Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój kinowy na poddaszu ze skosem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Te kolumny mają 92 cm z cokołem wiec wysokotonówka jest na wysokości 80-82 cm więc podstawki wskazane. I tak jak @Gmow1977 zauważył rodzi się problem bo dla lewej kolumny robi się mało miejsca😬🫣

Edytowane przez Vintageaudiofil
Godzinę temu, Rybens86 napisał:

nie muszą być na skrajach to tylko zarys 🤣

Ale jak je przybliżysz do siebie to ci się znów kąty nie będą zgadzać.... a jak rozsuniesz to ci pod skosem lewa wyjdzie i problem z odbiciami od skosa....(znów ten  skos🙄) ....Także na spokojnie to jeszcze przemyśl...Moźe trzeba lekko obniżyć i je do przodu wysunąć.Żeby kąty i  odległości zachować. Umnie te kolumny stoją  w salonie na podłodze ...ponad 3m od siebie skręcone na miejsce odsłuchu i lekko podkręcone do góry tak że biją ciut wyżej w miejsce odsłuchu. Siedzę też od nich  3m ...Fajnie grają

Także pomału... na spokojnie😉

Edytowane przez Gmow1977
31 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

Te kolumny mają 92 cm z cokołem wiec wysokotonówka jest na wysokości 80-82 cm więc podstawki wskazane. I tak jak @Gmow1977 zauważył rodzi się problem bo dla lewej kolumny robi się mało miejsca😬🫣

Masz na myśli lewa patrząc na ekran? Przecież można je dać troszkę do środka 

3 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Ale jak je przybliżysz do siebie to ci się znów kąty nie będą zgadzać.... a jak rozsuniesz to ci pod skosem lewa wyjdzie i problem z odbiciami od skosa....(znów ten  skos🙄) ....Także na spokojnie to jeszcze przemyśl...Moźe trzeba lekko obniżyć. Umnie te kolumny stoją  w salonie na podłodze ...ponad 3m od siebie skręcone na miejsce odsłuchu i lekko podkręcone do góry tak że biją ciut wyżej w miejsce odsłuchu. Siedzę też od nich  3m ...Fajnie grają

Także pomału... na spokojnie😉 

Jak skończę sufit to będę myślał dalej nad ustawieniem bo po suficie zabiorę się za ściany podstawki zrobię troszkę niższe w takim razie jak coś to się potem dołoży  czegoś  gdyby trzeba było podniesc, w tym momencie ekran zaczyna się od 44cm także jest miejsce obniżyć trochę 

Ja wczoraj sobie wydłużylem ścianki do tego dojdzie Knauf Diamant płyta i montuje regał DIY 🤣 regał i maszyna do popcornu będzie za tą ścianka więc go nie będzie widać w sciance będą głośniki tylne 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

SmartSelect_20230507_200153_Gallery.jpg

SmartSelect_20230507_200140_Gallery.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Rybens86 napisał:

Ja wczoraj sobie wydłużylem ścianki do tego dojdzie Knauf Diamant płyta i montuje regał DIY 🤣 regał i maszyna do popcornu będzie za tą ścianka więc go nie będzie widać w sciance będą głośniki tylne 

Ukryta Zawartość

SmartSelect_20230507_200153_Gallery.jpg

SmartSelect_20230507_200140_Gallery.jpg

A jak dojdziesz do kabli?....

