Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny pod Marantz PM7000

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że to mój pierwszy post tu to na początek witam Szanowne Grono!

Nie jestem jakimś doświadczonym, osłuchanym ze sprzętem osobnikiem stąd moja prośba pytania o nakierowanie na wybór kolumn.

Jestem posiadaczem wymienionego w temacie wzmacniacza. Obecnie gram na starszych Heco Ascada 5. Sprzęt gra w ok. 40 m2 salonie. Niby całkiem ok, ale jednak czegoś brak i najgorsze, że ciężko powiedzieć czego. Zwłaszcza, że brak mi do umiejętności poetycko, gęstego języka opisywanie słyszanych dźwięków 😄 Mogę powiedzieć, że mam wrażenie, że moje Heco są jednak trochę małe do pomieszczenia (plan poniżej). Jak przy cichym, średnio głośnym odsłuchy jest nienajgorzej tak jak najdzie ochota  na głośniejsze słuchanie to dźwięk robi się jazgoczący, męczący. W słuchaniu lubię szeroką i głęboką scenę, niezbyt jazgotliwą górę, dobre niskie zejście.

Słucham dużo elektroniki, trochę reggae jakieś rokendrole też, od czasu do czasu sentymantalne streetpunki. Lubię też jakieś kobiece wokale, czasem pianinka a' la Dirk Maassen. Ogólnie szerokie spektrum (do jazzu chyba jeszcze nie dorosłem, choć jakiś smooth do obiadu, czy w niedzielne popołudnia też poleci).

Jako źródło głównie streaming, trochę CD też na półce, ale głównie TIDAL / AM.
Budżet ok. 10k PLN

Sprzęt umiejscowiony w tym "kąciku" w salonie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdaję sobie sprawę, że odsłuchy, odsłuchy i jeszcze raz odsłuchy, ale przy takim urodzaju opcji chciałbym podpytać o kierunki poszukiwań, za co z góry dziękuję.
Dodam, że w grę wchodzi sprzęt nowy i używany ze wskazaniem jednak na tą pierwszą opcję.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/166478-kolumny-pod-marantz-pm7000/

Ja bym ci polecił Pylon Diamond 30mk2, tylko trzeba się trochę potargować w sklepie, bo zawsze potrafią zejść z ceny.

Na sąsiednim forum Forum Audio.com.pl jest kolega Kraft ,który poradzi ci najlepiej, bo on testował wiele kolumn z Marantzem 8006 ale to praktycznie to samo, tylko bez funkcji sieciowych. Były robione testy porównawcze tych marantzy i oba grają bardzo podobnie.Problemem może być tylko wielkość pomieszczenia, bo on testuje w mniejszym.Bardzo chwalił własnie Pylony Diamondy 25 jeszcze pierwszej generacji, dlatego myślę do twojego 40m2 pomieszczenia najlepsze będą duże diamond 30mk2.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

A no właśnie bo pytanie czy mówimy tutaj o wzmacniaczu PM 7000n czy o starszej wersji samego pm7000?

Ukryta Zawartość

Bo to nie jest to samo.

Jeżeli w twoim dźwięku wszystko jest dobrze a psuje się podczas głośniejszego grania To ja bym tutaj tak łatwo nie skreślał kolumn.

Bo może to być wina zarówno kolumn jak i wzmacniacza jak i moduł pomieszczenia

Diamond to fajne paczki. Ale czy są to kolumny do głośnego słuchania no to tutaj też nie byłbym taki pewien.

Możesz śmiało sprawdzić nowe wersję heco z linii revolution na przykład model 9. Moim zdaniem bardzo dobre czyste punktowe szybkie granie podparte naprawdę solidnym dołem

Kolejną propozycją raczej jaśniejszej barwie podobne do heco to monitor audio Silver 500.

Z marantzem ale akurat z tym starszym modelem bardzo fajnie zgrywają się także fyne f502 i tannoy xt8f 

Te drugie tylko i wyłącznie z rynku wtórnego

Rewelacyjnym modelem od tego samego producenta jest także precision 6.4

Model który lubi grać głośno no i kolumna wygląda fenomenalnie

Możesz także polować na stare klipsch rf83 które nie doczekały się żadnej  kontynuacji.

Petarda w brzmieniu

Diamondy są przy nich raczej łagodne choć ich góra potrafi momentami zaskoczyć.

Inny kolega z forum audio wymienia właśnie w tym momencie swoje diamond 28 na gold 100 + Rel 1003

Po dsłuchu zagrało mu to lepiej

Jest kilka propozycji ale tak jak mówię kluczowe jest to o którym modelu wzmacniacza tutaj mówimy.

I czy faktycznie wina leży po stronie kolumn

Ukryta Zawartość

Faktycznie dość istotna literówka w temacie, mianowicie posiadam PM7000N 😉

Z tym głośnym słuchaniem to nie ma go za często ale czasem jednak chciałoby się dołożyć do pieca.

Piotr popatrzę sobie na Twoje propozycje, rozejrzę się po portalach. Co do pomieszczenia i jego akustyki pewnie też nieco do poprawy. Na podłogach deska przykryta wykładziną oraz dywanikiem. Jakieś rośliny, komody, książki są ale lekki pogłos zauważam. Jak widać plan domu taki lekko półotwarty, więc trochę pogłosu z korytarza, pewnie trochę z kuchni. Głośniki stoją jakieś 2.5m od siebie i ok 30 -40 cm od ścian, więc trochę powietrza mają wokół.

Jak myślisz czy rzeczony precision 6.4 zgra się z moim wzmacniaczem (wersja N)?

Przy głośniejszych odsłuchach zapewne zaczyna zbytnio "grać" pomieszczenie, gdzieś pewnie pojawiają się echa itd więc warto będzie poszukać opcji na więcej miękkich materiałów w pokoju. Sam Marantz też potrafi się mocniej odezwać górą pasma więc unikałbym kolumn zbyt otwartych w tym zakresie. Z tym Marantzem fajnie zgrywają się kolumny Polk Audio z serii Reserve - w Twoim pomieszczeniu pewnie R700, ewentualnie mniejsze R600. Diamond 30, zwłaszcza mk2, które mają lepszy bas i jego kontrolę to również dobry trop. D30 grają ciemniej od D25 co przy sporym metrażu i wzmacniaczu Marantz będzie pomagało. Może jeszcze Dynaudio Emit 50? 

...i znów opcja akustyki pomieszczenia 🙂 Nie ukrywam, że mocno podejrzewałem ten problem też. Mus popracować nad tematem.

Pomijając to, jest parcie, ochota na krok do przodu z kolumnami 😉

Cześć 🙂 Oczywiście przydadzą się zmiany w akustyce, ale nowe kolumny też dadzą dużą różnicę 🙂

Na pewno sprawdziłbym wspomniane już Pylony Diamond 30 mkII, Fyne F502, Sonus faber Lumina V, może Audio Physic Classic 12, chociaż to kolumny, które moim zdaniem wolą lepsze wzmacniacze, Polk Audio R700 🙂 Zachęcam do obejrzenia filmu z kolumnami podłogowymi do ok 10 tys PLN, a także do kontaktu i umówienia się na odsłuch 😉 Na miejscu mamy bardzo dużo opcji. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki Wam za odpowiedzi. Na pewno mam już nakreślony jakiś kierunek. Rozjaśniło mi się co nieco 😉
Na ten moment najchętniej posłuchałbym Heco Revolution 9, Tannoy Precision 6.4 i Polki R700.

@Q21 zorganizuję sobie jakiś wolny dzień i umówimy się na moją u Was wizytę. Zamierzałem tak czy inaczej do Was wjechać. Do Pabianic mam jakieś 120km więc akurat na fajną wycieczkę 😉

19 godzin temu, Mar_Wal napisał:

Faktycznie dość istotna literówka w temacie, mianowicie posiadam PM7000N 😉

Z tym głośnym słuchaniem to nie ma go za często ale czasem jednak chciałoby się dołożyć do pieca.

Piotr popatrzę sobie na Twoje propozycje, rozejrzę się po portalach. Co do pomieszczenia i jego akustyki pewnie też nieco do poprawy. Na podłogach deska przykryta wykładziną oraz dywanikiem. Jakieś rośliny, komody, książki są ale lekki pogłos zauważam. Jak widać plan domu taki lekko półotwarty, więc trochę pogłosu z korytarza, pewnie trochę z kuchni. Głośniki stoją jakieś 2.5m od siebie i ok 30 -40 cm od ścian, więc trochę powietrza mają wokół.

Jak myślisz czy rzeczony precision 6.4 zgra się z moim wzmacniaczem (wersja N)?

Tak i powiem ci szczerze że jeżeli je znajdziesz w dobrej cenie to nie wiem czy coś ciekawszego W tej kwocie uda ci się uzyskać połączenie z marantzem jest naprawdę znakomite.

Z używanych kolumn myślę że można by było jeszcze polować na audiovectory starszą serię SR.

Z nowych faktycznie fyne 502 i revolution 9. 

Mam okazje w dość dobrej ocenie na Heco Ascady 9. Giganty to już są ale nie ukrywam, że trochę mnie kuszą. Nie mam niestety technicznej okazji na odsłuch.
Co myślicie o takim rozwiązaniu? 😄

Parametry 9-ek:
hifi-wiki. com/index.php/Heco_Ascada_9 :

Technical data

Type: 4-way closed floorstanding speaker

Chassis:

Woofer: 2x 260 mm

Bass-midrange speaker: 1x 195 mm

midrange driver: 1x 125 mm

tweeter: 1x 25 mm dome tweeter

Power handling (nominal/music): 200 / 300 Watt

Efficiency: 91 dB