Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Kondensatorów w NAD 2140 i 1020, jakie wsadzić?

Rekomendowane odpowiedzi

Wtrącę swoje trzy gorsze - stanowczo odradzam Jamicony -szczególnie te w gałęzi zasilania lub te które pracują w okolicach radiatorów-chodzi o te o temp.pracy 85 st.C. Miałem kiedyś MF E11 który uległ awarii właśnie w skutek dziadowskich oszczędności tej firmy. Wszystkie kondensatory w tym wzmacniaczu nie trzymały parametrów a te od filtracji zasilania po prostu wyschły i można z nich było zrobić marakasy bo po prostu przy potrząsaniu terkotały. Wiem że ten wzmacniacz to nie jakiś hi-end ale od tamtej ,, przygody" unikam Jamiconów jak ognia a firmę MF uznaję za jakąś kpinę z klienta. Wiem że niektórzy fani  marki wyleją na mnie za chwilę falę pomyj  i rozumiem że nie wszystkie ich produkty są na takim poziomie ale nikt mnie nie przekona do zmiany zdania. Dlaczego? . Po prostu tak mam że nie lubię być nabijany w butelkę. Na szacunek trzeba popracować a stracić go bardzo łatwo i nic nie usprawiedliwia firmy pretendującej do hi-endu na takie działania bo to w mojej ocenie po prostu jest nie uczciwe. 
Ze swej strony polecam  firmy które produkują swe produkty od lat - które konkretnie - nie śmiem polecić bo zależy to od bardzo wielu czynników i konkretnych zastosowań.

Hej hej bez pomyj ale stanę w obronie MF, pomimo mojego wpisu powyżej. Każdy ma prawo do swojej opinii oczywiście że tak, i ja również krytycznie patrzę na Jamicon i ich stosowanie ale z drugiej strony ile lat miał twój MF E11 jak padł ? Pewnie duuuuzo. Nikt nie obiecuję z producentów że tyle będzie działał . Ja mam zasadę że patrzę do środka i jak coś ma ma 15+ to wymieniam elektrolity jak leci bez żadnych pomiarów aby nie czekać na fuck up.
Inny przykład żeby pomyje zetrzec z MF. Mam u siebie cały dzielony set BAT. Już hi-end jak mniemam. Miałem już parę BATow i w środku są Nichicony. Można rzec że nie licuje z hi-end i klockami za parędziesiąt tysięcy. i cóż mam te graty wywalić ? No nie re-capping jak autor wątku, daje co mogę najlepsze i mam spokój na lata i piękne granie z wysokiej półki. Wg mnie to jest metoda jak nie ma się na nowe . Ja nie mam.

Z żalem to napisałem ale taki świat ciecia kosztów i robienie sprzętu nie na lata ale "na styk" . Można przykładów mnożyć bez liku

Mam u siebie MF A2 po re-cappingu jednego z forumowiczów pięknie gra. Mam A1 starszy od twojego E11 - czeka na re-capping bo się boje go już włączyć to klasa A więc grzeje jak żelazko ....

Ale nikogo na siłę nie nawracam na ... Uważam że producenci powinni się szanować i np w takim BAT to w bebechach, konstrukcji, wykonaniu itp widać. Warto zainwestować i cieszyć się muzyką .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Hej hej bez pomyj ale stanę w obronie MF, pomimo mojego wpisu powyżej. Każdy ma prawo do swojej opinii oczywiście że tak, i ja również krytycznie patrzę na Jamicon i ich stosowanie ale z drugiej strony ile lat miał twój MF E11 jak padł ? Pewnie duuuuzo. Nikt nie obiecuję z producentów że tyle będzie działał . Ja mam zasadę że patrzę do środka i jak coś ma ma emoji848.png 15+ to wymieniam elektrolity jak leci bez żadnych pomiarów aby nie czekać na fuck up.

Kupiłem go ok 2010 grał może rok do awarii - dla porównania żeby zachować proporcje - Radmor5512a którego jestem posiadaczem -produkcja nie pamiętam ale chyba początek lat 90-tych nigdy mnie nie zawiódł . Re-cap zrobiłem ok 2015 roku - kondensatory mimo że nie trzymały parametrów wszystkie krajowe Elwy  nie spowodowały  uszkodzenia sprzętu co świadczy o polskiej inżynierii. Nie można niestety  tego powiedzieć o MF który dał ciała po całości bo mieli wybór dostawców czego o Radmorze nie możemy powiedzieć -początki wolnego rynku w Polsce kiedy zalew tandety niszczył polską produkcje . Nie mylmy dwóch systemów walutowych- cytując klasyka  Jeśli ktoś kupuje komponenty słabej jakości mając wybór nic go nie tłumaczy - mogli chociaż wstawić te na 105 st.C. To nie pomyje ale fakty...

Edytowane przez schik
Kupiłem go ok 2010 grał może rok do awarii - dla porównania żeby zachować proporcje - Radmor5512a którego jestem posiadaczem -produkcja nie pamiętam ale chyba początek lat 90-tych nigdy mnie nie zawiódł . Re-cap zrobiłem ok 2015 roku - kondensatory mimo że nie trzymały parametrów wszystkie krajowe Elwy  nie spowodowały  uszkodzenia sprzętu co świadczy o polskiej inżynierii. Nie można niestety  tego powiedzieć o MF który dał ciała po całości bo mieli wybór dostawców czego o Radmorze nie możemy powiedzieć -początki wolnego rynku w Polsce kiedy zalew tandety niszczył polską produkcje . Nie mylmy dwóch systemów walutowych- cytując klasyka  Jeśli ktoś kupuje komponenty słabej jakości mając wybór nic go nie tłumaczy - mogli chociaż wstawić te na 105 st.C. To nie pomyje ale fakty...

Życie niestety. Ale też nie można uogólniać na podstawie twojego przypadku. Padlacze A1 i dam znać czy jest coś na obronę to najstarszy możliwy MF i nie ogólność na podstawie mojego przypadku wymieniać stare kondy. ! Jak coś używanego kupujemy co ma na karku lata grania poprostu zahmgra lepiej i będzie bezpiecznie.

No i Radmora nie ma a MF dalej się kręci - choć pod nowym właścicielem - takie prawa rynku, ja jak tylko mogę daje na 105c a szczególnie w PRE lampowym zgadzam się z tobą.

Radmor jest ale niestety nie w audio - produkuje dla armii -chyba nieprzypadkowo , co do MF niech dalej istnieje skoro ma nabywców...Takie prawa rynku😀

Edytowane przez schik

Ja bym nie generalizował. Jamicony mam w swoim AMC2N100 z 2016 roku, czyli ma 8 lat. Kondensatory 2x10000uF/50V i 2x15000uF/80V. Przy okazji odkurzania wnętrza pod wpływem forum, pozwoliłem sobie je pomierzyć. Wszystkie 4 kondensatory trzymają pojemność i ESR w tolerancji nie większej niż  +/-5%.Screenshot_20240707_113845_Gallery.thumb.jpg.b5a2cbb68f0f8a216793cb97532a683a.jpg

Ale faktem jest, że kilka lat wstecz, w tych samych modelach były Elna for audio, i nie 15 a 22000uF.

Edytowane przez StachMuszel
10 godzin temu, StachMuszel napisał:

Ja bym nie generalizował. Jamicony mam w swoim AMC2N100 z 2016 roku, czyli ma 8 lat. Kondensatory 2x10000uF/50V i 2x15000uF/80V. Przy okazji odkurzania wnętrza pod wpływem forum, pozwoliłem sobie je pomierzyć. Wszystkie 4 kondensatory trzymają pojemność i ESR w tolerancji nie większej niż  +/-5%.

Oczywiście ale niesmak pozostał na tyle duży że będę omijał. Kondensatory mają ,, grać '' a nie grzechotać jak te suchotniki Jamicona.

Ja bym nie generalizował. Jamicony mam w swoim AMC2N100 z 2016 roku, czyli ma 8 lat. Kondensatory 2x10000uF/50V i 2x15000uF/80V. Przy okazji odkurzania wnętrza pod wpływem forum, pozwoliłem sobie je pomierzyć. Wszystkie 4 kondensatory trzymają pojemność i ESR w tolerancji nie większej niż  +/-5%.Screenshot_20240707_113845_Gallery.thumb.jpg.b5a2cbb68f0f8a216793cb97532a683a.jpg
Ale faktem jest, że kilka lat wstecz, w tych samych modelach były Elna for audio, i nie 15 a 22000uF.

Zawsze kiedyś możesz podmienić przy kolejnym odkurzaniu, doste łatwy i nie ma tego dużo. . Ciekaw jestem czy usłyszysz różnice w brzmieniu jeśli dasz "coś lepszego"

Oczywiście ale niesmak pozostał na tyle duży że będę omijał. Kondensatory mają ,, grać '' a nie grzechotać jak te suchotniki Jamicona.

Grzechotka też instrument ale nie w tym miejscu zgadzam się . Płacimy kasę więc chcemy "porządnie"
Ja o tyle inaczej podchodzę że kupuje / kupowałem sprzęt wysokiej klasy ale z latami na karku więc z założenia wiem że elektrolity wywalam. Ale i olejowe też bo ciekną przeważnie

No tak chekamy na działania autora wątku

@Marcin Wielgus

Tak też planuję, mniejsze 10000uf/50V już kupiłem Elna for audio, ale problem mam z 15000uF/80V. Trudno kupić coś sensownego. 

@Marcin Wielgus @StachMuszel @jarekb

Zabrałem się za wymianę, pomierzyłem i niektóre kondensatory jeszcze trzymają parametry w klockach, czy te także powinienem wymienić? 

Jeśli to tylko niektóre są ok, to podszedłbym globalnie do tematu. Jeśli pojedyncze sztuki są złe, to tylko te bym wymienił.

[mention=70329]Marcin Wielgus[/mention] [mention=84494]StachMuszel[/mention] [mention=70058]jarekb[/mention]
Zabrałem się za wymianę, pomierzyłem i niektóre kondensatory jeszcze trzymają parametry w klockach, czy te także powinienem wymienić? 

[mention=70329]Marcin Wielgus[/mention] [mention=84494]StachMuszel[/mention] [mention=70058]jarekb[/mention]

Moje zdanie jest takie - wymianiaj wszystko. Dlaczego ?
- bo te co trzymają parametry nie wiesz kiedy przestaną trzymać a ten moment jest blisko jeśli mają dużo lat
- pamiar który dokonujesz jest "punktowy" dla danego napięcia i Hz . Ja tu nie chce się wymadrzac bo nie jestem elektronikiem ale nie mierzysz pełnego zakresu parametrów w jakich pracują i w związku z tym nie ma pewności że "trzymają" w cały zakresie
- czas dodatkowej pracy na ich wymianę jest xxx razy więcej wart niż koszt tych kondensatorow - nawet jeśli robisz to sam to lepiej piwo otworzyć i posłuchać muzyki

Takie moje zdanie i argumenty - zgodne ze Stachem

Ja pod twoim wpływem zajrzałem wczoraj do mojego PRE I ... Kondesator olejowy popuszcza . Nie ma zmiłuj się. Czas na wymianę . Nawet nie sprawdzam tych które wylutowywane są .

• 5 tygodni później...
W dniu 10.08.2024 o 09:40, Marcin Wielgus napisał:

I jakie rezultaty po wymianie ?

Jestem w trakcie "Wygrzewania", ale powiem tak, wcześniej dźwięk był obcięty, jakby zmulony. Teraz? po około 10h grania dźwięk jest bez tego zmulenia, jest ciepły, ale w tym nie brakuje już mikro detali które wtedy były obcinane, no i w końcu nie muszę kręcić gałkami barwy bo na "0" jest dźwięk idealnie wyrównany

• 3 miesiące później...
Jestem w trakcie "Wygrzewania", ale powiem tak, wcześniej dźwięk był obcięty, jakby zmulony. Teraz? po około 10h grania dźwięk jest bez tego zmulenia, jest ciepły, ale w tym nie brakuje już mikro detali które wtedy były obcinane, no i w końcu nie muszę kręcić gałkami barwy bo na "0" jest dźwięk idealnie wyrównany

Pewnie po wygrzaniu nabrało barwy i kontroli ? Daj znać

W dniu 3.12.2024 o 00:59, Marcin Wielgus napisał:

Pewnie po wygrzaniu nabrało barwy i kontroli ? Daj znać

jestem już na innym sprzęcie, ale wtedy tak, na początku wszystko się zlewało, trochę było jakby płasko. Po jakiś 50h dzwięk się w pełni ułożył, zyskał na separacji, trochę stereofonii no i nie był płaski tylko nabrał charakteru. Więc w moim przypadku po wygrzaniu jak najbardziej różnica była znaczna

W dniu 7.12.2024 o 00:37, Marcin Wielgus napisał:

A co teraz u ciebie gra? Będziesz robił re-capping ? 🙂

przesiadłem się na nowego NAD'a 3050LE plus b&w nautilius 805 jako główne stereo, tutaj nie będę zmieniał bo wzmacniacz nowy, a w głośnikach są foliowie kondy. Za to w salonie gra kef kit 100, i tam się pokuszę o zmianę, po większość to elny, jednak znalazło się parę wyschniętych bez marki.

Edytowane przez esdvsdfb ssrbresb vsde
przesiadłem się na nowego NAD'a 3050LE plus b&w nautilius 805 jako główne stereo, tutaj nie będę zmieniał bo wzmacniacz nowy, a w głośnikach są foliowie kondy. Za to w salonie gra kef kit 100, i tam się pokuszę o zmianę, po większość to elny, jednak znalazło się parę wyschniętych bez marki.

Ciekawe jak wymiana wpłynie na dźwięk. Daj znać

• Pokaż nowe odpowiedzi