Skocz do zawartości
IGNORED

jutro kupuje-mam dosyc

czart

Rekomendowane odpowiedzi

sluchajcie nie wiem czy wy tez macie takie dylematy ale tak to wyglada u mnie - malo czasu na odsluchy , a jak juz mam to nie wiem co sluchac nie mam wlasnych plytek zadnego odniesienia wertuje i czytam forum i to tylko odwleka w czasie moj zakup a chce miec cos juz w domu

zdecydowalem jutro kupuje w ciemno cambridge 540 amplituner 2700zl na alegro

dvd pioneer 575 600zl alegro no i kolumienki a nigdy ich nie sluchalem hm- AE evo 3 na tyl mniejsze evo 1 razem kosztuja cos kolo 3300zl

a wiec wyszla mi suma 6600 bez suba i centralnego ale to potem

macie pojecie jak to zagra - zdecydowalem sie na cambridge bo zalezy mi na stereo mniej na kinie a ponoc jest dobry w stereo a slucham muzyki roznej gluwnie radio wiec sporo wesolych przebojow pok ok 30mkw

koledzy doradzcie czy mozna wydac te pieniadze lepiej nie chce i nie wiem czego dalej sluchac

czekam na wasze opinie

https://www.audiostereo.pl/topic/16373-jutro-kupuje-mam-dosyc/

Ten CA rzeczywiście pięknie zagra w stereo, za to w kinie wyłoży się całkowicie. A jeśli tak, to może lepiej od razu zdecydować się na wzmak stereo CA640 a za zaoszczędzone pieniądze dokupić do niego CD CA640 (tylko ten i żaden inny). Jeśli koniecznie zależy ci również na kinie do może Harmi....

dlaczego sie wylozy przeciez to amplituner a jesli harmi to czy cos naprawde konkretnego mozna kupic za 2700

jeszcze raz powiem ze budzet ograniczony audiofilem nie jestem czy jestem w stanie wychwcic drobne niuanse a ja chce sluchac stereo zona kino i nie ma szans na dwa zestawy nie wyribie sie

Jest wyjście:

amplituner + końcówka mocy stereo :)

ale wtedy nie ma sensu pakować sporej kasy w ampli ylko np. AVR230 (za ok. 1800 na Allegro) + Rotel RB03 (1500 zl) i zarówno w kinie jak i stereo rozwala CA540...

tez nie mam pojecia a do tego napewno platanina kabli trzeba cos rozlaczyc zeby iine polaczyc ja chce przyjsc do domu odpalic pare kawalkow z radia moze jakas plytke a wieczorem filmik czy to za wiele dla amplitunera nie bede wsluchiwal sie w koncerty bacha itd

Alez nie ma żadnej plątaniny kabli i nic nie trzeba przełaczać to proste:

Kablem 2xRCA (chinch) łączycie wyjścia pre-out (front L/R) amplitunera z wejściem końcówki mocy. Frontowe głośniki podłaczacie nie do amplitunera tylko do końcówki mocy (pozostałe do ampla) i to wszystko.

Właczając amplituner włacza się też koncowka mocy a z pilota amplitunera normalnie steruje się głośnością (koncówka nie ma żadnej własnej regulacji) w użytkowaniu nie odczywa się żadnej róznicy !

W kinie domowym amplituner obsługuje pozostałe 3 kanały (center i surround L/R) a końcówka przód nic nie trzeba przepinać ani zmieniać w ustawieniach.

Prawda jakie to proste ?

no dobra moze i proste

ale powiedz jak dwa urzadzenia moga w tej samej cenie byc lepsze niz jedno i miec jak to kazdy prawie twierdzi lepsza zawartosc niz taki kombajn amplituner

upraszczajac mamy 3000kzl i jedna OBUDOWA mniej kabli transformatorow i calej reszty no jak fizycznie kupic tuner ,koncowke mocy, dwie obudowy dwa kable i nie wiem co jeszcze zeby wyszlo w ej samej cenie i na dodatek lepiej

moze nie rozumiem tego ale taniej kupic karton 2litrowy niz 2x 1 litr tego samego plynu

fakt ten duzy otwarty moze jutro smakowac gorzej niz otwarty maly przed chwila ale czy zwykly czlowiek ktory ma inne problemy jest w stanie to wyraznie poczuc

>czart

ale nie bierz tez tak powaznie co my ci tu wypisujemy bo jak ma coś tam brzeczeć sobie to co bys nie kupił to bedzie dobrze...myślę że nawet nie trzeba takiej kasy wydawać jakiś denon 1705 za 1050 zł z DVD (Pioneer, Samsung albo też Denon żeby ładnie razem wyglądało) i też będzie brzęczeć nawet nie najgorzej.

zareczam ci ze zagra lepie a jak to mozliwe ?

to proste: w koncówce mocy jest tylko to co niezbędne a w amplitunerze płacisz za mnóstwo niepotrzebnych bajerów. Koncówka to urządzenie wyspecjalizowane w jednym konkretnym celu: wzmocnic sygnał i podać go na głosniki a nie musze ci chyba udowaniac ze specjalizacja ma sens - co jest dobre do wszystkiego to jest do niczego :)

klemens nie zalezy mi na wygladzie poprostu zakladam ze mam sie zmiescic z kinem 5.1 w 8000zl i chce to wydac na zabawki ktore sa warte kazdej zlotowki bez wpadania w zachwyt nad poszczegolnym elementem wiec glosmiki ok 4500 a elektronika 3500 no moze z kazdego odekme po 200 na kabelki wiec 4300 glosniki 3300 elektronika a bedzie to gralo z dvd pioneerem 575 wiec sam widzisz malo profesjonalnie i kabelki 400 zl

taka zimna kalkulacja bo uwazam ze nie wielkie szanse z taka kwota zeby odczuwac kolosalne roznice w brzmieniu nic w domu nie mam a bym chcial zeby cos gralo ladnie przyjemnie

Teraz zauważyłem że masz 30 m2 to sporo myslę że końcówka mocy by się dobrze czuła w takim metrażu :))

Żeby uzyskać dobry dźwięk potrzebujesz kolumn podłogowych o dobrej wydajności - myślę że AE EVO3 powinny sobie poradzić ale żeby zagrały dynamicznie przydałby im się dobry napęd.

wlasnie jade posluchac tych evo 3 jak maja z harmanem 430 jak maja i zobacze czy gra fajnie jak tak to musze kupic

krew mnie zalewa nie wiedzialem ze to takie trudne

powinienem byl zaoszczedzic nerwow wszystkim i sobie wpasc na szybko do MM kupic jakis zestawik w promocji za 6- 8 kzl i bylo by po bolu dawno by gralo a jaby sie zajal czyms konkretnym

juz wymiekam

Czart

Nie przejmuj się, jeżeli masz możliwość to jedź i odsłuchaj tego CA 540 R, to naprawdę gra bardzo dobrze, w stereo ma 2x100 Wat, i są to raczej prawdziwe dane. Do 30 m2 moim zdaniem powinno wystarczyć. Jestem ciekaw ile tak naprawdę osób wypowiadających się w tym wątku słuchało tego ampli. Powiem Ci szczerze, że był to jedyny amplituner, który mi się spodobał z odsłuchiwanych przeze mnie. Jeżeli główny nacisk kładziesz na stereo to będzie to dobry wybór. Podejrzewam, że w kinie też sobie poradzi.

Pozdr.

>> mim

Co do różnicy w dźwięku - będzie to nie różnica w niuansach, a różnica w klasie dźwięku.

>> harmanowcy

Uważacie, że preamp w H/K jest dobrym partnerem dla końcówki za 2000zł? Czy będzie ona w stanie rozwinąć skrzydła?

niestety niestety niestety nic nie kupilem

sluchalem evo 3 z nadem dzwiek mocny nawet natarczywy na gorze ,duzo basu moze i fajny ale mysle ze na dluzsza mete moglbybyc meczacy no i jak dlamnie bylo malo srodka byly tam tez hyperiony wlaczono mi je z mocniejszym nadem jakis model 500 graly chyba ladniej od evo ale bez rewelacji

moze te evo by ladnie zagralo z ampli harmana

mialem etap ze kupie za 500zl wiecej za 1000 wiecej za 2000 wiecej to bedzie to --

ale nie trzeba sie obudzic kupic cos za rozsadna kase jezu ja potrrzebuje cos co mi sprawi przyjemny halas w domku jak wroce zmeczony albo ostro powarczy jak sasiedzi beda za duzo pukac

chce przyjemnego cieplego dzwieku z duza iloscia powietrza i milymi detalami i nierozlazlym basem czy to za duzo gdzie jest no moze nie zloty srodek ale cos co kupie gdzie

nie sluchalem nie bylo

jesli jest troche ostry i drapiezny to moze by obudzil te hyperiony bo one troszke takie zawiniete w jakis koc byly

--no i jeszcze jedna sprawa troche sie go boje bo sie tu naczytalem ze CA w kinie to zupelna pomylka porazka i padaka sam rozumiesz zaczynam sie uprzedzac i myslec o harmanie 430 lub 630 ale nie sluchalem mogo mi sprzedac ale nie maja do odsluchu --ale czyja bym uslyszal roznice hm

>mim

Na forum wypowiadał się kiedyś bodajże Krzych_L i bardzo chwalił HK AVR230 jako preamp dla końcówki Rotela uznał że o klasę bije w tej roli Yamahę która miał wcześniej.

Osobiście nie słyszałem ale jak czas pozwoli to wezme grata i się do sklepu przejadę, tylko do odpinanie tych wszystkich kabli...słabo mi się robi na mysl o tym samie wiecie przesuwanie mebli czolganie się i te sprawy.

powyższy wpis właściwie miał byc do vorpane a nie do mim

główną zaletą HK jest przyzwoity i "czysty" tor analogowy i analogowa regulacja dźwięku (z cyfrowym sterowaniem) cokowlwiek by to nie znaczyło.

na alegro harman 630 jest do wyjecia za 3500 zl a mysle ze wtej cenie mozna sie skusic tylko nie mam mozliwosci posluchac jak bedzie gral czy ktos sluchal ampli h430 czy 630 np z kef Q5 one mi sie podobaly no i moze monitor audio s6 bo takie tez sa na alegro

3500 to rzeczywiście niezła cena za 630. Kefów raczej nie kupuj (za ciepłe do HK), weź MA S6 i będzie super. MA S6 są cholernie szczegółowe HK dodaje im ciepełka i (moim zdaniem oczywiście) mamy ideał.

zdecydowanie wszystko z tej samej serii - tylko wtedy uzyskasz jednorodnośc i spójność dźwięku wszystkich kanałów jak kupisz MA S6 to na tyły mogą być MA S1 (swoją drogą świetne monitorki) i central też z serii silver. Taki zestawik sprawdzi się nawet w wielokanałowym SACD. Pogadaj ze sprzedającym S6 może mógłby też zalatwić pozostałe w dobrych cenach. Natomiast Sub może być inny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.