Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i kupione. Malutkie cyrus one linear. Niepozorne malutkie dobrze zbudowane kolumienki piano glass czy jakoś tak. Po podłączeniu "szczena" mi trochę opadła bo dźwięk jak z podłogówki w salonie 50m2. Tylko że podłączone były do wzmacniacza za kilkanaście tysiaków😁. W każdym razie potencjał mają. No nic dołożyłem 300 zeta i w końcu mam kolumienki na start za nieduże pieniądze. W planach mam wiim mini pro i może jakieś standy wymyślę. Acha budżet zmniejszyłem z 2 tys na 1200 max z kablami wyniosło mnie trochę więcej bo 1500.

Edytowane przez MusicManiacX

W sensie że odsłuchiwałeś je u sprzedawcy tak z innym wzmacniaczem? 

No a jak wypadły u ciebie pozbierałeś szczenę czy dalej zbierasz?:)

W salonie u sprzedawcy. Jakby mi się szczena się nie obniżyła przeca bym ich nie brał. U mnie na razie prowizorka postawione na szafce na starych kolumnach. Więc wszystko przede mną. Wychwalać nie ma sensu bo każdy chwali swoje. Warto ich posłuchać jak będzie okazja, choć wątpię. Bardzo dobrze zbudowane, dynamiczne spójne i bardzo szybkie nie wiem jak to określić po fachowemu. W salonie zniknęły nie można było stwierdzić które kolumny grają. Za tą kasę naprawdę warto posłuchać jak będzie okazja.

Ciężko zdjęcia zrobić bo bałagan teraz mam i wszystko od kolumn się odbija 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20240424_165414.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, MusicManiacX napisał:

W salonie u sprzedawcy. Jakby mi się szczena się nie obniżyła przeca bym ich nie brał. U mnie na razie prowizorka postawione na szafce na starych kolumnach. Więc wszystko przede mną. Wychwalać nie ma sensu bo każdy chwali swoje. Warto ich posłuchać jak będzie okazja, choć wątpię. Bardzo dobrze zbudowane, dynamiczne spójne i bardzo szybkie nie wiem jak to określić po fachowemu. W salonie zniknęły nie można było stwierdzić które kolumny grają. Za tą kasę naprawdę warto posłuchać jak będzie okazja.

Nie spodziewałem się tak dobrej opinii o tych paczkach. Możesz napisać coś więcej?

De gustibus non est disputandum

12 godzin temu, Yankes napisał:

Nie spodziewałem się tak dobrej opinii o tych paczkach. Możesz napisać coś więcej?

Z czasem postaram się więcej walczę z ustawieniem szuram po podłodze całą półką po podłodze blokuję dźwi wyjściowe 😁 trudno co kolwiek powiedzieć bo nie chcecie wiedzieć na czym teraz płyty odtwarzam, na ps3 po analogu 😁 kiedyś tak już zaczynałem dlatego jej nie sprzedaję. Nie wiem co mam wychwalać czy kolumny czy ps3... Wiem jak potrafią zagrać bo słyszałem je w salonie. U mnie grają zaskakująco z tym połączeniem. Seerio mówię o kolumnach za które zapłaciłem z przewodami 1500 chodż na necie kosztują prawie 2 i 3 x wincyj. Wypada podziękować panu z Sonica w moim mieście że najpierw mi je podłączył bez omawiania jaki malutki jest średnionisko toniwiec. Tylko mi je pierwej włączył. No i dał mi spory upust pewnie też dla tego że Cyrus w Polsce to praktycznie coś dziwacznego i ciężko je sprzedać w takim mieście malutkim jak Opole. Akurat mieszkałem w Szkocji i wiem że firma w UK popularna i robią solidny sprzęt. Napewno potrzebują duużo prądu. Mój pioneerek po godzinie gorący, muszę go wyjąć z półki a max było do 11 tylko. Mimo że są 8 ohm do ampli ich nie polecam.

