Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony HTA-25B po modyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, frulik napisał:

Ja kupiłem te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Autor nie znalazł 25k, stąd łączył szeregowo. 

AAAA rozumiem dzięki wielkie 🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 4.10.2024 o 23:58, NAP napisał:

Na pierwszej stronie jest spis:

"Koszty:

-kondensatory 28 zł (2x4700uf 35v,1x 3300uf 50v)

-rezystory (zamiast potencjometrów barwy, 8x 25kOhm) ok 6 zł 

-drabinka rezystorowa (50kOhm) 54 zł

-5x Muses8820 160 zł

Całość ok 250 zł, co jest kwotą niższą niż dobre lampy i trochę zabawy. "

Ceny jakie dziś obowiązują to musisz sobie sprawdzić, zapewne wszystko + 50% 😄 

Wzm. operacyjne i drabinka Allegro sprzedawca Auden,

rezystory i kondy allegro sprzedawca Sebastian-1K.

Tzn tam ja kupowałem, kondy i rezystory ma mnóstwo sprzedawców, ale trafiają się też podróbki u "niepewnych" gdzie wewnątrz kondensatora możesz znaleźć 3 chińskie noname 😄 (otwierałem, u mnie nie było kinder niespodzianki 😄 )

O który dokładnie potencjometr drabinkę chodzi? Możecie podesłać linka? Thx 😄

edit: mam jakby ktoś szukał:

Ukryta Zawartość

Edytowane przez Bartek88
W dniu 9.12.2024 o 01:34, NAP napisał:

Czyli tak jak powinno być.

Nie. Mam V2 i były chińskie najtańsze kondy. Ktoś inny ma V2 i twierdzi że ma nichicony. Kolega wyżej twierdzi że w serwisie Tagi powiedzieli mu że jego BT działa prawidłowo, mimo że wszystkim innym działa inaczej (prawidłowo). Tak więc jak odbierzesz to nie zabieraj się od razu za moda. Daj mu pograć, sprawdź czy wszystko działa. Co będzie jak zmodyfikujesz od razu a po modzie okaże się że wzmacniacz miał wadę fabryczną? Myślisz że gwarancja to uzna? Nie. Dopiero jak będziesz miał pewność że wszystko w 100% działa jak powinno, bierz się za moda. To nie ucieknie. Przynajmniej będziesz miał porównanie jak duże zmiany zaszły po modzie jeśli trochę się z nim osłuchasz. Przy okazji, gdy już zapadnie decyzja o modzie, rozbierz wzmacniacz i sprawdź czy i co będzie wymieniane, bo możesz mieć innej jakości elementy niż większość (jak widać Taga nie informuje nikogo o zmianach wewnętrznych). Ocenisz również wówczas, czy dasz radę samemu to wykonać, bo o ile wymiana kondensatorów nie powinna sprawiać trudności dla nikogo, tak wymiana opampów to już nie taka prosta sprawa bez odpowiedniej lutownicy i doświadczenia bo są to bardzo małe elementy (kilka mm szerokości, a na każdym z tych elementów 8 nóżek do lutowania. Zakupić musisz wersję smd, chyba że chcesz mieć możliwość szybkiej zmiany na inny gdy Ci się znudzą/uszkodzą, to możesz kupić przejściówki z smd na dip8 i wówczas opampy w wersji dip8. To również dobra opcja dla osób które nie mają zbytnio doświadczenia z lutowaniem tak małych elementów, bo co najwyżej uszkodzą przejściówkę i zamontują kolejną (nie wiem po ile teraz są, kiedyś były po 50gr więc można wziąć na zapas) zamiast uszkodzenia opampów.

Też mam najtańsze chińskie kondy w wersji v2. Możecie podesłać linka jakie Nichicony kupić?

Potencjometr i rezystory już jadą.

Wymieniłem już opampy na musse, podstawki i lampy.

Bass schodzi niżej, środek się znacznie polepszył...jestem pod ogromnym wrażeniem - jest idealny.

Górki jest strasznie dużo, ale jest piękna.

Edytowane przez Bartek88
26 minut temu, Bartek88 napisał:

Też mam najtańsze chińskie kondy w wersji v2. Możecie podesłać linka jakie Nichicony kupić?

Potencjometr i rezystory już jadą.

Bass schodzi niżej, środek się znacznie polepszył...jestem pod ogromnym wrażeniem - jest idealny.

Górki jest strasznie dużo, ale jest piękna.

Jakie kolumny masz ?

Rozglądam się za małymi podstawowymi i nie mam pomysłu co by zgrało się tanio i fajnie z tagą. Jeszcze raz ponawiam pytanie do wszystkich, może coś podpowiecie w kwestii kolumn ?

19 minut temu, Paweł B napisał:

Rozglądam się za małymi podstawowymi i nie mam pomysłu co by zgrało się tanio i fajnie z tagą

Słuchałem z Paradigm - tragedia. Straszny jazgot. Taga też nie przypadła mi do gustu. Pięknie gra (subiektywna opinia) z Tannoy M1 oraz Tannoy M2 

49 minut temu, Bartek88 napisał:

Podstawek nie miałeś ceramicznych? 

Jakie lampy wsadziłeś i czy możesz podać różnicę w odsłuchu tylko po zmianie samych lamp? 

W dniu 19.12.2024 o 22:06, frulik napisał:

Słuchałem z Paradigm - tragedia. Straszny jazgot. Taga też nie przypadła mi do gustu. Pięknie gra (subiektywna opinia) z Tannoy M1 oraz Tannoy M2 

Podstawek nie miałeś ceramicznych? 

Jakie lampy wsadziłeś i czy możesz podać różnicę w odsłuchu tylko po zmianie samych lamp? 

Podstawki były dużo lżejsze 😉

Po zmianie samych lamp ociepliła się górka i bas troszkę niżej zszedł.

Po zmianie opampów pojawił się mistrzowski środek.

Przyszedł dziś potencjometr i rezystory.

Szukam tych kondów nichicona, aby już za jednym zamachem wszystko trzasnąć i więcej nie rozbierać

- przynajmniej na dłuższą metę. Jeszcze te kabelki może przy okazji też.

26 minut temu, frulik napisał:

Kondy są w TME. Jakie lampy włożyłeś (rok produkcji, fabryka)? 

Ukryta Zawartość

Nie widzę Nichicona FW 4700 35V w TME. Znalazłem tylko na Allegro z 10 dniowym oczekiwaniem na przesyłkę.

W dniu 22.11.2023 o 04:13, NAP napisał:

Wybór padł na Nichicony (2x 4700uf 35V, 1x 3300uf 50V). Po wymianie zauważyłem że bas wydaje się jakby pełniejszy. Początkowo myślałem, że to może tak brzmi bo tego oczekuję, bo wymieniłem podły kondensator na coś lepszego. Ale nie. W utworach w których wcześniej był bas, teraz był i zaznaczał wyraźnie że teraz jego kolej. Zyskał zdecydowanie lepszą kontrolę i jest go nieco więcej. Wcześniej po prostu był.

Jeżeli to tak zadziała również u mnie - to jest DOKŁADNIE to, czego mi aktualnie brakuje 🙂

Wymieniłem już podstawki, lampy, opampy.

Nie wiem gdzie dostać szybko te Nichicony FW 4700 - tego od słuchawek nie wymieniam.

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Bartek88 napisał:

Nie widzę Nichicona FW 4700 35V w TME

Źle patrzyłeś 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 19.12.2024 o 21:45, Paweł B napisał:

Jakie kolumny masz ?

Braun L715:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ZdjcieWhatsApp2024-12-22o19_25.22_bfabc22f.thumb.jpg.58f94429961fdab2784b8cff0d7b6abe.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Mam kilka pytań odnośnie modyfikacji. Zaznaczam jestem laikiem w doborze części. 

W mojej tadze kondensator 3300 ma 16v (Twco), zalecany 50v. Czy to nie problem? I jak z temperaturami mogę dać wersję 85°C zamiast 105°(u mnie wszystkie tak mają)? 

Trzy kondensatory na małej płytce (BT?) nad transformatorem. Jakece. Ruszać czy zostawić? - Jest 2x470u 16v + 2200u 16v. Jeśli tak to jakie dać? 

Podobnie z kondensatorami na płytce przy gniazdach lamp? Wymienić? Ta płytka wygląda jak ze starszej wersji. Zielona

Jaka jest różnica jakościowa pomiędzy nichiconami z serii FW i KG? Rozwazam też zakup Mundorfów? 

P. S. Moja Taga ma 4 lata z czego 3 spędziła w piwnicy u siostry. Stąd moje pytania o wymianę innych części poza wymienionymi na początku. Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Może się komuś przyda. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Mają dobry wybór Nichicon'a i nie tylko oraz niedrogie lampy. Komplet do Tagi wychodzi 48€ czyli ok 200 PLN. 

Ukryta Zawartość

Nie widzę, aby mieli "parowane" 6P1P.

Nie do końca rozumiem w jaki sposób wyszło Tobie 48 Euro za dwa komplety parowanych lamp, skoro jedna 6N1P kosztuje 17,85 Euro ,a 6P1P mają po 19,04 Euro za sztukę w dobieranych.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie napisałem że są parowanie. Parowanie są tylko Sovteki współczesne. Na zdjęciu masz X 2022 czyli mocno współczesne. Swietłany widzę tylko na sztuki. 

Ukryta Zawartość

W dniu 17.02.2024 o 00:49, NAP napisał:

Kondensatory te czarne to z tego co widzę też jak w HTA-25B wspaniałe JAKEC - do śmieci, wstaw Nichicon FG o tych samych pojemnościach, napięcie takie samo lub wyższe (absolutnie nie niższe niż masz teraz). Opampy również JRC4558 - do śmieci i pakowałbym tam muses jak w pierwszym poście. Czerwonych nie ruszaj, to na 99% WIMA i są jak najbardziej ok. Przekaźniki również bym wymienił na RELPOL (jeśli jeszcze nie dają o sobie znać to będą pierwszymi które o sobie przypomną za jakiś czas) - jakie konkretnie to Ci nie powiem bo nie wiem jakie dokładnie masz obecnie a zdj nieco rozmazane. Potencjometrów nie doradzę bo nie wiem co tam siedzi, może zrób zdjęcie z drugiej strony płytki, a jak nie ma tam nic napisane to wylutować i zmierzyć najprostszym miernikiem.

Możesz polecić przekaźniki? Właśnie będę zanosić do fachowca wzmaka, żeby zamontował 8x rezystory po 25k i zastanawiam się co by tu przy okazji jeszcze wymienić. Jakie kabelki byś polecił?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, frulik napisał:

A do czego tam przekaźnik? 

Ja pytam co miał na myśli NAP pisząc:

"Przekaźniki również bym wymienił na RELPOL (jeśli jeszcze nie dają o sobie znać to będą pierwszymi które o sobie przypomną za jakiś czas)"

Po wymianie kondensatorów na Nichi 2x 4700 i potencjometra log 50k nie gra mi jeden kanał -_-

Kolega, który mi to robił na to "może jakiś kabel się ukruszył"

...ale nie powinno być tak, że po odpięciu jednego w wejściu in - słyszę bardzo cicho drugi kanał na lewym kanale...

na wyjściu prawa strona milczy.

Edytowane przez Bartek88

- słychać cicho drugi kanał, który w ogóle nie jest podłączony.

edit: na słuchawkach to samo - słychać po cichu prawy kanał na lewym.

jadę mu podrzucić do naprawy 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bartek88
W dniu 14.12.2024 o 07:19, KWF napisał:

bufor lampowy

Ale my wiemy że to bufor lampowy 😆

Co nie zmienia faktu, że przyjemnie brzmi. Wielu ludzi np odtwarzacze cd modyfikuje dodając bufor lampowy i po takich zabiegach twierdzą że to hi end bo gra nieporównywalnie lepiej niż bez. 

Nawet i bez tego, kupują różne urządzenia by mieć coś z lampy w torze, np Musical Fidelity x10-d. 

W dniu 14.12.2024 o 07:19, KWF napisał:

jest ona w zasadzie identyczna z innym produktem chińskiej myśli technicznej 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  / Jaycar AA-0474 / Marriola MV 100 / Monoprice Hybrid Tube Amp / Nobsound MS-10D MKII / Madison MAD TA10BT.

Owszem, jednak przy tych konstrukcjach, Taga to Ferrari jeśli chodzi o jakość wykonania i jakość nawet tych podłych podzespołów wewnątrz. To że w Tadze są marnej jakości kluczowe elementy, to wiemy, natomiast uwierz, mogą być jeszcze gorsze. Przekłada się to również i przede wszystkim na brzmienie. Miałem przez kilka dni Fentona na testy oraz niemodyfikowaną Tagę (która czekała na zabieg) - w takim porównaniu fenton to taki skrzeczący i upośledzony klon Tagi. Innych z w.w. moje uszy nie znają.

W dniu 18.12.2024 o 17:30, Bartek88 napisał:

Gdzie dostać te rezystory?

Wszystko zawarte w wątku, na prawdę, czytajcie uważnie, dostaję miesięcznie kilkanaście - kilkadziesiąt wiadomości z pytaniem jakie elementy i gdzie kupić. Początkowo chętnie odpisywałem, chciałem być pomocny, ale po czasie to już staje się męczące. Elementów szukaj na TME, oraz Allegro (zaznacz wysyłkę z Polski, bo Chińczyków tam coraz więcej). Omijaj Aliexpress i inne podobne, tam możesz dostać np "Nichicony" jako obudowę kondensatora, a wewnątrz maleństwa chińskiej myśli technologicznej, no ale wygląda jak Nichicon 😁

image.thumb.png.2aacfa3ef5024955e7d12216078180aa.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przyszły weekend będę w końcu znajdę czas, aby zapoznać się z Tagą bliżej. Na razie zostanie w formie fabrycznej, aż nie osłucham się z nią. Później zadecyduję co w niej zmienić.

A'propos przekaźnika, raczej wymienię na Relpola z serii RSM822 lub Omrona G5V-2, bo ten chińczyk ma srebrzone styki.

Odcina wyjścia głośnikowe po zaniku zasilania oraz włącza je z opóźnieniem, po pojawieniu się zasilania wzmacniacza. W prawidłowo zaprojektowanym wzmacniaczu styki przekaźnika zwierane są, kiedy cały układ zasilania pracuje pełną parą (po naładowaniu kondensatorów filtrujących i ustabilizowaniu się napięć). Czyli przekaźnik zabezpiecza przed zakłóceniami w czasie włączania wzmacniacza i przed zniszczeniem głośnika niskotonowego w razie awarii wzmacniacza. Czy tak jest w Tadze? Nie wiem, bo nie mam schematu.

Styki srebrne/ze stopów srebra są mniej trwałe od tych które mają je pokryte złotem. Ponad to, przekaźnik jest częścią mechaniczną, która może ulec uszkodzeniu. Skoro mam zamiar grzebać we wnętrzu, to co mi szkodzi wymienić tani chiński przekaźnik na coś bardziej trwałego za 8 zł.

Nie będę wnikał w audiowoodoo, która firma produkuje przekaźniki do audio, dlaczego są one najlepsze i czy znacząco wpływają na dźwięk. Dla mnie Relpol jest wystarczająco dobry i trwały. Ale jeśli kogoś stać, może wsadzić przekaźnik np. Teledyne.

Edytowane przez KWF

Uhm, podłączyłem Tagę do tego samego zestawu kolumn, tymi samymi kablami i ten sam streamer, które na codzień  są podpięte do zestawu mini Pioneera (wzm. klasy D). No  i mieszane odczucia co do dźwięku fabrycznej Tagi z października 2024. Fabryka obsadziła chińskie lampy. Dźwięk z nich jest „zmulony” i „zlany”. W utworach z orkiestrą symfoniczna, sekcja skrzypiec brzmi jak jeden wielki hałas bez ładu i składu, bez detali.

Na razie wymieniłem obie 6N1P na poradzieckie z 77r. i jest odrobinę lepiej. Na następny ogień idą 6P1N, tylko znajdę je w przyzwoitej cenie.

W następnej kolejności, zajrzę do środka i op-ampy wymienię.

• Pokaż nowe odpowiedzi