Skocz do zawartości
IGNORED

Heco aurora 700 + Cambridge audio CXA61 - zmiana na coś lepszego (krok muzyczny na level wyżej) - porady

Rekomendowane odpowiedzi

Siema! Powiem szczerze, nie wiedziałem że moja przerwa aż tyle trwała.
Ale zdaje kolejną relację:
Do grudnia,  przez sprawy indywidualne zeszły na 2 plan. Przez ten okres, zestaw bez zmian - odtwarzacz xbox one.
Aż odwiedził mnie Mikołaj i do zestawu doszedł WIIM Ultra. Dźwięk znowu się zmienił, ale na duży +. Słuchanie, super, obsługa, w tym momencie genialna.
Na ten moment, zestaw zostaje w takim zestawieniu. Podjąłem decyzję, że Heco + Wiim zostaje. Teraz, przy Wiim, wszystkie funkcję są rozbudowane i mogę pozwolić sobie powoli na poszukiwanie, dowolnego nowego wzmacniacza. Bo chcę więcej 😉
Podsumowanie:
CaCX61 + Heco aurora 700 + Wiim ultra, jest zestawem zadowalającym.  Dziękuję za podpowiedź odnośnie źródła, która okazała się kluczowa dla odsłuchu.
Ale! W marcu pokuszę się na poważne, w poszukiwaniu nowego wzmacniacza, pod resztę ( Heco, Wiim).
Na pewno odsłuchy, a po nich i po podjęciu decyzji, pod tym postem, będę dzielił się swoimi opiniami. Czemu? Bo to forum pomaga wielu osobom, takim jak ja i może będzie moja i wasza opinia pomocna innym.
Dziękuję.

W dniu 27.01.2025 o 10:12, tocolubie napisał:

CaCX61 + Heco aurora 700 + Wiim ultra, jest zestawem zadowalającym.  Dziękuję za podpowiedź odnośnie źródła, która okazała się kluczowa dla odsłuchu.

Pisząc ogółem sądzę, że posiadasz świetny system pod kątem jakość-cena i obawiam się, że jeśli chciałbyś sensownego przeskoku to trzeba będzie w to włożyć trochę wyższą kwotę. Ciężko tutaj stwierdzić bezpośrednio co lepiej wymienić, aczkolwiek wydaje mi się że same kolumny są trochę słabszym ogniwem porównaniu do wzmacniacza. Temat do przeanalizowania, a najlepiej będzie podjechać na odsłuch.

Już model 81 wniesie zmianę na plus. Ale na spokojnie zastanów się co chcesz uzyskać i za ile. Nic na szybko i nic na siłę.

Aktualizacja, wczoraj puściłem jeszcze wiima cyfrowo, przez daca CA. I dodam, że dźwięk jest jeszcze bliższy temu co  poszukuje. Chciałem dodać, że ten sam sprzęt, a brzmienie inne. To jest bardzo ciekawe 😉
Tak , myślałem o CX81. Na pewno na spokojnie, bez pośpiechu. Na ten moment obserwuje posty, co wybierają inni i będę próbował dobrać z czasem coś dla siebie. Na pewno z odsłuchem, sam się o tym przekonałem, że trzeba! i to radzę każdemu, kto się zastanawia.
Zapisałem sobie listę wzmacniaczy, które na pewno chciałbym sprawdzić, przykładowo:
- Vincent SV-500, vincent 237, Arcama15, musical Fidelity M5Si, Atoll in 200,100. To tak na początek, żeby zobaczyć porównać różnicę. Myślę, że to już inna półka brzmienia.
A żeby zostawić CX61 i zmienić kolumny, Wiim na pewno zostaje. To na nowe kolumny, o półkę wyżej niż Heco pomysłu na ten moment nie mam.
Będę regularnie aktualizował ten post. Zgodnie z tym co mówiłem wcześniej. Jeżeli ktoś chce się wypowiedzieć, zapraszam do dyskusji 😉 Miłego.

2 godziny temu, tocolubie napisał:

Zapisałem sobie listę wzmacniaczy, które na pewno chciałbym sprawdzić, przykładowo:
- Vincent SV-500, vincent 237, Arcama15, musical Fidelity M5Si, Atoll in 200,100. To tak na początek, żeby zobaczyć porównać różnicę. Myślę, że to już inna półka brzmienia.

Praktycznie same perełki tu widzę, oj będziesz miał cieżki wybór :)

Nie ciężki w przyjemny. Chodź pewnie wiadomo będzie gryzienie paznokci i serwowanie forów i jutubow. 

Ale finalnie konkluzja jest taka - spokojnie bo to jest na prawdę fajny wybór! Nie zrobisz złej decyzji. 

• 4 tygodnie później...

WIIM ULTRA + TIDAL - zacinanie, przerywania muzyki, nie dało się słuchać. - PROBLEM ROZWIĄZANY.
Postanowiłem tutaj to napisać, bo sam szukałem odpowiedzi i ciężko było wygrzebać konkrety w sieci.
Odtwarzacz + tidal, problem który napotkałem ja i  kilka albo kilkanaście osób również.
Słuchając muzyki przez wifi, apka tidal i telefon (u mnie akurat  ipone) utwór po około 10s zaczęła ciąć, przerywać i tak za każdym razem.
Co zniechęciło mnie do TIDALA, nie dało się słuchać. Na spoti wszystko cacy.,
Znalazłem informację, że to wina telefonu, że trzeba dzwonić do dostawcy internetu bo ustawienia IP stałe/zmienne, że muszą zmienić może ustawienia routera, przyznaje szukałem rozwiązań, sama apka na telefonie działała dobrze, dopiero po przesłaniu na odtwarzacz takie cyrki, samej muzyki nie dało się słuchać, a przełączenie utworu trwało wieki.
U mnie rozwiązaniem okazało się wymiana routera ze standardu: Router z WiFi 5 na najnowszy standard WIFI 6, który daje dużą większą prędkość bez kabla. Reszta została bez zmian. Zatem można mieć internet 100 /200/300 Mbit/s i więcej ale  router wifi 5 tego i tak nie przepuści, nie uzyskamy od wymagającego TIDALA nic dobrego. ( jedynie pewnie Wim podłączony po kablu )
Po tej zmianie  jest naprawdę  super, muzyka się nie przycięła ani razu, sama apka na odtwarzaczu, działa płynie, szybko przełącza utwory dynamicznie i nie zastanawia się nad przewinięciem czy zmianą piosenki.
Może komuś się przyda ta informacja, mi pomogło. Zaznaczam, że to przyniosło pozytywne rozwiązanie w moim przypadku i mam nadzieje, że komuś też ta informacja stanie się przydatną 😉
Pozdrawiam.

@tocolubie Kolego jeśli słyszysz różnice między DACiem w WiiM Ultra a w CXA61 to powiem ci żebyś poszukał zewnętrznego przetwornika bo zarówno ten w WiiM jak i CXA są słabe. 

@tocolubie popieram zdanie @hary1357 zarówno Wiim jak Cambridge mają bardzo podstawowe DAC. Mogę polecić Ci DAC marki Gustard lub Topping - w zależności ile chcesz wydać. Są też modele z regulacją głośności, więc możesz w przyszłości przejść na prawilną końcówkę mocy. 

Jasne i rozumiem.
Powoli i do przodu rozwijam swój sprzęt. Nie mogę zrobić wszystkiego na raz. Ale chętnie skorzystam z podpowiedzi o jakim dokładnie Dacu mowa, żeby miało to sens, pewnie trzeba dobrać coś budżetowo do reszty zestawu, zakładam, ze to będzie kolejny skok jakościowy. Ale, który model wgl ma sens?
Kilkanaście lat temu cieszyło mnie słuchanie muzyki, bo zmieniłem na duże głośniki, które były podłogowe i miały fajny wygląd, a kosztowały może 300 zł. Każdy dzień to nowe doświadczenie. Powoli zmieniałem i mam teraz taki zestaw, jaki mam, dodatkowo kopiłem Wiima, o którym kiedyś  mogłem pomarzyć. Kiedyś cieszyła mnie również muzyka z BT, co teraz jest dla mnie niedopuszczalne. Zmierzam do tego, że Wasze podpowiedzi i nakierowania dużo dają, A ja powoli realizuje plan rozwoju swojego audio 😉  U mnie już wiele się zmieniło na +, jakość poszła w kierunku czego poszukiwałem, a widać, że można jeszcze lepiej, nie zmieniając swojego zestawu.
Piona!

@tocolubie kiedy napisałeś, że chciałbyś więcej detalu i generalnie interesuje Cię rozwijanie zestawu małymi krokami, a nie wykluczasz Bluetooth to pomyślałem o Gustard X18. Ma na pokładzie ESS Sabre Pro, ma Bluetooth 5.0 i ma możliwość rozbudowy o zewnętrzny zegar taktujący i/lub DDC. Cena adekwatna do wzmacniacza. Kolor czarny lub srebrny.

