Skocz do zawartości
IGNORED

100% przejrzysty system - odsłuch

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

arek67

Tak, z ciekawości:

o której Wadii, z AudioShow, piszesz - ("duża Wadia" - transport/DAC: 270/27)?

Kolumny firmy Thiel (z tych, które sl;yszalem/slucham - modele 6, 5, 3.5 i 2.2),

lepiej wypadają w w jazzie (male składy) czy rocku (nie tym najcięższym), niz w muzyce klasycznej :-)

Pozdrawiam

R.u.s.t - nie dajmy się zwariować przy tych cenach to powinno wszystko być odtawarzane bardzo dobrze a coś nawet na miarę hi-end i rozdzielanie, że kolumny kosztujące (cholera wie pewnie ze 40 tys zł ) mają na jednym materiale się spisywać a na innym być bezużyteczne to jest bezsens

>> pentaton

>Sluchajac tej samej plyty w roznych systemach

>mozemy ulec zludzeniu, ze za kazdym razem to jest

>"to samo nagranie" tylko z rozna wiernoscia

>przekazane przez system. Ja bym raczej powiedzial,

>za kazda plyta to zbior nieskonczenie wielu

>potencjalnych nagran, wspoltworzonych przez rozne systemy.

BOMBA! Decha w czoło.

Jedna z najciekawszych teorii z jakimi się zetknąłem!

namelessclub

"przy tych cenach to powinno wszystko być odtawarzane bardzo dobrze"

Cena, ceną, ale nie wszystko gra, i to za duże pieniądze :-(

Kolumny A Capella (cena: 40 000 DM), wspaniale odtwarzają muzykę klasyczną i folk.

Do rocka sie nie nadaja - basssssss :-(

(rózne wzmacniacze, okablowanie i źrodła).

Kolumny JBL 250Ti (staroć), dobrze sobie radzą z muzyką rockową ale w mniejszych pomieszczeniach.

W wiekszych (60m2+), bywa różnie :-)

Z klasyką wypadają gorzej niż z rockiem :-)

Znasz kolumny uniwersalne (tanie, 4000 - 6000 zł), do pomieszczenia 20 -30 m2?

Jednym z moich faworytów, jest Dynaudio 8 (stare).

Pozdrawiam

W zależności od konfiguracji dość uniwerslną konstrukcją są Thile 0,5

może nawet NHT 1.5 lub podobne - zestawy przez ciebie wymienione nie słuchałem to sie nie wypowiadam

tak można by w nieskończoność nawet utwoty na jednej płycie brzmią inaczej to co mamy części utworów nie słuchać?

ale coś w tym jest tańsze głośniki grają tak sobię w całym repertuarze a drogie zdarza się im zagrać wspaniale na pewnym wybranym gatunku muzyki - to do mnie przemawia

a tak to zostają tylk dobre elektrostaty

namelessclub

Kolumny Thiel 0,5, slyszalem tylko w salonach.

Do rocka (tego "kolyszącego"), to specjalnie się nie nadają :-)

"Cieńki", odchudzony (jak mleko 0%) dźwięk :-)

Są drogie :-(

Może w warunkach domowych grają inaczej?

Kolumn firmy NHT, nie slyszalem.

Elektrostaty, to jest TO :-)

Większość kolumn, które slyszalem, w porownaniu z takim starym modelem, jak Quad ELS-63, gra "brudno" :-)

Osobiście nie znam "dwusystemowców".

Przeglądając strony internetowe, można sie na takich natknąć.

Elektrostaty do klasyki, kolumny dynamiczne (także hybrydy) do pozostalych gatunków.

Z tańszych kolumn bardzo dobre do klasyki są KEFy 104/2 (5000 - 7000 zł - model bi-wire, z drugiej reki, w bardzo dobrym stanie).

Sprawdzają się dobrze w pokojach 20 - 30m2 ( w wiekszych, też).

Z muzyką rockową wypadają dobrze, ale w pokojach 30 - 40m2 (i większych).

Dawno, dawno temu moim "ideałem" - witrualnym , bylo połaczenie:

bass z Acoustic Research 9LS. średnie z KEFów 104/2 lub 105.3, góra z Acoustic Research 9LS.

Obecnie nie mam zdecydowanego faworyta.

Może JM Lab Mezzo Utopia?

Nie wiem :-(

O dużej przejrzystości odtwarzanej muzyki, ze sprzętu audio, czytalem tylko opis:

Spectral DMA-360 Monoblock Power Amplifier

(The Absolute Sound, luty 1999)

zakladka: Reviews

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie slyszalem wzmacniaczy (i innych urządzeń) tej firmy.

--------------------

Na koncerty (muzyki klasycznej) chodzę bardzo rzadko.

Do Poznania, przyjeżdża malo (albo wcale) atystów z pierwszej ligi :-(

Akustyka Auli UAM, jest kiepska, większość koncertów jest naglaśniana z malych glośniczków

(zawieszonych po bokach sali i pod balkonem).

Wolę posluchać w domu lub u kolegów, przyjaciół.

