Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktos kupil amlituner przez allegro?

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

No wlasnie czy ktos z was nie bal sie wplacic na konto nieznanej osobie na allegro duza kwote pieniedzy bez wczesniejszego obejrzenia , sprawdzenia w jakim jest stanie amlituner badz inny sprzed rownie drogi. Slyszalem ,ze sprzedawcy wysylaja urzywany sprzet lub tanie bedziewie po servisowe itp. i niewadomo czy gwarancje otrzymasz. No i najwazniejsze czy nie dostaniesz cagiej zamiast spodziewanego sprzetu. Jak to jest?

https://www.audiostereo.pl/topic/16506-czy-ktos-kupil-amlituner-przez-allegro/

Jeśli boisz się że zamiast ampa dostaniesz pustaka :-) to unikaj aukcjii w których gość chce tylko kasę na konto. Ja preferuje aukcje w których kasę płacę przy odbiorze a jeszcze lepiej jeśli gość może dowieźć towar do domu. Swoją drogą na początku miałem obawy podobne do twoich, ale swego czasu kupiłem kolumny na allegro, na początku zgadałem się z gościem że przyśle towar przez firmę kurierską, więc wyobraż sobie moje zdziwienie gdy gościu zadzwonił do mnie i powiedział że sie rozmyślił... i przywiezie towar OSOBIŚCIE ( 150 km drogi w jedną stronę ) bez żadnych dodatkowych kosztów :-) Cóż najważniejsze to trafić na sprzedawcę z którym idzie sie dogadać.

No to teraz należy kupowac :) Bo jak przylozą vat to nie bedzie juz aż takiej konkurencji dla cen sklepowych.

A co do tematu tego posta to osobiscie tylko raz mialem nieprzyjemnosci ale bez skutków pienieznych bo sprzedajacy nie chcial sie dogadac.

Popieram przedmówce grunt to sie dogadac i radze przy wiekszych paczkach za wieksza kase kupowac i placic przy odbiorze.

pozdr.

Akcja fiskusa ma na celu zebranie opłat od umów kupna sprzedaży w wysokości 2% - jest to normalne gdy np. kupuje się auto od kogoś to się taką taksę uiszcza.

Po prostu cena wzrośnie najwyżej o 2% i już.

Myślę, że jak ktoś kupuje przedmiot za 1000zł to dołoży 20zł (2%) jak będzie potrzeba...

Chyba że kupno poza aukcją - całkowicie prywatnie...bez świadków

widzisz , dla fiskusa liczy się to że ktos to robi regularnie, ma wiecej jak jeden egzemplaż.

To wystarczy żeby miał zazut niezgłoszenia działalności gospodarczej przedstawiony

Jezeli w dodatku przekroczy 10 tys euro obrotu w roku podatkowym a moga mu udowodnić

po transakcjach na allegro to automatycznie staje się czynnym płatnikiem VATu i musi

oprócz sankcji skarbowych zapłacic te 22% watu którego on nie dostał.

Nie będę się tłumaczył bo sam przez to przechodzę

Slyszalem ,ze przez firme kurierska DHL mozna sprawdzic co zawiera paczka. Jesli sie jest nie zadowolonym z produktu kurier wypisuje protokul czy cos takiego i zabiera spowrotem przesylke. To chyba by bylo najlepsze. Nie wiem tylko czy mozna podlaczyc do pradu :)

ps. raz zamawialem kilka produktow przez sklep benchmark i tym kurierem co oni wysylaja to mialem okazje sprawdzic czy zamawiane przeze mnie produkty znajduja sie w paczce.

Pozdr.

kupiłem przez allegro Y650 + S550. zadzwoniłem do gościa (z mojego miasta), umówiłem się na osobisty odbiór, przyjechał, dał sprzęt, spisaliśmy umowę kupna sprzedaży z wpisem o tym, że on załatwia gwarancję, wypłaciłem gotówę i po sprawie. Ale zawsze jest pewne ryzyko - to cena taniochy.

ja również kupowałem Y650, i mając te same obawy wybrałem sprzedawcę z mojego miasta - mimo, że było drożej o 50 czy 100 zł, ale bez problemu towar dostarczony do domu. miło i profesjonalnie. A pieniądze z ręki do ręki

KOpyt25 sprawdzic mozna tylko dopiero jak daszpieniążki do rączki kurierowi ,tak więc jak cos nie tak to i tak ci kasy nie odda bo np w pudle są cegły protokoły itd ale fizycznie tych pieniedzy w ten sam dzien napewno nie dostaniesz. ale to jest oczywiscie czarna wersja. ja już troche kupiłem przez allegro i wszystko grało a kup np y1500 575 pionierów dla całej rodzinki .oczywiście mowa za pobraniem . bo przelewem chyba nie kupił bym nic.

