Skocz do zawartości
IGNORED

Bajki z mchu i paproci pana Fikusa (Lampizator)

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez przemak,

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchałem tego jeszcze raz. Dowiedziałem się m. innymi, że żeby zapisać liczbę 8 wystarczy 1 bit. Niewątpliwie pan Fikus musi się zgłosić po Nobla jeśli potrafi takie rzeczy. No i po drugiego Nobla z biologii za odkrycie, że nietoperze słyszą dźwięki o częstotliwościach rzędu megahertzów.

Totalnie mam to w doopie, z czystym sercem mogę zrozumieć dostosowywanie się pana Łukasza Fikusa do maluczkich! i logiczne upraszczanie technologicznych zawijasów

Przy rozmowie twarzą w twarz bez problemu dostosowuje się do poziomu osoby z którą rozmawia; wiemy więcej otrzymujemy feedback na tym samym levelu

Jego DAC-e bardzo lubię ale jak się ich podobnie jak Esoterica nie postawi na porządnych platformach odsprzęgających to jak z rzucaniem pereł przed wieprze.... i tak nie wychwycą no bo niby jak czytając ten w sumie hejt przez świeżo  założone widoczne dwa konta

Najlepiej atakować od strony doopu bo dźwięk urządzeń Lampizatora się spokojnie broni i jest też możliwość upgreadu pod gust klienta mało takich firm w High Endzie jest

Moderację proszę ponownie do przełożeniu wątku do Tematu Inne bo osoby tu piszące to nawet nie miały okazji się zbliżyć do produktów Lampizatora

Widzę przeniesiony, Dzięki Moderacjo a wątek niech sobie zdycha...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ciekawy przykład zaślepienia. Słowa w całym wątku nie było o urządzeniach. Ani na plus ani na minus. 

No ale jak widać nie tylko wyobraźnia pana Fikusa jest ogromna. 

No i oczywiście silna determinacja żeby czasem merytoryczna krytyka konkretnych wypowiedzi zginęła.  No bo przecież jakby się tu odbywał zachwyt nad kablami co to wg pana Fikusa można w nich nawet rozpoznać z jakiego są materiału słuchając muzyki to by było super. Ach i och. 

Fikus wniósł do audio znakomicie grające klocki... autor wuntku coś wniósł? 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, ASURA napisał:

Jego DAC-e bardzo lubię ale jak się ich podobnie jak Esoterica nie postawi na porządnych platformach odsprzęgających to jak z rzucaniem pereł przed wieprze....

To niezły musi być złom jak gra dopiero na platformach odsprzęgających ... 

Super rekomendacja zarówno dla produktów jak i myśli technologicznej ...

11 minut temu, szpakowski napisał:

z podkładkami pod listwy zasilające nie wyszło, to może z platformami wyjdzie 🤭

9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Fikus wniósł do audio znakomicie grające klocki... autor wuntku coś wniósł? 🙃

Tak ten wątek. 
Czytelnik może się dowiedzieć m. Innymi że 
Procesor Pentium niegdy nie miał 8 rdzeni.
Nie może się spalić i zamienić w lawę z powodu obliczeń. 

DSD da się konwertować w locie przy pomocy programu HQplayer. 

Że DSD to nie jest sygnał analogowy, że liczba 8 nie może zostać zapisana w 1 bicie, że nietoperze nie słyszą dźwięków o częstotliwościach MHz oraz że pan Fikus opowiada te i inne głupoty reklamując swoje wyroby.

Po co? Tego się nie udało ustalić ale najprawdopodobniej dlatego że wierzy w bajki które wymyśla.

Edytowane przez K8v8M
21 godzin temu, K8v8M napisał:

Byłoby ok gdyby to była prawda. Problem w tym że procesory w czasach gdy to mówi bez problemu sobie radzą ze znacznie bardziej złożonymi zadaniami. 

HQplayer który transkoduje pcm na DSD w locie wymaga procesora z funkcjami AVX2 od dawna dostępnymi w czasie nagrywania tego wykładu. 

Ponadto zawsze można zrobić te obliczenia wolniej niż w czasie rzeczywistym i zapisać do pliku a następnie odtworzyć. 

