz a ja mimo możliwości odsłuchu i przecież testowania sprzętu w domu za darmo też wtopiłem kilka razy. Może to jest nieuniknione ale ja wolę tak. 

W dniu 29.03.2023 o 15:14, LukPl napisał:

Panowie, wpadłem w lekką konsternacje. Jak wspominałem zarezerwowałem Buchardt Audio S300 MK2 z Waszego polecenia oraz przeczytaniu i obejrzeniu wielu bardzo pozytywnych recenzji. Wszystko pewnie byłoby dobrze, gdybym na tym poprzestał, ale będąc sobą dalej przekopywałem internet i w końcu trafiłem jedna recenzje w której gość niszczy te kolumny. Zdaje sobie sprawę że jest to jedna negatywna recenzja na dwadzieścia pozytywnych, ale człowiek porusza tam kilka ważnych kwestii. Między innymi deklaracji producenta o minimalizowaniu ceny przez wyłączną sprzedaż bezpośrednią z pominięciem dystrybutorów, mimo że mamy już dystrybutora u nas, który sprzedaje kolumny w tej samej cenie, ale to już poruszali niektórzy recenzenci. Wtedy ten człowiek zaczął wytykać kiepska, jak na tą kategorie cenową jakość budowy samej kolumny i zastosowanych w niej średniej jakości, tanich, ogólnodostępnych przetworników SB Acustics. Skąd wiec taka cena, skąd te rewelacyjne recenzje? Przecież chyba nie przekupili wszystkich innych recenzentów? 🙂 W dodatku producent na swojej stronie mówi że przez własna dystrybucje mogli zaoszczędzić nawet 60% na wycenie kolumny. Gdzie więc te pieniądze poszły skoro przetworniki w kolumnie to koszt jakiś 200-300zł. Obudowa to nic specjalnego, chociaż obudowa najmniej mnie interesuje jak i ceny przetworników, najważniejsze jest to jak sprzęt gra, jednak ta recenzja do której link dołączę zasiała ziarnko niepewności i chciałbym usłyszeć Wasze opinie na ten temat, będę wdzięczny za podjęcie dyskusji 🙂 

link do recenzji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kwestia ceny na linii producent - dystrybutor - sklep - klient była poruszają już miliony razy. 

Nic nowego w tym temacie nie da się napisać. 

Są za i przeciw.

Widzisz ja nie jestem fanem a jednak polecam ci je sprawdzić. Mimo że sam bym ich nie wybrał. 

No gusta. 

Jeśli ktoś ci nowi że nie i na tym kończy swoje powody to takie oceny to śmietnik. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety Panowie temat na tą chwile umarł...

Miałem bardzo nastawionego klienta, przynajmniej tak się wydawało, pisał że już słuchał Auror i jedzie je praktycznie odebrać. Jednak wydaje mi się że chodziło tylko o rezerwację, bo przyjechał i wiadomo... zrobiliśmy odsłuch, ale jaki to był odsłuch. Pokazałem chłopakowi gdzie ma usiąść żeby był w tak zwanym sweet spot. Długo tam nie usiedział bo podszedł do kolumny i przystawił ucho... myślałem, że chce sprawdzić poszczególne membrany czy działają, ale nie... tak słuchał kolumn. Po prostu szok, wiem że młody chłopak i nie ma doświadczenia ze stereo, ale tak się raczej nie słucha kolumn. Byłem pewien że są sprzedane, myślałem że dobrze wyczuwam ludzi, ale nie tym razem. Trzymałem dla niego kolumny dwa tygodnie, nawet miałem w miedzy czasie chętnego, ale jak się da słowo to wypada dotrzymać. Oczywiście zawsze ktoś może zrezygnować, ale były takie zapewnienia że założyłem ten temat. Jednak Wasze rady nie pójdą na marne, cała ta wiedza się przyda kiedy przyjdzie czas na zmiany.

Masz nauczkę. Na przyszłość mów że nie organizujesz odsłuchów w domu, tylko dla zdecydowanego kupującego możesz podłączyć na test sprawności. Szkoda czasu i życia na polskich Januszy cebulaków i ludzi bez honoru. Zajmą pół dnia i tylko stracisz swój czas zamiast go spędzić z rodziną. Jak słyszę słowo "rezerwacja" to na 90% już wiem że trafiłem właśnie na gościa, który tylko marnuje mój czas.  Przez tyle lat już się czegoś nauczyłem wystawiając coś na Olx (zwłaszcza tu) czy Allegro. Otóż jeszcze NIGDY się nie zdażyło żeby ktoś po tzw. rezerwacji coś ode mnie kupił, najczęściej później nie odbierali w ogóle telefonu i nie raczyli odpisać nawet na smsa że rezygnują. 

