Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie leży problem -connection słuchawki vs telefon

Rekomendowane odpowiedzi

Część,

Szukam odpowiedzi na dziwną sytuację. Używałem starego telefonu Huawei p10 lite oraz słuchawek Sennheiser HD 202 dźwięk był średni. Dzieciaki kupiły słuchawki JBL 510 BT i z tym telefonem grały duuuzo lepiej niż Senny, dynamicznie, głośno, z całkiem niezłą detalicznością. Postanowiłem zatem odświeżyć zestaw kupiłem nowy telefon Motorola Moto g84. I myślałem o nowych słuchawkach BT ale gdy sparowałem JBL ku mojemu zdziwieniu jakość była dużo gorsza niż z poprzednim telefonem. Myślałem że to może kwestia zgodności kodeków kupiłem nowe słuchawki Sennheiser 350 BT i dźwięk był nieco lepszy niż jbl ale nadal dużo gorszy niż ze starym telefonem. Dalej podłączyłem do nowej Motoroli stare przewodowe słuchawki Sennheiser hd202 i gra dużo lepiej niż wszystko inne. Zastanawiam się skąd ta prawidłowość, dlaczego nowy telefon gra gorzej ze słuchawkami BT niż stary. Chciałem przejść na BT ze względu na wygodę. Szukam odpowiedzi w czym tkwi problem, czy szukać innych słuchawek BT czy może przy Motoroli pozostaje mi szukać nowszych słuchawek ale jednak na kablu?Proszę o wsparcie. (P.s.nie pisze szczegółowo co mam na myśli gorszy dźwięk bo chyba na tym etapie nie jest tak istotne aby definiować, jak co mogę podać więcej szczegółów). Z informacji które wyszukalem w necie wydaje mi się że efekt powinien być odwrotny BT ze względu na nowsze kodeki powinien grać lepiej???Z góry dziękuję Forumowiczom za help

Podejrzewam, że przyczyną jest jakość transmisji bluetooth. Większość ludzi nie przywiązuje do tego żadnej wagi, bluetooth to bluetooth i tyle. Nawet na tym forum można spotkać opinie, że bluetooth w audio to standard do niczego. To chyba tak nie jest, jeśli się dobrze połączy, na odpowiednim kodeku transmisję audio między nadajnikiem a odbiornikiem, to jakość jest naprawdę bardzo wysoka.  Dobrymi kodekami są AptX HD, AAC, LDAC. Niestety chyba większość telefonów posiada transmisje SBC i można podejrzewać, że z jakąś "z góry" ustaloną przepustowością. Stąd prawdopodobnie, jeśli nie ma się możliwości ręcznego ustawienia standardu, pojawia się zupełnie przypadkowa jakość dźwięku, niezrozumiała dla użytkownika.

Jeszcze jedno, zazwyczaj im wyższy standard to też większa podatność na zakłócenia transmisji Dlatego np. firma Sony zaleca aby w przypadku "zrywania" sygnału, wybrać jako domyślny standard SBC. Czyli obniżyć jakość dźwięku kosztem zapewnienia jego ciągłości.

Dzięki za info. No właśnie to mnie zastanawia. Stary telefon ma tylko BT 3.0 i kodeki SBC a nowy BT 5.0 i aptx, JBL ma SBC a Senny aptx i dlaczego z motorolą słuchawki grają dużo ciszej i mniej detalicznie i przestrzennie. Dźwięk jest płaski i przytłumiony. Tak jak napisałem na początku, z powodów o których pisze paww na logikę nowa Motorola powinna grać lepiej, a jest odwrotnie???

Tak. Te same usługi. Spotify premium oraz Tidal

Myślałem też o ograniczeniach mocy przez UE w nowych urządzeniach, ewentualnie czytałem o napędzaniu. Ale nie jestem technicznym ekspertem więc to tylko moje domysły i poszukiwania

Mam Motorolę sprzed 5 lat i jest tam coś takiego jak Dolby Audio, które automatycznie koryguję dźwięk w zależności od treści (mowa, muzyka, film). Może masz coś podobnego i się system gubi? Spróbuj to wyłączyć albo pogrzebać w ustawieniach o ile to masz a jeśli nie to może jest coś innego "inteligentnego" co ingeruje w dźwięk a dodatkowo stara się na siłę chronić Twój słuch.

Dzięki ale mam poczucie że to już też zweryfikowałem, dolby atmos, ustawienia telefonu, dedykowana apka dla Sennheiserze bt. Nawet żona "glucha jak pień 😂" gdy jej pokazałem mówi gra jak przez szmatę. Co ciekawe mając Spotify nanobu telefonach mogę robić taki myk że kontroluje na nowym apke ale gra ze starego i wtedy dźwięk jest spoko. To cuda jakieś...

Help

A i jeszcze podkresle że przy tych samych ustawieniach jakie mam w nowym telefonie,apkach itp gdy podpinam stare sennheisery na kablu gra bardzo fajnie. Stąd mój dylemat skad ten problem przy słuchawkach bt

12 godzin temu, Igielka83 napisał:

Dzięki za info. No właśnie to mnie zastanawia. Stary telefon ma tylko BT 3.0 i kodeki SBC a nowy BT 5.0 i aptx, JBL ma SBC a Senny aptx i dlaczego z motorolą słuchawki grają dużo ciszej i mniej detalicznie i przestrzennie. Dźwięk jest płaski i przytłumiony. Tak jak napisałem na początku, z powodów o których pisze paww na logikę nowa Motorola powinna grać lepiej, a jest odwrotnie???

Proponuję jeszcze, o ile się da, "wymusić" w ustawieniach na telefonie połączenie w którymś ze standardów zaawansowanych dźwiękowo. Może być tak, że domyślnie transmisja wchodzi w SBC, a nie w któryś z zaawansowanych kodeków aptX, aptX LL, AAC. Miałem tak z odtwarzaczem, słuchawki bezprzewodowe "nie grały", nawet zastanawiałem się nad ich oddaniem do sklepu, dopiero po ustawieniu w odtwarzaczu transmisji AAC wróciła jakość dźwięku. 

Z lektury własnej doszedłem do wniosku, że to może poprawić sytuację 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

co na ten temat sądzicie?

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Igielka83 napisał:

Z lektury własnej doszedłem do wniosku, że to może poprawić sytuację 

Ukryta Zawartość

co na ten temat sądzicie?

To rozwiązanie dla słuchawek przewodowych, o ile się uda przesłać do Fiio sygnał dobrej jakości, ale skoro jest problem z przesłaniem z telefonu do słuchawek Sennheiser 350 BT to jaka jest gwarancja, że uda się do Fiio. Chociaż dwa przetworniki DAC w Fiio gwarantuję z pewnością dobrą jakość dźwięku.

Ukryta Zawartość

• Administratorzy
W dniu 3.02.2024 o 03:29, paww napisał:

Podejrzewam, że przyczyną jest jakość transmisji bluetooth. Większość ludzi nie przywiązuje do tego żadnej wagi, bluetooth to bluetooth i tyle. Nawet na tym forum można spotkać opinie, że bluetooth w audio to standard do niczego. To chyba tak nie jest, jeśli się dobrze połączy, na odpowiednim kodeku transmisję audio między nadajnikiem a odbiornikiem, to jakość jest naprawdę bardzo wysoka.  Dobrymi kodekami są AptX HD, AAC, LDAC. Niestety chyba większość telefonów posiada transmisje SBC i można podejrzewać, że z jakąś "z góry" ustaloną przepustowością. Stąd prawdopodobnie, jeśli nie ma się możliwości ręcznego ustawienia standardu, pojawia się zupełnie przypadkowa jakość dźwięku, niezrozumiała dla użytkownika.