Z "żywą" muzyką mam najczęsciej kontakt na "koncertach prywatnych" (domowych i w plenerze).

Również próby orkiestry" Amadeusz" (klona Trevora Pinnock`a ) - pani Agnieszki Duczmal, "nawiedzam" rzadko, w kościele dominikanów - akustyka jest dobra, próby tej orkiestry wypadają znacznie ciekawiej, niż koncerty - dla VIPów.

Dwukrotnie (w Poznaniu) byłem na koncertach zespołu - Arte Dei Suonatori, który na płycie Rachel Podger "Vivaldi: La Stravaganza" (Channel Classics (CCS 19598; 2003), wypadł bardzo ciekawie.

Na koncertach tak dobrze nie wypadł :-(

Nie przekładam muzyki klasycznej, ponad inne gatunki (folk, rock, blues, jazz,...).

Również nie doszukuję się "prawdy" w nagraniach z płóyt (CD i winyle), szczególnie z plyt audiofilskich ( z "napompowaną" przestrzenią, wyolbrzymionym sztucznym poglosem, echem, "przedłużonymi" wybrzmieniami,...) :-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

R.u.s.t. - jasne, że znam, do 25-40 m (więc dolna granica Twojego przedziału odpada) świetne kolumny do prawie wszelkiego rodzaju muzyki w przedziale 4-6 tysięcy to Quad 22L.

R.u.s.t - pochopne są twe opinie ale każdy ma dźwięk jaki lubi (w kwesti odniesienia oczywiście co jest całkowicie subiektywne) i można mieć różne upodobania, jeśli Thile te zabawki 0,5 są tak nieciekawe to zobacz ile zostawiają zestawów za sobą (w zadanym zakresie cenowym - zostanie ci może pięć modeli równorzędnych) mówię może bo nie wiem dokładnie i nie jest mi to potrzebne.

>Pentaton

Bardzo cenne uwagi:) Dodam w związku z tym i powtórzę, że przejrzystość w tym sensie jak ją rozumiemy to nie jest to czego szykamy. Celem jest detaliczność, która posunięta do granicy możliwości nie przerodzi się w analityczność, która rozbija muzykę na dźwięki powodując uczucie u słuchającego poszatkowania materiału muzycznego i brak spójności. Detaliczność i spójność to jest to czego szukamy w pierwszej kolejności a barwa, która z tego wyniknie jest pochodną i kwestią już indywidualnych preferencji. Wiele barw jest poprawnych chociaż różnych a wynika to chociażby z akustyki sal czy oddalenia słuchacza (mikrofonu?) od źródła muzyki.

> RUST

Duża Wadia z tego co pamiętam to było CD 861 SE. Nie jestem fanem Jasika ale w tym roku dźwięk u niego też mi się najbardziej podobał. Podoba mi się Twoje określenie Thieli 0% tłuszczu. Takie właśnie mam odczucie. Dlatego instynktownie wydaje mi się, że mogą one dobrze grać z takimi "tłustymi" i "gęstymi" Cd jak Ikemi czy CEC.

A czy elektrostaty są spójne? Bo miałem okazję chwilę posłuchać małych Loganów u Jozwy i szczerze mówiąc to jest "cienki" dźwięk taki właśnie mocno 0% tłyszczu ale z dziwną zawiesiną w dole:)

Pzdr.

arek67

pisałeś

>A czy elektrostaty są spójne? Bo miałem okazję chwilę posłuchać małych Loganów u Jozwy i szczerze mówiąc to jest "cienki" dźwięk taki właśnie mocno 0% tłyszczu ale z dziwną zawiesiną w dole:)

Pzdr.

Panowie bez żartów mówimy o elektrostatach czy o "elektrostatach" jak dla mnie elektrostat musi mieć powierzchnie (po mimo zbieżności nazwy i budowy to jednak elektrostaty z założenia powinny być duże - wielkości drzwi dla zobrazowania ) a to, że producenci wykorzystują swoje doświadczenia ze sztandarowych produktów w budżecie no cóż takie ich prawo.

I nie mówmy o odsłuchach wystawowych oki -bo to i tak nie jest miarodajne

Oczywiście, elektrostat musi mieć sporą powierzchnię.

Na przykład wzmiankowany przeze mnie ESL 988 ma wymiary (w/s/g) 94/67/32 cm - jest więc sporo szerszy od klasycznego głośnika. 989 jest jeszcze wiekszy: 134/67/32.

[obrazekLUKASZ-283958_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ururam Tururam

Wierzę, co Quad to Quad :-)

W Polsce niedoceniany.

Niestety nie slyszalem modelu 22L :-(

namelessclub

W muzyce rockowej, lubię dźwięk "zdrowy" i z rozmachem :-)

Niekoniecznie o olbrzymiej skali.

Thiele 0.5, tego nie mialy :-(

Za takie pieniądze (i mniejsze) można kupić bardzo dobre głosniki Focala i zrobić samemu kolumny, to na pewno zagra (jeśli chodzi o rocka, rzecz sprawdzona od lat).