Trzeba było węższy albo o 90' obrócić bo jak coś będziesz chciał coś przepiąć to mordengę będziesz miał...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kable puszczę sufitem ,skosem, i nad ścianka kolankowa tam jest dużo miejsca z tą ścianka to się zastanawiam no minimum 70cm musi być szerokości żeby tylnych głośników nie mieć zaraz za uchem 

Edytowane przez Rybens86
39 minut temu, Rybens86 napisał:

Kable puszczę sufitem ,skosem, i nad ścianka

Ja mówię ogólnie jak będziesz uzbrajał szafę w sprzęt Rtv. tam jest multum kabli...Rca suby, głośniki ,hdmi ,itd tam musisz mieć komfortowe dojście bo się będziesz tylko  wkur....  i gimnastikował 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

37 minut temu, Rybens86 napisał:

wyjadę nią na środek koło okna i nie powinno być problemu:)

No właśnie tak jak po zdjęciu widać, to tam będziesz musiał sporo wyjechać....Upierdliwe to będzie za każdym razem ,ale twój wybór .Przekonasz się dopiero  w użytkowaniu...🙂

Edytowane przez Gmow1977
  • 5 miesięcy później...
30 minut temu, DrWredman napisał:

I jak tam postępy. Bo coś ucichło, a niedługo sam ruszam ze swoim poddaszem… 😉

Postępy są w zakupach materiałow kwestia czasu żeby zacząć w wakacje skończyliśmy elewacje domu i teraz czyli w grudniu dopiero zaczynam sufity ( na codzien jestem za granicą ), wełna, profile , płyty Knauf diamant wszystko kupione nawet miałem konsultacje z akustykiem wszystko mam rozrysowame co i jak .Na  suficie  będzie jeszcze wyspa z płyt perforowanych także w grudniu ruszam z zabudową całego poddasza w domu.

Robiłem przymiarki do ścianki , uzupełniłem wełna nad scianami teraz już w grudniu profile I jazda

Teraz właśnie jestem na czasie zakupu profili aluminiowych pod LED , myślę o takich szerokich wokół sufitu

Ukryta Zawartość

Daj znać jak Twoje kino  lubię takie tematy 😁

SmartSelect_20231101_190739_Gallery.jpg

SmartSelect_20231101_190729_Gallery.jpg

SmartSelect_20231101_191650_Gallery.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rybens86

Z ledami jest ten problem, że nie da się ich fajnie ściemniać tak jak przygasają światła w kinie lub teatrze podczas rozpoczęcia seansu. Tylko światła żarowe mają taką możliwość. Ledy świecą minimalnie od ok. 8%, więc przyciemnianie będzie na końcu przycięte. Pytanie czy chcesz to w ogóle wykorzystywać. 
W domu mam Ledy 24V i 20W/m i przyznam, że są bardzo mocne. W kuchni 2 metry takiego leda i jest za jasno, na szczęście mogę go ściemnić, a poza tym są inne światła podszafkowe itp. 
Np. w łazience są dwie listwy pionowe po bokach geberitu, 2,7 m wysokości. 12V i 8W/m i to w zupełności wystarcza, choć i te mam ściemnione na 50%. Mam jeszcze do zrobienia led we wnęce salonowej, i tu chyba zrobię ok. 6W/m.

Koszty led też robią się spore gdy będzie dużo metrów. Listwy, taśmy Led, zasilacze, sterowanie, więc warto to dobrze przemyśleć.

W kinie u siebie chyba zrobię RGBW dla zabawy, mocne 4 żarówki ledowe aby było dobre świało robocze i kinkiety ze światłem żarowym dla klimatu.

1 minutę temu, DrWredman napisał:

Z ledami jest ten problem, że nie da się ich fajnie ściemniać tak jak przygasają światła w kinie lub teatrze podczas rozpoczęcia seansu. Tylko światła żarowe mają taką możliwość. Ledy świecą minimalnie od ok. 8%, więc przyciemnianie będzie na końcu przycięte. Pytanie czy chcesz to w ogóle wykorzystywać. 
W domu mam Ledy 24V i 20W/m i przyznam, że są bardzo mocne. W kuchni 2 metry takiego leda i jest za jasno, na szczęście mogę go ściemnić, a poza tym są inne światła podszafkowe itp. 
Np. w łazience są dwie listwy pionowe po bokach geberitu, 2,7 m wysokości. 12V i 8W/m i to w zupełności wystarcza, choć i te mam ściemnione na 50%. Mam jeszcze do zrobienia led we wnęce salonowej, i tu chyba zrobię ok. 6W/m.

