Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój kinowy na poddaszu ze skosem

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, RAF77 napisał:

Już dwa fotele z dermy poszły na śmieci. Nigdy więcej.

No ja wczesniej podobnie jak Gmow myslalem, ze chodzi o fotel skorzany tylko w ludzkich pieniądzach. Jesli to derma, to moim zdaniem niewarte zadnych pieniędzy wlasnie ze względu na nietrwałosc. Derma nawet jak nikt nie będzie na fotelu siadac, to za jakis czas się rozleci..

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jak się rozleci to zawiozę do tapicera, podoba mi się kształt i funkcje, co do oddychania to w pokoju jest wentylacja+ klimatyzacja więc o pocenie dupska jestem spokojny 

18 minut temu, brewka87 napisał:

No ja wczesniej podobnie jak Gmow myslalem, ze chodzi o fotel skorzany tylko w ludzkich pieniądzach

Fakt nabrałem się... Co do ekoskóry to chyba każdy z nas przez to przechodził...Za prawdziwą skórę to nie te pieniądze.Rok ,może dwa wytrzyma.Poużytkuje sprawdzi potem może wymieni a może obije czymś lepszym. Na start  wystarczy😉

A jak mu się dupa spoci to se kocyk podłoży🙃

1 minutę temu, Gmow1977 napisał:

Fakt nabrałem się... Co do ekoskóry to chyba każdy z nas przez to przechodził...Za prawdziwą skórę to nie te pieniądze.Rok ,może dwa wytrzyma.Poużytkuje sprawdzi potem może wymieni a może obije czymś lepszym. Na start  wystarczy😉

A jak mu się dupa spoci to se kocyk podłoży🙃

Ja przecież w tych pieniadzach nie spodziewałem się prawdziwej skóry:) naprawdę nie mam z tym problemu kiedyś je obić dobrym materiałem np właśnie welurem ale za sam kształt, elektrykę ,LED to myślę że cena ok patrząc no na fotele za 2 tys $....

37 minut temu, Gmow1977 napisał:

Za prawdziwą skórę to nie te pieniądze.Rok ,może dwa wytrzyma.

Ja nie widziałem wcześniej w tym temacie aby padła cena za fotel. Widziałem tylko zdjęcia fotela, a że zdjęcia to trudno zgadnąć jaki materiał ;)

51 minut temu, Rybens86 napisał:

Jak się rozleci to zawiozę do tapicera, podoba mi się kształt i funkcje, co do oddychania to w pokoju jest wentylacja+ klimatyzacja więc o pocenie dupska jestem spokojny 

Rozumiem. Z tym oddychaniem materiału to chyba nie zrozumiałeś co mam na myśli. Wentylacja plus klima nie ma tu znaczenia ale jeśli jesteś spokojny to dobrze :)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

24 minuty temu, brewka87 napisał:

Ja nie widziałem wcześniej w tym temacie aby padła cena za fotel. Widziałem tylko zdjęcia fotela, a że zdjęcia to trudno zgadnąć jaki materiał ;)

Rozumiem. Z tym oddychaniem materiału to chyba nie zrozumiałeś co mam na myśli. Wentylacja plus klima nie ma tu znaczenia ale jeśli jesteś spokojny to dobrze :)

No domyślam się że jak usiądę a ten materiał nie oddycha to rak czy siak nie będzie przyjemne no trudno zobaczymy, teraz wykładzina tutaj takich dylematów nie będzie;)

31 minut temu, brewka87 napisał:

Ja nie widziałem wcześniej w tym temacie aby padła cena za fotel

Coś chyba ok.400 euro rzuciło mi się na Amazonie...Ale trzeba zapytać u źródła...Przecież @Rybens86kupił to chyba nie tajemnica😁

6 minut temu, Gmow1977 napisał:

Coś chyba ok.400 euro rzuciło mi się na Amazonie...Ale trzeba zapytać u źródła...Przecież @Rybens86kupił to chyba nie tajemnica😁

Tak 400 euro za sztukę dokładnie więc też nie wielkie pieniądze a mamy elektrykę masaż, podgrzewanie tyłka LED więc naprawdę jak się materiał zniszczy to nie ma problemu zrobic tam czarny welur 

30 minut temu, Gmow1977 napisał:

Coś chyba ok.400 euro rzuciło mi się na Amazonie

Wcześniej cena była owiana tajemnicą 😁 Jak został podany link do Amazona, to wszedłem I dopiero wtedy poznałem cenę i wspomniałem o tym, że to nie będzie pachnieć skórą 😉

2 minuty temu, brewka87 napisał:

wspomniałem o tym, że to nie będzie pachnieć skórą 😉

Są i modele skórzane w tych pieniądzach,też  typowo kinowe ...ale nie na Amazonie😉

Gość

(Konto usunięte)

Szczerze to nie ważne, kolega kupił fotele za 400€ a do Valenci to by musiał dużo jeszcze dopłacić tz Żona! Nie zapominajmy że to prezent a prezentów się nie wybrzydza😉

Kup od razu welurowe koce i masz spokój👌

49 minut temu, Gmow1977 napisał:

Są i modele skórzane w tych pieniądzach,też  typowo kinowe ...ale nie na Amazonie😉

Używane?

