Skocz do zawartości
IGNORED

NIE MA ZŁYCH KOLUMN ALTUS 200 ?

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące później...

Widzę że temat został porzucony juz dość dawno temu ale ponieważ jestem na forum nowy i mam za sobą długą przygodę z Altusami 140 z 1988 roku (podobno eksportowa wersja w naturalnej okleinie). Kolumny kupił mój ojciec i szczerze mówiąc więcej służyły jako mebel niż w celach w jakich je stworzono. Później przejąłem je ja i wydawało mi się że nie ma na świecie nic lepszego. Tak się działo dopóki nie usłyszałem czegoś innego, Polarisy 200 mojego kumpla a potem przywiezione przeze mnie z Niemiec Celestiony z 1983 roku. W tym momencie mnie załamało a dźwięki wydobywające się z nich uznałem za wulgarne jak wiejska dyskoteka. Kolumny ma dalej mój ojciec i są w stanie "fabrycznym", nawet zawieszenie nie spróchniało ale ja je traktuję wyłącznie jako sentyment. A teraz do rzeczy, jak ktoś pisze żeby napalić Altusami w piecu uważam że pisze kompletne bzdury, bo za te pieniądze (nie mówię o nowych) niewiele kupić można i chwała tym niedoświadczonym młodym melomanom że sprawę traktują poważnie i nie kupują migających gówien w Media Markt itp. Zaden z Was doświadczonych audiofili nie zaczynał od Sonus Faberów, Cabasse-ów itp, więc nie piętnujcie chętnych na Altusy, sami dojdą do wniosków że może by coś innego lepiej kupić. Oczywiście propaganda PRLowska o doskonałości wyrobu Altus (obojętnie jaki numer) jest śmieszna, ja osobiście nie mogę scierpieć niedopasowania obudowy do 30cm woofera ktory robi co chce z płytą wiórową i tego tubowego cuda które gra jak syrena alarmowa:). Powiem szczerze że wyłącznie do oglądania filmów kupiłem 2 pary kolumienek DUET z Tonsila po 99/szt w Media Markt i to gra lepiej od Altusa mimo że nie robi tyle hałasu:) Na odsłuch stereo uzywam Bolero 200 które żadną rewelacją nie są ale Altusiki biją na głowę. Nie chciałbym tu wywoływać zaczepki ale mam wrażenie że niestety są tutaj też ludzie którzy słyszą przez pryzmat wydanych pieniędzy na kolumny, złoconych zacisków i napisów na obudowach... To żałosne że wyśmiewają czasem inne (mniej kosztowne) koncepcje audiofilizmu, ale jeżeli usłyszą różnicę np między interkonektami za 1000PLN a 4000PLN to gratuluję i zazdroszczę słuchu. A co do tematu Tonsila to chyba prześmiewki są nie na miejscu skoro przetworników z Wrześni używa firma Totem.

Przyłaczam się do wypowiedzi "kozlos"-a , posiadam kolumny tonsilka ZG-30C wyprodukowane w 1982r oczywiście basówki wymieniłem ale jeden z głośników basowych nadal gra mi przy kompie i jak na wiek 23latek nieżle sobie radzi , oprócz wymiany głośników basowych nic więcej nie wymieniałem są tam jeszcze orginalne GDWK 9/80 , a rozbieraliście kiedykolwiek takie tonsilki hehe to sobie rozbierzcie bo zwrotnice czasami zaskakują i przechodzą same siebie , w moim modelu jest tak rozbudowana że nie mam mowy o spaleniu głośnika a dodam że jest 2-drożna a stromość jej z tego co słyszałem to 18dB/okt . Powiem wam że tonsil robi głośniki bardzo dobre , a upada tylko przez jedno , przez ludzi kupujących szmelcowy sprzęt w supermarkietach firmy el.. i tym podobnych ludzie nie patrzą na jakość wykonania tylko na cenę i to mnie irytuje , kiedyś jak było stać każdego na wszystko czyli lata 70 ludzie stawali w kolejkach po wymażone Tonsilki, Radmory,Zodiaki,Amatory, Kleopatry i inne polskie wyroby , a teraz idą do tesco i kupią kino domowe za 200-300zł z napisem 5x100W gdzie satelitki mają 10 jak jest dobrze . No to takie jest moje zdanie na ten temat i twierdzę że o 10000% jest lepiej zacząć od starego tonsila niż od tych nowych badziewi . Pozdrawiam audiofili !!!

->Kozlos

Witam w klubie Bolero 200 :-)))

Nie grają jako pierwszoplanowe za to jako nagłośnienie imprez w są doskonałe. Zmodyfikowano w nich zwrotnicę i mają teraz mniej basiku z podwójnych wooferów. Można je jednak przełączyć na drugą ścieżkę i mamy "techno version".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.