Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran projekcyjny

lm81

Rekomendowane odpowiedzi

zamowilem farbe goo digital grey - bedzie w tym tygodniu

podstawa to 4mm sklejka albo 3mm plyta mdf/hdf - jeszcze zdecyduje

usztywnienie/mocowanie aluminiowymi ksztaltownikami do plyt gipsowych

ramka farba goo ultrablack

ruchoma zaslona do regulowania wysokosci ekranu z ratio 1.85 na 2,35 z czarnej babcinej halki (juz w nia nie wchodzi) ;)

ciekawy linek znalazlem dla budowniczych :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i te 2 tez nie najgorsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ww.eldamar.net/house/ht/screenHowTo.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Ask: Przepraszam, że nie odpowiadałem, ale byłem zajęty przygotowywaniem pomieszczenia do KD - prace wykonywali FACHOWCY ze wszystkimi tego konsekwencjami, a później musiałem zrobić sobie wakacje.

Jeśli chodzi o ekran to narazie jest to ściana Dulux Biały SuperMat, natomiast pozostałe trzy ściany są koloru ciemno zielonego (też Dulux mat) - wybrałem taką zieleń, która moim zdaniem (nie wiem jak to wyrazić) nie "dominuje", nie "narzuca się", taka neutralna jest - o to mi chodziło, ponieważ nie chciałem, żeby kolor ścian "odbijał" się w ekranie. Ściana "ekranowa" zrobiona jest z płyt GK - nie robiłem gładzi (chociaż początkowo chciałem), żeby nie robić "lustra" bo wydaje mi się, że to by pogorszyło odbiór (to jest tylko moje wewnętrzne przekonanie). Tymczasowo ściana "ekranowa" jest cała biała ponieważ nie kupiłem jeszcze projektora (panas 700). Narazie salę testuję pożyczonym hitachi. Docelowo wymiary ekranu ustalę po zakupe projektora. Zrobię to w ten sposób, że na około ekranu pomaluję ścianę na zielono (o ton ciemniejszy niżpozostałe ściany) i ewentualnie namaluję czarną ramkę w formacie 16:9 (tu się zastanowię czy nie zastosować jakiejś czarnej taśmy, np samoprzylepnej, bo chyba denerwowały by mnie nierówności krawędzi namalowanej farbą.

PS. Czekam Ask na twoją relację z zastosowania tej specjalistycznej farby.

PS2. Sorki za - być może- nadużywanie cudzysłowu :).

im81 ja tak namalowałem ramkę, musisz użyć taśmy malarskiej (patrz zdjecie)

najpierw namalowałem ramkę ołówkiem używając poziomnicy wychodzi wtedy idealny prostokąt

potem po lini ołówka nakleiłem taśmę w ten sposób nie będzie postrzępionych krawędzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do Darek53: Dzięki za radę. We wcześniejszym poście zapomniałem pogratulować Ci świetnej roboty.

Mam też pytanko: czy ten czerwony kolor nie wpływa jakoś na obraz (zaczerwienia czy coś - ja z tego powodu zastosowałem ciemną łagodną zieleń)? Czy przy malowaniu ramki czarna farba nie przesiąknęła przez tą taśmę i czy przy odrywaniu nie było problemów (np. zrywanie się farby, strzępienie się ramki itp.).

Widzę, że masz ekran (górna krawędź) dość niedaleko sufitu (u mnie będzie niżej bo chcę namalować format 16:9) - nie myślałeś o pomalowaniu sufitu w pobliżu ekranu na ciemny kolor (ew. taki jak ściany) - ja teżnarazie mam biały sufit, ale przy oglądaniu filmów na pożyczonym projektorze zauważyłem "rozświetlanie" sufitu i wydaje mi się że ciemny kolor złagodziłby tą sprawę, a to z kolei mogłoby wpłynąć korzystnie na kontrast (zaznaczam, że to są tylko moje osobiste przemyślenia i nie wiem czy są słuszne).

Taśma musi być specjalna "malarska" w każdym sklepie z farbami powinna być.

Jesli nie dasz grubej warstwy czarnego to powinno się ładnie odrywać

Nie czekaj też aż czarny kolor wyschnie całkeim tylko spróbuj odrywać na lekko wilgotnej farbie.

Jak na razie nie zauważyłem wpływu czerwieni na biel w obrazie.

Jak widać format ekranu to 4:3 i jeśli wyświetlam 16:9 to sufit wg mnie nie rozświetla treści.

Niestety żona nie pozwoli pomalowac sufitu pomalowanie scian ciemniejszym odcieniem tez nie wchodzi w grę :(

>ja tak namalowałem ramkę...

hi,

jestem jak najbardziej za czarna maskownica kadrujaca obraz, ale pamietajcie o tym ze tak naprawde to jest ona tylko wtedy sensowna, gdy dopasowuje sie do aktualnie wyswietlanego obrazu. Znaczy to, ze na stale wymalowana na scianie nie spelnia swego zadania gdyz:

a) w przypadku matrycy 4:3 conajmniej gorne i dolne ograniczenie powinno sie przesuwac (inna wysokosc maja filmy 4:3, inna 16:9, inna 2,2:1, inna 2.35.1, inna .....)

b) w przypadku matrycy 16:9 zarowno boczne (przy 4:3) jak i gorne/dolne ograniczenie (przy 16:9 i serszych)powinno sie przesuwac

BTW. kazdy film np 2.20:1 ma minimalnie inne wymiary tudziez wysokosc, tak ze nawet wycodzac z jednego stalego rozmiaru ciagle potrzebujemy mozliwosci dopasowania maskownic.

To doswiadczenia z ostatnich trzech lat uzywania ekranu ze zmiennymi mskownicami

xajas

www.jaschiks.com

Do Xajas: Projektor, który zamierzam kupić ma matrycę 16:9, dlatego chcę namalować ramkę w tym formacie. Ewentualne różnicew w formacie filmu (mówię tu o filmie w formacie 16:9) zamierzam usuwać zoomem projektora. W przypadku filmów w "węższych" formatach (np 2.20:1), albo przeboleję czarne pasy, albo zrobię system ruchomych zasłonek (linki + czarny aksamit). Filmy 4:3 z pasami po bokach - wiąże się to z mniejszym rozmiarem obrazu, ale z doświadczenia wiem że filmy w tym formacie ciężko jest oglądać na dużym ekranie (gały nie wyrabiają).

Do Darek53: Żonie zawsze możesz powiedzieć, że chciałeś poprawić krawędzie przy suficie i Ci się machnęło ;-).

właśnie wpadłem na myślę że ciekawy pomysł:

możnaby zastosować od góry i dołu ekranu czarne rolety wyciągane

można wtedy ustawiać wysokość ekranu do woli...

może nie idealne ale jest to jakieś rozwiązanie...

>Projektor, który zamierzam kupić ma matrycę 16:9, dlatego chcę namalować ramkę w tym formacie. Ewentualne różnicew w formacie filmu (mówię tu o filmie w formacie 16:9) zamierzam usuwać zoomem projektora.

To mozliwe, ale bedziesz mial zadko okazje korzystania z tej funkcji gdyz malo filmow wlasnie w tej proporcji

>W przypadku filmów w "węższych" formatach (np 2.20:1), albo przeboleję czarne pasy

poniewaz to wiekszosc filmow, zastananow sie nad sensem przebolewania tudziez malowania takich pasow

>albo zrobię system ruchomych zasłonek (linki + czarny aksamit).

wcale nie jest takie skomplikowane

>Filmy 4:3 z pasami po bokach - wiąże się to z mniejszym rozmiarem obrazu, ale z doświadczenia wiem że filmy w tym formacie ciężko jest oglądać na dużym ekranie (gały nie wyrabiają).

nie potwierdzam tej wypowiedzi, ale to osobiste odczucie...

xajas

www.jaschiks.com

Do Darek53: Myślałem już o takim rozwiązaniu z roletami, ale ma to jedną wadę - rolety się chwieją. Trzeba by robić jakieś prowadnice, albo jakoś naciągać.

Zastanawia mine też problem odległości "ruchomej ramki" od płaszczyzny ekranu (ściany). Wydaje mi się, że powinna być jak najmniejsza. Tak więc odpadają jakieś skomplikowane systemy prowadnic, żeby nie było wrażenia glądania filmu "z za okna" (znów osobiste odczucie, nie potwierdzone w praktyce).

zarowno "prowadnice" jak i odstep od ekranu mozna rozwiazac najprostszymi srodkami: sznurkiem!!!

reszta na stronie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

hej

ekran jeszcze nie wykonczony - brak ruchomej gornej ramki.

nakladanie farby walkiem pozostawia nieco widoczne pionowe prazki - daja sie zauwazyc w szczegolnych warunkach: - film musi byc szczegolnie nudny (czyli 80% produkcji usa :)

- jesli o nich wczesniej wiesz i z premedytacja sie wpatrujesz ;)

- widoczne jedynie na jasnym, wolno przesuwajacym sie obrazie

kolor/kontrast/nasycenie/czern/biel jest jak dla mnie zadowalajaca - czytaj: jestem zadowolony i nie bede szukal niczego lepszego.

uzylem goo dark.

zeby bylo idealnie nalezy farbe nalozyc metoda natryskowa.

pozdrawiam

ask

• 2 miesiące później...

dzien dobry wszystkim temat stary ale ja tez dawno nie zaglądalem

mianowicie napisy na ekranie tak xajas maskownice extra ale co wtedy z napisami będą wyswietlane na dolnej maskownicy

nie wszystkie filmy dvd mają wklejone napisy w obraz

to prawda, ale:

- o dziwo biale napisy wyswietlane na czarnej maskownicy sa calkiem czytelne

- jesli ci to nie wystarczy zawsze masz ta mozliwosc zjechac z maskownica i wyswietlic napisy na ekran

xajas

www.jaschiks.com

• 7 lat później...

Miał ktoś do czynienia z:

Ukryta Zawartość

Jak to wygląda w rzeczywistości??

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Witam wszystkich, właśnie czekam na dostarczenie mi projektora Optoma HD141X DLP FullHD 3000 ANSI i tak sobie czytam wasze spostrzeżenia dotyczące jaki kolor farby na ścianę która ma spełaniać funkcję ekranu. Ja u siebie mam wszystkie śćiany pomalowane na jasny szary kolor ale po przeczytaniu waszych postów zastanawiam się czy nie będę musiał przemalować jednej ściny na białao? Czy możecie podpowiadzieć mi jaki kolor będzie najlepszy do wygenerowania lepszego obrazu ? bo czytałem też że szary również jest ok, tylko pytanie czy szary jasny czy szary ciemny? czy może białay? podpowiedzcie też jakiej nalepie użyć farby ? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.