Jaki w ogóle ma sens mówienie o tym? Może ja tego sensu nie widzę, ale jeśli już porusza jakiś temat to niech się zapozna ze stanem wiedzy a nie wprowadza ludzi w błąd. 

Instrukcje AVX2 były stosowane w procesorach Pentium (i wszystkich innych Intela) od 2008 roku. Więc to naprawdę nie jest żadną nowością. 

ja z innej beczki... może podpowiesz gdyż używam nuca na i7 10gen. Na tym kompie mam roon z korektorem i hqp do upsamplingu m.in. dsd.

NIestety hqp wykorzystuje na maxa jeden rdzeń i nuc się "dusi" (nie zamienia w lawę). 

Myślę nad nuc i7 13gen. podpowiedz proszę o co chodzi z tym avx2. czy ta 13gene nuca poradzi z upsamplingiem i nie zbyt ciężkimi filtrami hqp?

dzięki

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Majcher87 napisał:

ja z innej beczki... może podpowiesz gdyż używam nuca na i7 10gen. Na tym kompie mam roon z korektorem i hqp do upsamplingu m.in. dsd.

NIestety hqp wykorzystuje na maxa jeden rdzeń i nuc się "dusi" (nie zamienia w lawę). 

Myślę nad nuc i7 13gen. podpowiedz proszę o co chodzi z tym avx2. czy ta 13gene nuca poradzi z upsamplingiem i nie zbyt ciężkimi filtrami hqp?

dzięki

Osobiście wolę zjechać z częstotliwością próbkowania do dsd 128 i wykorzystać "lepsze" fitry.

Dsd 256 i 512 tylko natywnie w ustawieniu direct odtwarzam bez problemów.

2 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Osobiście wolę zjechać z częstotliwością próbkowania do dsd 128 i wykorzystać "lepsze" fitry.

Dsd 256 i 512 tylko natywnie w ustawieniu direct odtwarzam bez problemów.

Ok,ja to rozumiem. Jednak nawet na 128 przy w miare lekkich filtrach dla pliku pcm 192khz potrafi sie zapchac procesor. Jakiego sprzetu u siebie uzywasz?

9 godzin temu, szpakowski napisał:

Cóż ja poradzę jak chcesz mieć kropkę nad i to i na zwykłym kablu z Castoramy nie zagra.

Platformy antywibracyjne robią bardzo dobrą robotę nie tylko tym producentom, polecam rodzinną firmę http://stacore.pl/ na prawdę super z Lampizatorem współpracują moim zdaniem

No musisz ją mieć🙂

Po prostu dźwięk bliżej prawdziwego

8 godzin temu, Majcher87 napisał:

dzięki

Chętnie bym Ci podpowiedział, ale potrzebuję więcej szczegółów (może być na PW żeby nie zaśmiecać wątku). 

przynajmniej - jaki dokładnie model i7 masz i o jakim myślisz 

jaka wersja HQP, jaki system operacyjny, co to są za "niezbyt ciężkie filtry"

Generalnie intel od pewnego czasu ma procki składające się z rdzeni perfomance (wydajne) i energooszczędne. W teorii jeśli jest duże obciążenie procesora to zadania powinny być kierowane do rdzeni performance. Bywa, że tak się nie dzieje i wtedy zysk z przesiadki byłby żaden. Zasadniczo i7 10 generacji powinien sobie radzić bez problemu. Jeśli masz obciążony tylko jeden rdzeń, to wykorzystujesz tylko małą część wydajności procesora, być może nie ma potrzeby zmieniać sprzętu a wystarczy oprogramowanie ustawić/zmienić/zaktualizować.

AVX2 to są specjalne instrukcje do przetwarzania danych strumieniowych typu właśnie muzyka, procesor może dzięki nim działać o wiele wydajniej w takich specyficznych zastosowaniach. Od czasu AVX2 są dostępne znacznie bardziej zaawansowane  (i wydajniejsze) rozszerzenia jak np. AVX-512, ale intel wycina je z procesorów konsumenckich (choć można znaleźć kombinacje linii 12 z dostępnym AVX-512). No ale jeszcze oprogramowanie musiałoby je wykorzystywać... Generalnie AVX-512 jest tak wydajne, że podejrzewam iż konwertowanie w locie do DSD512 mogłoby obciążyć ledwie kilka - kilkanaście procent CPU, ale to zaznaczam  są zgadywanki.

Do przetwarzania danych strumieniowych wykorzystuje się także procesory kart graficznych.  Karty graficzne w takich zadaniach mogą być nawet dziesiątki razy szybsze niż topowy procesor. No ale znowu oprogramowanie musi potrafić z tego korzystać.

Edytowane przez K8v8M

16 minut temu, ASURA napisał:

Cóż ja poradzę jak chcesz mieć kropkę nad i to i na zwykłym kablu z Castoramy nie zagra.

Kable mam dobre. 

16 minut temu, ASURA napisał:

Platformy antywibracyjne robią bardzo dobrą robotę nie tylko tym producentom

Jeżeli tak się dzieje to niekorzystnie świadczy to tych producentach ... 

19 minut temu, ASURA napisał:

No musisz ją mieć🙂

Nie muszę ... 

19 minut temu, ASURA napisał:

Po prostu dźwięk bliżej prawdziwego

The truth is out there ... ?

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Kable mam dobre. 

Jeżeli tak się dzieje to niekorzystnie świadczy to tych producentach ... 

Nie muszę ... 

The truth is out there ... ?

Nie kupujesz elektroniki razem z domem! Jeszcze dużo wokół niej trzeba zrobić żeby dźwięk był na wysokim poziomie ale widzę mało osób to czuje o rozumieniu nie wspominając

10 minut temu, ASURA napisał:

Jeszcze dużo wokół niej trzeba zrobić żeby dźwięk był na wysokim poziomie ale widzę mało osób to czuje

Jeżeli kupisz sprzęt od takich producentów to może i trzeba jakieś cuda-wianki stosować, nie wnikam ... g... nie tykam ...

12 minut temu, ASURA napisał:

rozumieniu nie wspominając

Z rozumem to nie ma nic wspólnego ...

23 minuty temu, ASURA napisał:

Widzę brniesz dalej, zostawię Cię, brnij dalej sam

Ale serio trudno Ci zrozumieć że jeśli podstawka pod sprzęt czy kabel zasilający robi różnicę w jakości dźwięku to znaczy że ów sprzęt jest zwyczajnie źle wykonany? 

Ok. Jeśli to byłby gramofon to można powiedzieć że to ograniczenia budżetowe. Tu bardzo dużo zależy od mechaniki, tłumienia drgań, etc. 

Ok wytłumienie drgań głośników jest mega ważne. 

Ok. Jeśli ktoś ma wadliwy kabel zasilający, zbierający zakłócenia, etc to powiedzmy że to nie wina sprzętu. Aczkolwiek porządny sprzęt powinien być zaprojektowany tak żeby wszystko odfiltrować. 

Inna sprawa, że jestem przekonany że to są zwyczajne bajki.  Mogę się założyć że w podwójnej ślepej próbie pan Fikus nie rozpoznał by ani materiału z którego jest kabel cyfrowy ani tego czy jego sprzęt gra z podstawką antywibracyjną. 

Oczywiście przyjmuję że sprzęt jest prawidłowo zainstalowany. 

Owszem żeby sprzęt dobrze grał to trzeba dużo zrobić. Tyle że w zakresie akustyki pomieszczenia, rozstawienia głośników a nie cudownych kabelków, podstawek, nalepek na kable itp. 

Edytowane przez K8v8M

Temat ma za zadanie wyśmiać i oczernić Pana Fikusa,  bez względu na to jaką wiedzę posiada i jakie fajne klocki buduje.

Fakt ceny ma kosmos, ale zawsze miał takie, celował zawsze w Top drenaż kieszeni.  Nawet tego nie kryje, szanuję go za to co zrobił dla audio. Zwłaszcza za reanimacje lampek w analogach na wysokim poziomie. 

DSD temat pobierzny i niszowy. End. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.