Koszty led też robią się spore gdy będzie dużo metrów. Listwy, taśmy Led, zasilacze, sterowanie, więc warto to dobrze przemyśleć.

W kinie u siebie chyba zrobię RGBW dla zabawy, mocne 4 żarówki ledowe aby było dobre świało robocze i kinkiety ze światłem żarowym dla klimatu.

U mnie będzie automatyka Grenton wszystko już gotowe kwestia szafy,z ściemniaczem z tego co mówią to nie powinno być problemu, ogólnie będą jeszcze spoty wokoło więc luz :)

33 minuty temu, DrWredman napisał:

Do ledów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  montujesz ten sterownik 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  do tego pilocik 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub taki 

Ukryta Zawartość

i wszystko się pieknie sciemnia jak w kinie, kolorki itp full wypas 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

8 minut temu, Rybens86 napisał:

U mnie będzie automatyka Grenton wszystko już gotowe kwestia szafy,z ściemniaczem z tego co mówią to nie powinno być problemu, ogólnie będą jeszcze spoty wokoło więc luz 🙂

No to witam w klubie, u mnie Grenton w całym domu i właśnie ze ściemnianiem ledów są problemy. Początkowo ledy były podpięte pod Dimmery, dzięki czemu zasilacze nie musiały pobierać prądu minimalnego gdy led był wyłączony. Niby super. Większość ledów mam 24V. Jednak zbyt duży prąd rozruchowy zasilaczy, po pewnym czasie uszkadzał dimmer, który powodował, że leda nie można było wyłączyć. Najpierw padły dwa dimmery. Grenton naprawił na gwarancji. Po miesiącu padły kolejne dwa, w tym ten już naprawiany. Grenton zbadał sprawę i zalecił sterowanie ledami przez moduły RGBW. Jutro przychodzi elektryk wszystko wymieniać. Mam też ledy RGBW i z nimi nic się nie dzieje.
Ogólnie z Grentona jestem zadowolony, syn dorwał się do systemu i wdraża swoje pomysły. Jest z tym sporo roboty więc mi to pasuje, ja mówię czego potrzebuję, a on to robi 😉

2 minuty temu, donsalieri napisał:

Do ledów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  montujesz ten sterownik 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  do tego pilocik 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub taki 

Ukryta Zawartość

i wszystko się pieknie sciemnia jak w kinie, kolorki itp full wypas 

Ja będę miał wszystko w apce Grenton sterować tym będzie moduł rgbw 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, DrWredman napisał:

No to witam w klubie, u mnie Grenton w całym domu i właśnie ze ściemnianiem ledów są problemy. Początkowo ledy były podpięte pod Dimmery, dzięki czemu zasilacze nie musiały pobierać prądu minimalnego gdy led był wyłączony. Niby super. Większość ledów mam 24V. Jednak zbyt duży prąd rozruchowy zasilaczy, po pewnym czasie uszkadzał dimmer, który powodował, że leda nie można było wyłączyć. Najpierw padły dwa dimmery. Grenton naprawił na gwarancji. Po miesiącu padły kolejne dwa, w tym ten już naprawiany. Grenton zbadał sprawę i zalecił sterowanie ledami przez moduły RGBW. Jutro przychodzi elektryk wszystko wymieniać. Mam też ledy RGBW i z nimi nic się nie dzieje.
Ogólnie z Grentona jestem zadowolony, syn dorwał się do systemu i wdraża swoje pomysły. Jest z tym sporo roboty więc mi to pasuje, ja mówię czego potrzebuję, a on to robi 😉

Hahaha spoko cieszę się że jesteś zadowolony mam nadzieję że ja też z tego będę , zobaczymy w praktyce 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Apka to jak pilot w ręku. Chodzi mi o to aby do ściemniania jednokolorowych taśm led lub nawet żarówek ledowych nie używać modułów Dimmer, bo one dobrze działają ale tylko ze światłem żarowym.

a szafę bierz większą niż potrzeba bo u mnie niby był zapas a weszliśmy na styk.

Godzinę temu, DrWredman napisał:

Apka to jak pilot w ręku. Chodzi mi o to aby do ściemniania jednokolorowych taśm led lub nawet żarówek ledowych nie używać modułów Dimmer, bo one dobrze działają ale tylko ze światłem żarowym.

a szafę bierz większą niż potrzeba bo u mnie niby był zapas a weszliśmy na styk.

Tak do normalnych lamp mam dimmery a do ledow no to moduły LED  RGBW którymi  da się ściemniać ,także myślę że będzie ok ,ale dzięki  za info ;).Instalacje robilo  mi Nestino ich diler premium itd itd 15 lat w branży więc wiem chyba wiedzą co robią ;) 

Instalacje mam na 2 CLU i według nich powinna wystarczyć szafa 2mx1.2m + rack (alarm,net,tv sat) ale to w grudniu też zaczynamy powoli już planować szycie szafy:) ogólnie modułów mam 64 +10 smart paneli .U Ciebie jak duża szafa?

Pzdr

Szafa 2x1.2 to chyba wystarczy.

Moja szafa ma 80x156 cm ale nie mam rolet więc odpadło trochę modułów i tylko kilka sterowanych gniazdek. Polecam zrobić więcej sterowanych gniazdek np pod lampy stojące i lampki biurkowe, ale też bramę garażową i wszystkie gniazdka w kotłowni, albo pod gniazdko do choinki. Np. uruchomienie pompki cyrkulacyjnej (o ile masz cyrkulację wody) możesz sterować grentonem.  Smart panele mam tam gdzie jest sterowanie temperaturą, a gdzieniegdzie panele 4 lub 8 pól (razem chyba 11 sztuk) i kilka zwykłych włączników.

Szafę rack też mam oddzielnie. Po kilka skrętek w każdym pokoju. Jeśli jeszcze nie ciągnąłeś to pociągnij KAT6, ja mam większość KAT5e, ale w gabinecie 6xKAT6 a reszta pomieszczeń średnio 2xKAT5e + 2xKAT6. Ważne aby mieć przynajmniej jedną zapasową żyłę gdyby coś padło, a paść może bo w poprzednim mieszkaniu po 10 latach dwie skrętki szlag trafił. Gdybym robił od nowa to tylko KAT6 + 2xświatłowód w każdym pokoju. Sam kabel światłowodowy jest tani ale myślę, że z czasem to też będzie standardem.

No i jeszcze błąd ludzki. Pomimo dokumentacji zdjęciowej panowie od sufitów podwieszanych przewiercili 3 skrętki. Na szczęście dało się to poprawić (pociągnąć cały kabel od nowa) bez większej demolki bo ściany oczywiście już były pomalowane.

Ja już jestem po projekcie który był długo omawiany aż chyba za długo 😂 więc myślę że będzie bez nie spodzianek, ja mam rolety i żaluzje tez , jeszcze właśnie w pokoju kinowym chce multisensor żeby też z grentona sterować av,tynkach ale tak mam skretki X2 w prawie każdym pokoju ,tv sat it'd.Jako magistrala mam kat 5 ale ethernet do gniazdek kat 6 , zobaczymy w praktyce 😁

• 3 miesiące później...