48 minut temu, MarcinRejek napisał:

Szczerze to nie ważne, kolega kupił fotele za 400€ a do Valenci to by musiał dużo jeszcze dopłacić tz Żona! Nie zapominajmy że to prezent a prezentów się nie wybrzydza😉

Kup od razu welurowe koce i masz spokój👌

Dokładnie to była akcja spontan , jest już z głowy, pomysł z kocem dobry:)

48 minut temu, Rybens86 napisał:

Używane?

Nie, nie używane ... import z Chin.

Trochę zabawy, ale gra warta świeczki 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Gmow1977 napisał:

Nie, nie używane ... import z Chin.

Trochę zabawy, ale gra warta świeczki 😉

Ukryta Zawartość

A już za późno będę się potem martwić jak coś będzie pękać;)

Z innej beczki jak jak Wam się podoba moja koncepcja? We współpracy z Accousitc Lab

SmartSelect_20241101_183942_Gallery.jpg

SmartSelect_20241101_183934_Gallery.jpg

SmartSelect_20241101_184757_Gallery.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rybens86

To jest wyspa z płyt perforowanych a za nimi 10 cm rockton rockwool,tak nie mogę się doczekać teraz byłem na pare dni w Polsce zrobiłem tylko stelaż , na resztę zabrakło czasu bo uruchamiali mi Grentona w poniedziałek kończą więc trochę mi z nimi zeszło itd ale w grudniu chce już dac welne,kable i plytowac taki jest plan;)

Narazie podstawowa konfiguracja, najpierw muszę zrobić sufity a potem będziemy ogarniac ledy m.in w moim pokoju i tu myślałem o led adresowalnych,myślę że to będzie fajny bajer:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rybens86
  • 2 tygodnie później...

Ja u siebie też się obawiałem skosów z boku, więc ekran mam na prostej ścianie a skos za plecami. Minus tego taki, że projektor wisi nisko, bo na skosie. Chciałem zachować symetrię pomieszczenia.

W dniu 1.11.2024 o 19:16, Rybens86 napisał:

Ukryta Zawartość

Ładnie na razie wygląda ta szafa, ciekawe jak skończą szyć. U mnie po zakończeniu już tak ładnie nie wyglądała, duuuużo kabli, przekładek itp. Sporo dimmerów widzę masz, cały dom na Grentonie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez headstar

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

8 godzin temu, Gargan napisał:

Ciekawe jak będzie grało z takim skosem po jednej stronie? 🤔

DSP chyba będzie miało sporo do roboty 🤔

Wiesz wbrew opinii wielu innego wyjscia nie było, do stereo bym tak nie zrobił,do kina da się to spokojnie skaliborwac żeby było ok , zobaczymy :)narazie się tym nie przejmuje , kupiłem właśnie podnośnik do płyt gk i trzeba zaczact to wszystko płytowac:)

2 godziny temu, headstar napisał:

Ja u siebie też się obawiałem skosów z boku, więc ekran mam na prostej ścianie a skos za plecami. Minus tego taki, że projektor wisi nisko, bo na skosie. Chciałem zachować symetrię pomieszczenia.

Ładnie na razie wygląda ta szafa, ciekawe jak skończą szyć. U mnie po zakończeniu już tak ładnie nie wyglądała, duuuużo kabli, przekładek itp. Sporo dimmerów widzę masz, cały dom na Grentonie?

Tak to były początki teraz jest tak jak na zdjęciu , uruchomiliśmy w tamtym tygodniu pierwszy raz narazie podstawowe rzeczy światło,rolety , gniazdka sterowalne, jak skończę sufity to ledy ,stacja pogody, czujniki ruchu,kontraktony , klima, rekuperacja to w przyszłym roku,i tak cały dom na Grenton 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś dla ciebie.Może podglądniesz coś niecoś 🫠

Pokój kinowy ze skosem. Niestety wymiarów nie podał,ale można oszacować po proporcjach ekranu 😁

Ekran AT Cinemascoup 300cm w podstawie .Kanapa 3m od ekranu (oczy).

7.2.4  Zestaw Nubert .Górna warstwa Dali fason .Suby 2 x SVS 2000 w ustawieniu diagonalnym  jako multisub.Suby obrobione przy pomocy Mini dsp

Ampli Denon 8500.

Projektor JVC x500 Adaptacja na suficie: Skyline dyfuzory. Na skosie i ścianach ,jak widać.

Ciekawostka to pomiar subów przed i po korekcji ,które panowie przeprowadzili .Ubolewam bo ten pomiar jest wygładzony x  6.W basie nie powinno się używać wygładzania.

