Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony HTA-25B po modyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Otworzyłem HTA-25B i jest ona na pewno z 2024. Na transformatorze data produkcji 8 marca 2024.

spacer.png

Niczym się ona nie różni od tej z pierwszego wątku, ponieważ:

- chińskie lampy,

spacer.png

- tanie kondensatory elektrolityczne,

spacer.png

spacer.png

- podstawki pod lampy plastikowe,

- licha kabelki do wyjść głośnikowych.

spacer.png

Chyba Taga tylko przez chwilę dawała odrobinę lepsze podzespoły, a teraz przy obniżeniu ceny poniżej 800 zł za nówkę z oficjalnej dystrybucji wrócili do taniości.

• 4 tygodnie później...

Witam, może ktoś z was robił modyfikacje taga harmony hta 800? Mam ją już 3 lata i zmagam się z brumieniem na kanałach, dlatego po przeczytaniu postu zastanawiam się nad modyfikacjami.

Szczegóły sprzętu:50w na kanał przy 8ohm, 4 tranzystory toshiba na wyjściu, 2 lampy 6n3p, potencjometr alps, kondensatory WIMA, wbudowany dac 24/192 kHz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

w pierwszej kolejności sprawdź lampy, one są najczęstszą przyczyną brumienia. 

możesz ewentualnie uruchomić wzmacniacz bez lamp i wtedy powinna być cisza. 

32 minuty temu, bbbbb29 napisał:

w pierwszej kolejności sprawdź lampy, one są najczęstszą przyczyną brumienia. 

możesz ewentualnie uruchomić wzmacniacz bez lamp i wtedy powinna być cisza. 

Lampy idą już się doczekać nie mogę, kupiłem z Winnicy z 1979r obydwie równe co do opisów sprzedawcy. 

Co prawda lampy nie doszły na weekend, więc wyjąłem te które mam, niestety wzmacniacz nadal brumi może delikatnie mniej ale nadal słychać brum w głośnikach. 

Witam serdecznie wszystkich - bo ja tu nowy. I takie pytanko.

Użytkuje Tagę Harmony HTA-25B od 2022r. w raz z kolumnami Tannoy M1 - no i w końcu naszło mnie na modyfikację.

Gra bardzo fajnie ale w końcu musze zmienić potencjometr wstawiłbym taki jak zalecacie tylko jak rozebrałem to mam zamontowany 100K a w modyfikacji jest 50k = czemu? Wstawic 50k czy 100k?

Kwestia kondensatorów są marki "Jakec" - zmieniać to - czy zostawić?

Lampy - no i tu sam nie wiem - to są chyba chińskie lamy - te co mam (napisy są praktycznie nieczytelne) niby grają fajnie ale jakby ostatnio coś barwa im siadła?

Wzmacniaczy puki co nie będę zmieniał.

Prosiłbym o rady.

Ukryta Zawartość

IMG20250217151457.jpg

IMG20250217151501.jpg

IMG20250217153659.jpg

IMG20250217153613.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 17.02.2025 o 15:38, michals71 napisał:

kolumnami Tannoy M1

Fabryka, czy po modyfikacji (pytam, bo ja swoje zmodyfikowałem i jest kolosalna różnica na plus).

Wstawic 50k czy 100k?

wstawić drabinkę 50k (płynniejsza regulacja. przy 100 jest głośno już na 20%, a później niewielki przyrost już)

Kwestia kondensatorów

tak - nichicon serja FW

Lampy

Jeżeli dopiero co podłączone, to jest słabo - w moim przypadku dopiero po 20h-30h zaczęło dobrze grać.

Lamp jeszcze nie wymieniałem, ale będę na radzieckie z lat 60-70 i koniecznie parowane.

Dzięki za odpowiedz, ja już po modyfikacji. Wstawiłem drabinkę 50K i kondensatory.

Drabinka - no fajnie zakres głośności który mi odpowiada jest tak w połowie i jest większy zakres regulacji.

Kondensatory - wymieniłem 3szt na nichicon FW. Te co były były przyklejone ale się udało, pomierzyłem je i trzymały pojemność po ponad 2 latach użytkowania, co mile zaskakuje.

Lampy - te maja za sobą dwa lata grania i nawet nieźle to brzmi - może zmienię na radzieckie parowane - może ktoś ma dobre źródło? 

Reasumując - jakoś czyściej i szerzej wzmacniacz teraz gra i regulacja głośność jest wygodniejsza. Uważam, że warto wydać te 82zł (podzespoły) a jak ktoś potrafi lutować to i satysfakcja dochodzi.

Dziękuje za pomoc i foty dla potomności.

U mnie Taga Harmony jest z kolumnami Tannoy M1 i gra już ponad dwa lata, po kilka godzin dziennie, głównie jest do słuchania radia internetowego tj. 357 i Spotify ale i z CD i gramofonem i magnetofonem, gra wyśmienicie szczególnie dla muzyki "spokojniejszej".

Ukryta Zawartość

IMG20250224105447.jpg

IMG20250224105458.jpg

IMG20250224105513.jpg

IMG20250225094541.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez michals71
44 minuty temu, frulik napisał:

Zmodyfikowane? 

Chyba nie, takie kupiłem - nie wyglądają aby ktoś w nich grzebał, bardzo ładnie miękko grają - mi pasuje.

Godzinę temu, michals71 napisał:

Chyba nie, takie kupiłem - nie wyglądają aby ktoś w nich grzebał, bardzo ładnie miękko grają - mi pasuje.

Ja swoje robiłem. Mimo, że grały dobrze, to teraz jest wspaniale. Każdy ma inny słuch i gust, ale wg mnie zmiana kolosalna i na lepsze (po przerobieniu jednej zrobiłem ślepy test dla żony i córki i jednoznacznie wskazał zwycięzcę). 

Kilka wątków wyżej podałem linka do sklepu na Słowacji. Sprawdzone. Lampy parowane dostałem 68 i 75 rok. Za trzy komplety parowanych i 4 nie parowane, w sumie 10 lamp zapłaciłem z przesyłką do Holandii o ile dobrze pamiętam 78 euro czyli ok 300 PLN. Czekałem niecały tydzień

2 godziny temu, michals71 napisał:

No czytałem o tej modyfikacji i się zastanawiam, nie jest nic skomplikowanego. Jaką mate dawałeś - taką bitumiczna samochodowa 5mm?, zwrotnice i okablowanie nowe?

1 godzinę temu, felczer napisał:

Kilka wątków wyżej podałem linka do sklepu na Słowacji. Sprawdzone. Lampy parowane dostałem 68 i 75 rok. Za trzy komplety parowanych i 4 nie parowane, w sumie 10 lamp zapłaciłem z przesyłką do Holandii o ile dobrze pamiętam 78 euro czyli ok 300 PLN. Czekałem niecały tydzień

NO już znalazłem - fajna strona i ceny dobre wychodzi poniżej ok. 180 zł za komplet z przesyłka to sporo taniej niż w PL. Chyba się skusze maja taki zestaw (puki co nie jest dostepny) 

Ukryta Zawartość

są te lampy osobno też to spoko cenowo wychodzi.

Dzięki

Ukryta Zawartość

Witam. Przed chwilą chyba z ciekawości zakupiłem tą Tage od Q21 poprzez Allegro. Myślicie, że może ona zastąpić chińczyka w klasie "D" tj. Aiyime 08 pro? To będzie ciekawe doświadczenie. Sprzecik do plumkania Deezera przez Magnaty 673. Wcześniej grały one z Fosi Audio T20 i ostatnio Rotelem RA 970bx (jednak raz na jakiś czas wydawał on bardzo głośne trzaski, huki w głośnik i musiałem go schować - spec w moim mieście powiedział że nie musiał naprawiać bo nic nie trzaska w głośniki.... ech...).

Q21 według Allegro nie miał dużo ich na stanie chyba po 3 sztuki koloru więc może też lepsze komponenty jak kondensatory się trafią, jeśli to starsze egzemplarze. Nie wiem zobaczę. Obecne ceny nie są duże a jak zagra lepiej od Aiyimy 08 to będzie super.

W domciu Yaqin ms90 od pana Mariusza i ProAc'i więc coś tam gra. Pozdrawiam serdecznie. Kurczę, dawno mnie nie było na forum. 😉

Edytowane przez Paweł Fredd

Przetestuj i daj znać. Q21 to dobry i sprawdzony sklep. Taga ma braki i wysyła w małych ilościach (większość idzie za granicę - chyba głównie do Francji). 

Dam znać. U nich kupiłem pierwszy swój sprzęt audio tj. Yamaha RN500 i Dali Zensor 3, a później AS701, a później to już poszło... i tak sobie raz na jakiś czas gonię króliczka. 😁

Kończąc zrobione modyfikacje Tagi - hta-25b (potencjometr drabinkowy 50k, kondensatory nichicon FW - 3szt.dzis wstawiłem lampy zakupione w polecanym słowackim sklepie. Lampy są fajne i podane są ich parametry - koszt niecałe 170zł w przesyłką - znacznie taniej niż w PL.

Lampy wstawione w miejsce chińskich (nie grały źle ale tak już ok 2 tys. godzin mają) - te puki co się wygrzewają - zobaczymy. Wstawiłem taki zestaw (trzeba napisać meila do sklepu to przygotują zestaw i wystawią) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lampy są bardzo dobrze zapakowane, przesyłka trwa ok. tygodnia.

Podsumowując - wydaje mi się, że warto koszt nie jest wielki 82+170zł=252zł no i satysfakcja jest.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

IMG20250311120856.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez michals71
  • 2 tygodnie później...

Szanowni modowacze, kilka uwag i pytań:

Po co wymieniać opampy w sekcji EQ skoro robimy bypass rezystorami?

Standard wymiany "biednych" 4558 to 5532 a  Muses to faktycznie overkill anyway w przedwzmacniaczu można ale j.w. skoro robimy bypass EQ to po co nam super hifi opampy które bypasujemy rezystorem?. BTW przydałby się jakiś "pure direct".   Nie jestem guru od schematów ale sporo wzmacniaczy z lat 80 przerabiałem na "direct" co prawda miałem schemat Szukam czegoś pod TAGAa bo to chińczyk z "aspiracjami" typu 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 13.12.2024 o 17:19, KWF napisał:

Tak waham się nad zakupem tego wzmacniacza i mam wiele wątpliwośc. Szukając schematu tego wzmacniacza, znalazłem film, na którym jego autor rozrysował cały tor wejściowy:

I teraz naszło mnie pytanie o sensowność istnienia lamp w tej hybrydzie, skoro można wyjąć lampy, wsadzić dwa kondensatory (0,47uF/250V) zamiast nich i to cudo nadal "gra".

Nie neguję pracy która koledzy włożyli w usprawnianie tej konstrukcji, szczególnie wybór lepszych op-ampów, zmiany kondensatorów na lepsze, ale zmiany w torze lampowym raczej są homeopatyczne.

IMO jedna lampa 2 tory (L+R) = crosstalk chyba dlatego. 1 opmap 2 tory crosstalk kanałow marginalny.

albo..4 lampki swiecą lepiej niż 2 🙂

Edytowane przez CzesioG
4 minuty temu, CzesioG napisał:

IMO jedna lampa 2 tory (L+R) = crossover chyba dlatego. 1 opmap 2 tory crossover sygnałow marginalny.

A to ciekawe dlaczego dużo lepsze i droższe konstrukcje mają jedną lampę w przedwzmacniaczu, dzieloną między dwa kanały. Overkill na maxa, tak samo jak op-ampy Musa w tej Tadze, bo tańsze 5532 zrobią podobną robotę. 

Jak znajdziesz schemat tej Tagi lub tagopodobnego wzmacniacza, to będzie można dywagować na opcji "direct". Na razie wymiana op-ampów w torze EQ ma sens, bo ich nie bajpasujesz, ale ustalasz im stały punkt pracy.

56 minut temu, KWF napisał:

A to ciekawe dlaczego dużo lepsze i droższe konstrukcje mają jedną lampę w przedwzmacniaczu, dzieloną między dwa kanały. Overkill na maxa, tak samo jak op-ampy Musa w tej Tadze, bo tańsze 5532 zrobią podobną robotę. 

Jak znajdziesz schemat tej Tagi lub tagopodobnego wzmacniacza, to będzie można dywagować na opcji "direct". Na razie wymiana op-ampów w torze EQ ma sens, bo ich nie bajpasujesz, ale ustalasz im stały punkt pracy.

Zgoda dlatego napisałem ze pewnie 4 lampki świecą lepiej niż 2 :-). Co do opampów to też pełna zgoda zamierzam wstawić co mam w tor 2x EQ mam LME49720 SME z dawnych zapasów a do preampa wstawie 2xMuse . Słuchawek nie ruszam bo mam  TWA-10B i z TIDAL działa bardzo OK . Stary DAC E30 z symasym własnej roboty nie do odróżnienia. TAGA bez modów plumkała cieplutko ale  np. utwór All blues 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  jak na razie na TAGA nie da się słuchać bez zgrzytania zębów bo talerze dziwnie graj a sysmsym daje radę 🙂. Będę wymieniał kondensatory w torze tzw coupling caps bo  jest tam w cholerę zwykłych smd  a mam zapasy audio z dawnych czasów. Co do schematu to na 99% nie zdobędę ale postaram się pokazać na zdjęciach który amp jest do czego np. N2 to pramp z którego potem jest wyjście na CHINCHE preamp (mam te wersje) z wejścia z bufora lampowego. BTW tam też kondensatory  takie sobie pewnie powymieniam te w torze sygnałowym na znajdźki które akurat mam (10uF). Będę dalej  badał  tę zabawkę bo tania a fajnie gra 🙂 

W dniu 11.03.2025 o 17:38, michals71 napisał:

Kończąc zrobione modyfikacje Tagi - hta-25b (potencjometr drabinkowy 50k, kondensatory nichicon FW - 3szt.dzis wstawiłem lampy zakupione w polecanym słowackim sklepie. Lampy są fajne i podane są ich parametry - koszt niecałe 170zł w przesyłką - znacznie taniej niż w PL.

Lampy wstawione w miejsce chińskich (nie grały źle ale tak już ok 2 tys. godzin mają) - te puki co się wygrzewają - zobaczymy. Wstawiłem taki zestaw (trzeba napisać meila do sklepu to przygotują zestaw i wystawią) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lampy są bardzo dobrze zapakowane, przesyłka trwa ok. tygodnia.

Podsumowując - wydaje mi się, że warto koszt nie jest wielki 82+170zł=252zł no i satysfakcja jest.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

IMG20250311120856.jpg

Dzięki za tip - zamówiłem u Słowaków lampki.  U mnie podstawki ceramiczne lamki chińskie ale na razie nie mam parcia na złoto wiec zostawiam podstawki . Wymienię na tej płytce  coupling caps bo tam jakiś totalny "budżet" = wszystkie 10uF  do wymiany  na cokolwiek co przypomina markowy kondensator audio a nie takie chińskie maluchy z 1cent.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez CzesioG

Powoli badam ścieżki multimetrem i rysuje schemat mam już główne elementy wejście preamp bufor lampowy i wyjście na wzmacniacz mocy ten tranzystorowy. Co do opampów to NIE należy wymieniać N3 służy on wyłącznie do wysterowania VU meter i nie jest w torze audio. N2 warto wymienić jeśli używamy wyjścia preamp ALBO będziemy robić bypas EQ.Najważniejszy jest N9 bo to on jest w torze audio zaraz za selektorem wejść i z niego jest wyjście na bufor lampowy. Z bufora sygnał wraca na N2 oraz na korektor zbudowany na N1. Korektor to typowy układ Baxandall i da się go pewnie  ominąć wchodząc bezpośrednio na pot. RP3 (Volume) przez C46 i C47 tylko musze jeszcze pomierzyć wzmocnienie ukladu korektora bo być może trzeba bedzie wejsc z N2 i/lub zmodyfikować jego wzmocnienie.  Mierzenie idzie powoli oczy już nie te odezwę się niebawem.

Na 99% da się obejść tone control wydaje się patrząc na wartości rezystorów (mierzone bez wylutu więc wartości niekoniecznie dokładne)   że wzmocnienie jest rzędu 1 . Należy wylutować C47 i C46 i  wejść przez kondensator wlutowany bezpośrednio w RP3  ze złącza XS2/A pin 4 i 1 . Wartości kondensatorów podam po wylutowaniu tych smd. Pewnie 10UF ale sprawdzę . Dołączam schemat w wersji beta. Tylko dla obszaru preampów i tone control plus płytka bufora lamowego. Nie wszystkie elementy są na schemacie (zasilanie i wszelakie decoupling caps których i tak nie będę ruszał pominąłem plus ta gdzie nie byłem zainteresowany czyli VU meter,  wyjście PREMAP ). Uwzględniłem  moim zdaniem najważniejsze elementy żeby zrozumieć który amp do czego służy (poza N8 = słuchawkowy bo mnie nie interesuje ) . Mogą być błędy bo badanie smd miernikiem męczy oczy 🙂. Anyway  w weekend podejmę się w/w bypass i dam znać jaki był rezultat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez CzesioG
poprawki

Co do : 

Cytat

Na 99% da się obejść tone control wydaje się patrząc na wartości rezystorów (mierzone bez wylutu więc wartości niekoniecznie dokładne)   że wzmocnienie jest rzędu 1

To niestety NIEprawda 🙂. Oscyloskop mam budżetowy DSO2D15 ale patrząc na przebiegi w pozycji neutralnej Treble/Bass wzmocnienie  jest rzędu:  18% dla 1kHz,  30% dla 5khz , 34% dla 8kHz, 36% dla 10kHz potem lekko jedzie w dół w okolice 34%. Dla 50-80Hz mamy wzmocnienie 0% od 100Hz zaczyna rosnąć i dla 500Hz mamy już 14%. To pokazuje że lutowanie rezystorów do nóżek potencjometrów sens ma taki że... zmieniamy charakterystykę EQ. Nic tam nie stabilizujemy bo EQ nadal wpływa na dźwięk. Nie chce mi lutować i sprawdzać jak to wygląda ale na pewno nie będzie neutralnie.  Przystępuje do bypassa dam znać co  wyszło ale dymu i ognia raczej się nie spodziewam. Dopiero po udanym  bypass będę wymieniał  opamp N9 i N2(będę używał wyjścia z Preampa)  + RP3 (Volume) na drabinkę oraz coupling caps (te w torze audio) ale raczej nie wszędzie się da bo np. wyjście na wzmacniacz mocy idzie prze 2 maluchy SMD i ciężko tam będzie coś dolutować  żeby nie uszkodzić ścieżki bo nawet najmniejsza WIMA 10u jest za duża 😞. No i te 4700u w zasilaniu obowiązkowo. Przymierzę się potem do zmiany żarzenia z AC na DC powinno się udać. Czy to poprawi cokolwiek nie wiem ale na pewno stabilizowane 6.3V DC jest lepsze niż brane prosto z trafo 6.3V AC w 100% zależne od sieci. Co prawda drastycznych wahań u siebie nie stwierdzam ale jak szaleć to szaleć 🙂.

Ukryta Zawartość

100Hz.png

1000Hz.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poprawki

Bypass udany - obrazek pokazuje co wylutowałem (a bardziej wywiałem gorącym powietrzem). Po wywianiu tych elementów wszedłem srebrzanką w koszulce bezpośrednio na piny RP3 z miejsca gdzie R108 i R105 miały połączenie do ROUT_TUBE o LOUT_TUBE. Teraz  przystępuję do modowania po całości. Finalnie wywieję też N1 bo już do niczego potrzebny nie jest . Zdjęcie płytki po modach dodam.

BTW wzmacniacz odtwarza do 15k. Ja i tak głuchy jestem i powyżej 9k nie słyszę dlatego audiofilstwo kończę na scenie, wokalu i ..basach.

Super fun z tą TAGĄ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i po modach na razie gra na "golasa" jak na zdjęciu 🙂

Bypass jak w poście wyżej widać na zdjęciu  2 czarne kabelki do drabinki 50K. 

2x MUSES8820 w miejsce N9 i N2.

N1 - wydmuchany z płytki plus rezystory i kondensatory z posta wyżej .

2x4700uF w zasilaniu wymienione na polecane Nichicony.

Coupling caps w torze nie zmieniałem bo  tak jak pisałem wcześniej zastąpienie SMD trywialne nie jest. I czy na pewno usłyszałbym różnicę?

Na płytce z lampkami zaszalałem bo mogłem 🙂. Wszystkie kondensatory powymieniane na Philipsy audio z zapasów. Podstawki też na złocone bo też odkopałem zapasy.

Przyszły lampki od Słowaków ale na razie wygrzewam sobie oryginalne chińczyki. Deser będzie później.

BTW 3300UF w zasilaniu służy głownie do...zasilania ledów przekaźnika etc (być może też modułu bluetooth ale nie mierzyłem). Proponuję  NIE wymieniać bo grajek USB (ta płytka niebieska wlutowana w główną) oraz przedwzmacniacz zaraz obok są zasilane +/-12 z tego samego zasilacza (regulatory N3/N6) tak samo jak inne preampy. 

Mod żarzenia AC na DC na razie odpuszczam. Nie ruszam też kabli bo wbrew obiegowej opinii ich wpływ jest marginalny przy takiej niskiej mocy rzędu 18W na kanał. Amplituda max była chyba ok 20V podzielone przez 6ohm kolumn (moje DYNAUDIO) daje to śmieszne 3A (jasne impedancja zależy od częstotliwości ale dla uproszczenia pomijam skomplikowane wzory). Te kabelki są raczej miedziane i cynowane dlatego na pierwszy rzut oka wyglądają mało poważnie.

OVER o ile nie wybuchnie to raczej kolejnych modów nie będzie poza wymianą lampek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi