Skocz do zawartości
IGNORED

Ceramiczna lub gliniana obudowa głośnika do TV

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

chciałbym zrealizować customowy projekt obudowy do głośnika TV, ale nie mam wiedzy w temacie audio. Pomyślałem, że może ktoś z tu obecnych byłby tak serdeczny i by doradził. 🙂

Obudowa w linku (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to odlew 3D pokryty gipsem polimerowym. Chciałbym zrobić coś podobnego, jednak myślę o obudowie ceramicznej lub gipsowej. Znajoma rzeźbi i mogłaby taką formę przygotować, ja bym zakupił głośnik i wykorzystał „wnętrzności”. Tu jednak mam wątpliwości:

1. Na ile ceramika/glina wpłynie na jakość dźwięku?
  2. Czy ceramika/glina wytrzyma potencjalne drgania? Może trzeba zaizolować część głośnika gumą/pianką?
  3. Jaki głośnik byłby tani, ale o wystarczająco dobrej jakości dźwięku (więc płacę za jakość, nie markę)? Koniecznie musi być biały, bo obudowa będzie biała.

Z informacji jakie mam o właściwościach akustycznych i mechanicznych ceramiki i gliny, ale nie wiem na ile są wiarygodne:

1. Tłumienie drgań: Ceramika i glina mają dobre właściwości tłumiące drgania, co może skutkować zmniejszeniem niepożądanych rezonansów obudowy. To oznacza, że dźwięk generowany przez głośnik może być czystszy, z mniejszą ilością zniekształceń, ponieważ obudowa nie będzie dodawać niepożądanych wibracji do dźwięku.
  2. Sztywność: Materiały takie jak ceramika są bardzo sztywne, co pomaga w minimalizacji zniekształceń dźwięku, które mogą wynikać z ruchu obudowy. Sztywna obudowa sprawia, że głośnik pracuje bardziej efektywnie, co może poprawić dokładność odtwarzania dźwięku.
  3. Masa obudowy: Ceramika i glina są stosunkowo ciężkimi materiałami. Duża masa obudowy może ograniczyć wpływ zewnętrznych wibracji na głośnik, co dodatkowo przyczynia się do poprawy jakości dźwięku. Z drugiej strony, zbyt ciężka obudowa może wpływać na przenoszenie i montaż głośnika.
  4. Izolacja akustyczna: Ze względu na swoje właściwości materiałowe, ceramika i glina mogą oferować dobrą izolację akustyczną, co może pomóc w kierowaniu dźwięku w odpowiednie miejsce (np. na słuchacza), a nie na boki czy do tyłu.
  5. Właściwości termiczne: Ceramika i glina mają również dobre właściwości przewodzenia ciepła, co może pomóc w odprowadzaniu ciepła z głośnika, co z kolei może wpływać na długoterminową niezawodność i stabilność dźwięku.

Z góry bardzo dziękuję za sugestie i porady!  🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomysł rewelacyjny.

Te podane cechy ceramiki są inne niż intuicja. Trzeba by sprawdzić w innych źródłach. 

Myślałem kiedyś nad podobną przestrzenną formą, jednak osadzoną na walcu choć zniekształconym. Miał być formowany z płótna szklanego i żywicy. Tam miałobyć przewidzianych wiele "żeber" usztywnijących a jednocześnie pewna struktura gąbczasta ścian. 

Takie lite materialy niestety słabo tłumią drgania stąd powodzenie drewna (sklejek), kompozytów drewna (MDF)...

Być może z ceramiki da się zrobić coś porowatego i wewnętrzne usztywnienia (użebrowania). Gips wydaje się strukturalnie dobrze tłumiący drgania (jakieś wypełnienie). 

Warto spróbować. 

Życzę powodzenia. 

Aha. Podstawowej zalety jakiej bym upatrywał to najlepsza możliwość redukcji rezonansów własnych obudowy, rzecz nie do przecenienia.

Edytowane przez Grzegorz7
1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Pomysł rewelacyjny.

Te podane cechy ceramiki są inne niż intuicja. Trzeba by sprawdzić w innych źródłach. 

Myślałem kiedyś nad podobną przestrzenną formą, jednak osadzoną na walcu choć zniekształconym. Miał być formowany z płótna szklanego i żywicy. Tam miałobyć przewidzianych wiele "żeber" usztywnijących a jednocześnie pewna struktura gąbczasta ścian. 

Takie lite materialy niestety słabo tłumią drgania stąd powodzenie drewna (sklejek), kompozytów drewna (MDF)...

Być może z ceramiki da się zrobić coś porowatego i wewnętrzne usztywnienia (użebrowania). Gips wydaje się strukturalnie dobrze tłumiący drgania (jakieś wypełnienie). 

Warto spróbować. 

Życzę powodzenia. 

Aha. Podstawowej zalety jakiej bym upatrywał to najlepsza możliwość redukcji rezonansów własnych obudowy, rzecz nie do przecenienia.

Wielkie dzięki 🙂