Skocz do zawartości
IGNORED

Walka z brumem.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Audiovintyge4you napisał:

Znalazłem optymalne połączenie jej z masą bezpośrednio z zasilaczu.

Nie to żeby nie było wcześniej sugerowane. Najważniejsze, że się udało. Miłych godzin odsłuchów życzę. 

Sonda 10:1 ale teraz już nie pokazuje mi się frequency jako 50hz tylko lata w przestrzeni koło 1mhz xd. Na pomiarach się nie znam to fakt.

Dopiero to teraz zauważyłem że nie ma już 50hz żeby nie było 

Także sory te 2 mV to są jakieś śmieci. Nie jestem w stanie tym oscyloskopem zaobserwować na jakim to jest poziomie. Ale tak jak powiedziałem wcześniej wszystko na fula i ledwo słychać. Nie wiem jak to zmierzyć 

Dobra wpadłem na pomysł że przecież mogę użyć zewnętrznej karty dźwiękowej do pomiarów. I tak Arta jak i Rmaa pokazują mi 50hz na poziomie prawie -66dB. Wygrałem 

Panowie mam pytanie jeszcze. Bo jak zmieniłem kabel na ekranowany konkretnie rg174 i zrobiłem z niego skrętkę to chyba -6db jeszcze się oddaliłem od brumu. A pytanie jest takie czy jest sens ten kabel zmienić na rg316 bo mam z 10 metrów jeszcze takiego kabla, on mi się wydaje lepiej wykonany szczególnie jeżeli chodzi o jego ekran ale musiałbym dokupić końcówki i nie wiem czy jest sens wydać 5dyszek. W innym wątku ktoś powiedział że ekran w tych kablach antenowych nie ma znaczenia przy 50hz. Tak więc ma to sens czy dać sobie spokój? 

Ekran to w ogóle nie ma sensu.

Ekranowanie działa tylko wówczas, kiedy potencjał ekranu jest zgodny z potencjałem żyły chronionej. 

Zdziwienie?

Można popatrzeć na wzmacniacze tzw. pomiarowe i sterowanie ekranu z bufora mającego średni potencjał żył chronionych.

W ukłądach wymagających stosuje się ekranowanie podwójne jednaj żyły a konfekcję do tego znajdziecie pod pojęciem "triax connector"...

W w.cz. ekran kabli współosiowych stosowany jest aby zapewnić stabilną impedancję falową kabla. Decyduje tu geometria i parametry (np. stała dielektryczna,...) izolacji,...

Edytowane przez Grzegorz7
4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ekranowanie działa tylko wówczas, kiedy potencjał ekranu jest zgodny z potencjałem żyły chronione

A jeżeli ekran robi tu za masę a masa jest dołączona do żyły chronionej przez rezystor 33r i kondensator(nie pamiętam jego pojemności) to może mieć jakiś wpływ? Bo ogólnie nie wymyśliłem tej historii na prawdę po zmianie kabla arta pokazuje mi 6db niżej niż wczesniej.

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Co skręcałeś?

W sumie to i przewody wejściowe jak i wyjściowe 

Tak skręcałem kable koncentryczne bo właśnie w tym momencie połączenia są zrobione kablami koncentrycznymi.

Ja mam tylko podstawowe pojęcie o elektronice - nie uczyłem się jej w szkole tylko hobbystycznie. Ale widziałem realny wpływ tego co tu opisałem i nie umiem tego wytłumaczyć. Może to jakiś zbieg okoliczności ale po za tymi kablami niczego nie zmieniłem.

Kablami koncentrycznymi to w technikach w.cz. nawet cewki sie nawija...

Byleby cienkimi. 

A propos tych kabli to nie pamiętam ale chyba RG402 ma bardzo szczelny ekran. Jest gesto pleciony i zacynowany. Nie ma izolacji na zewnątrz. Tak zwany półsztywny. Lutuje się bezp. do ekranu. Ładnie się prozentuje. Kiedyś komuś zrobiłem na nim cześć okablowania. Jest zachwycony... Jedyna wada to jest nieco gruby. Szukam jakiegoś odpowiednika mniejszej średnicy.

Nie lubię gdybać. Trzeba by to zobaczyć i posiedzieć nad tym. 

Być może rzeczywiscie skręcenie. Ale to można odwinąć, zrobić większą powierzchnię poprzez oddalenie od siebie przewodów. Jak to jest 6dB to spokojnie to usłyszysz. Pamiętaj tylko o wpływie ciała na to wszystko. Robisz to w takiiej samej odległości Twojej od flaków...

Edytowane przez Grzegorz7
  • Pokaż nowe odpowiedzi