Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony HTA-25B po modyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałem wszystkim podziękować za pomoc, wskazówki i wsparcie. Dzisiaj odebrałem od znajomego kolegi po wprowadzonych modyfikacjach. Chciał 100 zł za przeróbki, dałem mu 150 zł bo wiem że się napracował. 

Jeżeli chodzi o dźwięk to na pewno pierwsze wrażenie jakie mi przychodzi na myśl to wygładzenie pasma. Dźwięk jest jakby mniej dynamiczny ale spojniejszy. Ciężko to opisać bo muzykę odbiera się subiektywnie. Na pewno polecam modyfikacje ale jak już wspomniano warto zrobić wzmacniacze operacyjne i drabinkę rezystorową. Pozostałe rzeczy chyba nie maja aż tak dużego wpływu... Jeszcze raz dzięki. 

W dniu 22.02.2024 o 23:27, NAP napisał:

Myślę że to chory pomysł. W cenie 5 opampów kupisz 2 nowe Tagi. Chyba ostry przerost formy nad treścią.

Może i masz rację.

Wsadziłem te musesy 8820.

Jest mega różnica na plus. 

Zastanawia mnie jeszcze OPA828 np w wersji v5 ale nie jestem pewien co do specyfikacji. Podpowiecie czy on przypasuje?

Do tej wyższej tagi wchodzą 3 szt więc jest teoretycznie niższy koszt, chce się trochę pobawić 🙂 a może coś fajnego znajdę i się podzielę. 

• 1 miesiąc później...

Czy można tą Tagę podłączyć z wyjścia pre out pod wejście liniowe Denona pma 1600? Denon nie ma wejscia z przedwzamacniacza. Nie śmiejcie się tylko😀. Nie znam się na tym, jestem tylko słuchaczem a nie audiofilem czy choćby amatorem elektroniki. Chciałbym z Denona regulować natężenie dźwięku a może i uzyskać lepszy dźwięk. Czy to w ogóle ma sens i nie spalę któregoś z urządzeń.

Możesz, ale będzie to bardzo słabo grać, DAC w Taga jest bardzo słaby więc obetnie on dźwięk po swojemu. A co chcesz uzyskać? Potrzebujesz źródła dźwięku dla Denon?

Źródło mam ale pomyślałem, że będę mógł głośność regulować pilotem Denona a nie ręcznie kiepskim potencjometrem Tagi. Tagi jeszcze nie mam ale po przeczytaniu wątku nabrałem ochoty wypróbowania. 

1 minutę temu, Dlugi napisał:

Źródło mam ale pomyślałem, że będę mógł głośność regulować pilotem Denona a nie ręcznie kiepskim potencjometrem Tagi. Tagi jeszcze nie mam ale po przeczytaniu wątku nabrałem ochoty wypróbowania. 

A gdzie mieszkasz? Może warto na razie wypożyczyć od kogoś zanim zakupisz

Kupię z opcją zwrotu albo wypożyczę w jakimś salonie. Jak mi się spodoba to zostawię a jak nie to zwrócę. Jesli będzie trzeba to pomyślę nad modyfikacją i wtedy odezwę się jeszcze raz. Ktoś tutaj chyba oferował wypożyczenie zmodyfikowanego egzemplarza. Pozdrawiam.

Jeśli jest ktoś z okolic Warszawy to mogę wpaść z takim zmodyfikowanym. 
Jeśli ktoś chce tylko regulować głośnością to przez Tagę szkoda ten dźwięk przepuszczać. Kupić DAC albo Streamer.

46 minut temu, NAP napisał:

hta25b ma dac'a? 😁

oczywiście, że nie ma DAC wersja HTA-25B, masz rację,  ma za to wersja o której pisałem HTA-700B v3. 

• 4 miesiące później...
W dniu 2.03.2024 o 11:18, cezaryl. napisał:

warto zrobić wzmacniacze operacyjne i drabinkę rezystorową. Pozostałe rzeczy chyba nie maja aż tak dużego wpływu... Jeszcze raz dzięki. 

Co daje drabinka rezystorowa? Ja lubię sobie czasem pokręcić potencjometrami, czy można je wymienić na lepsze, inne/jakie? Czy potencjometr głośności też wymienić? 

Czy jest tu ktoś z Białegostoku kto ogarnia elektronikę i może to zrobić? Wymiana nie wydaję się skomplikowana może i bym sam to ogarnął ale nie chce uwalić tych wzmacniaczy.

• 2 tygodnie później...

Jak ten wzmacniacz (hta-25B) zagra z Tannoy M2 (zmodyfikowane) ? Chodzi mi o to, czego można się spodziewać ? (pomieszczenie 16m2, źródło Yamaha pianocraft)

2 godziny temu, frulik napisał:

Jak ten wzmacniacz (hta-25B) zagra z Tannoy M2 (zmodyfikowane) ?

Jeśli Tannoye po modzie to bardzo wciągająco, można słuchać godzinami. Fabrycznie Tannoye + ten wzmacniacz to zamulone i wyprane z "uczuć" (😄) brzmienie.

7 godzin temu, NAP napisał:

Jeśli Tannoye po modzie to bardzo wciągająco, można słuchać godzinami.

Dzięki. Umówiłem się na odsłuch już. Czy warto tuningować tę Tagę od razu? i Czy zaczynać od lamp, czy coś w środku?

Jeśli planujesz tuning to nie warto czekać. Opampy wnoszą najwięcej. Jednakże tracisz gwarancję od razu co chyba oczywiste. Proponuję sprawdzić po zakupie czy wszystko działa, czy nie ma wad (nawet nowy towar może trafić do kupującego wadliwy) i jeśli wszystko ok to do roboty. Co do lamp, z tego co wiem to zależy na jaką partię trafisz, w niektórych są ruskie, w niektórych chińskie, przynajmniej tak było jakiś czas temu. 

W dniu 27.09.2024 o 23:26, NAP napisał:

Jeśli planujesz tuning to nie warto czekać

Lamp ruskich już nie ma i nie trafią się (dzwoniłem do Polpak). Jedyną rzeczą, gdzie nie traci się gwarancji to wymiana lamp i jak najbardziej to rozumiem. Może masz gdzieś spis wszystkiego co potrzebne (kable, lampy+gniazda, wzmacniacze operacyjne, potencjometr, kondensatory, itp.) i może masz linki jakieś też. Wiem, że to będzie trochę kosztowało, ale skoro jest baza na której warto pracować 🙂 Docelowo pewnie wymienię też M2 na jakieś podłogówki, ale to za jakiś czas (kompletnie nie wiem na co, po za tym, że powinny mieścić się w przedziale 100-120cm wysokości. 

W dniu 3.10.2024 o 13:38, frulik napisał:

Może masz gdzieś spis wszystkiego co potrzebne (kable, lampy+gniazda, wzmacniacze operacyjne, potencjometr, kondensatory, itp.)

Na pierwszej stronie jest spis:

"Koszty:

-kondensatory 28 zł (2x4700uf 35v,1x 3300uf 50v)

-rezystory (zamiast potencjometrów barwy, 8x 25kOhm) ok 6 zł 

-drabinka rezystorowa (50kOhm) 54 zł

-5x Muses8820 160 zł

Całość ok 250 zł, co jest kwotą niższą niż dobre lampy i trochę zabawy. "

Ceny jakie dziś obowiązują to musisz sobie sprawdzić, zapewne wszystko + 50% 😄 

Wzm. operacyjne i drabinka Allegro sprzedawca Auden,

rezystory i kondy allegro sprzedawca Sebastian-1K.

Tzn tam ja kupowałem, kondy i rezystory ma mnóstwo sprzedawców, ale trafiają się też podróbki u "niepewnych" gdzie wewnątrz kondensatora możesz znaleźć 3 chińskie noname 😄 (otwierałem, u mnie nie było kinder niespodzianki 😄 )

• 5 tygodni później...

Dobry wieczór wszystkim. 

Chwilkę się zastanawiałem nad tym, gdzie umieścić swoje zapytanie i z racji, że ten temat jest poświęcony wzmacniaczowi Taga Harmony HTA - 25B, to zdecydowałem się aby moje zapytanie złożyć w tym miejscu. 🙂

Chciałbym spełnić jedno ze swoich małych marzeń, którym jest posiadanie sprzętu do odtwarzania winyli. Od jakiegoś czasu szukam informacji oraz opinie o różnych urządzeniach i mój wybór padł właśnie na ten wzmacniacz lampowy, oraz odtwarzacz Audio Technica AT-LP 120X.  Moje pytanie brzmi czy są jakieś przeciwskazania do połączenia tych dwóch urządzeń i czy jest to wykonalne, i czy ma jakikolwiek sens. Zależy mi na ciepłej barwie dźwięku i jak najbliższym jego odzwierciedleniu. Oprócz aspektów technicznych, ważnymi dla mnie są też aspekty wizualne, mega uwielbiam retro klimaty i nie ukrywam, że też kierowałem się tymi wytycznymi przy wyborze.  