Mimowszystko przypomina twoje pomieszczenie 😉

Więc wklejam 😁

Edytowane przez Gmow1977
6 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Coś dla ciebie.Może podglądniesz coś niecoś 🫠

Pokój kinowy ze skosem. Niestety wymiarów nie podał,ale można oszacować po proporcjach ekranu 😁

Ekran AT Cinemascoup 300cm w podstawie .Kanapa 3m od ekranu (oczy).

7.2.4  Zestaw Nubert .Górna warstwa Dali fason .Suby 2 x SVS 2000 w ustawieniu diagonalnym  jako multisub.Suby obrobione przy pomocy Mini dsp

Ampli Denon 8500.

Projektor JVC x500 Adaptacja na suficie: Skyline dyfuzory. Na skosie i ścianach ,jak widać.

Ciekawostka to pomiar subów przed i po korekcji ,które panowie przeprowadzili .Ubolewam bo ten pomiar jest wygładzony x  6.W basie nie powinno się używać wygładzania.

Mimowszystko przypomina twoje pomieszczenie 😉

Więc wklejam 😁

Super dzięki :) czegoś takiego potrzebowałem u mnie też ekran 300cm w podstawie także jak widać da się ;) a u mnie przewidziana wyspa z płyt perforowanych  hm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Mały update ;) Udało się czasowo ogarnąć skos ,wełnę , poprowadziłem przewody do subwooferow za ekran + fronty następny etap to zabudowy glosnikow atmos i w końcu płytowanie.

Nie pamiętam czy pytałem więc spytam ,czy jest sens ciągnąć do sorround i atmos tej samej długości przewody? Amplituner i tak sobie wyrówna itd?

Dobrego nowego roku:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, Rybens86 napisał:

Nie pamiętam czy pytałem więc spytam ,czy jest sens ciągnąć do sorround i atmos tej samej długości przewody? Amplituner i tak sobie wyrówna itd?

Nie, nie trzeba nie usłyszysz tego 

Fajnie ,że działasz .Tak trzymaj💪

ŻEBYŚ w  nowym roku skończył🍾🍾🍾

35 minut temu, Rybens86 napisał:

Tak jak koledzy wyżej - nie ma to znaczenia o ile nie masz zamiaru puscić kabelka od chińskich lampek choinkowych 😉

Ja ostatnio wymieniałem okablowanie dolnych głosnikow i różnica pomiędzy lewym bocznym surroundem i prawym wynosi jakieś 7 metrów - nie słychać tego. Dałem kabel 2x2.5mm2. Różnica w rezystancjach kabli jest tak niewielka w porównaniu do impedancji głosnika, że po prostu nie może być słychać. Nawet amplituner tego nie zauważy 😉

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Tak jak koledzy wyżej - nie ma to znaczenia o ile nie masz zamiaru puscić kabelka od chińskich lampek choinkowych 😉

Ja ostatnio wymieniałem okablowanie dolnych głosnikow i różnica pomiędzy lewym bocznym surroundem i prawym wynosi jakieś 7 metrów - nie słychać tego. Dałem kabel 2x2.5mm2. Różnica w rezystancjach kabli jest tak niewielka w porównaniu do impedancji głosnika, że po prostu nie może być słychać. Nawet amplituner tego nie zauważy 😉

Do sorround mam klotz 2x1.5 ,na fronty 2x2.5 klotz , a subwoofery 2x4mm2 zgodnie z Waszymi radami;)

U mnie na 4 głosniki surround poszło blisko 50 metrów kabla, dlatego, że wszystkie pusciłem z jednej strony przy ścianie na której mam okna bo nie chciałem kabli puszczać pod listwą po podłodze w przejściu. 

Teraz, Rybens86 napisał:

Do sorround mam klotz 2x1.5

A jakie to będą odległosci od głośnika do Ampli?

8 minut temu, Gmow1977 napisał:

Nie, nie trzeba nie usłyszysz tego 

Fajnie ,że działasz .Tak trzymaj💪

ŻEBYŚ w  nowym roku skończył🍾🍾🍾

Skończyć nie skończę bo muszę zacząć łazienki robić ale chcę wstawić zabudowy glosnikow, postawić ściankę no i zaplytowac a reszta to już z górki 😁

1 minutę temu, brewka87 napisał:

U mnie na 4 głosniki surround poszło blisko 50 metrów kabla, dlatego, że wszystkie pusciłem z jednej strony przy ścianie na której mam okna bo nie chciałem kabli puszczać pod listwą po podłodze w przejściu. 

A jakie to będą odległosci od głośnika do Ampli?

Do najdalszego sorround sufitem wszystko puszczę to myślę że koło 8 m max

3 minuty temu, Rybens86 napisał:

Do najdalszego sorround sufitem wszystko puszczę to myślę że koło 8 m max

To nawet sobie tym głowy nie zawracaj 😁 u mnie najdalszy (licząc kabel) surround to z tego co pamiętam 16mb. Ten najbliższy 9mb tak więc działaj 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi