Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony HTA-25B po modyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, CzesioG napisał:

tutaj opisałem to raczej łopatologicznie

Czytałem to kilka razy i chyba ułomny jestem 😞

Czyli do wykonania jest tylko zwora i wtedy selektor wyzwala BT, a po przełączenie na inne źródło rozłącza. Tak? 

Godzinę temu, frulik napisał:

@CzesioG Czyli do wykonania jest tylko zwora i wtedy selektor wyzwala BT, a po przełączenie na inne źródło rozłącza. Tak?

Tak

Zastanawiam się, czy dało by radę zmienić przełącznik obrotowy na 5-cio pozycyjny i zrobić wejście line 2 wykorzystując gniazda pre (wejście line 2 zamiast pre). 

24 minuty temu, frulik napisał:

Zastanawiam się, czy dało by radę zmienić przełącznik obrotowy na 5-cio pozycyjny i zrobić wejście line 2 wykorzystując gniazda pre (wejście line 2 zamiast pre). 

A jak nie, to dać gdzieś przełącznik DPDT na rca 🙂

Proponuję dodać kondensator 10uF lub większy do miernika wychyłowego, bo wskazówka w nim lata jak paralityk z pląsawicą. 

Można użyć te wymontowane z bufora lampowego.

Edytowane przez KWF
1 godzinę temu, KWF napisał:

Proponuję dodać kondensator 10uF

Bardzo chętnie. Lata bardziej niż wycieraczki na najszybszych obrotach. 

Gdzie go wstawić? 

P. S. Reszta gratów już do mnie jedzie 🙂

13 godzin temu, frulik napisał:

A jak nie, to dać gdzieś przełącznik DPDT na rca 🙂

Ajajaj kolega chce z tej małej TAGI zrobić BABATAGA 🙂 Da się tylko nie wlutujesz w płytkę czegoś co ma więcej nóżek 😞 switch na RCA OK ale gdzie go wstawisz? Można "wyrzezać" otworek z tyłu przy RCA  i można tam wstawić przełącznik   można też kupić takie "cóś" 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  wstawić to w tę dużą atrapę gdzie jest BT Otworki porobić i spiąć z CD/LINE i sobie przełączać. To w/w jest na przekaźnikach  zasilanie  można dać  bezpośrednio z AC 8V RED z Trafo TAGI powinno styknąć.

13 minut temu, CzesioG napisał:

Ajajaj kolega chce z tej małej TAGI zrobić BABATAGA 🙂 Da się tylko nie wlutujesz w płytkę czegoś co ma więcej nóżek 😞 switch na RCA OK ale gdzie go wstawisz? Można "wyrzezać" otworek z tyłu przy RCA  i można tam wstawić przełącznik   można też kupić takie "cóś" 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  wstawić to w tę dużą atrapę gdzie jest BT Otworki porobić i spiąć z CD/LINE i sobie przełączać. To w/w jest na przekaźnikach  zasilanie  można dać  bezpośrednio z AC 8V RED z Trafo TAGI powinno styknąć.

Albo idziemy po całości i dajemy zew selektor 🙂 Ja tak zrobiłem bo zleżało mi na przełączaniu in/out na 2 wzmacniacze czyli  TAGA i mój DIY SAMASYM. Zamówiłem więc taki wynalazek 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez CzesioG

Jak szaleć, to szaleć 🙂 przełącznik DPDT zamówiłem dwa (jeden na direct, drugi na rca) kombinuje aby dać je od frontu (okrągłe rockery), a jak nie to przed lampami, a jak nie, to na atrapie trafo. 

Ma, - do wyjścia miernika/masy, + do wejścia miernika.

Na wejściu miernika pewnie wisi jakaś dioda (prostownik jednopołówkowy) z rezystorem w szeregu. Nie sądzę, aby ten miernik był w układzie o charakterystyce logarytmicznej. Kilka wątków wcześniej jeden z kolegów wrzucił schemat HTA-25B.

30 minut temu, KWF napisał:

Kilka wątków wcześniej jeden z kolegów wrzucił schemat HTA-25B

Aż taki dobry nie jestem w czytaniu schematów. Rozumiem je, ale co do czego i po co, to już nie wiem. 

5 godzin temu, KWF napisał:

Ma, - do wyjścia miernika/masy, + do wejścia miernika.

Na wejściu miernika pewnie wisi jakaś dioda (prostownik jednopołówkowy) z rezystorem w szeregu. Nie sądzę, aby ten miernik był w układzie o charakterystyce logarytmicznej. Kilka wątków wcześniej jeden z kolegów wrzucił schemat HTA-25B.

Wrzuciłem tylko część dot. regulacji tonów i preampa/bufora lampowego. Obwodu VU meter nie badałem ale z gruba powinien być podobny do tego

Ukryta Zawartość

żródło 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę, aby w HTA-25B był taki układ, ten wzmacniacz jest ekonomiczną konstrukcją. Raczej na wyjściu z op-ampa jest prostownik jednopołówkowy na jednej diodzie, wskazujący "moc sygnału" linowo, ale mogę mylić się.

24 minuty temu, KWF napisał:

Nie wierzę, aby w HTA-25B był taki układ, ten wzmacniacz jest ekonomiczną konstrukcją. Raczej na wyjściu z op-ampa jest prostownik jednopołówkowy na jednej diodzie, wskazujący "moc sygnału" linowo, ale mogę mylić się.

Taki nie ale podobny tak 🙂 zgruba patrzac jest opamp 2 diody i tranzystor - nie mam czasu ani ochoty mierzyć ani robić "reverse engineering" . Jasne ze nie ma regulacji ani przełącznika PPM/VU ale co do zasady to pewnie jest to samo. Anyway zgoda co do zwiększenia wartości  kondensatora  obstawiam ze jest to  C31 ale warto pomierzyć. 

Ukryta Zawartość

Mam VU na tym wynalazku 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  = na każdym kanale  wiec nie ulepszam tej  "wycieraczki" z TAGI.

Docelowo może zastąpię czymś "audiofilskim"   :-))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez CzesioG
  • Pokaż nowe odpowiedzi