Skocz do zawartości
IGNORED

Czy subwoofer JBL E150 szumi ?!!!

marklo

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie stałem się posiadaczem sub-a JBL E150. Odkryłem w nim niezbyt miłą cechę. Kiedy w pokoju jest zupełnie cicho a JBL jest w stanie "aktywnym" (dioda na zielono) wyraźnie słychać szum z głośnika (oczywiście nie jest to szum wysokotonowy). To że lekko w nim buczy trafo wiedziałem przed kupnem, ale szumiący wzmacniacz. Oczywiście gdy "gra i buczy" muzyka tej wady nie słychać. Czy ktoś może potwierdzić moje obserwacje?

Jeśli tak to co na to serwis?

Pozdrawiam

Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/16762-czy-subwoofer-jbl-e150-szumi/

cos nie tak , nie powinien szumieć wogóle !

jakieś sprzężenie zwrotne czy co ? a jak kabel od AVr odepniesz to też ?

miałem E 150 przez miesiąc ale tylko dlatego że

zapłaciłem za E250 ale nie mieli w kolorze sherry

i dali własnie E150 - wszystko było ok.Ale zostać z nim nie mogłem

bo wielkośc jego głośnika była taka sama jak w przodach E 100

dlatego czekałem na E 250

Nie powinno go w ogóle być słychać, niezależnie od tego czy śpi czy nie. Jeśli generuje jakieś dziwne dźwięki, to jest trefny i tyle. Za te pieniądze można już powoli zaczynać trochę wymagać.

• 2 tygodnie później...

witam,

posiadam taki sub, czyli E150 i mój też szumi, wprawdzie szumu nie słychać w pokoju tylko jak przyłożę ucho do głośnika nie mniej szum się wydobywa. Nie wiem czy był on od nowości (suba posiadam dopiero pół roku) ale jest. Myślę że nic z tym sie nie da zrobić. Osobiście mi to nie przeszkadza, bo nie oglądam filmu leżąc na podłodze z uchem przytkanym do suba ;-) nie mniej jednak w tej klasie sprzętu i za tą cenę takie zjawisko nie powinno mieć miejsca.

• 4 tygodnie później...

Witam

Odświeżę wątek. Mój sub E150P właśnie wrócił z serwisu (po 3 tygodniach). W karcie gwarancyjnej "technik" napisał że: "wymieniono kondensator w przedwzmacniaczu". Oczywiście ta "naprawa" nic nie dała. Objawy ciągle te same. Skontaktowałem się osobiście z w/w "technikiem". Powiedziałem że wg mnie "naprawa" nic nie dała. Nie zapytałem się wprost czy rzeczywiście coś w nim "grzebnął". Sam stwierdził że dokonał porównania słuchowego z innym egzemplarzem i "szum + lekki przydźwięk" występował w obu egzemplarzach i jest to normalne dla tego rodzaju sprzętu. Zaproponował sprawdzenie subwooferów innych firm i usiłował mnie przekonać że w innych będą te same objawy.

No cóż... dystrybutor P.H. RB już więcej nie wyciągnie ode mnie złotóweczki. Może to nie jego wina.

Podsumowując: jeśli ktoś ma w miarę sprawne uszy i jest czuły na niedoskonałości w stylu "coś tu brzęczy,szumi" niech omija JBL E150 z daleka.

PS

Pomijając powyższe niedogodności JBL w sumie podoba mi się. Zarówno wygląd jak i dźwięk. A za rok jak minie gwarancja pewnie wymienię bebechy (jeśli się ciągle będę przejmował jego wadami).

Pozdrowienia

ja w swoim E250 nic nie słyszę

nawet jak przystawię ucho

E150 miałem tylko na chwilę i przyznam szczerze że nie przyszło mi do głowy ucha do suba przystawaiać

przy normalnym słuchaniu nie wyczułem niedogodności

>ja w swoim E250 nic nie słyszę

>nawet jak przystawię ucho

>E150 miałem tylko na chwilę i przyznam szczerze że nie przyszło mi do głowy ucha do suba

>przystawaiać

>przy normalnym słuchaniu nie wyczułem niedogodności

To gratuluję zakupu. Zastanawiałem się nad kupnem E250 ale wydawał się cholernie duży.

Napisałem wczesniej ze moj E250 nie szumi jednak jest to niezupełnie prawda. Musiałem sie ostatnio bardzo nudzic bo zaczełem sprawdzac. Szum jest faktycznie słyszalny ale wtedy i tylko wtedy gdy przyłoze ucho do głosnika prawie dotykając jego membrany oczywiscie zdejmujac wczesniej osłone. O jakims buczeniu nie ma mowy a jesli komus taki szum przeszkadza to jest nie spełna rozumu. Ja robiłem siebie idiote przykładając swoje ucho głosnika i wiecej tego nie zrobie gdyś to nie jest dla mnie zaden mankament ani wada i zapewne producent nie przewidział ze ktos bedzie sie przytulał do głośnika. Reasumujac szum jest słyszalny z odległosci 1-4cm od membrany a od 4-5 jest on niesłyszalny wogóle.

W porównaniu do modeli B&W wole jak JBL szumi i powala mnie jakością dzwieku bo w B&W mamy tylko dobrą kontrole basu (dzieki obudowie zamknietej) i nic poza tym a cena z kosmosu. To tyle ode mnie

• 7 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.