Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DVD-5000 (4xPCM1704) - kilka pytań - naprawa "CD", modyfikacja (analog).

Rekomendowane odpowiedzi

Może tu ktoś pomoże, bo w dziale "cywilnym (Stereo/HiFi) cisza 😘 

"
Niedawno byłem ten klocek i mogę stwierdzić tylko tyle, że to jest moje granie i chyba innego nie chcę 🙂
Mam w związku z tym kilka pytań do użytkowaniach tego DVD. Może lepiej było dać to do działu DIY ale może najpierw spróbuję tutaj.

1 CD (laser) nie działa. Poprzedni właściciel kupił laser w Chinach ale podobno po jakimś czasie grania zdechł - w sensie nie "No disc" ale też w ogóle nie słychać, żeby kręcił. No właśnie, zdechł czy coś nie nie łączy/się rozłączyło?

2. Czy jakość z płyty CD będzie lepsza niż jej rip w formacie WAV/FLAC z dobrego transportu do wejścia coax, obecnie mam takie a w zasadzie dokładnie to urządzenie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. Jako że sprzęt jest kupiony relatywnie tanie i nie jest w stanie idealnym (kwota przy ewentualnej odsprzedaży, chociaż na obecną chwilę mało to prawdopodobne, nie będzie pewnie kosmiczna) rozważam możliwość jego modyfikacji, np. wstawienie jakiegoś lepszego analogu. Czy ktoś może próbował czegoś takiego, jeżeli nie to pytanie do doświadczonych w tej kwestii - czy jest szansa, że DAC (DVD jako DAC mam na myśli) zagra lepiej z dobrym analogiem?

4. Doraźnie chciałbym się też pobawić trochę opampami. Poprzedni właściciel wystawił tam stoliki i już kilka wymienił na muses 01 (zdjęcie załącznik). Które opampy za co tu odpowiadają i które mają największy wpływ na brzmienie? Poprzedni właściciel twierdzi, że wymiana op275 na Muses dała poprawę (op275 były podobno mocno gęste i brakowało detali).

To na razie tyle, będę wdzięczny za odpowiedzi, sugestie.

Pozdr.

den5000.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ad. 1. Trzeba zajrzeć. Nikt jasnowidzem nie jest.

Ad. 2. Właściwie zrobiony rip ma tę samą jakość. 

Ad. 3. Co to znaczy "z dobrym analogiem". To teraz jest zły? Napisałeś: 

6 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

mogę stwierdzić tylko tyle, że to jest moje granie i chyba innego nie chcę

Czyli podoba się czy nie...?

Ad. 4. Jak wyżej. 

Zaraz ci o wybitniejszym słuchu zaczną wskazywać, które IC wymieniać... Napraw i słuchaj muzyki miast psuć urządzenie. Sądzisz, że gamonie w Denonie opracowai ten model? I Ty go poprawisz...?

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Ad. 1. Trzeba zajrzeć. Nikt jasnowidzem nie jest.

Ad. 2. Właściwie zrobiony rip ma tę samą jakość. 

Ad. 3. Co to znaczy "z dobrym analogiem". To teraz jest zły? Napisałeś: 

8 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

mogę stwierdzić tylko tyle, że to jest moje granie i chyba innego nie chcę

Czyli podoba się czy nie...?

1. To wiem ale może ktoś już przerabiał temat tego DVD/lasera i napisze np. "daj sobie spokój, chińczyki chodzą 2-3 miesiące i po zawodach",  wtedy będę wiedział co robić a w zasadzie czego nie.

2. Chodzi mi o to czy z transportu zewnętrznego spdif da się osiągnąć taką jakość jak w przypadku napędu wewnętrznego.

3. "Czyli podoba się czy nie...?" - Podoba się i to bardzo. 
Z dobrym - w sensie lepszym, np, coś takiego, jak niżej. 

"Sądzisz, że gamonie w Denonie opracowai ten model? I Ty go poprawisz...?"
DCD 655 na 2xPCM1702 z analogiem lampowym gra dużo lepiej niż na opampach. 

7 minut temu, Krzysiek Gda napisał:

DCD 655 na 2xPCM1702 z analogiem lampowym gra dużo lepiej niż na opampach. 

A u mnie gra dużo lepiej na OpAmpach...

Rzecz w tym, że ja słyszę a te powyższe komentarze pochodzą od złotouchych. Im podobają się zniekształcenia i szumy lampy. Co zrobić... Ale to nie jest na szczęście wyznacznik postępu. 

W dniu 19.05.2024 o 22:12, Grzegorz7 napisał:

A u mnie gra dużo lepiej na OpAmpach...

Rzecz w tym, że ja słyszę a te powyższe komentarze pochodzą od złotouchych. Im podobają się zniekształcenia i szumy lampy. Co zrobić... Ale to nie jest na szczęście wyznacznik postępu. 

Ale tu chyba nie o postęp chodzi tylko przyjemność ze słuchania muzyki :) 

Jak najbardziej.

Tylko technokratów mojego pokroju drażnią stwierdzenia: "... gra dużo lepiej niż na...". 

Brakuje nam "... subiektywnie w mojej opinii gra dużo lepiej niż..."

Potem w innych dyskusjach wpada taki rozdrażniony Kolega, drażni innych Kolegów i robi się bajzel w wątku. 

Często brakuje nam odwagi aby powiedzieć "mi...". Nazbyt często zaś ogarnia nas pycha i forujemy opinie absolutne. 

Bywaj Krzysiek.

W dniu 19.05.2024 o 13:09, Krzysiek Gda napisał:

To na razie tyle, będę wdzięczny za odpowiedzi, sugestie.

Nie rekomenduję żadnej ze wstępnych opcji .

Natomiast sporą zmianę w sposobie grania uzyskasz wymuszając permanentną prace tego urządzenia z udziałem filtra cyfrowego PMD 100 , a nie jedynie dla kodowania zapisu płyty w HDCD.

Edytowane przez Nakamichi
8 godzin temu, Nakamichi napisał:

Nie rekomenduję żadnej ze wstępnych opcji .

Natomiast sporą zmianę w sposobie grania uzyskasz wymuszając permanentną prace tego urządzenia z udziałem filtra cyfrowego PMD 100 , a nie jedynie dla kodowania zapisu płyty w HDCD.

Dzięki, jakiś konkret w końcu :) 

A jak to zrobić?

• Marcinus zmienił(a) tytuł na Denon DVD-5000 (4xPCM1704) - kilka pytań - naprawa "CD", modyfikacja (analog).
Godzinę temu, Krzysiek Gda napisał:

Dzięki, jakiś konkret w końcu 🙂

A jak to zrobić?

Tu rodzi się problem ,  bo wymaga trochę obycia z elektroniką i podstawowej wiedzy o sposobie działania . Nie podejmuje się podania "gotowca" na forum , nie zachowałem dokumentacji .

I to dużej wiedzy bo łatwo to nie będzie. w sumie najsensowniej w tym czymś było by wywalić właśnie ten drżący średnicą mordę pmd100 i ten scalak do lambdy dpf i wstawić w to miejsce dziś trudno dostępny DF1704 na małej płytce pcb.

21 godzin temu, Piotrek608 napisał:

I to dużej wiedzy bo łatwo to nie będzie. w sumie najsensowniej w tym czymś było by wywalić właśnie ten drżący średnicą mordę pmd100 i ten scalak do lambdy dpf i wstawić w to miejsce dziś trudno dostępny DF1704 na małej płytce pcb.

Rozumiem , ze jedynie tak zakładasz . Wymuszenie pracy ciągłej PMD 100 oznacza , ze org filtr Denona służy jedynie jako wybór drogi pomiędzy filtrami z wybranym PMD . Natomiast w tym konkretnym modelu PMD gra tu znacząco lepiej ( moim zdaniem ) od DF 1704 . Sama zamiana  PMD na DFa nie jest już tak złożona .  

Pominięcie struktury org filtra Denona DXP 6001 nie jest możliwa 1 do 1 bo  podaje on sygnał Data dla  PCM 1704 w dwóch polaryzacjach Data + i Data - . Oczywiście w toku dalszych ingerencji można to wymusić na samych PCM 1704 , które taką opcję oferują , ale to może zbyt dużo jak na "zabawy " i próby odsłuchu . Żaden dostępny komercyjny filtr cyfrowy nie oferuje na wyjściu sygnałów Data + i Data -

22 godziny temu, Piotrek608 napisał:

i wstawić w to miejsce dziś trudno dostępny DF1704

To nie problem , mam tego trochę . Moim zdaniem lepszy od nastepcy 1706

• 2 tygodnie później...
W dniu 28.05.2024 o 12:07, Piotrek608 napisał:

Zdania są mocno podzielone, który lepszy.
To, że wiedza pogrzebana to oczywiste ale czy Wy koledzy taką wiedze posiadacie i możecie się nią podzielić?

W dniu 29.05.2024 o 10:17, Nakamichi napisał:
W dniu 28.05.2024 o 12:07, Piotrek608 napisał:

Rozumiem , ze jedynie tak zakładasz . Wymuszenie pracy ciągłej PMD 100 oznacza , ze org filtr Denona służy jedynie jako wybór drogi pomiędzy filtrami z wybranym PMD . Natomiast w tym konkretnym modelu PMD gra tu znacząco lepiej ( moim zdaniem ) od DF 1704 . Sama zamiana  PMD na DFa nie jest już tak złożona .  

Co to jest "org filtr Denona"?

34 minuty temu, Krzysiek Gda napisał:

Co to jest "org filtr Denona"?

Pominięcie struktury org filtra Denona DXP 6001 nie jest możliwa 1 do 1..............

18 godzin temu, Krzysiek Gda napisał:

?

🙂 

W omawianym tu modelu Denona o symbolu DVD-5000 zastosowane dwa filtry cyfrowe . Jeden wykonany wg specyfikacji Denona o oznaczeniu

org filtra Denona DXP 6001

I drugiego zaprojektowanego przez / udzielający licencji / Pacyfic Microsonics o oznaczeniu PMD -100.