Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze wzmacniacza do 10k

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko, każdy broni swoich racji.

Pan J. Korwin Mikke zawsze cytował jednego gościa (nie pamiętam nazwiska): "Większość nie ma racji" oraz "60-70% ludzi w każdym społeczeństwie to matoły" - z czym niestety trzeba się zgodzić 🙂

Rachunek tego pana prawie się zgadza - ci, co nie wzięli udziału plus

zwolennicy tej wygranej partii, co ciągle szuka winnych swego sukcesu 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 miesiące później...

Ostatecznie... wróć. Aktualnie wybór padł na exposure 3010 s2d, czy ostatecznie to czas pokaże. Dziękuję wszystkim za pomoc. 

4 godziny temu, JakZieloneToRoślina napisał:

Ostatecznie... wróć. Aktualnie wybór padł na exposure 3010 s2d, czy ostatecznie to czas pokaże. Dziękuję wszystkim za pomoc. 

Jak gra? Czemu on? Nie znikaj tak tylko coś opisz więcej. 

Nas Tu Kolega eksploatował a teraz skąpi opinii

Ciekawe jakby wypadł ten Exposure w porównaniu do MF M6si?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.01.2024 o 16:01, Piotr Sonido napisał:

Jak gra? Czemu on? Nie znikaj tak tylko coś opisz więcej. 

Miło że pytasz :) 

Czemu on? Przyczyna była dość prozaiczna trafiła się okazja do zakupu używanego egzemplarza a ponieważ na rynku wtórnym tego modelu praktycznie nie ma, postanowiłem zaryzykować i sprawdzić na odsluchach u siebie jak gra. I tak był na mojej liście do odsłuchu, choć nowy sklepowy model przekraczał budżet. 

Jak gra? 

Z odsluchami jestem dopiero na świeżo bo musiałem sporo rzeczy przearanżowac (szafka rtv) i zaopatrzyć się w streamer i dac , tak więc ze starego toru zostały tylko monitory. Jak mus to mus :) 

Obecnie tor wygląda tak :

WiiM pro - Bifrost 2/64 - Exposure - Pylon Diamond 18 

Pierwsze co robi wrażenie to tempo i rytm, ten wzmacniacz ma "kopa" i to słychać. Największe wrażenie póki co robi rock, który jest odtwarzany z łatwością i swobodą, z przyjemnością słucha się perkusji która nabrała dużo powietrza pomiędzy poszczególnymi uderzeniami pałeczek zamiast zlewania się dźwięków. Noga sama zaczyna podrygiwać w rytm muzyki. W niektórych kawałkach perkusja wręcz wysuneła się na pierwszy plan i tu nie do końca wiem czy taki był zamysł realizacji czy to już kwestia systemu. 

Gitary basowe bardzo przyjemne, aczkolwiek obecnie mam wrażenie że basu w systemie mam aż nadto. Za to pozostałe gitary trochę ugrzecznione  (?) nazbyt. 

Wokale też zyskują cieplej przyjemnej barwy. 

Ogólnie całość jest przyjemna w odsłuchu, świetnie sprawdza się w odsluchach rocka, co było moim zamysłem. Jedno skojarzenie, pewnie przesadzone, to lampa na sterydach. W każdym razie dźwięk jest znacznie po cieplej stronie mocy i trochę ugrzeczniony chyba. Na tym traci z pewnością góra pasma, skrzypce bądź wysokie wokalne partie nie robią tego wrażenia, są jednak ocieplone. 

To tak na świeżo. Muszę jeszcze pewnie się osłuchać. 

Nie do końca jestem pewien ile w tym ma zasługi Bifrost który koloryzuje i ociepla granie a ile roszta toru. Pewnie będzie trzeba coś zmienić (poza kolumnami) :] 

Edytowane przez JakZieloneToRoślina
Godzinę temu, pantagruel napisał:

Kolego, Jak zielone....Słuchałeś czegoś innego, wyższych daców od schitt?

Nie, nie miałem okazji. Coś godnego polecenia? 

Gość

(Konto usunięte)

Rozważam dac yggdrasil MIB. Jednak to zakup w ciemno praktycznie, mimo iż jest schitt europe w Holandii. Na forach zachwyty. Zagwozdka.

Edytowane przez pantagruel
lit.

Jedynie recenzje czytałem, w porównaniach do Bifrost to ogromny przeskok, w porównaniach do innych ofert z jego półki cenowej też się bronił. Zawsze można zwrócić do 14 dni, sami chwalą się tą opcją. 

schiit happens 😉

też mam podobną część torru - wiim pro plus +bifrost multi 2/64. końcówka mocy i kolumny raczej na lata, więc... kusi mnie zakup preampa schiit saga+ 😉

ok, freya ok. ale zastanawia mnie czy główne różnice między nimi to pełny balans freji ? nie planuje korzystać z wejść/wyjść symetrycznych. a ok 500 euro to nie jest duża kwota aby zaspokoić swoją ciekawość, no bo tryb pasywny i do wyboru aktywny z lampą. tak jak pisałem, końcówki mocy raczej się nie pozbędę bo jest to rotel rb-1582mk2 (niby ma XLRy). i ma to dobrze współpracować a rotel ma dosyć niską czułość.

cytat:

"Co jeśli nie potrzebuję zrównoważonych wejść i wyjść?

W takim razie potrzebujesz Saga+ lub Saga S, małych sióstr Freyi."

Edytowane przez ro35
  • Pokaż nowe odpowiedzi