15 godzin temu, don111 napisał:

Masz nauczkę. Na przyszłość mów że nie organizujesz odsłuchów w domu, tylko dla zdecydowanego kupującego możesz podłączyć na test sprawności. Szkoda czasu i życia na polskich Januszy cebulaków i ludzi bez honoru. Zajmą pół dnia i tylko stracisz swój czas zamiast go spędzić z rodziną. Jak słyszę słowo "rezerwacja" to na 90% już wiem że trafiłem właśnie na gościa, który tylko marnuje mój czas.  Przez tyle lat już się czegoś nauczyłem wystawiając coś na Olx (zwłaszcza tu) czy Allegro. Otóż jeszcze NIGDY się nie zdażyło żeby ktoś po tzw. rezerwacji coś ode mnie kupił, najczęściej później nie odbierali w ogóle telefonu i nie raczyli odpisać nawet na smsa że rezygnują. 

Dokładnie, masz rację, ale też przez jednego janusza nie będę innych wrzucał z nim do jednego worka. Oczywiście siłą rzeczy zmieni się moje podejście, już nie będzie dwu tygodniowych rezerwacji, ewentualnie kilka dni zawsze mogę poczekać. Sam też byłem zły, że musiałem odwołać rezerwacje Buchardt, ale to była tylko kilkudniowa rezerwacja i zaznaczyłem człowiekowi że najpierw musze sprzedać swoje kolumny. Człowiek był bardzo wyrozumiały i jak mu opowiedziałem o januszu to jeszcze się z tego pośmialiśmy 🙂 

17 godzin temu, LukPl napisał:

Niestety Panowie temat na tą chwile umarł...

Miałem bardzo nastawionego klienta, przynajmniej tak się wydawało, pisał że już słuchał Auror i jedzie je praktycznie odebrać. Jednak wydaje mi się że chodziło tylko o rezerwację, bo przyjechał i wiadomo... zrobiliśmy odsłuch, ale jaki to był odsłuch. Pokazałem chłopakowi gdzie ma usiąść żeby był w tak zwanym sweet spot. Długo tam nie usiedział bo podszedł do kolumny i przystawił ucho... myślałem, że chce sprawdzić poszczególne membrany czy działają, ale nie... tak słuchał kolumn. Po prostu szok, wiem że młody chłopak i nie ma doświadczenia ze stereo, ale tak się raczej nie słucha kolumn. Byłem pewien że są sprzedane, myślałem że dobrze wyczuwam ludzi, ale nie tym razem. Trzymałem dla niego kolumny dwa tygodnie, nawet miałem w miedzy czasie chętnego, ale jak się da słowo to wypada dotrzymać. Oczywiście zawsze ktoś może zrezygnować, ale były takie zapewnienia że założyłem ten temat. Jednak Wasze rady nie pójdą na marne, cała ta wiedza się przyda kiedy przyjdzie czas na zmiany.

Tu nie chodzi o słowo. Sprzedawałem kilka rzeczy na olx i miałem podobnie inne niż audio. 

Rezerwacja? Pewnie a potem dupa. 

Od tamtego czasu mówię że nie robię i juz. 

A on ich chyba nie słuchał. Nawet jak nie doświadczony to przecież takie podstawy chyba by wiedział. 

Ale nie martw się bo to model który na pewno ci zejdzie dość szybko.

15 godzin temu, don111 napisał:

Przez tyle lat już się czegoś nauczyłem wystawiając coś na Olx (zwłaszcza tu) czy Allegro. Otóż jeszcze NIGDY się nie zdażyło żeby ktoś po tzw. rezerwacji coś ode mnie kupił,

No mam tak samo właśnie. 

I dotyczy to audio, starych szmat jak i zabawek.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

A on ich chyba nie słuchał. Nawet jak nie doświadczony to przecież takie podstawy chyba by wiedział. 

Ale najlepsze jest to jak on ich słuchał, uchem 5cm od kolumny i nie chodziło tu o sprawdzenie poszczególnych membran czy grają 🙂 Sam wiem że jak się słucha tak blisko, to kolumna nie brzmi dobrze. Jeszcze do tego chłopak strasznie męczył pytaniami, zanim przyjechał na odsłuch wymieniłem z nim spokojnie ze 200 wiadomości, a sam odsłuch trwał chyba z 20min, może ucho rozbolało 🙂 No nic, to tak jak kolega wcześniej napisał, pewnego rodzaju nauczka na przyszłość.

W dniu 31.03.2023 o 16:38, LukPl napisał:

Ale najlepsze jest to jak on ich słuchał, uchem 5cm od kolumny i nie chodziło tu o sprawdzenie poszczególnych membran czy grają 🙂 Sam wiem że jak się słucha tak blisko, to kolumna nie brzmi dobrze. Jeszcze do tego chłopak strasznie męczył pytaniami, zanim przyjechał na odsłuch wymieniłem z nim spokojnie ze 200 wiadomości, a sam odsłuch trwał chyba z 20min, może ucho rozbolało 🙂 No nic, to tak jak kolega wcześniej napisał, pewnego rodzaju nauczka na przyszłość.

No wyleczyłes się i dobrze. Im szybciej tym lepiej. Ale niestety takich klientów nie wyeliminujesz. Coś k tym wiem przecież 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi