Skocz do zawartości
IGNORED

SŁUCHAWKI 5.1 JAKIE?

X-MAN

Rekomendowane odpowiedzi

DOBRY

Wiem że oglądanie filmow w kinie domowym wiąze sie z nadmiernym natężeniem dzwieku w domu.Wiadomo sasiedzi ,rodzice ,zona ,dzieci też mieszkaja w naszych mieszkaniach i czasami sobie nie zycza takiego halasu Oczywiscie w nocy tez by sie chcialo oglądac filmy wiadomo o co chodzi.Nawiązujac do tego wszystkiego alternatywą wydaja sie sluchawki 5.1 . Ja osobiscie mialaem jakis czas temu sluchawki 5.1 firmy mediatech mt-370 .Z dzwięku bylem zadowolony na 110% to co tam uslyszalem to mnie mile zaskoczylo,ale sluchawki okazaly sie bardzo awaryjne . Mialem trzy awarie tego sprzetu w krotkim czasie.Może to wina tej firmy albo dodanego do kompletu malego wzmacniacza ktory byl zamocny{w osobistym mniemaniu} Więc swoje pytanie kieruje do posiadaczy jakis sluchawek 5.1 lub tych co mieli z nimi stycznosc .Jakie modele byście polecali {nie duzo tego na rynku}i jak sie sprawują

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/16337-s%C5%82uchawki-51-jakie/

Są dwie kategorie słuchawek "5.1". Pierwsza to gotowe zestawy ze wzmacniaczem słuchawkowym, który ma zaimplementowany jeden z algorytmów binauralnej wirtualizacji dźwięku - na razie na mój gust najbardziej przekonująco brzmi Dolby Headphone. Z tych zestawów możesz kupić np. Pioneery SE-DIR800C. Weź jednak pod uwagę, że coraz więcej amplitunerów też coś w tym guście zastosowane na wyjściu słuchawkowym, np. Silent Cinema w Yamahach czy właśnie Dolby Headphone w Harmanach serii x35. Wtedy zupełnie miły efekt uzyskuje się już z parą "normalnych" słuchawek z przedziału licząc powiedzmy od 300-350 zł.

Druga kategoria to słuchawki faktycznie wyposażone w sześć przetworników i trzy wtyczki. W ich produkcji specjalizują się chińskie firmy znane z produkcji np. najtańszych myszek komputerowych (mediatech, mint) czy radiatorów (zalman). Ich działanie to raczej efekt placebo, bo rozróżnienie, który z położonych 5mm od siebie głośniczków po 3$ każdy akurat się odzywa jest nie zawsze łatwe. Tandetne wykonanie tych wynalazków przejawia się nie tylko kiepskim dźwiękiem, ale też wysoką awaryjnością.

Qot,

Rzuciłem taką kwotę bo mniej więcej za tyle Matdb kupił Beyerdynamiki DTX900, których osobiście nie testowałem ale słyszałem już o nich wiele dobrego, podobno grają lekko i przejrzyście z ładną przestrzenią - a właśnie taka charakterystyka pozwala osiagnąć synergię z układem w ampach Yamahy.

Osobiście najczęściej oglądam filmy na Silent Cinema + Sennheiser HD590, które kosztują coś koło 2x więcej (używane ~400), ale poziom wrażeń, który zapewniają wart jest dużo większych pieniędzy.

X-man - naprawdę nie wiem, gdzie te pionki można kupić, ale wiem że można - najlepiej zadzwoń do dystrybutora. Nigdy nie brałem ich pod uwagę jako sprzętu dla siebie, więc nie szukałem ich w Polsce.

Spilner to potrafi pocieszyć i podnieść na duchu człowieka: „głośniczków po 3$ każdy”, „przetworniki w Audigy 2 ZF za 0,1 $ hurtem” itd. :) ale jak pisał Dostojewski „lepiej być nieszczęśliwym i WIEDZIEĆ, niż być szczęśliwym i żyć w nieświadomości” zatem dobrze kolega robi… swoją drogą to ciekawe skąd Spilner bierze tak szczegółowe i CIEKAWE informacje??? Pozdrawiam.

Z Dostojewskim zgodzić się mogę, ale tylko częściowo. Pomyśl zresztą, czy w Twojej ocenie można postawić przy tym twierdzeniu duży kwantyfikator? Wyobraź sobie, że nie masz wpływu na zastane status quo i pełnia wiedzy przynieść może tylko cierpienie. Po co wtedy szukać oświecenia? Przecież wszystko, co mamy na tej ziemi, to czas nam dany; przeżyjmy go w jak najlepszym nastroju.

Co innego, kiedy wybór wciąż jest możliwy. Prosta kalkulacja, matdb. Słuchawki zalmana 5.1 kosztują 50$ bez wzmacniacza. Odlicz ~20 na marże pośredników, producenta i podatek. Odlicz 10$ na obudowę i okablowanie. W najlepszym razie zostanie ci nędzne 20 dolców na sześć głośników. Warto? Rzecz gustu.

A o przetwornikach w Audigy sporo jest na head-fi.org w dziale "Computers-as-source". Polecam jako ciekawą lekturę, choć faktycznie przygnębiającą. Na szczęście są sterowniki kxprojecta. =)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.