Skocz do zawartości
IGNORED

Da radę podłączyć gitarę do Ampli ?

mbanach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanko jak w temacie, czy i w jaki sposób podłączyć gitarę elektryczną do amplitunera ( w moim przypadku Y650 ). Nie wiem czy w ogóle jest sens kombinowanie w taki sposób, ale przynajmniej na początku odpadłby koszt pieca. Gdzie w ogóle można ją podłączyć, do jakiego wejścia ???

Pozdrowionka

Dac sie da... ale chyba nie zamierzasz na tym "piecu" uzyskac przesterow ala Marshall ? Nie da sie a poza tym mozesz juz wiecej nie ujrzec swojego amplitunera. Byle DIY sklecony ze scalaka + duzy glosnik w otwartej skrzynce bedzie o niebo lepszy do tego celu.

Da się. Robiłem tak z creek-iem 4330mk2.

Zagrożenia dla wzmacniacza czy amplitunera być nie powinno.

Co innego dla głośników(szczególnie wysokotonowych) jeżeli podepniesz między wzmacniacz a gitarkę jakiegoś fuzza...

Problemem może też być poziom sygnału z gitary ( chyba coś koło 40mV jeżeli nie mamy przystawki/przetwornika aktywnego ), porównaj to z czułością Swojej yamaszki.

A co do jakiegoś prościutkiego wzmacniaczyka, to ostatnio znalazłem ciekawy schemacik, ja coś to dziś go umieszczę w dziale DIY, pt "wzmacniacz nic" :]

Radzę kupić piec np. używaną hybrydę Attax100 (miałem to polecam:) ). Naprawdę przykop to ma taki, że... O brzmieniu nie wspomnę. U mnie dawało radę z bluesem i Death Metalem (korzystałem z przetwornika Evolution DiMarzio, gitary Ran na zamówienie i dobrego kabla). Żadnych dodatkowych przesterów. Koszt takiego pieca to około 1kzł, ale warto. Sam żałuję że sprzedałem. W przyszłym roku kupię albo taki sam, albo coś podobnego.

Pozdrawiam gitarzystów na tym forum:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.