Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Allmr napisał:

AF Tempo mają trochę dudniący i ciągnący się bas, nic na to nie poradzisz. Jak podłączysz jeszcze tzw. ciepły wzmacniacz (np. MF) to wyjdzie trochę taki kluch. To nie musi być wada, niektórzy lubią takie brzmienie, ale warto mieć tego świadomość.

Może spróbuj Tannoy'a, albo Spendor'a?
Miałem kiedyś Precision 6.2 - świetne wokale, scena, idealne do jazzu, małych składów, itd. Głośnik koaksjalny robi tu świetną robotę.

Poradzisz - wystarczy dobrać właściwe komponenty i ogarnąć akustykę, a nie zwalać na kolumny. 

To częściowo prawda, dlatego napisałem o wzmacniaczu.
Natomiast temat akustyki to taki trochę święty graal na tym forum, oczywiście że każdy chciałby mieć zrobioną, ale niewielu może sobie na to pozwolić, z powodów lokalowych, finansowych i wielu innych. Dlatego z tym większą uwagą trzeba dobierać elementy systemu, zwłaszcza kolumny. Jeżeli od początku grają nie tak jak oczekuje właściciel, to nie należy pudrować problemu kablami, dac'ami i przerzucaniem innych zabawek, a po prostu szukać bardziej odpowiednich kolumn. 

3 godziny temu, J4Z napisał:

Rozpakowane kolumny to nie nówki, a w sklepach można wynegocjować spore rabaty. 

A jak w miarę ogarniesz moda na basie?

🙂 OK. Dla Ciebie napiszę "prawie nówki", grane może z 50 godzin. 🙂

2 godziny temu, Allmr napisał:

To częściowo prawda, dlatego napisałem o wzmacniaczu.
Natomiast temat akustyki to taki trochę święty graal na tym forum, oczywiście że każdy chciałby mieć zrobioną, ale niewielu może sobie na to pozwolić, z powodów lokalowych, finansowych i wielu innych. Dlatego z tym większą uwagą trzeba dobierać elementy systemu, zwłaszcza kolumny. Jeżeli od początku grają nie tak jak oczekuje właściciel, to nie należy pudrować problemu kablami, dac'ami i przerzucaniem innych zabawek, a po prostu szukać bardziej odpowiednich kolumn. 

Nie zgadzam się, według mnie liczy się zgranie całego systemu, a jeden źle wpasowany element potrafi odebrać przyjemność ze słuchania. 

Edytowane przez J4Z

.

7 godzin temu, adamskowksi napisał:

No właśnie nie mam za bardzo jak dać im tej przestrzeni.  Poza tym słuchałem ich wczoraj i uważam że grają bardzo podobnie do Classic 12 i 15 , bas dudnił i przygniatał chwilami nawet w pomieszczeniu odsłuchowym.  Nie tego szukam. Na dzień dzisiejszy po dobrej nocy jestem zdecydowany na kupno fyne audio z serii SP. One właśnie mają to coś w środku pasma czego mi brakowało.  

Ale tu cena jest inna.

Znalazłeś używane?

Ja lubię te modele.

6 godzin temu, J4Z napisał:

Rozpakowane kolumny to nie nówki, a w sklepach można wynegocjować spore rabaty. 

A jak w miarę ogarniesz moda na basie?

Ludzie mają dystans do nowych od prywaciarzy. O to chodzi.

Spendor i precision to także fajne propozycje. 

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ludzie mają dystans do nowych od prywaciarzy

Dlatego nowe to z fabrycznymi taśmami, nieotwierane. Prywatny użytkownik jak rozpakował to automatycznie sprzęt zmienia status na używany. Może być w stanie "jak nowy", ale to nie będzie nowy. Czy cena 60% katalogu za używkę to dobra cena, jak w sklepie można kupić nówkę z 10-30% rabatu? To już zainteresowany zakupem niech sam oceni. Niestety, według mnie przez te rabaty rynek używek u nas jest rozwalony. 

Wczoraj też spotkałem się z podejściem, że nawet nierozpakowany sprzęt nie jest traktowany jako nowy bo gwarancja już leci. Wtedy jest poprostu nierozpakowany, nieużywany. 

To że ktoś napisał że słuchał 2h czy 200h to mnie nie obchodzi. Nie zweryfikuje tego. 

.

Skoro AP odpadły, a budżet wzrósł, i gdybyś jednak nie wybrał tych Fyne Audio SP,  to też proponuję Spendory. Wszystkie modele z głośnikiem ep77, od wolnostojących A5R, A6R, po najnowsze A4 i A7 oraz mniejsze monitory powinny spełnić Twoje oczekiwania z nawiązką. U mnie A6R bdb wypadł z MF5si, a jeszcze lepiej z MF6si. 