Czytam też ostatnio o doborze głośników do zestawu. Początkowo myślałem, aby pod wzmacniacz podpiąć głośnik Marshall Woborn 3, ponieważ słyszałem wiele dobrego na jego temat, oraz jak w poprzednim przypadku, podoba mi się jego estetyka i wykonanie. Tylko się tak zastanawiam czy jest możliwe podpięcie tego głośnika pod wzmacniacz i gramofon, za pomocą przewodu RCA? Czy moze lepiej odpuścić sobie Marshalla i pójść w kolumny stereo i podpiąć je prosto pod wyjście glosnikowe?  To co udało mi się znaleźć to  Kolumny głośnikowe Teufel ULTIMA 40. Co sądzicie o takim zestawie i czy w ogóle ma prawo to dobrze zadziałać.

Jeżeli ktoś ma ciekawe propozycje lub sugestie, to jestem otwarty i będę mega wdzięczny za każdą odpowiedź oraz podpowiedź.

Z góry dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie mojego wątku i życzę spokojnego, niedzielnego wieczoru. 🙂

Mam i ja. Póki co bez modyfikacji, bo jednak wolę gwarancję (jak wygrzeję lampy i będę miał uwagi, to od lamp zacznę).

Niestety jest kilka rzeczy, które mi się nie podobają bardzo. 

1. Obojętne na co jest ustawione źródło, to jest sparowany BT (np jeżeli jest CD i włączę wzmacniacz, to i tak BT zostaje sparowany.

2. Przy BT wciąż miga niebieska dioda, co jest wkurzające.

3. USB nie odtwarza się, gdy jest włożone i ustawione na USB (trzeba albo wyjąć pendrive i włożyć, albo zmienić źródło i wrócić do USB)

4. Krzywo są gniazda lamp, przez co lampy też są krzywo - zaburza to moją estetykę.

5. Jedna lampa inaczej świeci. Rozumiem, że to kwestia żarnika, ale zaburza to moją estetykę.

poza tym gniazdo usb jest do góry nogami. Nie wiem, czy to wada, ale nie intuicyjne i można zniszczyć jak ktoś z przyzwyczajenia na siłę będzie wkładał.

Panowie mam pytanko.

Moja Taga jest już z 2021 roku. Po otwarciu stwierdziłem, iż w ma już kondensatory Nichicony, podstawki pod lampy są porcelanowe, a potencjometr głośności ma rezystancję 100k. Jak sądzicie, czy jest sens wymieniać podstawki na pozłacane, a potencjometr drabinka 100k ? Wzmacniacze operacyjne oczywiście wymieniam. Dziękuję z góry za wskazówki. 

8 godzin temu, Paweł B napisał:

Panowie mam pytanko.

O ile wiem, to potencjometr głośności zawsze był w oryginale 100k, ale polecana jest drabinka log 50k.

Czy możesz napisać jakie masz te nichicony (chodzi o model)?

Daj znać jak będzie po wymianie opamp i na jakie wymieniasz. 

Jakie masz lampy? 

2 godziny temu, frulik napisał:

O ile wiem, to potencjometr głośności zawsze był w oryginale 100k, ale polecana jest drabinka log 50k.

Czy możesz napisać jakie masz te nichicony (chodzi o model)?

Daj znać jak będzie po wymianie opamp i na jakie wymieniasz. 

Jakie masz lampy? 

Dzięki za info. Opampy zmieniam na polecane tutaj Muses 8820. Jeśli chodzi o nichicony to są to FW(M) Lampy rosyjskie na porcelanowych podstawkach.

