Skocz do zawartości
IGNORED

DWU CZY WIELODROŻNE ???

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się nad kwestią czy z punktu widzenia czystości dzwięku jego spójności wybrać należy kolumny dwudrożne czy może z 3-4 przetwornikami ?

Każdy przetwornik w konstrukcji wielodrożnej ma spełniać swoje zadanie i im wiecej będzie przetworników tym lepiej,a najlepiej aby ich było kilka nawet 3-4 sztuki !!!

Pasmo słyszalne dla człowieka to 20-18.000 Hz jest zbyt ''szerokie'' dla jednego przetwornika , poza tym każdy przetwornik najlepiej pracuje w danym dość wąskim przedziale,poza tym membrana każdego przetwornika przy pewnych częstotliwościach ''łamie się'' wprowadzając silne zniekształcenia oraz nierównomierności w pasmie przenoszenia !!!

Duża liczba przetworników pozwala na ominięcie niebezpiecznych rejonów pozwala na pracę każdego przetwornika w wąskim pasmie takim które odtwarza on jeszcze liniowo ,a membrana się nie łamie.

tkzw. ''łamanie membrany'' dobrze widać na wykresach pasma przenoszenia gł. wysokotonowych gdzie powtaje charakterystyczna ''igła'' w pasmie. Czasem ta igła występuje poniżej 20 kHz (17-19) :( to już błąd konstruktorą bo wystarczyło by pokombinować z masą membrany ,jej sztywnościa, kształtem czy średnicą i problem wyszedł by z pasma słyszalnego.

konstrukcje wielodrożne zkazane sa w wiekszym stopniu na znieksztalcenia fazowe między głośnikami ale to także można wyeliminować za pomocą zwrotnic wielorzędowych.

Tekst powstał na podstawie własnych obserwacji proszę o wasze opinie i polemikę :)

https://www.audiostereo.pl/topic/16789-dwu-czy-wielodro%C5%BCne/

Polik, ty przestań cytować nam popularną literaturę tylko napisz coś o własnych doświadczeniach. Sprawa jest w sumie dość prosta - trójdrożne na tej samej klasy komponentach kosztują mniej więcej dwa razy tyle co dwudrożne, skąd wzięło się powiedzenie, że dobry bas kosztuje. Ponieważ w małych i średnich pomieszczeniach z kolumn generujących przyzwoity dźwięk z zakresu pierwszej połowy pierwszej oktawy bywa więcej szkody niż pożytku, popularne stały się konstrukcje dwudrożne. Sam już kilka razy przymierzałem się do kolumn wolnostojących i za każdym razem kończyło się na monitorach.

--->do Zbig

szanowny kolego ja nie cytuję żadnej literatury ten tekst stworzyłem sam na podstawie własnej wiedzy będącej efektem żmudnych całkowicie samodzielnych badań różnych kolumn głośnikowych,przetworników wraz ze znajomym posiadaliśmy miernik częstotliwości, prawdziwy oscyloskop i niezły mikrofon , peceta parę wersji programów do testowania ,wylicznia parametrów itd...

Ogólnie moja wiedza i poglady nie są wynikiem czytania literatury ,ale własnych doświadczeń i obserwacji z resztą obecnie dalszych badań już nie prowadzę...

P.S To są moje doświadczenia

>Polik

No to, jak mawiał nieodżałowany red. Butrym, wykonaliście obaj kupę ciężkiej, solidnej, nikomu absolutnie niepotrzebnej roboty :-)

P.S. No chyba że to przez dysleksję, to by Was usprawiedliwiało.

--->Zbig

Kolego także cierpisz na dysleksję ponad to jak Ci się mój post nie odpowiada to go nie czytaj, ponad to Twoje zachowanie jest wysoce nieodpowiednie. Wszystkiego najlepszego i dużo zdrowia.

Dziekuję, wzajemnie. Właśnie lekarz mi zalecił, żebym się nie przemęczał, więc wybieram takie lżejsze wątki. Swoją drogą przedszkola świetnie wyposażone w ostatnich latach. Mierniki, oscyloskopy - za moich czasów mieli tylko łopatki i wiaderka, sknerusy jedne.

--->Zbig

Rozumiem ,że kolega jest dzisiaj bardzo sflustrowany polecam wizytę u dobrego psychologa ,który przeprowadzi odpowiednią psychoterapię to powinno pomóc.

Prosił bym także ,aby kolega już dzisiaj nieodpisywał i zamiast tego posłuchał uspokajającej muzyki. Jeszcze raz życzę dużo zdrowia i więcej zrozumienia dla innych uczestników tego forum. Polonista to ciężki zawód ,a polonistyka to ciężkie studia.

Polik, tematow tego typu i podobnych juz troche bylo na tym forum, wiele tez sie przewijalo w trakcie innych wątkow. Jest na forum troche osob dla ktorych to uwierz - "chleb powszedni"... dlatego hmm z lekka nie dziwie sie reakcji Zbiga ;-) Poczytaj lepiej archiwum, zapewniam Cie ze znajdziesz wiele informacji. Ja tam ide do pracy, milego dnia!

>Polik

i może napisz coś o sobie w "o mnie". może wtedy nikt nie będzie nazywał cię przedszkolakiem, kierując się błedami które popełniasz.

co do głośników wielodrożnych / dwudrożnych, na forum już sporo na ten temat napisano. wyszukiwarka już działa. powodzenia.

--->Do tomant

Oczywiście że mogę napisać w zakładce ''o mnie''...

Wnioskuję z Twojej wypowiedzi że ty nie popełniasz żadnych błędów bo ja jako ułomna istota niestety je popełniam i często się na nich uczę.

P.S Zarzuty Zbiga na temat mojej domniemanej dyslekcji to przegięcie ponad to oskarżanie że mój post jest kopią nudnej literatury jesp dla mnie krzywdzące ponieważ ten tekst był moim własnym wnioskiem będącym wynikiem mojej współpracy z elektronikiem z politechniki poznańskiej gdzie dysponowaliśmy takim małym laboratorium i nie używaliśmy łapatek i wiaderek tak jak to twierdzi Pan Zbig tylko generatora ,oscyloskomy, peceta i mikrofonu...

--->Do tomant

Oczywiście że mogę napisać w zakładce ''o mnie''...

Wnioskuję z Twojej wypowiedzi że ty nie popełniasz żadnych błędów bo ja jako ułomna istota niestety je popełniam i często się na nich uczę.

P.S Zarzuty Zbiga na temat mojej domniemanej dyslekcji to przegięcie ponad to oskarżanie że mój post jest kopią nudnej literatury jest dla mnie krzywdzące ponieważ ten tekst ,który napisałem był moim własnym wnioskiem będącym wynikiem mojej współpracy z elektronikiem z politechniki poznańskiej ,gdzie dysponowaliśmy takim małym laboratorium i nie używaliśmy łapatek i wiaderek tak jak to twierdzi Pan Zbig tylko generatora ,oscyloskopu, peceta i mikrofonu do pomiaru rożnych parametrów głośników...

Polik - po prostu ktoś nie naci...... szkoda strzępić klawiatury

nie bierz tego do siebie co tu powyżej przeczytałeś - tak nie raz jest - ale fakt, że w wyszukiwarce znajdziesz dużo ciekawych tematów

w końcu wszystko już kiedyś było

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.