Witaj

Działam może nie bezpośrednio w pokoju ale robię wszystko wokół pokoju żeby w końcu tam zacząć 😁 w kwietniu chce skończyć ruszt i zacząć plytowac pokoje w całym domu w tym i w moim pokoju uzupełnić wełna itd ,w maju uruchomić elektrykę w czerwcu automatykę już w tym ledy(profile,taśmy ) już kupione czekają na montaż, między czasie fotele kupilem 4, wykładzina także wszystko jest tylko czeka na czas i montaż.Jesli się wyrobie to w kwietniu coś wrzucę:)

• 7 miesięcy później...
W dniu 18.02.2024 o 06:38, Rybens86 napisał:

Jesli się wyrobie to w kwietniu coś wrzucę:)

Kwiecień plecień coś przeplata....A u Ciebie co ? Salka już działa?

Edytowane przez Gmow1977

Nie zebym się czepiał ale temat był załozony 1 kwietnia. Moze to był tylko taki zart na prima aprilis 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

5 minut temu, brewka87 napisał:

Moze to był tylko taki zart na prima aprilis

Coś tam majstrował...może zmajstrował😁I się pochwali...Od kwietnia kupę czasu minęło  zobaczymy😀

5 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Coś tam majstrował...może zmajstrował😁I się pochwali...Od kwietnia kupę czasu minęło  zobaczymy😀

Tak ale sam widzisz ile na forum tematów widmo na temat salek kinowych. Osobiscie je wczoraj wykopałeś, bo cisza w kazdym od wielu miesięcy. @DrWredman tez cos tam majstrował na poddaszu i temat umarł.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, brewka87 napisał:

😂😂😂

Witajcie,u mnie powoli bardzo powoli w sumie bo mnie na budowie nie ma właśnie uruchamiamy automatykę w domu jeszcze mi się zmieniła koncepcja LEDow w pokoju więc dociagnelismy parę przewodów,25.10 mam zaplanowany transport płyt perforowanych i ogniowych bo będzie X2 płytowane jak nie wierzycie to wstawię potem zdjęcia;), temat nie umarł w tamtym miesiącu w końcu materiał na ekran przyszedł center stage xd

Zainwestowalem w ten pokój narazie ponad 40 tys PLN więc napewno się nie wycofam , tylko jak wspomniałem próbuje wykończyć dom więc w tym momencie chce zamknąć sufity a żeby to zrobić muszę już mieć działająca automatykę żeby się nie okazało że gdzieś trzeba jeszcze przewody puścić + taki że ciągle mi terminy przekładają i trochę już się to ciągnie a bez sufitu nie mogę ruszyć dalej

Ukryta Zawartość

SmartSelect_20241001_064518_Gmail.jpg

SmartSelect_20241010_084839_Samsung Internet.jpg

SmartSelect_20241010_085407_Gallery.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rybens86
52 minuty temu, Rybens86 napisał:

Witajcie,u mnie powoli bardzo powoli w sumie bo mnie na budowie nie ma właśnie uruchamiamy automatykę w domu jeszcze mi się zmieniła koncepcja LEDow w pokoju więc dociagnelismy parę przewodów,25.10 mam zaplanowany transport płyt perforowanych i ogniowych bo będzie X2 płytowane jak nie wierzycie to wstawię potem zdjęcia;), temat nie umarł w tamtym miesiącu w końcu materiał na ekran przyszedł center stage xd

Zainwestowalem w ten pokój narazie ponad 40 tys PLN więc napewno się nie wycofam , tylko jak wspomniałem próbuje wykończyć dom więc w tym momencie chce zamknąć sufity a żeby to zrobić muszę już mieć działająca automatykę żeby się nie okazało że gdzieś trzeba jeszcze przewody puścić + taki że ciągle mi terminy przekładają i trochę już się to ciągnie a bez sufitu nie mogę ruszyć dalej

Ukryta Zawartość

SmartSelect_20241001_064518_Gmail.jpg

SmartSelect_20241010_084839_Samsung Internet.jpg

SmartSelect_20241010_085407_Gallery.jpg

O... no i fajnie ,że temat  nie umarł .Daj znać od  czasu do czasu.Bo WSZYSCY jesteśmy ciekawi jak idą postępy.Nawet jak to małe kroczki są😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi