Skocz do zawartości
IGNORED

koncowe prace nad zwrotnica - help

tomash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

jestem w trakcie konczenia pracy nad zwrotnica do mojego systemu, zwrotnica jest opracowywana do 3-droznego zestawu na glosnikach: GDN20/40x2(tonsil), JBL sredniotonowy (nie znam oznaczen), GDWK9/120(tonsil), posiadam pomiary tych glosnikow (impedancja i efektywnosc), kozystalem z programu LSPCAD,

to tyle tytulem wstepu, zamieszcze jeszcze wykresy jakie mi wyszly,

a moje pytanie do Was jest takie: czy poprawnie to opracowalem czy sa w moich wynikach jakies bledy dyskwalifikujace takie rozwiazanie

a przy okazji mozecie podac jakies podobne programy z ktorych kozystacie i ktore przyjmuja wyniki pomiarow w plikach tekstowych, w tym z ktorego kozystalem nie ma wypadkowej charakterystyki

z gory dziekuje i pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-277692_1.jpg] [obrazekLUKASZ-277692_2.jpg] [obrazekLUKASZ-277692_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4816-100009205 1170265537_thumb.jpg

post-4816-100009206 1170265535_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16496-koncowe-prace-nad-zwrotnica-help/

Co do pierwszego wykresu to - jesli mu wierzyc i tak zachowa się zestaw z ta zwrotnicą - jest trochę błędów, które trzebaby skorygowac. Niestety bez wykazu elementów zwrotnicy mozna jedynie teoretyzowac na temat tego wykresu. Najgorzej wypadł odcinek czerwony czyli głosnik średniotonowy. podbicia na krancach pasma będą słyszalne jako ostrosc i nosowosc, pasmo sredniotonowca ustawione jest jak dla mnie za wysoko i jest zbyt wąskie. Wysokotonowiec ma opadającą charakterystyke w najwyzszej oktawie - zabraknie otwartości brzmienia wysokie będą raczej ostre i kłujące. Basowiec gra za wysoko, w połączeniu ze skrzynką i wzrastającą efektywnością powyżej 200Hz będzie to słyszalne jako buczenie, bas będzie raczej twardy. Powtarzam, są to rozwazania teoretyczne, jest zbyt mało danych, żeby dokładnie opisać całe zjawisko.

Pozdrawiam

Tak to prawda, wykresy sa po czesci teoretyczne, jesli wiezyc w zdolnosci tego programu, ale program kozysta z danych pomiarowych glosnikow. Elementy dolacze na schematach nizej, narazie gra to na troche innych elementach ale tu masz racje jest slyszalna nosowosc i ostrosc,

Podam troche danych (jak czegos bedzie brakowac to powiedzcie): sredniotonowy ma rezonans przy 160hz w swojej obudowie wiec nie mozna go za nisko ciac (zaproponuj jakas czestotliwosc podzialu), obudowa glowna kolumny ma wymiary 800x320x250 wysxszexgle (objetosc po odjeciu pierdul to 46l), jak jeszcze cos potrzeba to smialo mowcie

dziekuje za zainteresowanie, Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-278241_1.jpg] [obrazekLUKASZ-278241_2.jpg] [obrazekLUKASZ-278241_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4816-100009177 1170265586_thumb.jpg

post-4816-100009178 1170265585_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panowie prosze o jakies podpowiedzi, wydaje mi sie ze zatytuowalem ten watek jakos nieciekawie,

opracowuje w tej chwili nowa wersje zwrotnicy poprawiajac rzeczy o ktorych wspomniano, ale prosze jak widzicie jakies razace wady to wskazcie je

Pozdrawiam.

1. Na wykresach nie widac, zeby progam korzystal z danych pomiarowych - to wyglada na teoretyczny ksztalt zwrotnicy. Czy robiles pomiary tych glosnikow, czy korzystasz z danych producenta?

2. Ciecie sredniotonowego.

Zdecydowanie za wysoko. Ja zrobilbym w zaleznosci od Qts sredniotonowki:

- niskie Qts - powiedzmy do 0,27 - mozna w ogole nie filtrowac w obudowie zamknietej - sam sie odfiltruje.

- Qts od 0,27 w gore - im Qts wieksze tym wyzej filtrowac. Moim zdaniem max to ok 300-400Hz.

Ogolnie - ambitnie - 3drozny projekt bez pomiarow. Ja bym sie nie odwazyl.

Moze prostsza alternatywa byloby moze uaktywnienie basu za pomoca sensownego wzmacniacza subwooferowego?

Witam

jak juz wspomnialem wczesniej mam pomiary kazdego z glosnikow, a na sredniaku to filtrowanie musi byc od dolu zeby go zabezpieczyc przed spaleniem(rezonans sredniotonowki w tej komorze co jest to 160hz wiec przy 400 mozna go ciac) ale problem raczej z odcieciem wofera (koszty cewki wyjda kosmiczne jak jej rozmiary (powietrzna) przy odpowiedniej grubosci drutu), przy wstawianiu pomylil mi sie wykres tych filtrow, teraz wstawie pozadne, jak jakies bledy jeszcze zauwazycie to smialo mowcie

Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-279277_1.jpg] [obrazekLUKASZ-279277_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4816-100009150 1170265632_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze przebieg faz i teoretycznych filtrow :)

[obrazekLUKASZ-279279_1.jpg] [obrazekLUKASZ-279279_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-4816-100009148 1170265636_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.