Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny do 10000 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Ja bym (przynajmniej) zaryzykował trochę i odsłuchał u sprzedawcy polskie kolumny Akustyk

no w tym ogłoszeniu (wyżej), klient sprzedaje za prawie połowę ceny katalogowej (po miesiącu od zakupu), dziwne

nie neguję jakości wykonania, przetworników, brzmienia...

a w sumie sam jestem zainteresowany tematem, bo mam zamiar kupić coś wkrótce, w podobnym budżecie używane albo za trochę więcej nowe

Edytowane przez ro35
17 minut temu, ro35 napisał:

no w tym ogłoszeniu (wyżej), klient sprzedaje za prawie połowę ceny katalogowej (po miesiącu od zakupu), dziwne

Nie on pierwszy i nieostatni.

Edytowane przez NRK
Godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

Ja bym (przynajmniej) zaryzykował trochę i odsłuchał u sprzedawcy polskie kolumny Akustyk. Nie wiem ile dzieli Ciebie kilometrów od sprzedawcy, ale chyba warto je sprawdzić ze swoim piecem.

Daleko nie mam do Tczewa, ale:

1) nie wiem czy zaryzykować z tym modelem w razie gdy nie podpasują mogę mieć problem ze sprzedażą 

2) kolor odpada, szukam czarne lub wenge, bo tylko takie żona mi się zgodzi w salonie postawić 

13 minut temu, Varkasm napisał:

nie wiem czy zaryzykować z tym modelem w razie gdy nie podpasują mogę mieć problem ze sprzedażą 

To byłby problem gdybyś kupował nówki. Pierwszy właściciel już wziął na siebie utratę wartości 🙂

15 godzin temu, Varkasm napisał:

Chyba jednak pójdę tym tropem i sprawdzę Elac Vela FS407 i Sonusa Sonetto III albo V.
Dzięki wszystkim za propozycje były bardzo przydatne.

Napiszę trochę o Sonetto. Wersja V bo taką posiadam. W salonie urzekły mnie po przesłuchaniu wielu kolumn. Otwarty, szczegółowy dźwięk z bardzo nisko pracującym basem. U mnie zaczęły grać krzykliwie, męcząco, przysłowiowa "krew z uszu", nieprzyjemne sybilanty. Już miałem sprzedawać ale podłączyłem preamp na E88CC. To je uleczyło z opisanych przypadłości. Wygrały z posiadanymi wcześniej Rhea2. Nie wiem jak zagrałyby z Heglem ale wiem, że nie pograją przyjemnie z każdą elektroniką. Pozdrawiam

Z heglem będzie średnio 

A faktycznie kupowanie u mniejszych polskich producentów wiąże się z dużą strata wartości. 

Ale kupując używane słusznie zauważono że już ktoś to wziął na siebie.

33 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Z heglem będzie średnio 

A faktycznie kupowanie u mniejszych polskich producentów wiąże się z dużą strata wartości. 

Ale kupując używane słusznie zauważono że już ktoś to wziął na siebie.

Gdyby te AkustiKi były innego koloru to może bym się bardziej nimi zainteresował, ale niestety też muszę wziąć pod uwagę wymagania drugiej połowy 😊

Ż moimi MA Silver też nie miałem łatwo bo one też potrafią zagrać ostro. Wcześniej miałem je podłączone z Denonem PMA2000 z MF M5Si i nie było tak przyjemnie. Dopiero hybryda Unison Research ociepliła to brzemienne, a teraz wymieniłem Unisona na Hegla H100, który brzmi bardzo podobnie do Unisona, ale z lepszą dynamiką. Do tego mój przetwornik to konstrukcja R2R, która też kojąco wpływa na uszy 😉

Godzinę temu, Varkasm napisał:

dyby te AkustiKi były innego koloru to może bym się bardziej nimi zainteresował, ale niestety też muszę wziąć pod uwagę wymagania drugiej połowy

Jak ci zależy na dobrym dźwięku a nie powielanych głupotach  ile to traci na wartości ,to zrób tak. Postaraj się jeszcze trochę zbić cenę za te kolumny od Kisiela, zawieź je do stolarza i daj nowy fornir. Żona sobie wybierze fornir i każdy będzie zadowolony.

32 minuty temu, NRK napisał:

Jak ci zależy na dobrym dźwięku a nie powielanych głupotach  ile to traci na wartości ,to zrób tak. Postaraj się jeszcze trochę zbić cenę za te kolumny od Kisiela, zawieź je do stolarza i daj nowy fornir. Żona sobie wybierze fornir i każdy będzie zadowolony.

Dzięki za wskazówkę, pomyślę jeszcze o tym. Te Scan Speak-i to są te same co w Pylon Jasper 25 czy lepsze? Konstrukcyjne wydaje się to być podobna budowa do Pylona.