3 godziny temu, J4Z napisał:

Nie zgadzam się, według mnie liczy się zgranie całego systemu, a jeden źle wpasowany element potrafi odebrać przyjemność ze słuchania. 

Zgadzam się.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

To może nakreślicie zasady kompletowania systemu, tak żeby był zgrany? Tylko proszę pamiętać o wszystkich elementach, żeby broń Boże nie odbierać przyjemności ze słuchania.
Będzie to taki przewodnik dla audiofili i na pewno zaoszczędzi wielu rozczarowań.

W dniu 3.11.2023 o 16:20, J4Z napisał:

Dlatego nowe to z fabrycznymi taśmami, nieotwierane. Prywatny użytkownik jak rozpakował to automatycznie sprzęt zmienia status na używany. Może być w stanie "jak nowy", ale to nie będzie nowy. Czy cena 60% katalogu za używkę to dobra cena, jak w sklepie można kupić nówkę z 10-30% rabatu? To już zainteresowany zakupem niech sam oceni. Niestety, według mnie przez te rabaty rynek używek u nas jest rozwalony. 

Wczoraj też spotkałem się z podejściem, że nawet nierozpakowany sprzęt nie jest traktowany jako nowy bo gwarancja już leci. Wtedy jest poprostu nierozpakowany, nieużywany. 

To że ktoś napisał że słuchał 2h czy 200h to mnie nie obchodzi. Nie zweryfikuje tego. 

No to jak dalej pójdzie tym tropem że będą powstawać sklepy dystrybutora i tylko w nich kupimy niektóre marki albo sklepy producenta to wtedy nie będzie w ogóle rabatów i dopiero zaczniemy narzekać.

W dniu 3.11.2023 o 19:01, J4Z napisał:

Każdy ma inny gust, akustykę, słuch, repertuar. Nie ma lekko. 

Jest sporo osób która robi bardzo szeroki wachlarz brzmień. Takim jest łatwiej. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No to jak dalej pójdzie tym tropem że będą powstawać sklepy dystrybutora i tylko w nich kupimy niektóre marki albo sklepy producenta to wtedy nie będzie w ogóle rabatów i dopiero zaczniemy narzekać.

Nie no rabaty są fajne. Sam kupiłem nowe spendory praktycznie za tyle co używki na olx wisiały. 😄

.

4 godziny temu, J4Z napisał:

Nie no rabaty są fajne. Sam kupiłem nowe spendory praktycznie za tyle co używki na olx wisiały. 😄

No właśnie. 

A są już zakusy żeby to się zepsuło 

W dniu 3.11.2023 o 10:36, Allmr napisał:

AF Tempo mają trochę dudniący i ciągnący się bas, nic na to nie poradzisz. Jak podłączysz jeszcze tzw. ciepły wzmacniacz (np. MF) to wyjdzie trochę taki kluch. To nie musi być wada, niektórzy lubią takie brzmienie, ale warto mieć tego świadomość.

Może spróbuj Tannoy'a, albo Spendor'a?
Miałem kiedyś Precision 6.2 - świetne wokale, scena, idealne do jazzu, małych składów, itd. Głośnik koaksjalny robi tu świetną robotę.

Mój kolega mówi to samo. Tannoy precision 6.2 i będzie grało pięknie. Nie ma w Warszawie nikt ? nie mam gdzie ich posłuchać. 

W dniu 3.11.2023 o 12:22, Berbeć napisał:

Poradzisz - wystarczy dobrać właściwe komponenty i ogarnąć akustykę, a nie zwalać na kolumny. 

Przesłuchalem 5 modeli różnych audio physic i nie graja one jakoś specjalnie wybitnie, żadne z nich nie oddaj tak zwanych smaczków zawartych w nagraniach, po prostu na innych słychać więcej.

W dniu 3.11.2023 o 17:58, Berbeć napisał:

Skoro AP odpadły, a budżet wzrósł, i gdybyś jednak nie wybrał tych Fyne Audio SP,  to też proponuję Spendory. Wszystkie modele z głośnikiem ep77, od wolnostojących A5R, A6R, po najnowsze A4 i A7 oraz mniejsze monitory powinny spełnić Twoje oczekiwania z nawiązką. U mnie A6R bdb wypadł z MF5si, a jeszcze lepiej z MF6si. 

