Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie o Atollach mile widziane

MusicMan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dzisiaj odsłuchałem sobie 2 zestawy:

1.Nad 352 + NAD 542

2.Atoll wzm. zintegr. model 50 + CD Atoll model 80

Oba na kolumnach Totem Mitem.

2. zestaw bardziej przypadł mi do gustu - dźwięk był pełniejszy.

Wstępnie przymierzam się do zestawu Atoll wzm.+CD oba modele 80. Totemy podobały mi sie,

ale duzo dobrego slyszalem i czytalem o AA Dione - ciekawe czy ktos porownywał

bezpośrednio ? Opinie mile widziane :)

Przejrzalem forum i nie za wiele jest na temat Atoll. Jest jedna bardzo pozytywna opinia

- połączenie Atoll z AA Dione. Jestem ciekaw opinii osób, które bezpośrednio porównywały

Atolle z innymi zestawami.

Zdaję sobie sprawę, że najlepiej przesłuchać osobiście, ale ja mogę tylko w co 2 sobotę

a w tyg. nie ma szans :(.

Pokój 12m2, muzyka np.: pink floyd, path metheny, living colour, dream theater ... dużo

rocka.

Wzm. + CD + tuner (jakis tani np NAD) + kolumny - max 10.000 zł.

AudioForte - miła obsługa :)

Pozdrawiam, Przemek.

https://www.audiostereo.pl/topic/16308-opinie-o-atollach-mile-widziane/

Atoll to dobra relacja jakosci dzwieku do ceny. Sluchalem tego sprzetu wielokrotnie jakkolwiek nie mam wyrobionej opinii a tylko powtrzam opinie zaprzyjaznionych ludzi pracujacych w fifi sklepie. Tak naprawde jednak podobno jakosc zaczyna sie od wyzszych serii bo ta najtansza, 50, nie wyroznia sie specjalnie na tle innych podobnych: NAD, Rotel, Roksan Kandy itp. Swietna takze jest podobno kombinacja przedwzmacniacz + koncowka.

pzdrw

soso

Music Man

Słuchałem przez kilka godzin u znajomego cd Atolla, ale niższy model, CD 50. Podłączony był do wzmacniacza NAD 352 i kolumny Audio Academy Phebe. Muszę powiedzieć, że bardzo mi się podobało. Dźwięk był dobrze nasycony w barwy, leciutko ocieplony ale bez utraty szczegółowości. Bardzo dobra dynamika.

Porównywaliśmy tego CD 50 między innymi z moim, droższym odtwarzaczem Primare D 20. I powiem tak: dynamika na porównywalnym poziomie /tylko z lekkim wskazaniem na Primara/, nasycenie barwami i muzykalność lepsza w Atollu /Primar jest bardziej chłodny, taki "obiektywny"/ natomiast jeśli chodzi o szczegółowość, szybkość dźwięku i lokalizację poszczególny instrumentalistów wygrał Primar /doskonale "wycinał" poszczególne dźwięki, każdy miał swoje miejsce, nic się nie zlewało, nazwaliśmy go "Szwedzkim Chirurgiem"/.

W starciu był jeszcze CD Yamahy CDX 993, ale to zupełnie inna szkoła brzmienia - dźwięk ocieplony, bardziej miękki, taki "pluszowy". Nie mówię że gorszy, tylko inny.

Reasumując - Atoll zaskoczył mnie bardzo, bardzo fajny odtwarzacz. A przy cenie sklepowsej poniżej 2,5 tys. zł to rewelacja. Wszyskie NAD?y, CA Azury i Rotele 02 wciąga nosem :-) To moja opinia.

Pozdrawiam Stempur

Witam posiadam atoll cd50. Gra w zestawie z nad352. I uzupelniaja sie doskonale. Zagadza sie ze najtansze atolle to podobny zakres jakosci co rotel, nad, CA itp. Tak jest ze wzmacniaczami. Przy zrodle sluchac juz spore roznice. Odsluchiwalem i w audioforte 3 cd. Wszystkie podlaczone naraz do wmacniacza NAD 352 kablami XLO Pro 150. Trzy modele to CA Azur 640 (odpadl jako pierwszy) NAD 524 (fajny ale po wlaczeniu atolla slychac bylo roznice jakosci dzwieku. Ostre odrywajace sie od calosci soprany i brak tak realistycznych instrumentow) no i atoll ktorego w efekcie odsluchow kupilem. Ma on lekko ocieplony dzwiek czego akurat szukalem w swoim systemie i bardzo fajny gleboki i doskonale kontrolowany bas(chyba najwiekszy plus). Stereofonia jest bez zarzutu choc pierwsze wrarzenie jest takie ze brak troche glebi sceny ale wzamian otrzymujemu doskonala muzykalnosc. Warto dobrac do niego odpowiednie otwarte i szczegolowe kable.

Po kupnie atolla wyciagnalem dawno niesluchane plyty z muzyka rockowa. I ja, wielbiciel kobiecych delikatnych glosow, przez tydzien nie wyjmowalem z kieszeni CD plyty malo delikatnego zespolu TOOL :))))

U mnie calosc gra z glosnikami AA Phoebe i stworzylo spojna calosc.

Witam Panów,

Podzielam opinię stempura i larsona3 :-) Słuchaliśmy CD-ka Atolla razem z Primare D20 i moją Yamahą CDX-993 i "mały francuz" wypadł bardzo korzystnie. To naprawdę interesujące urządzenia są, mimo ich - moim zdaniem - nieszczególnej szaty zewnętrznej... Faktem jest, że wszsytkie trzy odsłuchiwane przez nas odtwarzacze prezentowały mniej więcej równy poziom, ale każdy z nich "pochodził z zupełnie innej szkoły brzmieniowej" ... Wówczas najlepiej - wg mnie - wypadł Atoll CD50 - świetnie "dogadał" się z NADem 352 i AA Phoebe. Co przecież - mój drogi larsonie - poskutkowało zakupem rzeczonego Atolla ;-D

• 2 lata później...

Panowie, a co z nową integrą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest jeszcze końcówka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ceny bardzo przyzwoite, wykonanie tip top (wczoraj oglądałem, tylko, na Rejtana), może ktoś słuchał? Toż to ostatni Mohikanin, z takim wykonaniem, nie chińszczyzna, cena bliżej piątki niż magicznych, "okołohiendowych" 10kzł. Jak jeszcze brzmienie takie jak reszta, to tylko brac!!! No to jak?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

A oto końcówka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Co Wy na to, cena ok. 1200EUR, a bebechy zgodnie ze starą, dobra szkołą. Porządne gniazda, w ogóle przyjemny sprzęcior. Nie żebym był rzecznikiem Atolla, ale takich produktów za te pieniądze teraz jakby mniej.

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Sluchalem kiedys Atolla IN50 i IN80 na Phonarach P30 z odtwarzaczem NAD-a 541. Dzwiek byl naturalny, realistyczny, dobrze wypelniony bez preferencji jakiegos pasma, dobra dynamika i to przyjemne lekkie ocieplenie. IN 50 byl w brzmieniu troche nerwowy i mial troche niepoukladana scene dlatego polecalbym jakby cos IN 80. Przy tej okazji slyszalem tez Cyrusa 5 ktory moim zdaniem gral podobnym dzwiekiem ale z troche bardziej szorstka srednica. Do tej pory to obok Cyrusa najlepszy wzmacniacz jaki slyszalem za rozsadna cene. Co do CD-ow to czytalem gdzies, ze ktorys model to po prostu przerobiony technics 590 czy jakos tak.

atolle grały na audio show z anthony gallo, mimo problemów z basem dzwiek pełny i plastyczny. nawet sie zdziwiłem ze to atolle tak grają. Jak sluchales totem mite to AA dione nie zagra lepiej,szkoda czasu, do 12 m mite moze byc ok. chociaz te kolumny lubia troche luzu wokol siebie.

No, znalazlem. CD 100 od Atolla ma platyne od Technicsa SL-PG 490/590.

"Tecnically speaking, the CD 100 is a traditional single-bit Japanese CD player with a new output analogue stage and a toroidal transformer that feeds it. A closer look at the inside of the CD 100 unveils its inner secrets.

The CD transport is a Philips VAM 1201/03 unit, used in many budget Japanese players while the digital circuits and audio boards (including the diminutive power supply transformer) are those of the Technics SL-PG 490/590, the entry-level players from the Japanese Company (priced around 150 $). It's no mystery, the boards still show the SP-PG 490/590 labels on them."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.