Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony kanał ?!

Donut

Rekomendowane odpowiedzi

Po zakupie sprzetu odniosłem wrażenie, ze lewa kolumna gra nieco głośniej. Po sciszeniu do min slychac w pewnym momencie juz tylko lewa kolumne, poza tym zabawa balansem pokazała, ze dzwiek w lewej kolumnie jest ostrzejszy, żywszy, w prawej jakby przybrudzony, bardziej basowy. Zamienilem kanaly i sytuacja ta sama, ale oczywiscie tym razem w lewej kolumnie ciszej, mniej detalicznie itd

To jest normalne czy raczej wskazuje na uszkodzenie kanalu we wzmacniaczu ?

Dzieki za porady, bo szczerze mowiac zdołowałem sie :((

https://www.audiostereo.pl/topic/16528-uszkodzony-kana%C5%82/

Witam.

Kiedyś na forum był taki wpis:

"

Mógł styk pokryć się patyną a gdy zrobisz głośniej prąd przebija opór i zaczyna grać.

Wydaje mi sie (jak juz wczesniej napisalem) ze jest tam selektor wejść/wyjść, to ze przekaznik robi pstryk to nie wazne, jemu raczej nic nie moglo sie stac, ale za przekaznikiem kazdy sygnal i tak idzie na owy selektor, on finalnie przelacza sygnaly, ot taki patent z techniaka

Witam. To rzeczywiście mogą być przekaźniki, selektor raczej wg. mnie odpada. Miałem taki przypadek we wzmacniaczu Telefunkena - grało i niegrało, przy większej mocy zaczynało, po wyłączeniu sytuacja się powtarzała ale z czasem było coraz gorzej. Trzeba było delikatnie rozebrać przekaźniki (styki srebrne i pokryły się patyną) i papierem ściernym do polerowania powłok lakierniczych (chyba 2000, w każdym razie najdrobniejszym) wyczyścić placki srebra. Po wszystkim działa bardzo dobrze już 2 lata , ale profilaktycznie potraktowałem same styki preparatem do zabezpieczania połączeń stykowych w aerozolu (jakieś cudo PHILIPSA do konserwacji styczników w energetyce), chociaż myślę że WD40 też by się nadał. Sprzwdzałem ostatnio styki tych przekaźników i nie ma oznak utleniania czyli jest ok."

Może to o to chodzi??

>Donut

troche zamieszales, wiec jeszcze raz dla pewnosci napisz, ktora z ponizszych sytuacji ma miejsce:

a) opisane przez ciebie zjawisko wystepuje zawsze w samej kolumnie, czyli po zamianie kolumn miejscami efekt wyostrzenia rowniez przechodzi na druga strone?

czy tez

b) opisane zjawisko wystepuje zawsze w tym samym kanale, czyli niezaleznie od zamiany kolumn zawsze po tej samej (lewej) stronie?

a moze

c) zadna z powyzszych ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.