W dniu 4.10.2024 o 23:58, NAP napisał:

Na pierwszej stronie jest spis:

"Koszty:

-kondensatory 28 zł (2x4700uf 35v,1x 3300uf 50v)

-rezystory (zamiast potencjometrów barwy, 8x 25kOhm) ok 6 zł 

-drabinka rezystorowa (50kOhm) 54 zł

-5x Muses8820 160 zł

Całość ok 250 zł, co jest kwotą niższą niż dobre lampy i trochę zabawy. "

Ceny jakie dziś obowiązują to musisz sobie sprawdzić, zapewne wszystko + 50% 😄 

Wzm. operacyjne i drabinka Allegro sprzedawca Auden,

rezystory i kondy allegro sprzedawca Sebastian-1K.

Tzn tam ja kupowałem, kondy i rezystory ma mnóstwo sprzedawców, ale trafiają się też podróbki u "niepewnych" gdzie wewnątrz kondensatora możesz znaleźć 3 chińskie noname 😄 (otwierałem, u mnie nie było kinder niespodzianki 😄 )

Mam pytanie, rezystor drabinka 50k. W oryginale jest 100k. Czy można założyć drabinkę 100k, jaka różnica pomiędzy tym a 50k ?

W dniu 3.11.2024 o 21:03, UrArt napisał:

Teufel ULTIMA 40

Odpuść sobie je. Chyba że Ci się strasznie podobają a walory wizualne są wyżej niż jakość dźwięku. W tej kwocie znajdziesz lepsze kolumny, a gdybyś szukał w używanych to już całkiem. Sprzęt ma grać, a nie wyglądać, choć i ze starszych konstrukcji możesz znaleźć wiele pięknych kolumn. Zdecydowanie stereo niż jakieś udziwnienia od Marshalla. 

1 godzinę temu, Paweł B napisał:

Czy można założyć drabinkę 100k

Można.

1 godzinę temu, Paweł B napisał:

jaka różnica pomiędzy tym a 50k ?

100k vs 50k to większe tłumienie. W praktyce, w porównaniu do oryginalnego, w.w. drabinka da Ci szerszy zakres regulacji. Tzn, przy skali ustawionej np na godzinę 10 nie będzie tak głośno jak na fabrycznym, bo ten zakres będzie rozłożony na ok 90% regulacji potencjometru. W konsekwencji, będziesz mógł słuchać cicho nawet w nocy a gdy będziesz chciał słuchać głośniej to dalej kręcisz potencjometrem. W oryginalnym jaki montują gra głośno do ok godziny 11 a powyżej to już zniekształcenia co jest nieśmiesznym żartem z ich strony i zamontowali taki potencjometr chyba tylko po to, by Twój sąsiad myślał że skoro na godzinie 9 jest tak głośno to co to będzie na godzinie 15, tylko że sąsiad nie wie że na godzinie 15 sypie już takimi zniekształceniami że słuchać się nie da. Nie kombinuj, wymień na ten który podany w temacie, będzie rewelacja względem fabrycznego, mocy nie stracisz, zyskasz precyzję regulacji i równo grające kanały od samego początku skali.

1 godzinę temu, frulik napisał:

Jak byś chciał też wywalać potencjometry barwy, to są dostępne rezystory 25k 0,6W 0,1%.

Nie zapomnij dać znać jak będzie z 8820 🙂

Jakiś link do tych potencjometrów, obadam i podejme decyzję. Oczywiście po modzie dam znać.

Nie wiem, czy linki mogę wklejać, ale znajdziesz na Alle... Nr 4475037777

P. S. One mają 1%, a nie 0,1%, ale takich chyba w ogóle nie ma, a 1% to i tak bardzo dobrze (te co dostałem mają 24.8 i 24,9 przy czym sam miernik mój ma tolerancję 0.8%+2). Drugim sposobem jest łączenie różnych rezystorów markowych, przy czym wolę łączyć równolegle, a nie szeregowo (zawsze to krótsza droga) 

57 minut temu, frulik napisał:

Nie wiem, czy linki mogę wklejać, ale znajdziesz na Alle... Nr 4475037777

P. S. One mają 1%, a nie 0,1%, ale takich chyba w ogóle nie ma, a 1% to i tak bardzo dobrze (te co dostałem mają 24.8 i 24,9 przy czym sam miernik mój ma tolerancję 0.8%+2). Drugim sposobem jest łączenie różnych rezystorów markowych, przy czym wolę łączyć równolegle, a nie szeregowo (zawsze to krótsza droga) 

Nie znajduje po tym nr aukcji, coś bliżej możesz podać?

• Pokaż nowe odpowiedzi