Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony HTA-25B po modyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.01.2024 o 20:58, Magnepan napisał:

Kupiłem je na ebay z Litwy, wszystkie jakie miał sprzedający ale są również na allegro. Musisz pamiętać aby gniazdo było z porcelany i miało złote wkłady do lamp z 9 pinami - tak jak oryginalne

Tu link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możecie pomóc i podesłać aktualnego linka? Dzięki.

Ukryta Zawartość

Prrrr. Najpierw odbierz sprzęt i sprawdź wszystko (i poczekaj z miesiąc). 

Wzmacniacze smd. 

Kondy prawdopodobnie będziesz miał nichicon. 

Z lampami też poczekaj i jak będziesz wiedział co chcesz zmienić w dźwięku, to wtedy zdecydujesz które, z jakiej produkcji (w sklepie pomogą).

12 minut temu, frulik napisał:

Prrrr. Najpierw odbierz sprzęt i sprawdź wszystko (i poczekaj z miesiąc). 

Wzmacniacze smd. 

Kondy prawdopodobnie będziesz miał nichicon. 

Z lampami też poczekaj i jak będziesz wiedział co chcesz zmienić w dźwięku, to wtedy zdecydujesz które, z jakiej produkcji (w sklepie pomogą).

Aha, mówisz, że v2 teraz może mieć nichicon fabrycznie? 😄

13 godzin temu, UrArt napisał:

U mnie łączy z telefonem i dioda zapala się dopiero po przełączeniu na BT.

Czyli tak jak powinno być.

10 godzin temu, Bartek88 napisał:

Aha, mówisz, że v2 teraz może mieć nichicon fabrycznie? 😄

Nie. Mam V2 i były chińskie najtańsze kondy. Ktoś inny ma V2 i twierdzi że ma nichicony. Kolega wyżej twierdzi że w serwisie Tagi powiedzieli mu że jego BT działa prawidłowo, mimo że wszystkim innym działa inaczej (prawidłowo). Tak więc jak odbierzesz to nie zabieraj się od razu za moda. Daj mu pograć, sprawdź czy wszystko działa. Co będzie jak zmodyfikujesz od razu a po modzie okaże się że wzmacniacz miał wadę fabryczną? Myślisz że gwarancja to uzna? Nie. Dopiero jak będziesz miał pewność że wszystko w 100% działa jak powinno, bierz się za moda. To nie ucieknie. Przynajmniej będziesz miał porównanie jak duże zmiany zaszły po modzie jeśli trochę się z nim osłuchasz. Przy okazji, gdy już zapadnie decyzja o modzie, rozbierz wzmacniacz i sprawdź czy i co będzie wymieniane, bo możesz mieć innej jakości elementy niż większość (jak widać Taga nie informuje nikogo o zmianach wewnętrznych). Ocenisz również wówczas, czy dasz radę samemu to wykonać, bo o ile wymiana kondensatorów nie powinna sprawiać trudności dla nikogo, tak wymiana opampów to już nie taka prosta sprawa bez odpowiedniej lutownicy i doświadczenia bo są to bardzo małe elementy (kilka mm szerokości, a na każdym z tych elementów 8 nóżek do lutowania. Zakupić musisz wersję smd, chyba że chcesz mieć możliwość szybkiej zmiany na inny gdy Ci się znudzą/uszkodzą, to możesz kupić przejściówki z smd na dip8 i wówczas opampy w wersji dip8. To również dobra opcja dla osób które nie mają zbytnio doświadczenia z lutowaniem tak małych elementów, bo co najwyżej uszkodzą przejściówkę i zamontują kolejną (nie wiem po ile teraz są, kiedyś były po 50gr więc można wziąć na zapas) zamiast uszkodzenia opampów.

Oszaleli z cenami, widzę że te same co kupowałem kosztują 6,50 za sztukę.... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Nie kupowałem od tego samego sprzedawcy, ale identyczne. Chyba że ten sprzedawca bierze ceny z kosmosu a gdzie indziej taniej.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, NAP napisał:

Kolega wyżej twierdzi że w serwisie Tagi powiedzieli mu że jego BT działa prawidłowo, mimo że wszystkim innym działa inaczej (prawidłowo).

Póki co, tylko jedna osoba napisała, że ma inaczej niż ja. @Q21 a jak jest u was? Możecie sprawdzić proszę?

Czy ktoś wymieniał przewody do gniazd RCA? Jest sens to ruszać?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Poprawiłem luty (opamp) i grajek zaczął grać na prawym kanale. Jest ok. Wymienione opampy i potencjometr. Kondensatorów nie ruszałem, bo u mnie są Nichicony FW. Kable na tą chwilę zostają, nie jestem przekonany, czy ich wymiana wpłynie w ogóle na dźwięk (jeśli ma ktoś doświadczenia proszę o wypowiedź). W moim wzmaku po włączeniu telefon automatycznie łączy się z BT, dioda świeci przy wybraniu BT, gaśnie po przełączeniu na inne źródło. Telefon natomiast dalej pokazuje BT w użyciu. Lampy były rosyjskie, oczywiście zostają. A teraz co do grania, niestety nie potrafię opisywać dźwięku, ale jest dużo lepiej nic było. Scena zrobiła się wyraźnie szerszą. Wysokie delikatnie pieszczą uszy. Gra to fajnie cieplutko. Podpięty pod podłogówki z mojego systemu Fyne Audio F502, spokojnie dał radę. Źródło Tidal, streamer CA CXN. Porównanie jedynie z CXA80 i ku mojemu zdziwieniu wcale mu bardzo nie ustępuje. Na pewno Taga zostaje. Będzie plumkać z jakimiś monitorami. Tutaj może coś podpowiecie, z czym to zagra ładnie sparowane (monitory budżetowe 🙂). Może ktoś parował z monitorami Tagi (polecono mi Azur B40 v3) ? A może jeszcze jakaś zmiana wewnątrz, może coś wymyślimy.

Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego słuchanie

3 minuty temu, Paweł B napisał:

Telefon natomiast dalej pokazuje BT w użyciu.

Czyli jednak 😞 Wg mnie to do kitu jest. Nie dość że nie wiem czy ktoś dzwoni, to jeszcze bez potrzeby moduł działa i kto wie, czy nie zakłuca niczego 😞

34 minuty temu, frulik napisał:

Czyli jednak 😞 Wg mnie to do kitu jest. Nie dość że nie wiem czy ktoś dzwoni, to jeszcze bez potrzeby moduł działa i kto wie, czy nie zakłuca niczego 😞

Zawsze możesz rozłączyć ręcznie w telefonie, a po przełączeniu na źródło BT sam się połączy. Przecież to samo jest z innymi urządzeniami, połączenie jest automatyczne.

Ok więc po 2 dniach wymieniłem lampy i różnica jest KOLOSALNA. Ciekawe jak będzie po wygrzaniu.

Mam już 5x muse i dobrego fachowca kolegę, który mi to dobrze przelutuje.

Grają z Braun L500/1. Bardzo dużo dobrego basu, ale te kolumny już tak mają.

Troszkę brakuje mi środka. Górka czyściutka wysoko i nie daje po uszach.

Wszystkiego jest multum i najmniejsze podkręcenie korekcji na Tadze robi niezły BUM...trzeba z tym uważać, 

ale ja jak zawsze mam na zero.

Myślę nad wymianą kolumn na jakieś raczej 3-drożne ze względu na ten środek.

Mam jeszcze tysiaka budżetu aktualnie i klienta na L500 za 5 stówek.

Możecie coś polecić? Myślę o Grundingach BOX 650 - kiedyś je miałem i strasznie żałuję, że sprzedałem.

Wzmiacniacz też wtedy poszedł - Grundinga v1700.

Podstawki też już przyszły.

Zdam relację zdjęciową z modyfikacji 🙂

Mówicie, że warto jeszcze wymienić kable, gniazd nie warto?

Edytowane przez Bartek88

Tak waham się nad zakupem tego wzmacniacza i mam wiele wątpliwośc. Szukając schematu tego wzmacniacza, znalazłem film, na którym jego autor rozrysował cały tor wejściowy:

I teraz naszło mnie pytanie o sensowność istnienia lamp w tej hybrydzie, skoro można wyjąć lampy, wsadzić dwa kondensatory (0,47uF/250V) zamiast nich i to cudo nadal "gra".

Nie neguję pracy która koledzy włożyli w usprawnianie tej konstrukcji, szczególnie wybór lepszych op-ampów, zmiany kondensatorów na lepsze, ale zmiany w torze lampowym raczej są homeopatyczne.

17 minut temu, KWF napisał:

Tak waham się nad zakupem tego wzmacniacza i mam wiele wątpliwośc. Szukając schematu tego wzmacniacza, znalazłem film, na którym jego autor rozrysował cały tor wejściowy:

I teraz naszło mnie pytanie o sensowność istnienia lamp w tej hybrydzie, skoro można wyjąć lampy, wsadzić dwa kondensatory (0,47uF/250V) zamiast nich i to cudo nadal "gra".

Nie neguję pracy która koledzy włożyli w usprawnianie tej konstrukcji, szczególnie wybór lepszych op-ampów, zmiany kondensatorów na lepsze, ale zmiany w torze lampowym raczej są homeopatyczne.

...i jakie wnioski wyciągnął autor filmu, bo nie znam, chyba węgierskiego ?

Ten tor wejściowy robi zapewne za bufor lampowy, nadaje tam lampowej miodności. Wcale się nie dziwię że można go wyciąć i to daj gra. Ale lampy już nie usłyszymy 😆

12 godzin temu, Paweł B napisał:

...i jakie wnioski wyciągnął autor filmu, bo nie znam, chyba węgierskiego ?

Ogólnie, że konstrukcja Tagi nie odbiega od dalekowschodnich niskobudżetowych konstrukcji hybrydowych sprzedawanych pod różnymi markami na całym świecie. 

Osobiście nie do końca rozumiem, dlaczego tylko połówki lamp 6N1 są wykorzystywane. Chyba tylko, aby dodać potencjalnemu użytkownikowi poczucie, że kupuje produkt "hi-fi". Skoro HTA-25B jest produktem budżetowym, więc ten sam efekt audio można by osiągnąć na 3 lampach, 1x6N1 + 2 x 6P1. Oszczędności z tego posunięcia można by wykorzystać na lepsze fabrycznie montowane op-ampy, a nie scalaki za 10 centów.

Schemat wejścia HTA-25B:

Ukryta Zawartość

Odgrzebałem też jak była zbudowana pierwsza wersja tego wzmacniacza HTA-25 bez B i jest ona w zasadzie identyczna z innym produktem chińskiej myśli technicznej 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  / Jaycar AA-0474 / Marriola MV 100 / Monoprice Hybrid Tube Amp / Nobsound MS-10D MKII / Madison MAD TA10BT. Ale schematu nadal nie znalazłem.

Dla zainteresowanych, bufor lampowy w tych chińczykach (o ile jest podpięty) wygląda podobnie to tego:

349626844_Madison001.thumb.jpg.504ba8596

Jak widać, wielkiej rewolucji pomiędzy HTA-25 a HTA-25B nie było i moim zdaniem nie ma co rozwodzić się nad lampowością tego sprzętu. Jedynie wkurzające jest podkreślanie przedstawicieli Tagi, że jest to sprzęt zaprojektowany w Europie i tylko produkowanych w Chinach.

Nadal nie jestem w stanie przekonać siebie do wydania prawie 800 zł na Tagę, czy inne podobne do niej wynalazki, skoro potem musiałbym wydać kolejne ponad 400 zł na jej modyfikację, aby nie kłuła w uszy. Dobra, ładnie wygląda, podoba mi się i robi efekt "wow" w salonie pod telewizorem oraz "+100 na dzielni" za audiofilstwo. 🤣

Przepraszam autora wątku za moje dywagacje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, KWF napisał:

Ogólnie, że konstrukcja Tagi nie odbiega od dalekowschodnich niskobudżetowych konstrukcji hybrydowych sprzedawanych pod różnymi markami na całym świecie. 

Osobiście nie do końca rozumiem, dlaczego tylko połówki lamp 6N1 są wykorzystywane. Chyba tylko, aby dodać potencjalnemu użytkownikowi poczucie, że kupuje produkt "hi-fi". Skoro HTA-25B jest produktem budżetowym, więc ten sam efekt audio można by osiągnąć na 3 lampach, 1x6N1 + 2 x 6P1. Oszczędności z tego posunięcia można by wykorzystać na lepsze fabrycznie montowane op-ampy, a nie scalaki za 10 centów.

Schemat wejścia HTA-25B:

Ukryta Zawartość

Odgrzebałem też jak była zbudowana pierwsza wersja tego wzmacniacza HTA-25 bez B i jest ona w zasadzie identyczna z innym produktem chińskiej myśli technicznej 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  / Jaycar AA-0474 / Marriola MV 100 / Monoprice Hybrid Tube Amp / Nobsound MS-10D MKII / Madison MAD TA10BT. Ale schematu nadal nie znalazłem.

Dla zainteresowanych, bufor lampowy w tych chińczykach (o ile jest podpięty) wygląda podobnie to tego:

349626844_Madison001.thumb.jpg.504ba8596

Jak widać, wielkiej rewolucji pomiędzy HTA-25 a HTA-25B nie było i moim zdaniem nie ma co rozwodzić się nad lampowością tego sprzętu. Jedynie wkurzające jest podkreślanie przedstawicieli Tagi, że jest to sprzęt zaprojektowany w Europie i tylko produkowanych w Chinach.

Nadal nie jestem w stanie przekonać siebie do wydania prawie 800 zł na Tagę, czy inne podobne do niej wynalazki, skoro potem musiałbym wydać kolejne ponad 400 zł na jej modyfikację, aby nie kłuła w uszy. Dobra, ładnie wygląda, podoba mi się i robi efekt "wow" w salonie pod telewizorem oraz "+100 na dzielni" za audiofilstwo. 🤣

Przepraszam autora wątku za moje dywagacje.

To może jakiś pomysł, aby ten tor zmodyfikować ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uhm, wywalić jedną 6N1 (odpada ich parowanie) z układu i podpiąć nieużywaną połówkę pozostałej 6N1 do drugiego kanału. Oczywiście nogę 9 pozostawionej lampy należy podpiąć do masy jeśli dynda sobie w powietrzu. No i aby zachować symetrię układu, należało by przeprojektować całą płytkę z gniazdami lamp.

Sprawdzić "gładkość" napięć +12 V i -12 V, które dostarczane są przez stabilizatory 7812 i 7912 i ewentualnie poprawić ich filtrowanie.

4 godziny temu, frulik napisał:

Czy wiesz, jak pominąć regulację tonów? 

Stawiam, że regulacja balansu i tonów jest zrealizowana w przedwzmacniaczu na op-ampach (raczej na bank), wiec bez schematu ciężko coś doradzić. Bez obwąchania układu mogę gdybać, ale nie zdziwiłbym się gdyby był on wariacja układu opisanego na tej stronie: 

Ukryta Zawartość

Nikt raczej o zdrowych zmysłach nie odkrywał Ameryki w sprzęcie budżetowym.

Ukryta Zawartość

16 minut temu, KWF napisał:

bez schematu ciężko coś doradzić.

No właśnie nie ma nigdzie schematu 😞

Skoro nie używam tonów, to:

A) zostawić jak jest i nie regulować? 

B) wymienić potencjometry na lepsze i nie ruszać? 

C) wywalić potencjometry (odłączyć i niech gałki się kręcą) i wstawić rezystory na sztywno? 

Przydałby się przycisk "direct" albo "pure", który omijałby filtry nisko i wysrkoprzepustowe w przedwzmacniaczu.  

Opcja A - nawet jeśli ustawisz potencjometry w położeniu środkowym, to i tak nie wiesz jak dobre one są i czy nie będą wpływać na współczynnik tłumienia filtrów. Najtańsze rozwiązanie, bez kosztowe ale najgorsze technicznie.

Opcja B - moim zdaniem jest najmniej sosowana, ponieważ skoro nie używamy, to po co wydawać kasę na sytuacje "a gdybym jednak chciał pobawić się regulacją tonów".

Opcja C - można wypiąć potencjometry z płyty i pobawić się rezystorami. Ale w tym przypadku należy mieć nie przesadzić i  prawy i lewy kanał mają takie same rezystancje. Pozostają rezystory o tolerancji 0.5% lub lepszej. Efekt niewiele lepszy niż opcja A. Co prawda modyfikacja odwracalna, ALE trzeba będzie jeszcze raz grzebać we wnętrzu. Skórka za wyprawkę, Zobacz post nr 1, w którym kolega NAP pisał o wlutowaniu rezystorów pomiędzy odnóża potencjometrów tonów wysokich i niskich. I jeśli się upierasz to tę drogę wybrałbym (opcja D).

35 minut temu, KWF napisał:

opcja D).

To właśnie moja opcja C. Cały wątek znam (chciałem poznać nową opinię).

Rezystory mam Beyschlag MBB0207 low noice. 

Jednak kupiłem ten wzmacniacz, więc jestem ciekaw czy mi podpasuje. Docelowo ma napędzić parę nudnych i angielsko-flegmatycznych Wharfedale'i Diamondów 10.1. Te głośniczki zostaną mi po zmianie sprzętu w salonie, a nie mam dla nich zastosowania.

Edytowane przez KWF
30 minut temu, KWF napisał:

Jednak kupiłem ten wzmacniacz, więc jestem ciekaw czy mi podpasuje. Docelowo ma napędzić parę nudnych i angielsko-flegmatycznych Wharfedale'i Diamondów 10.1. Te głośniczki zostaną mi po zmianie sprzętu w salonie, a nie mam dla nich zastosowania.

I super, jeśli będziesz coś modyfikował daj znać. Uważam, że za te pieniądze warto, a najlepiej kupić jakąś używkę. A i tak wydaje mi się, że po lekkiej  modyfikacji radzi sobie całkiem nieźle.

Teraz, quatross napisał:

Ja raczej nie jestem zwolennikiem instalowania w Fiacie 126 tłumików Sebring (...)

Nikt, nikogo do niczego nie zmusza. Ten wolałbym bym za te pieniądze kupić sprzęt jakości premium 😁

W dniu 14.02.2024 o 23:29, NAP napisał:

Każdy potencjometr barwy w tym  wzmacniaczu ma 6 nóżek. Na rysunku masz widok od góry (bądź od dołu, bez znaczenia). Te czarne koła to nóżki. Między nimi wstaw rezystory o wartościach takich by ich łączna wartość wynosiła 25kOhm. Jeśli dostaniesz rezystory 12,5kOhm to robisz jak na rysunku. Jeśli nie, to możesz dać np 10 i 15, ważne by było razem OKOŁO (nie musi być dokładnie 25) 25 między każdą z tych nóżek. Nóżek są 2 rzędy (dolny i górny na rysunku), każdy rząd odpowiada za 1 kanał. Kanałów co oczywiste nie łączysz ze sobą, tylko łączysz 1 i 2 nóżkę z górnego oraz 2 i 3 z górnego. Tak samo z dolnym. Prościej już się nie da. Rezystory jakie polecam to metalizowane Vishay/Dale, kupisz je np tu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Pozdrawiam

potencjometry.png.64b4e18d572ac3aeb983b885e462294f.png.92a96ae8c8679fca809e652613f4775e.png

Gdzie dostać te rezystory? Na aukcji podanej nie mają takich 😞

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem te:

Ukryta Zawartość

Autor nie znalazł 25k, stąd łączył szeregowo. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frulik
  • Pokaż nowe odpowiedzi