Skocz do zawartości
IGNORED

zamiana głośnika wysokotonowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam taki zestaw Naim Unity Atom + Canton Vento 890.2 dc.

Kilka tygodni temu zauważyłem że prawy głośnik wysokotonowy nie działa (został fizycznie uszkodzony). Od zawsze brakowało mi wysokich tonów tego nieco bardziej wyrazistego brzmienia w tej partii. W związku z tym mam pytanie na jakie ewentualnie głośnki (marka,model) proponujecie zamienić te które obecnie posiadam.

Pokój ma 40m regularny prostokąt.

Z góry dziękuję za propozycje. Każdą wezmę pod uwagę. 

Może być problem zarówno jak piszesz z "wyrazistością" góry pasma,

jak też znalezieniem pasującego frontem do frezu, bo zdarzają się całkiem

nietypowe rozmiary wymagające przeróbek mechanicznych kolumny.

Jaka jest średnica frontu i otwór montażowy ? Bo podział to ok. 3 kHz.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Średnica frezu to 115.5mm. Otwór montażowy ok. 80 mm. dokładnie zmierzę jak wyjmę głośnik. Mogę wykonać pierścień redukujący średnicę otworu jeśli to konieczne.

W zeszłym tygodniu proponowano mi głośniki Peerless lub Melo David (w serwisie) ale tych drugich nigdzie nie mogę znaleźć poza Chinami.

Jeśli był ceramik, to najbliżej będzie jeszcze za rozsądne pieniądze SB Acustics:

https://blackdotaudio.eu/sb-acoustics-sb26cdc-c000-4---wysokotonowy--ceramic-dome,121,9846.html

Ten tweeter ma 4 Ohm a nie znam impedancji oryginalnego - może mierzyłeś ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niestety w kwestii pomiarów jestem laikiem. Z tego co doczytałem na forach za granicami RP to oryginał powinien posiadać min: 3.83 Ohm. 

Dziękuję za popozycję.

Czy zastosowanie głośnika np takiego:

https://blackdotaudio.eu/sb-acoustics-satori-tw29bn-b-8---berylowy-wysokotonowy--czarny---magnes-neodymowy,106,9776.html

wymusi większe zmiany w budowie zwrotnic?

Jak to wpłynie na ogólny odbiór dźwięku?

Czy zastosowanie głośnika 8 Ohm nie zakłóci spójności brzmienia?

Zmiana tweetera na 8 Ohm wymagać będzie innych wartości w zwrotnicy.

Ten świetny SBA berylowy ma też pewnie wyższą głośność od oryginalnego.

Co do zwrotnic, to dla przykładu:

przy istniejących 4 Ohm to będzie ok. 10 uF i cewka 0,15 mH,

natomiast dla 8 Ohm 4,7 uF i 0,3 mH - różnica dwukrotna jak widzisz.

Nie wiem, czy zwrotnica jest łatwo dostępna, a tu jest podzielona na dwie części.

Interesuje nas część za górnym wooferem, a chyba nie jest zintegrowana z zaciskami.

Obawiam się też, czy nie trzeba będzie szukać kodów do elementów, bo chyba

Canton nie miał opisanych elementów np. w uF, a właśnie kody liczbowe ...

Miałem dostęp do środka przy sprawdzaniu czy na pewno głośnik nie gra . zwrotnice są dwie jedna za dolnym wooferem a druga za środkowym (poniżej wysokotonowego) niestety na elementach nie ma kompletnie żadnych oznaczeń tak samo na na wooferach brak czegokolwiek co umożliwiałoby identyfikację.

Czyli najbezpieczniejszym wyborem będzie 4 Ohm głosnik z rekomendowaną częstotliwośćią podziału ok3kHz?

https://blackdotaudio.eu/sb-acoustics-sb29bac-c000-4---berylowy-wysokotonowy,243,9873.html

Może coś w ten deseń?

Nie miałem możliwości porównać jak gra ceramika vs beryl. Czytałem tylko że berylowa kopułka gra jaśniej i bardziej szczegółowo, więc może to będzie kluczem do zmiany charakterystyki brzmienia tego zestawu.Po lekturze wielu postów zmieniłem nawet moje przewody  Melodika na Tellurium ultra blue i lekka zmiana jest ale nie tam gdzie oczekiwałem.

Ten wytrzyma podział nawet 2 kHz 😉 bo jest najbezpieczniej dla tweetera,

gdy pracuje min. ok 3 x Fs czyli w tym wypadku jest to 3 x 600 Hz.

Z kablami mam za sobą pewne doświadczenia i w przypadku dużych

kolumn podłogowych trzeba zwracać uwagę również na kable wewnętrzne.

Właśnie te od kopułki, bo jeśli coś potrafią popsuć kilkucentymetrowe zworki bi-wiringu,

to chyba nie ma co porównywać z długością okablowania wewnętrznego.

Zajrzyj na priv - taka koperta na górze ...

Ok. Po powrocie z pracy zamówię te głośniki. Jak przyjdą to się odezwę.

Na razie dziękuję serdecznie.

p.s. najlepiej zamówic u https://blackdotaudio.eu czy jakieś inne źródło?

Edytowane przez flips29