4 minuty temu, Varkasm napisał:

Te Scan Speak-i to są te same co w Pylon Jasper 25 czy lepsze

Wyższa i nowsza seria ale czy lepsza to juz kwestia gustu.

Edytowane przez NRK

No jaspery jakoś nie specjalnie siadły. W sensie bo nie ta cena. Ale kto co lubi.

5 godzin temu, Varkasm napisał:

Gdyby te AkustiKi były innego koloru to może bym się bardziej nimi zainteresował, ale niestety też muszę wziąć pod uwagę wymagania drugiej połowy 😊

Ż moimi MA Silver też nie miałem łatwo bo one też potrafią zagrać ostro. Wcześniej miałem je podłączone z Denonem PMA2000 z MF M5Si i nie było tak przyjemnie. Dopiero hybryda Unison Research ociepliła to brzemienne, a teraz wymieniłem Unisona na Hegla H100, który brzmi bardzo podobnie do Unisona, ale z lepszą dynamiką. Do tego mój przetwornik to konstrukcja R2R, która też kojąco wpływa na uszy 😉

A jej się dźwiękowo podoba? 

W sensie ma do gadania tylko w kwestii wizualnej?

Teraz, Piotr Sonido napisał:

No jaspery jakoś nie specjalnie siadły. W sensie bo nie ta cena. Ale kto co lubi.

A jej się dźwiękowo podoba? 

W sensie ma do gadania tylko w kwestii wizualnej?

Dźwiękowo jej się podoba. Mówiła, że po co w ogóle zmieniam skoro wszystko ładnie gra. Może i ma rację, może szukam dziury w całym zamiast cieszyć się muzyką. Ale powiedziałem jej, że muszę sprawdzić chociaż z 2 rodzaje innych bo mi to spokoju nie daje. Jak nie będzie dużej różnicy to może zostaniemy przy Silverach. Zamówiłem już Elac Vela czekam na dostawę.

2 minuty temu, Varkasm napisał:

Dźwiękowo jej się podoba. Mówiła, że po co w ogóle zmieniam skoro wszystko ładnie gra. Może i ma rację, może szukam dziury w całym zamiast cieszyć się muzyką. Ale powiedziałem jej, że muszę sprawdzić chociaż z 2 rodzaje innych bo mi to spokoju nie daje. Jak nie będzie dużej różnicy to może zostaniemy przy Silverach. Zamówiłem już Elac Vela czekam na dostawę.

Które vele?

O widzisz to odsłuchuj koniecznie z nią .

Vela brzmi inaczej. Różnica będzie na pewno. Pytanie czy e tą stronę która początkowo chciałeś. 

30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Które vele?

O widzisz to odsłuchuj koniecznie z nią .

Vela brzmi inaczej. Różnica będzie na pewno. Pytanie czy e tą stronę która początkowo chciałeś. 

FS407, mam nadzieję, że nie będą za małe do mojego pomieszczenia. 

1 godzinę temu, Varkasm napisał:

FS407, mam nadzieję, że nie będą za małe do mojego pomieszczenia. 

One potrafią nagłośnic spore pomieszczenie. Mają inny bas niz twoje obecne i jest go sporo. Wykonanie jest na prawdę solidne.

I mimo wielkości przetworników zaskakują. 

Kolejne kolumny polskiego producenta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od proponowanych wyżej kolumn Akustyka różnią się tym, że są we właściwym kolorze, można je posłuchać w salonie, ale niestety posiadają jeden przetwornik mniej.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Varkasm napisał:

Zamówiłem już Elac Vela czekam na dostawę

dzisiaj zakupiłem vele 407 🙂 montują się, no i śliczne - no i w tophifi mocno zjechali z ceną na cały asortyment elac. dzisiaj 408 w prawie takiej cenie jak 407 wczoraj 😅

Edytowane przez ro35
2 godziny temu, Krzychu72 napisał:

Kolejne kolumny polskiego producenta.

Ukryta Zawartość

Od proponowanych wyżej kolumn Akustyka różnią się tym, że są we właściwym kolorze, można je posłuchać w salonie, ale niestety posiadają jeden przetwornik mniej.

Podoba mi się. Mocny konkurent. Dzięki.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, sylwesterw napisał:

Mam Cariny i Vele mocno mnie kuszą;)

to nic tylko udać się do salonu i bezpośrednio porównać. da się.

ja akurat mam też fs 247 ale te w pierwszej wersji, gdzie inne głośniki, inna charakterystyka impedancji a symbol taki sam jak cariny. w salonie porównywałem solano i vele podobnej wielkości i wrażenia takie, że warto wydać więcej na vele.

nie będę się wysilał na artystyczną recenzję nowych kolumn, tym bardziej że nowe i tu jestem zdania że warto dać im trochę pograć przed oceną, niech się rozruszają. gdzieś tu na forum pierwsze opisy 407demek, że "przebasowione". ale. sporo zależy od tego w jakim pomieszczeniu grają. akustyka. pierwsze wrażenia ? że basu wcale nie jest dużo więcej niż na fs247, lecz jest lepiej kontrolowany, dokładniejszy.

no i tło czarniejsze 😄

W dniu 1.10.2023 o 13:59, Czlowiek97 napisał:

Nie będę odkrywczy, jeśli napiszę, że powinieneś opierać się na odsłuchach(ZWŁASZCZA W PRZYPADKU RODZIMEGO SPRZĘTU, GDZIE OPINIE SĄ SKRAJNIE RÓŻNE! ). Przykładowo ostatnie KEF'y(bez względu na serię) to inna szkoła grania niż Sonusy czy Vienny. Osobiście przymierzam się do zakupu kolumn KEF, natomiast jeszcze nie wiem jaki model. Różnica jest taka, że u siebie z Heglem bym nie chciał. Jest tyle rzeczy wpływających na końcowy efekt (upodobania, akustyka, sprzęt towarzyszący), że temat mógłby nie mieć końca. Summa summarum jeśli chcesz tak jak do tej pory, ale lepiej, to poszedłbym w wyższy model MA, bo przewalisz setki kilogramów sprzętu, obrócisz tysiącami PLN, a rozwiązanie może być blisko. Choć z punktu widzenia audio-świra doświadczenie, które ostatecznie zyskasz jest tego warte 🙂

Dokładnie to samo poleciłem w zakładce hiend w zdublowanym temacie.

Monitor Audio Gold 300 5G i po sprawie.

30 minut temu, Audroc napisał:

Monitor Audio Gold 300 5G

To jest chyba naprawdę dobry wybór.....podobają się 🙂

W przytoczonym TOP HIFI są Bowersy w promocji "outlet" za 4700 zł para (603 S2 Anniversary Edition (czarny) - OUTLET ). Też ciekawa oferta, często outlet jest lepszym wyborem niż kilkuletnie używki. Nie wiem jak się zgrają z elektroniką zaczynającego wątek.

To prawda. Bywają tam na prawdę dobre outlety. Ale z nimi jest problem z dostępnością.

Sam chciałem z tej grupy towar kiedyś. 

Tam trafiaja ogłoszenia z poszczególnych salonów. Ich stan może być różny 😕

i często jest problem z przerzuceniem ich do innego aby oglądnąć czy sprawdzić 

10 godzin temu, Audroc napisał:

Dokładnie to samo poleciłem w zakładce hiend w zdublowanym temacie.

Monitor Audio Gold 300 5G i po sprawie.

Gdyby były w cenie do 10.000 to nawet nie zakładałbym tego tematu, bo to faktycznie by było dobre rozwiązanie.
Co prawda jest dobra oferta powystawowych w kolorze black piano, ale musiałbym dołożyć jeszcze 7500 zł.

6 godzin temu, Varkasm napisał:

Gdyby były w cenie do 10.000 to nawet nie zakładałbym tego tematu, bo to faktycznie by było dobre rozwiązanie.
Co prawda jest dobra oferta powystawowych w kolorze black piano, ale musiałbym dołożyć jeszcze 7500 zł.

No tak tylko że raz że one bywają jak nowe w dobrej cenie, a dwa że warto dopłacić do dobrego. Jak kupisz jakiegoś Sonusa czy coś podobnego to dopiero będzie.

PS ja mam w tej chwili w hebanie małe 100-ki i do 20m2 większych nie trzeba. Może MA Gold 200 5G by wystarczyły, a tu już prawie w założonej kwocie

20 minut temu, Audroc napisał:

No tak tylko że raz że one bywają jak nowe w dobrej cenie, a dwa że warto dopłacić do dobrego. Jak kupisz jakiegoś Sonusa czy coś podobnego to dopiero będzie.

PS ja mam w tej chwili w hebanie małe 100-ki i do 20m2 większych nie trzeba. Może MA Gold 200 5G by wystarczyły, a tu już prawie w założonej kwocie

Zamówiłem Gold 300 dla świętego spokoju. Sprawdzę i porównam sobie bezpośrednio z Elac-em.
Jeżeli Gold faktycznie będzie wymiatał to szkoda by było nie skorzystać z tej oferty, która była w Czechowicach (tym bardziej, że tą końcówkę można by było wziąć w ratach 0%). 

• Pokaż nowe odpowiedzi