Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka ProJect K4 a głębia basu

Bartek75

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ProJect Expression z wkładką ProJect K4. Podłączyłem go do Marantza PM-68 (wbudowany przedwzmacniach) i głośników ALR Jordan. Mam wrażenie, że w porównaniu z prostym DVD Philipsa bas jest bardzo płytki. Będę wdzięczny za opnie i rekomendacje. Czy warto podłaczyć dodatkowy przedwzmacniacz albo zmienić wkładkę?

Jeśli planujesz "wchodzić" w przyszłości w coś bardziej zaawansowanego to kupno preampu jest zasadne. Nie wydaje mi się, by w Twoim Marantzu był jakiś konkretny phono preamp. Ot zwykly standart- tyle by można było podłączyć. Ad. samej wkładki w tej cenie bez uwag. Możesz również rozkręcić wzmaka i sprawdzić jaką ma ustawioną rezystancję i pojemność wejściową- co da Ci możliwość eksperymentów.

Jeżeli Project ma możliwość regulacji wysokości ramienia (VTA), to tam też należy szukać rozwiązania. Zmiana tego ustawienia choćby o milimetr powoduje zaskakująco duże zmainy w dźwięku i ma też ogromny wpływ na bas. Również staranne wyważenie wkładki ma znaczenie.

A jeżeli słuchasz i będziesz słuchał muzyki z gramofonu, to warto kupić przedwzmacniacz.

Wyboru wielkiego na rynku i tak nie ma. W konkretnych klasach cenowych możesz znaleźć 2 - 4 propozycji zwykle. I z tego co się orientuję, to w zasadzie trudno powiedzieć, że jeden jest doskonały, a drugi beznadziejny... Na pewno musisz podjąć decyzję, czy będziesz używał wkładek MC, jeżeli tak, to warto patrzeć na przedwzmacniacze MM/MC, najlepiej z jak największą ilością regulacji dla MC.

Najlepsze rozwiązanie: bierzesz kasę w garść i pożyczasz do odsłuchu do domu. Dopytaj się tylko, czy klocek, który bierzesz jest wygrzany, bo przy normalnym wzięciu do domu na weekend, nówka sztuka nie ma szans osiągnąć optimum brzmieniowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.