Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa zwrotnicy - proszę o pomoc

zulek

Rekomendowane odpowiedzi

Poproszę o sugestie:

Czy przenosząc z zwrotnicy kondensator C1 (wariant 1), bezpośrednio do złączek głośnika niskośredniotonowego (dokładnie jak na schemacie wariant 2) zmieni się pasmo przenoszenia t y l k o tego głośnika? Interesuje mnie podejście naukowe do tematu jeśli ktoś jest w stanie mi na to pytanie odpowiedzieć.

Rozważam taką możliwosć ponieważ testując brzmienie "na ucho" ;) stwierdziłem że gdy kondensator jest umieszczony w układzie w wariancie 1 brzmienie jest wyrównane a wysokie i średnie tony łagodnie zachodzą na siebie, ale brakuje niskiego basu (masowanie żołądka) lub jest on jakoś 'upośledzony'. Natomiast gdy kondensator zostanie całkowicie odłączony to wspomniane niskie tony zmieniają się całkowicie! kolumny masują nie tylko żołądek ale i całe pomieszczenie i bynajmniej nie jest to buczenie... jest tylko jedno "ale" w takim przypadku pojawia się jakby dziura pomiędzy wysokimi a średnimi tonami... Więc zakładam możliwość zastosowania takiej kombinacji jak na schemacie wariant 2.

Z góry dziękuję za ewentualne wskazówki lub sugestie od bardziej doświadczonych praktyków a i teoretyków też chętnie wysłucham ;) Wspomnę jeszcze że kolumny to jamo e350 układ dwódrożny 8 omowy, filtr dolnoprzepustowy prosty (jak na schemacie) drugiego rzędu C1=10uF i wysokotonowy trzeciego rzędu w szeregu dwa kond. 4,7 +6,8uF + rezystor i równolegle cewka. P.S. wybaczcie jakość schematu - robiłem w paincie ;)

[obrazekLUKASZ-279406_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/16623-budowa-zwrotnicy-prosz%C4%99-o-pomoc/

Z punktu widzenia teorii obwodów oba schematy nie różnią się (pod warunkiem zaniedbania rezystancji oraz indukcyjności kabli, które są w praktyce nieistotne - zwłaszcza w obwodzie woofera)

Teoria obwodów obejmuje również zagadnienia przesunięć fazowych, a więc jeżeli zaniedbamy rezystancje i indukcyjności kabli, to przesunięć fazowych między głośnikami nie będzie.

PS. Zawsze możesz zamiast jednego kondensatora dać dwa, o pojemnościach równych 5uF (4.7uF + 0.33uF), po jednym przy każdym wooferze jeżeli bardzo wierzysz w VooDoo.

>PS. Zawsze możesz zamiast jednego kondensatora dać dwa, o pojemnościach równych 5uF (4.7uF +

>0.33uF), po jednym przy każdym wooferze

No jasne że tak, ale właśnie chodzi mi o to żeby jeden (głośnik) zagrał tak jakby nie było tego kondensatora a drugi tak jakby ten kondzior był ;)) jak pisałem o różnicach w brzmieniu w obu wariantach na schemacie (bardzo łopatologicznie i lamersko to wyjaśniam tak po prostu na chłopski rozum - nie jestem guru w tej dziedzinie, gdybym był to nawet nie zaglądałbym na forum ;))

>... jeżeli bardzo wierzysz w VooDoo.

a powinienem? ;)

Do Molibden:

Druga cewka jest bez sensu, strumienie magnetyczne się rozdzielą i będziesz miał większe rezystancje widziane przez głośniki przy takiej samej kasie wydanej na cewki. Te układy niczym się nie różnią - dwa głośniki równolegle do siebie, równolegle do nich kondensator i w szereg cewka.

Do Zulek:

Głośniki są połączone kablami równolegle do siebie, więc oba będą tak samo widzieć tego nieszczęsnego kondzioła (jeden będzie "widział" go przez kabel, ale R i L kabla są do zaniedbania)

• 2 tygodnie później...

Z punktu Teorii Obwodow nie ma roznicy (zgadzam sie z pzedmowcami) ale birac pod uwage dlugosc kabli i ich rezystancje moze to miec znaczenie gdyz:

Podam przyklad:

Czemu w zasilaczach nie robi sie czegos takiego: wykonac baterie kondensatorow a nastpenie wyprowazdenia podpiac pomiedzy diody prostownicze a odbiornik- jest to nie do pomyslenia! Kondy musza sie znajdowac jakby "po drodze" czyli pomiedzy odbiornikiem a mostkiem prostowniczym.

Podejrzewam ze tutaj chodzi o to samo.....moze ten kabel laczacy drugi glsnik zachowuije sie jak "linia dluga" gdzie powstaja znieksztalcenia i dlatego dzwiek sie rozni... albo powstaja male przesuniecia w czesie i fale akustyczne nakladaja sie w roznym czasie dla Wariantu 1 i 2 :)

Do Jacek24:

Oj, widzę że mieszasz waszmość z tymi liniami długimi. Mnie uczono że warunkiem absolutnie bezpiecznego stosowania teorii obwodów jest: maksymalna długość połączeń w obwodzie nie może być dłuższa niż 1/100 długości fali elektromagnetycznej największej częstotliwości wyst. w układzie.

Fala elektromagnetyczna 20kHz (znacznie wyżej niż zakres przetwarzania midwoofera) ma długość 15km, więc linie długie zaczynają się od 150m (a nawet od 750m jeżeli przyjąć ciągle w miare bezpieczną granicę lambda/20).

Kabelek 30cm długości wprowadzi opóźnienie rzdu 1ns co odpowiada 1/50000 okresu fali 20kHz. Zmierzyć toto się da, ale usłyszeć - na pewno nie. Większe zmiany wprowadzi jego R i L, ale te też będą zaniedbywalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.