Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor audio bronze 500 vs Dali oberon 7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie ciekawi mnie wasze porównanie tych dwóch rodzai kolumn?

Podłączone to będzie pod wzm Taga hta-1000b

Muzyka: rock,pop,muzyka filmowa itd...

Pomieszczenie 25m2 

Oczekiwania: neutralność (tu wzm trochę ociepli),dobrze słyszane instrumenty,dociążony bas(nie pomylić mulącym)wokal może być słyszany delikatnie z przodu 

Inne kolumny.

Ani jedne a ani drugie nie są neutralne. 

Bronze są bardziej rozdzielcze , dokładne. Szybsze. Średnica jest czytelna , dokładna. 

Potrafią grać zarówno w średniej wielkości pomieszczeniach jak i w naprawdę sporym metrażu 

Oberon 7 to granie cieplejsze. Bas jest lżejszy, z taga będzie wchodził w niższe rejestry, będzie mniej kontrolowany.

Góra będzie mniej otwarta , drudzy powiedzą mniej atakująca. Generalnie znacznie łagodniejszy przekaz.

No i to kolumny które nadają się do mniejszych i średniej wielkości pomieszczeń.

Nie wiem jakie miałeś do tej pory preferencje ale moim zdaniem są to na tyle inne kolumny że wybór powinien być uzasadniony odsłuchem.

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Inne kolumny.

Bronze są bardziej rozdzielcze , dokładne. Szybsze. Średnica jest czytelna , dokładna. 

Potrafią grać zarówno w średniej wielkości pomieszczeniach jak i w naprawdę sporym metrażu 

Oberon 7 to granie cieplejsze. Bas jest lżejszy, z taga będzie wchodził w niższe rejestry, będzie mniej kontrolowany.

Góra będzie mniej otwarta , drudzy powiedzą mniej atakująca. Generalnie znacznie łagodniejszy przekaz.

No i to kolumny które nadają się do mniejszych i średniej wielkości pomieszczeń.

Nie wiem jakie miałeś do tej pory preferencje ale moim zdaniem są to na tyle inne kolumny że wybór powinien być uzasadniony odsłuchem.

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Inne kolumny.

No dobrze ...skoro dali to zupełnie inne brzmienie...to jaki inny zawodnik według Ciebie wszedłby na ring?😎

Odsłuch to najlepsze rozwiązanie. Piotrek bardzo dobrze opisał charakter poszczególnych kolumn, tak więc musisz sam zdecydować. Jeśli natomiast miałbym konkretnie polecić jeden model, to raczej stawiałbym na Monitor Audio Bronze 500. Jako alternatywa spójrz proszę jeszcze na polską konstrukcję Pylon Audio Diamond 25 oraz Q Acoustics 5040.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Mamy wszystkie wymienione kolumny oraz dziesiątki innych modeli, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać przy dobrej kawie. W wolnej chwili zapraszam także na nasz kanał YouTube, gdzie co tydzień poruszamy tematy audio.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Alqacustic to fajny trop. Ale tu bardzo trzeba uważać na elektornike. Już nasz naszych forach a głównie UK pojawia się informacje że one wymagają wyjątkowo dobrego parowania z wzmacniaczem. Podobnie jak dynaudio.

Pytasz jakie inne? Ale jaki brzmienie ci jest bliższe. Do tagi? Moim zdaniem acoustic Energy na przykład , magnaty serii signature, nawet Polki chodź tu przydało by się seria Reserved. Zaryzykuję, może bowersy? 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Alqacustic to fajny trop. Ale tu bardzo trzeba uważać na elektornike. Już nasz naszych forach a głównie UK pojawia się informacje że one wymagają wyjątkowo dobrego parowania z wzmacniaczem. Podobnie jak dynaudio.

Pytasz jakie inne? Ale jaki brzmienie ci jest bliższe. Do tagi? Moim zdaniem acoustic Energy na przykład , magnaty serii signature, nawet Polki chodź tu przydało by się seria Reserved. Zaryzykuję, może bowersy? 

Brzmienie mi podeszło bronze 500 ale pytanie czy coś innego jeszcze warte było odsłuchu? Inne kolumny niż bronze...wychodzę z założenia że lepiej posłuchać kilku zestawów zanim ostatecznie zapadnie decyzja. Inne kolumny mam na myśli zbliżone do dźwięku jaki oferują bronze,z góry dziękuję za pomoc 

19 minut temu, Matys2486 napisał:

Brzmienie mi podeszło bronze 500 ale pytanie czy coś innego jeszcze warte było odsłuchu? Inne kolumny niż bronze...wychodzę z założenia że lepiej posłuchać kilku zestawów zanim ostatecznie zapadnie decyzja. Inne kolumny mam na myśli zbliżone do dźwięku jaki oferują bronze,z góry dziękuję za pomoc 

Tak rozumiem. 

Czyli jak przypuszczałem do tagi brzmienie szybsze , twardsze i rozdzielcze.

Możesz sprawdzić acoustic Energy i magnaty seria signature. 

Ewentualnie cantony ale modele wyżej niż GLE

• 1 rok później...

Czy autor wątku dokonał ostatecznie jakiegoś wyboru między tymi dwoma głośnikami, a może ostatecznie zdecydował się na inny? Ciekaw jestem jaka decyzja została podjęta i co finalnie na nią wpłynęło.

Jak to się stało że trafiłeś z powrotem na ten wątek? 

Do tagi zapewne wybrał monitor audio. 

Chodź przez rok czasu To już mógł dokonać po drodze kolejnej wymiany

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jak to się stało że trafiłeś z powrotem na ten wątek? 

Do tagi zapewne wybrał monitor audio. 

Chodź przez rok czasu To już mógł dokonać po drodze kolejnej wymiany

Szukałem akurat opinii nt. różnych głośników Dali 🙂

22 minuty temu, Mark75X napisał:

Szukałem akurat opinii nt. różnych głośników Dali 🙂

Które ci potrzeba?

Dali znam od lat. Pamiętam jeszcze concepty i lectory których już nie ma.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Które ci potrzeba?

Dali znam od lat. Pamiętam jeszcze concepty i lectory których już nie ma.

Żadnych mi teraz nie potrzeba, bo jak może pamiętasz, kupowałem niedawno MA Bronze 500, co nie oznacza, że nie ciekawią mnie generalnie różne opinie i że ich nie śledzę 🙂. Dziękuję za chęć wsparcia, tak czy inaczej.

Edytowane przez Mark75X
Godzinę temu, Mark75X napisał:

Żadnych mi teraz nie potrzeba, bo jak może pamiętasz, kupowałem niedawno MA Bronze 500, co nie oznacza, że nie ciekawią mnie generalnie różne opinie i że ich nie śledzę 🙂. Dziękuję za chęć wsparcia, tak czy inaczej.

Pamiętam pamiętam

W razie gdybyś kiedyś potrzebował no to pisz do mnie To jak będę wiedział to ci powiem A jak nie będę wiedział to ci też powiem że nie wiem