Jeszcze jedno, zazwyczaj im wyższy standard to też większa podatność na zakłócenia transmisji Dlatego np. firma Sony zaleca aby w przypadku "zrywania" sygnału, wybrać jako domyślny standard SBC. Czyli obniżyć jakość dźwięku kosztem zapewnienia jego ciągłości.

trochę tak a trochę nie. Najnowsze wersje bluetooth są specjalnie pod muzykę optymalizowane i jakość przesyłania itd itd.

Kwestii możę być cała masa w tym takżę problem z wewnętrznym modułem w telefonie i lub brak poprawnego protokołu. 

Kiedyś też się z tym bawiłem i to jakaś loteria jest. Przeszedłem po prostu na zewnętrzny dac z wzmacniaczem do słuchawek. Tak wiem to beznadzienie duże urządzenie (choc i tak małe) ale jeżeli chcemy w ten sposób słuchac to wyjścia nie ma. Pamiętam też że używałem wtedy jakiejś apki do wymuszania protokołu na bluetooth ale jaka to była nei pamiętam. 

W dniu 3.02.2024 o 21:58, paww napisał:

Proponuję jeszcze, o ile się da, "wymusić" w ustawieniach na telefonie połączenie w którymś ze standardów zaawansowanych dźwiękowo. Może być tak, że domyślnie transmisja wchodzi w SBC, a nie w któryś z zaawansowanych kodeków aptX, aptX LL, AAC. Miałem tak z odtwarzaczem, słuchawki bezprzewodowe "nie grały", nawet zastanawiałem się nad ich oddaniem do sklepu, dopiero po ustawieniu w odtwarzaczu transmisji AAC wróciła jakość dźwięku. 

dokładnie niektóre aplikacje na to pozwalają (mowa o ile jest apka do słuchawek) 

15 godzin temu, paww napisał:

To rozwiązanie dla słuchawek przewodowych, o ile się uda przesłać do Fiio sygnał dobrej jakości, ale skoro jest problem z przesłaniem z telefonu do słuchawek Sennheiser 350 BT to jaka jest gwarancja, że uda się do Fiio. Chociaż dwa przetworniki DAC w Fiio gwarantuję z pewnością dobrą jakość dźwięku.

Ja bym sprawdził możę się poprawi. Zwrot najwyżej zrobisz i tyle. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Dzięki za podpowiedzi. W weekend przy okazji w X-kom testowałem Sennheiser momentum 4 BT i grały bardzo fajnie i głośno. Więc to faktycznie dziwne i może związane ze zgodnością kodekow. Aktualnie mając zainstalowane Spotify i na starym i na nowym tel w domu daje dźwięk ze starego tel na Sennheiser 350bt a n

owym steruje z apka i jest ok. No ale poza domem to uciążliwe i nielogiczne. DAC może będzie kompromisem, zobaczę jaki będzie efekt.

11 godzin temu, Igielka83 napisał:

Dzięki za podpowiedzi. W weekend przy okazji w X-kom testowałem Sennheiser momentum 4 BT i grały bardzo fajnie i głośno. Więc to faktycznie dziwne i może związane ze zgodnością kodekow. Aktualnie mając zainstalowane Spotify i na starym i na nowym tel w domu daje dźwięk ze starego tel na Sennheiser 350bt a n

owym steruje z apka i jest ok. No ale poza domem to uciążliwe i nielogiczne. DAC może będzie kompromisem, zobaczę jaki będzie efekt.

Zachęcony tym wątkiem, podłączyłem bezprzewodowe Creative do telefonu i mimo, że transmisja podobnie jak z DAP jest w AAC to dźwięk jest wyraźnie gorszy. Nie jest tak zły jak z kodekiem SBC ale nie jest też takiej jakości jak z DAP przy AAC. Więc to jest chyba, poza samym kodekiem, jeszcze kwestia zdefiniowania jego parametrów, może bitrate, sam nie wiem.

Warto się zastanowić czy nie lepiej się przerzucić od razu na jakiś dobry DAP niż kombinować z jakąś hybrydą telefon-wzmacniacz słuchawkowy?