Co do wzmacniacza z jakim w salonie ich słuchałem to lyngdorf niestety o model nie zapytałem plus wiim mini pro. Tak jak pisałem po włączeniu wrażenie pierwsze że grają jakieś podłogówki. Kolumienki zniknęły w głowie mi siedzi ktoś z forum który napisał że monitory nie "znikają" tylko i wyłącznie te z półki "hajend". Gdybym miał ponieść się w przyszłość to po dkompletowaniu wszystkiego plus akustyka to wymieniłbym wzmacniacz na przynajmniej 100w na kanał. I przepraszam za pisanie posta pod postem to chyba na forach nie jest mile widziane 😁

W dniu 24.04.2024 o 18:50, Yankes napisał:

Ok wczoraj poczytalem na temat dedykowanego wzmacniacza do nich przy okazji na forum hifi pig i faktycznie ma on 100w na kanał przy 8ohm w klasie d czyli moje spostrzeżenia co do mocy wzmacniacza do nich się sprawdzają mój pioneer ma 61W i te 40 więcej by się przydało mimo, że pokój malutki. No i dopiero wczoraj udało mi się ściągnąć osłonki kolumn bo to trzeba nie lada pomysłu jak to zrobić. Kolumienki faktycznie grają neutrealnie i pasują do różnych wzmacniaczy. To moje pierwsze monitory i pierwsze kolumny w końcu z jedwabną kopułką. Myślę że to wystarczy na ten czas bo mnie moderator posprząta...

Może nareszcie na jedwabnej kopułce altówka spod nicka zagra, jak trzeba 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Może nareszcie na jedwabnej kopułce altówka spod nicka zagra, jak trzeba 😉 

Nawet nie wiedziałem że to altówka😁. W salonie widziałem JBL Studio 620 w dark wood bo te mi sprzedawca proponował, a tą serię niżej z białymi membranami odradził, że będzie za sucho😁. No serducho zabiło mocniej ale 2800 to za dużo, a rat wincyj już nie chcę.

W dniu 27.04.2024 o 06:19, MusicManiacX napisał:

Ok wczoraj poczytalem na temat dedykowanego wzmacniacza do nich przy okazji na forum hifi pig i faktycznie ma on 100w na kanał przy 8ohm w klasie d czyli moje spostrzeżenia co do mocy wzmacniacza do nich się sprawdzają mój pioneer ma 61W i te 40 więcej by się przydało mimo, że pokój malutki. No i dopiero wczoraj udało mi się ściągnąć osłonki kolumn bo to trzeba nie lada pomysłu jak to zrobić. Kolumienki faktycznie grają neutrealnie i pasują do różnych wzmacniaczy. To moje pierwsze monitory i pierwsze kolumny w końcu z jedwabną kopułką. Myślę że to wystarczy na ten czas bo mnie moderator posprząta...

Mederator to luzik Gościu.

W dniu 25.04.2024 o 08:11, MusicManiacX napisał:

Z czasem postaram się więcej walczę z ustawieniem szuram po podłodze całą półką po podłodze blokuję dźwi wyjściowe 😁 trudno co kolwiek powiedzieć bo nie chcecie wiedzieć na czym teraz płyty odtwarzam, na ps3 po analogu 😁 kiedyś tak już zaczynałem dlatego jej nie sprzedaję. Nie wiem co mam wychwalać czy kolumny czy ps3... Wiem jak potrafią zagrać bo słyszałem je w salonie. U mnie grają zaskakująco z tym połączeniem. Seerio mówię o kolumnach za które zapłaciłem z przewodami 1500 chodż na necie kosztują prawie 2 i 3 x wincyj. Wypada podziękować panu z Sonica w moim mieście że najpierw mi je podłączył bez omawiania jaki malutki jest średnionisko toniwiec. Tylko mi je pierwej włączył. No i dał mi spory upust pewnie też dla tego że Cyrus w Polsce to praktycznie coś dziwacznego i ciężko je sprzedać w takim mieście malutkim jak Opole. Akurat mieszkałem w Szkocji i wiem że firma w UK popularna i robią solidny sprzęt. Napewno potrzebują duużo prądu. Mój pioneerek po godzinie gorący, muszę go wyjąć z półki a max było do 11 tylko. Mimo że są 8 ohm do ampli ich nie polecam.

Niekiedy początki tej drogi mogą być trudne. Dasz radę!

De gustibus non est disputandum

Ponieważ wtyd jak napisałem drzwi 😁 wyżej, a nie mogę edytować, to cuś dopiszę przy okazji. Więc akustyka już zrobiona domowymi sposobami. To nie temat o akustyce więc dopiszę, dźwięk się uspokoił i już czaję co znaczy textylna kopułka. Jeśli chodzi o wzmacniacz i kolumny, to scena jest szeroka ale w linii kolumn nie ma takiego podziału na plany jak w droższych zestawach. Choć efekt jest taki że ci co powinni śpiewać dalej śpiewają po prostu ciszej ale bez tej głębi 3d. Tak to napiszę.

• 6 miesięcy później...

Witam ponownie. Mam pytanie, ponieważ pierwej kupiłem wzmacniacz, a potem trafiły mi się kolumny za śmieszne pieniądze, zaczynam się zastanawiać nad końcówką mocy np. NuPrime STA-9. Ze względu na kolumny, które przy 8 ohm potrzebują 120w. I teraz jeszcze jedno pytanie, skoro kolumna ma 120w, to wzmacniacz powinien mieć 120 na kanał czy 2x60? Bo już się gubię..

I jeszcze jedno pytanie, czy końcówka wnosi coś oprócz wzmocnienia dźwięku i być może przy okazji dodatkowe zniekształcenia ze względu na dodatkowe połączenie. Logicznie myśląc mógłbym sprzedać pioneera i kupić o klasę lepszego ale nadal wyjdzie suma większa niż wzmacniacz zintegrowany plus końcówka. Nie chcę innego wzmacniacza innej firmy. Od razu piszę, że się tylko przymierzam do zakupu powoli i zastanawiam się, czy to dobre rozwiązanie. Bo z dźwięku jestem zadowolony.

26 minut temu, MusicManiacX napisał:

Ze względu na kolumny, które przy 8 ohm potrzebują 120w. I teraz jeszcze jedno pytanie, skoro kolumna ma 120w, to wzmacniacz powinien mieć 120 na kanał czy 2x60? Bo już się gubię..

Więcej niż 120Wat

na kanał

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) P.amp direct to wiem, że sam może być końcówką mocy

a line out?

Ukryta Zawartość

Dlaczego 120 W a nie 20 W na kanał ?

Producent zaleca moc już od 20 W a 120 to górna dopuszczalna granica.

Zmierzona w AUDIO moc Pioneera A 40 to 2 x 58 W / 8 Ohm i 2 x 92 W / 4 Ohm.

Nie mogę wkleić linków ale to dane ze strony Cyrusa.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No tak, moc wzmacniacza jest tak w połowie, ale czytałem też, że wzmacniacz powinien być mocniejszy od kolumn, aby je odpowiednio wysterować. To jak to jest, pomijając inne aspekty techniczne wzmacniacza, jeśli ma 20w, a jeśli ma 100w na kanał, to kolumny zagrają gorzej albo lepiej?  Czy tak samo?

Mam takie odczucie, że do godziny 11 wzmacniacz gra super, ale jak chcę więcej z kolumn wytargać to zaczyna się chyba taka kaszana czy przestrrowanie. Może też wina akustyki.

Jeśli Ci się wydaje, że woofer tych mini monitorów wytrzymie 😉 więcej niż okolice

40 - 50 W to chyba się mylisz. Jasne, że jak go pogonisz 150 W końcówką, to bas

powinien się pojawić wcześniej, ale o barwie zadecyduje ten sam przedwzmacniacz.

Edytowane przez audioburak

Słyszałem je przed kupnem w salonie z  mocniejszym wzmacniaczem lyngdorfa ok.100w na kanał i myślałem, że to grają podłogówki. Nie chodzi mi o to aby je na maxa cały czas słuchać. Tylko trochę dać im więcej prądu nie męcząc wzmacniacza.

Wolisz męczyć końcówkę 🙂 

To oczywiście pomaga właśnie w zakresie niskich tonów, jednak dobrze byłoby

chwilę posłuchać, bo nie zawsze sam przedwzmacniacz gra dostatecznie "tłusto".

Końcówka wcale tego nie musi nadrobić, bo zwykle ma charakter liniowy.

Warto spróbować.

Po to zrobiono takie wyjście ... Śmiało 😉 

• 3 miesiące później...
Opublikowano (edytowane)

Wybaczcie ale muszę, to napisać...

Wiecie pisałem, że szukam coś mocniejszego do kolumn, albo myślałem o łatwiejszych kolumnach do pioneera a40.

Ładnie grało, to z mini kolumienkami cyrusa, ale na godz.11 zaczynała się kaszanka i bałagan w dźwięku.. pomyślałem o akustyce ...

czytałem fora, myślałem o czymś nowym... I gdzieś w temacie o pionieerze a40, ktoś napisał, że zmieniał w pionku swoim impedencję...

Biorę do łapy jeszcze raz instrukcję i czytam: jeśl podłączone głośniki posiadają imp. 8 ohm lub więcej do mniej niż 16 ohm ZMIEŃ ustawienia imp. głośników na 4 ohmy (we wzmacniaczu).

No faktycznie ustawienia fabryczne były złe 8 ohm. Ale gdzieś, to przy czytaniu musiało mi umknąć logicznie kolumny mam 8 ohm, to wzmacniacz tak zostawiłem...

Efekt? No z 50wat na kanał zrobiło się 98wat. Teraz dopiero poczułem jak potrafią naprawdę zagrać te mini kolumienki. Nie chodzi o głośniść ale o kontrolę. Tzn. wybrzmienia bas wszystko...

To tyle😅 Co firma to inne wynalazki. Ani w marantzie ani w K2 nie musiałem zmieniać zadnej impedencji.

Efekt był taki że mój ojciec przerażony wpadł do pokoju i powiedział "myślałem, że grasz na gitarze" 😅

Cyrus One Linear to niemal kopiuj/wklej z Wharfedale Diamond 220 a one są tak naprawdę 4Ω. Wątpię, żeby poza ładniejszą budą Cyrus wprowadził druzgocące zmiany konstrukcyjne dla tej platformy. 

To wyjaśnia czemu teraz po zmianie ustawień impedancji we wzmacniaczu nagle ożyły kolumny. Wreszcie dałeś im jeść 😄

Tak swoją drogą - jak udało Ci się zmienić ustawienia impedancji w tym modelu wzmacniacza?

Opublikowano (edytowane)

Też na jakimś forum brytyjskim ktoś pisał i porównywał do diamondów, jednak nie tylko budą się różnią. W każdym razie, jak to się mówi, diabeł tkwi w szczegółach.

A zmiana polega na przytrzymaniu direct. W życiu bym na to, nie wpadł.. wtedy w zależności, które wejścia na panelu zaczynają migać, wtedy wiemy jak jest wzmacniacz ustawiony. Standardowo, wyjściowo ustawione ma zawsze 8 ohm.

23 godziny temu, Gargan napisał:

Skąd pomysł, że masz kolumny 8Ω?

Stąd. Wiem, że różnie z tym jest co napisane, a rzeczywistością, ale cóż.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W przypadku takich monitorów zwykle wystarczy omomierz.

Nawet przy dość złożonych zwrotnicach i wooferze 8 Ohm zwykle impedancja

nie spada poniżej progu 6 Ohm, a to zwykła wartość dla tego nominału.

Jeśli gdzieś wyżej w pasmie jest mniej, to dla wzmacniacza nie ma znaczenia.

Jest spora szansa że nie spadają do 3,5 albo poniżej. 

Jeżeli tak ci bardziej pasuje dźwiękowo to zdecydowanie to ustawienie zostaw tylko po prostu obserwuj go czy nie przegrzewa się zbytnio. Jeżeli masz zachowaną prawidłową wentylację od góry to powinno być wszystko w porządku

• Pokaż nowe odpowiedzi