KOpyt25 aha jeszcze coś jeżeli cie to interesuje większość żeczy kupiłem od pana o nicku zaczynającym się na literkę "s" z krakowa ;żeby nie robić reklamy; a mieszkam w łodzi więc z kąd jest sprzed niema znaczenia

Zakupiłem przez allegro ampli Y 740 i Pionka 575. Amplituner odebrałem osobiście, płacąć przy odbiorze koleś gratis dodał kabelek optyczny (no name ale gratis). Jak zamówiłem pionka po kilku miesiącach to koleś przysłał mi sprzęt dał 2 dni na sprawdzenie mogłem po 2 dniach odesłać nie płacąc, ale mi się spodobał więc został u mnie. Sprzęt sprowadzony od sąsiadów z za Odry, działa bez problemowo ale nie wiem czy nie byłoby kłopotów z serwisem - nie sprawdzałem.

Ja także kupiłem przez ALLEGRO - tak samo jak koleś powyżej mnie - kontakt - odbór osobisty amplitunera - potem DVD juz na przelew i przesylke. POZDRAWIAM - Najwazniejszy jest dobry kontakt.

• 2 miesiące później...

wszystkie dotychczasowe komentarze dotyczą

zakupu, czy ktoś miał do czynienia z realizacją

naprawy gwarancyjnej, bo to nieco istotna sprawa

przy zakupie, i wtedy całość zaoszczędzonej kaski na zakup

może zostać zniweczona, gdy okaże się, że trzeba

samemu zapłacić za serwis?

Ja kupiłam Yamahe RXV 150 i wszystko OK, ma do nie pargon z Niemiec i wrazie gwarancji niestety ale trzeba ją tam wysłać , nie wiem dlaczego ale Yamaha w Polsce nie uznaje Euro-gwarancji.

Może ktoś z kolegów który biegle pisze po angielsku wysłał by do Yamahe Europe zpytanie dlaczego tak jest ?

Jeżeli chsesz kupić coś z allegro dowiedz się który producent uznaje gwarancjię na sprzęt kupiony poza Polską

Pozd.

ten problem nie dotyczy tylko yamahy

żaden servis w polsce nie uznaje eurogwarancji

naprawy w polsce mozesz tylko dokonac wtedy gdy kupiłes sprzęt od polskiego dystrybutora

jesli dystrybutor nie dostał prowizji z tytułu zakupu to nie ma obowiązku naprawy sprzętu bo to nie lezy w jego gestii

być może są jakieś firmy które akceptują euro gwarancje ale na pewno nie jest to yamaha, onkyo, denon, hk, marantz i jeszcze kilku innych czołowych producentów amplitunerów

a tak na marginesie zakupy w allegro nie sa takie tanie i nie sa duzo tansze

kupiłem amplituner nie napisze jakiej firmy bo nie ma to znaczenia

w polsce u dystrybutora kosztuje on niecałe 2tyś(cena sugerowana) przeszukałem allegro oraz sklepy internetowe oraz sklepy w moim miescie oraz dystrybutora w moim miescie i co znalazłem to było conajmniej dziwne nizej podaje ceny

allegro - 1300zł + przesyłka 50 zł + eurogwarancja

sklepy internetowe - 1450-1800zł + przesyłka 50 zł + gwarancja (polska)

dystrybutor w moim mieście - 1600 zł + gwarancja (polska)

rozbieżność cen jest dość duża jedni by kupili na allegro wychodzi 150 zł taniej a inni dołożyli by te 150 zł aby mieć servis na miejscu

ale co mnie zadziwiło pojechałem do pierwszego lepszego sklepu rtv w moim mieście spytałem o ten amplituner oczywiście tej firmy nie prowadza bo nie są dystrybutorami ale można zamowic

a cena to 1400zł + polska gwarancja servis na miejscu oczywiście polska instrukcja nie płace kosztów przesyłki

to zaledwie 50 zł więcej niż na allegro ale jak sie okazuje ze do tego sprzętu na allegro trzeba dokupić polską instrukcje i dopłacić jeszcze pare zł za to że płacisz przy odbiorze to wychodzi na to samo i bez strachu że dostaniesz cegłe

czasem warto pochodzić po sklepach i popytać czy dadzą rade zamówić nawet jeśli nie prowadzą danej marki

lolekczq może w Twojm przypadku różnica nie była taka duża w mojm wynosiła ona 2000zł !!! ( za instrukcję po Polsku i gwarancję to trochę za dużo mojm zdaniem ) za dwa tysiące można kupić niezłe kolumny na front.

Tak z innej beczki to kupiłem apart Canon na allegro i serwis Polski uznaje gwarancję na sprzęt kupiony poza Polską

prawie 2000 do negocjacji zwykle

Zbacz tutaj - promocja Y550 za 1349

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poszukaj więcej po sieci to może i taniej znajdziesz. Z tego co wiem to w Melomanie maja od polskiego dystrybutora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kopyt, ja nie proponował bym nikomu kupno sprzętu za kilka tysięcy przez wpłatę na konto (okazja czyni złodzieja !). Ja kupowałem przez allegro i ampli (przyjechał sprzedawca osobiście) i głośniki (kurierem przyszły). Przychodzi przesyłka kurierem, otwierasz przy nim i płacisz - tylko w taki sposób !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.