Jak to mówią - będziesz Pan zadowolony 😁 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Best stereo USB DAC.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno nie akcja na ten moment, myślałem jeżeli w tym momencie, to dać zewnętrzny DAC, który będzie lepszy niż te wbudowane, lepszy mam na myśli, że zrobi różnicę ale na pewno nie zakup w takich pieniądzach jak 2000-3000 pln.
DAC Toppping widać cieszy się sporym zainteresowaniem i wybór jest duży w używanych i nowych. Tak samo z cenami, są małe i bardzo wysokie. Ale nie mam pojęcia, czy jest sens pakować się w coś taniego.
Przykład z używanych w kwotach, które są w zasięgu:
Topping e30, e50
Topping d30pro

@tocolubie całkiem dobry jest Pro-Ject PreBox S2 Digital. 800 złotych do negocjacji używany. Miałem go i brzmi całkiem fajnie.

Uważal bym z tym nadmiernym poziomem detalu. Chyba że ktoś tak lubi. 

Cambridge + Aurora nadal jest za mało?

Słuchajcie, przedstawiłem wyżej jakie jest aktualnie moje połącznie. I że powoli chce rozwijać sprzęt. Pisałem o szykowaniu się do wymiany wzmacniacza na ten z wyższej półki od CAx61. Wymieniałem jakie biorę pod lupę i jakie będę chciał odsłuchać. Że po zakupie WiIma, doszedłem w kierunku tego co mi się podoba, a zwyczajnie chce więcej.
Napisałem też ostatni post, jaki jest problem Wiim + Tidal i że mi udało się to rozwiązać, to na grupie w moim temacie  niespodziewanie poruszył się temat DACA zewnętrznego, bo ten w WIIM i CA są rzekomo słabe. 
Dlatego teraz takie poruszenie w tym temacie.
Ogólnie w obecnym połączeniu, pisałem o swoim odczuciu z odsłuchu ; )

No i widzisz bo temacie że musisz posłuchać sam. Najlepiej w domu. Kilka propozycji masz. Znajdź salon który ci to ładnie wypożyczy i nie będzie robił problemów. 

Albo w ciemno zakup z Niemiec i odsłuch na spokojnie w domu najwyżej sprzedaż w tej samej cenie 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No i widzisz bo temacie że musisz posłuchać sam. Najlepiej w domu. Kilka propozycji masz. Znajdź salon który ci to ładnie wypożyczy i nie będzie robił problemów. 

Albo w ciemno zakup z Niemiec i odsłuch na spokojnie w domu najwyżej sprzedaż w tej samej cenie 

Czyli teraz nawiązujesz do wzmacniaczy? Czy tak jak koledzy wyżej napisali o DAC'u? 
Bo powiem szczerze, że się zakręciłem jaką drogą iść w tym momencie. 

2 godziny temu, tocolubie napisał:

Czyli teraz nawiązujesz do wzmacniaczy? Czy tak jak koledzy wyżej napisali o DAC'u? 
Bo powiem szczerze, że się zakręciłem jaką drogą iść w tym momencie. 

Moim zdaniem nie wiem czy dacien zewnętrznym zmienisz aż tyle ile chcesz. Ale sugerowałem wypożyczeniem. 

20 minut temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido no tak, bo jak z Niemiec to ten wzmocniony kupisz 🤦

Myślenie jak przy zakupie starego Passata 🤪

Ze co? Chyba nie zrozumiałeś więc napiszę jeszcze raz. Tam produkty czasem są dużo tańsze niż u nas. O dużo! Więc jeśli jakiś salon nie chce nie ma na wypożyczenie danego sprzętu a akurat tam jest znacznie taniej to można go zakupić tam posłuchać u siebie i jeśli się nie spodoba sprzedać bez straty w kraju. Teraz rozumiesz ? 

Oczywiście to nieczęsta droga ale całkiem nie głupia do wielu testów. 

Wymaga zainteresowania. 

O co ci chodziło z tym wzmocnionym z Niemiec to nie wiem 🤷 gargan to jednak stan umysłu. 

Nie znasz rynku. 

Zobacz po ile jest triangle, focal we Francji -50 procent

Dali w Niemczech lepsze linie -50 procent

Denony taniej o 20 procent.

Audiolab, Polk, wharfedale

....

Nie chcę mi się tego wszystkiego wymieniać. 

Wielu z tych cen w Polsce nie uzyskasz. Ale są firmy które się cenowo bronią. I zachód ma w bardzo zbliżonych cenach.

Nie mówię tu o chińczykach. 

• Pokaż nowe odpowiedzi