Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór frontów do Denon x3800h (stereo/kino)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Czytałem wiele wątków na temat tego które kolumny pasują do Denona x3800h. Zanim zdecyduję finalnie, które wezmę na odsłuch chciałem się poradzić aby zawężyć listę.

Poszukuję kolumn, które sprawdzą się w Stereo, a rozbudowane o dodatkowe kolumny stworzą zestaw 5.1/7.1. Mam już suba SVS SB 1000. Nie zależy mi koniecznie na tym aby wszystkie kolumny były tego samego producenta jeżeli dzięki temu fronty będą mogły być lepsze kosztem pozostałych elementów. Nie buduję zestawu High-End. Źródłem dzwięku będzie streamer z Tidal/Spotify. Nie zamierzam na tym etapie inwestować w DAC, ewentualnie Wiim Pro Plus jeżeli po testach okaże się zauważalnie lepszy niż ten wbudowany. Rozważam uzupełnienie zestawu o Atoll 100, ale to też okaże się po testach. Jednym słowem potrzebuję czegoś wywarzonego co zapewni fajny dźwięk ale jednocześnie nie będzie zakupem na wyrost. 

Pokój ma 3,5 na 5 m2. Jest połączony z kuchnią oraz klatką schodową więc akustycznie wymagający. Dodatkowo za ścianą z telewizorem jest jeszcze jedno małe pomieszczenie na wejściu do którego stoi jedna z przednich kolumn. 

Obecnie mam zestaw kolumn STX Quant, z którego jestem zadowolony, zwłaszcza w kinie.  Apetyt jednak wzrasta w miarę jedzenia. Chciałbym czegoś więcej. Zależy mi na tym aby poszczególne instrumenty były bardziej odseparowane i aby scena była większa. Zwłaszcza w muzyce rockowej, w Quantach wszystko się trochę zlewa. Za to przy kawałkach bardziej akutycznych góra jest bardzo fajna i dobrze się tego słucha. Lubię naturalne brzmienie. Chciałbym iść w tym kierunku tylko z bogatszym, pełniejszym brzmieniem. 

Jeżeli chodzi o fronty to myślałem o:

• Q Acoustics 3050i/5040 (nowe 5040 mają ciekawy zestaw 5.0)
  • Elac Debut Reference 
  • Klipsh lub RP-6000f (podobno lepsze do kina niż muzyki)
  • KEF Q550/750 
  • Polk Audio Signature Elite ES60
  • Polk Audio Reserve R600
  • SVS Prime Tower 

Centralny to chyba coś z Klipsh (504c) ale bardzo liczę na propozycje.

Monitory pewnie Elac B6.2 lub reference ze względu na cenę ewentualne jakieś bipolarne, choć jestem otwarty na sugestie.

Całkowity budżet na kolumny to ok 8 tys. Liczę na promocje Black Friday, częściowo mogę też kupic kolumny uzywane (np. centralny i/lub monitory).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Sulej_

Pomyśl, czy w ogóle potrzebujesz dużych kolumn - bardziej wywarzone😉 brzmienie 

mogą zapewnić ( przy używaniu subwoofera ) raczej monitory. I tu bym polecał

dość blisko wspomnianej przez Ciebie listy monitory Reserve R200.

I żeby nie zakłócić spójności dźwięku przed widzem R300 jako centralny.

Czy masz żyłkę eksploratora ? - w temacie kabli ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, audioburak napisał:

Pomyśl, czy w ogóle potrzebujesz dużych kolumn - bardziej wywarzone😉 brzmienie 

mogą zapewnić ( przy używaniu subwoofera ) raczej monitory. I tu bym polecał

dość blisko wspomnianej przez Ciebie listy monitory Reserve R200.

I żeby nie zakłócić spójności dźwięku przed widzem R300 jako centralny.

Czy masz żyłkę eksploratora ? - w temacie kabli ...

Duże kolumny łatwiej ustawić. Nie podobają mi się stojaki do monitorów 🙂. Zdecydowanie się zgadzam, że jak ampli odetnie mi fronty na 60hz to nie skorzystam z całości pasma kolumn pełnowymiarowych. Łudzę się jednak, że może będę słuchał muzyki w direct mode. Wtedy sub stety i niestety nie gra, przynajmniej tak jest w Denonie. Widziałem, że w innych ampli jest oddzielne ustawienie dla stereo.

Co do kabli to zupełnie nie chcę się w to bawić. Kupuję dobre kable OFC i tyle. Rozmawiamy o sprzęcie takiej klasy, że kable będą miały najmniejsze znaczenie w całym torze.

Masz całkiem fajną szafkę i na niej też można monitory postawić.

A lewą może nie na subwooferze, ale jakiejś nadstawce zbliżonej do szafki.

Poza tym seria, o której wspomniałeś - Reserve ma niezły bas również w monitorach.

Co do kabli, to nie namawiam na żaden koszt, bo to byłyby naprawdę grosze,

a przejrzystość chyba trochę lepsza. Ale jak nie, to nie i po temacie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

56 minut temu, audioburak napisał:

Masz całkiem fajną szafkę i na niej też można monitory postawić.

A lewą może nie na subwooferze, ale jakiejś nadstawce zbliżonej do szafki.

Jak bym to tak ustawił to żona wyrzuciłaby mnie z domu 🙂 Jestem zdecydowany na duże kolumny.

To już może wystarczyć ten mniejszy model - już Signature ES 55 nie potrzebuje

subwoofera, ale z kolei wspomniana też seria Reserve ma jeszcze lepszy tweeter.

Jedna i drugie trochę łatwiejsze w ustawianiu, bo BR mają w podłodze.

1 godzinę temu, audioburak napisał:

To już może wystarczyć ten mniejszy model - już Signature ES 55 nie potrzebuje

subwoofera, ale z kolei wspomniana też seria Reserve ma jeszcze lepszy tweeter.

Jedna i drugie trochę łatwiejsze w ustawianiu, bo BR mają w podłodze.

Dzięki za komentarz. Muszę poszukać informacji o  Signature ES 55. W tej półce cenowej konkurują z Q acoustics.

Mam jeszcze możliwość zakupu całego zestawu 5.0 opartego na Focal Aria 926 za około 7tys. Cena jest kusząca jednak opinie są bardzo zróżnicowane. Jedni piszą, że to już taka dolna półka high-end, a inni że męczące. Dołożyłbym do nich Atolla 100. Co myślicie?

Że powinieneś bezwzględnie ich posłuchać PRZED zakupem i to na pewno

nieco dłużej, niż obowiązkowe 5 minut. Właśnie po takich opiniach ...

7 hours ago, Sulej_ said:

Mam jeszcze możliwość zakupu całego zestawu 5.0 opartego na Focal Aria 926 za około 7tys.

Faktycznie oferta atrakcyjna biorąc pod uwagę cenę nowej pary 926. Dosłownie 3 dni temu bliska osoba zapytała mnie własnie o model Aria 926. Nie słuchałem nigdy ale postanowiłem chociaz poczytac opinie i spotkałem takie, ze góra bywa dość męcząca, zbyt wyeksponowana itp. Akurat osoba pytająca o te kolumny preferuje "jasne" brzmienie. Ciekawy jestem jak one grają w stereo😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).