Skocz do zawartości
IGNORED

Banany za grube? hilfe

Qba_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie i proszę o pomoc w dość trywialnej sprawie a jednak nie pozwalającej cieszyć się świeżym nabytkiem. Posiadam (a właściwie nie ja ale znajomy, który prosi o pomoc) ampli Denona. Do tegoż denona zakonfekcjonował dzisiaj kable w ten sposób, że od strony amplitunera banany, od głośników widełki. Problem jest taki, że te banany nie bardzo chcą wpasować się w dziurę. Są po prostu za grube i nie przechodzą przez plastik. Wydaje się z oględzin, że gniazdo pod plastikową obudową ma większą średnicę ale niekoniecznie chcielibyśmy posiłkować się siłą fizyczną forsując plastik. Gdzieś w poście przeczytałem, że w Yamasze trzeba coś "wydłubać", żeby banany weszły. Czy tak też jest w Denonie? I jezeli tak to co trzeba wydłubać... i komu?

https://www.audiostereo.pl/topic/16512-banany-za-grube-hilfe/

Jeżeli chodzi o Yamahe to... nic nie trzeba dłubać. Jakiś czas temu wypożyczyłem kable do odsłuchu i były konfekcjonowane bananami rozpozowymi i też napoczątku myślałem że będzie kicha z tego odsłuchu ale odziwo weszły :-))

123... test

slayer: zależy jaka Yamaha. W 430 trzeba "poszerzyć" dziurki na banany. Zamiast tłumaczyć załączę fotki, które lepiej to obrazują. Do frontów idą banany i tam trzeba było terminale "rozwiercić" śrubokrętem, znaczy wydłubać nadmiar plastiku. Terminale na center i rear są nie ruszane - jak widać żaden banan tam nie wlezie. Jak jest w Denonie, nie mam pojęcia, ale mam nadzieję, że fotki przynajmniej wyjaśnią kwestię niektórych amplitunerów Yamahy.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Linki powinny działać :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

krzysiek> a cóż to za kabel taki "grubaśny" ?;-))

nawiasem mówiąc ciekawe rozwiązanie - z tego co pamietam producent nie przewiduje montażu "bananów" do tego modelu ... a tu proszę Polak potrafi ;-))

Vonda: kabelek cordial cls 425 wcale nie taki grubaśny ;-) Bananki były bo faktycznie przełączałem do Rotela, ale teraz mam dwie pary kabli głośnikowych. Od Rotela do bowersów idzie cls440. Po prostu łatwiej mi się przełącza od strony kolumn, niż od strony wzmacniaczy. Dodatkową zaletą bananków jest to, że przy ewentualnych przemeblowaniach bardzo łatwo się je podłącza. A podłącz taki goły cls440 albo nawet cls425 do terminali wzmacniacza czy amplitunera... po prostu masakra.

Co do terminali to one konstrukcyjnie są przewidziane na banany, a ten nadmiar plastiku to zapewne wynika z tego chorego prawa w UE, o którym już tu mówiliśmy.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Witam ,

obserwuje ten temat i staram się wyszukać na necie wszystko na temat Yamahy RX V 650 zauważyłem że ta 650 ma inne gniazda do kolumn

Ukryta Zawartość

niż ta 430 .

Ukryta Zawartość

Inaczej to jest 650

Ukryta Zawartość

i tu macie 650

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj doszła do mnie Yamaszka 650 gniazda do kolumn są z małymi otworami , rozwiercać ich nie będę bo to nic nie da a szkoda mi jest . Potrzebne są banany igiełkowe cienkie coś w tym stylu one ponoć wchodzą do tych wąziutkich szparek bez skojarzeń . Jeżeli ktoś ma na zbyciu takie 4 lub 8 sztuk , potrzebuje z kolrze złotym , prosze pisac na meila lub GG .

• 2 tygodnie później...

Może dasz fotke bo ja nic takiego nie mam , mam takie jak tu

Ukryta Zawartość

pierwsze dwa od prawej a rozwiercać nie będę tak jak zrobił krzysiek .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.