A6 bez R to starszy model czy uboższy ?

Godzinę temu, adamskowksi napisał:

Mój kolega mówi to samo. Tannoy precision 6.2 i będzie grało pięknie. Nie ma w Warszawie nikt ? nie mam gdzie ich posłuchać. 

Pr

To nie jest najnowszy model, ale powinni mieć w EIC 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fyne to nie tannoy mimo że odpowiadają za to te same osoby. 

W fyne nie ma odpowiednika serii precision.

To linia która nie była już produkowana jescze przed pomysłem utworzenia fyne.

O nowe będzie ekstremalnie ciezko. 

Używane także trzymają cene

35 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Fyne to nie tannoy mimo że odpowiadają za to te same osoby. 

W fyne nie ma odpowiednika serii precision.

To linia która nie była już produkowana jescze przed pomysłem utworzenia fyne.

O nowe będzie ekstremalnie ciezko. 

Używane także trzymają cene

W Angli te Tannoy mozna na lokalnych aukcjach kupic za 300 - 400 funtów. Problem jest z kartonami bo ich nie ma i wysylka do Polski w kocach 🙂 to głupi pomysl .

14 godzin temu, adamskowksi napisał:

W Angli te Tannoy mozna na lokalnych aukcjach kupic za 300 - 400 funtów. Problem jest z kartonami bo ich nie ma i wysylka do Polski w kocach 🙂 to głupi pomysl .

Za 2000 zł ? Model 6.2 ?

Toż to zajebista opcja. 

U nas chodzą zdecydowanie za więcej

13 godzin temu, Allmr napisał:

Za 400 f biorę 2 pary, poproszę linka.

Ja w sumie tez 

Mam tam kontakty może ogarniemy 

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Za 2000 zł ? Model 6.2 ?

Toż to zajebista opcja. 

U nas chodzą zdecydowanie za więcej

Ja w sumie tez 

Mam tam kontakty może ogarniemy 

Kolega chciał błysnąć, a wyszło jak zawsze.

Ukryta Zawartość

Normalna cena to 1000-1200f. Kiedyś widziałem za 800, ale poobijane.

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, Allmr napisał:

Ukryta Zawartość

No właśnie też mi się tak wydawało.

Mogłem trzymać 6.4 . Miałem je bardzo krótko.

Teraz bym na nich bardzo dobrze zarobił

Ukryta Zawartość

W dniu 9.11.2023 o 17:39, Allmr napisał:

Ukryta Zawartość

Błysnąć to mogą petardy na niebie  

IMG_2934.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamskowksi

Ukryta Zawartość

Bardzo drogo....

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

1 godzinę temu, Yankes napisał:

Ukryta Zawartość

Bardzo drogo....

Nie warte tej ceny. 

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, adamskowksi napisał:

Ukryta Zawartość

Miałeś podać link, a nie printskrina. Śmiało.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Yankes napisał:

Miałeś może okazję posłuchać?

Co prawdą pytanie nie do mnie, ale wtrącę trzy grosze, bo miałem wersję LE ponad 2 lata. Grały zarówna z tranem, jak i lampą. Świetna stereofonia i wokale, zaskakująco niezły bas - a trzeba pamiętać, że to niezbyt duża kolumna. Generalnie kolumna bardzo muzykalna, przyjemna w słuchaniu. Na pewno nie do ciężkiej muzyki, ostrego rocka, ale świetnie sprawdzi się w jazzie, bluesie, składach instrumentalnych i tzw. muzyce poważnej. W sumie, to żałuję że sprzedałem, ale chęć zmiany zwyciężyła.

Z minusów - są dość wrażliwe na ustawienie i lubią wydajne wzmacniacze, choć wykresy tego nie pokazują. No i głośnik koaksjalny - jak nigdy nie słuchałeś, to przed zakupem koniecznie trzeba. Love it, or leave it.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Allmr
W dniu 12.11.2023 o 09:40, adamskowksi napisał:

Ukryta Zawartość

Zapodaj linka. Spróbuję je ściągnąć do kraju.

W dniu 12.11.2023 o 12:06, adamskowksi napisał:

Nie warte tej ceny. 

To cena na 6.4

W dniu 12.11.2023 o 13:39, Yankes napisał:

Miałeś może okazję posłuchać?

Słuchałem obu.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zapodaj linka. Spróbuję je ściągnąć do kraju.

To cena na 6.4

Słuchałem obu.

Poszły za 510. Były na eBayu z odbiorem osobistym.  Bez wysyłki. 

• Pokaż nowe odpowiedzi