Nie twierdzę, że są nieciekawe, ale rankingi, to "osobna" rzeczywistość.......... :-)

Sugerujesz się rankingami? :-)

Pozdrawiam

R.u.s.t - nie i jeśli tak zabrzmiało to potysiąckroć nie (ale nie wydaje mi się abym gdzieś wspomniał o rankingach prasie i w ogóle o czymś takim) DIY fak bardzo dobre i dopasowane może być do indywidualnego odbiorcy ale podkreślam indywidualnego.

Altusy (nic nie mam przeciw nim) są dobre do rocka czy nie? _ tylko proszę nie zjeżdzać głośników bo Altusy 140 miały jak na swą cenę dobre głośniki średniotonowe (jak by ktoś nie wiedział)

arek67

Wadii 861 SE, nie slyszalem.

Znam tylko model 861.

Zamiast Wadii, wybrałbym Sony ES (modyfikowany u M. Swobody) - precyzja, precyzja i muzykalność, bez "laboratorium" czy twardości.

Bardziej "analogowy" niż Wadia 16 i 861.

Do klasyki, w sam raz :-)

Z kolumn (hybryd) firmy Martin Logan, znam tylko modele (stare) Monolith, Sequel II i SL3.

Nowsze modele słuchalem tylko w sklepie w Poznaniu (Top HiFi, ul. Garbary).

Nie podobalo mi się :-(

Nowe kolumny nie sa tak "elektrostatyczne", jak stare (te, ktore słyszałem/slucham) :-(

Starsze ML, są bardzie płynne, bez podzialu pasma.

W nowszych tego nie slyszalem.

Faktycznie są "cieńkie", jakieś takie bez życia i trochę plastikowe :-)

Przykładowo:

Stary model Sequell II, grał bardzo dobrze ze wzmacniaczem (końcówką mocy), Luxman M-03, ktory nie jest szczytowym osiągnieciem.

Był "tłuszcz". dźwięk był żywy, namacalny, obecny, z ładną głębią.

Nie było "plastiku" :-)

Z lepszymi wzmacniaczami, gralo jeszcze (dużo) lepiej.

Pozdrawiam

namelessclub

DIY, jest bardzo ciekawe, ale moze być nie mniej kosztowne niż kupno sprzętu ze sklepu :-)

Altusy:

Dawno nie slyszalem :-)

Nie jest to dźwięk "szybki i natychmiastowy".

Oprócz "brudu", "tąpniecia - wykopu", przyjemnie móc rozpoznać czy to śpiewa Pan czy Pani :-)

Także sprawia (mi) przyjemność "masowanie talerzy" czy czyste riffy gitarowe.

Altusy, nie spełniają powyższych kryteriów, nie kupię ich :-)

Pozdrawiam

>namelessclub

Ale te Logany są powyżej 10 kpln. To już powinno dobrze grać. To małe Tottemy za 2500 pln grały ładniejszym i większym dźwiękiem w bezpośrednim porównaniu:) Dodam jak dla mnie.

> RUST

A gdzie w Polsce jest takie Sony? Ile ich może być 2-3 szt. i to nie na sprzedaż:)?

Pzdr.

arek67

W Polsce to rzeczywiście może być problem. Podejrzewam, że jeśli już ktoś nabył to raczej nieprędko się pozbędzie. Powód prosty - cena. Zarówno zakupu jak i sensownej odsprzedaży. W końcu kto u nas kupi używany odtwarzacz (i to jeszcze Sony, he, he) za cenę nowego urządzenia z wyższej półki?

Jesteś zainteresowany takim CD? Szukaj na rynku niemieckim - jest tego sporo.

Pozdrawiam

arek67 - a co to jest 10 kzł ? - prawie nic (ale wjadą na mnie trudno)

a fortepian ma grać w przybliżeniu jak oryginał ? e to musi kosztować jak oryginał i więcej :)

a tak nawiasem ludziska mówią, że Tannoye M2 to super sprawa i wszystko gra na nich jak tak jak powinno na 6+

R.u.s.t - i rock byś miał jak lubisz

a arek67 fortepian jak się patrzy (znaczy jek się nie patrzy)

:)

:):):)

:):):):):)

arek67

Z korespondencji z Michaelem Swobodą wynika, ze do lutego 2005, w Polscebyły trzy modele.

Jeden w Poznaniu (pełna modyfikacja z kablem sieciowym), pozostale dwa - nie wiem gdzie są.

Jeden może w Krakowie?

Darekk, z naszego forum przymierza się do modyfikacji.

Trochę to trwa, w kolejce czeka 50 osob, z calego świata :-)

Pelna modyfikacja + interkonekt, to koszt ok, 2000 euro :-(

M.Swoboda twierdzi, że jego interkonekt (made by Siltech, srebro, z transportem, 315 euro). jest przeznaczony wyłącznie do zmodyfikowanych Sony ES.

Po sprawdzeniu, okazalo się, że gra również bardzo dobrze z modelami Sony ES (z innymi nie sprawdzalem) nie poddanymi modyfikacji :-)

Bardzo fajny kabelek, ciekawszy niż Monster Sigma, czym bylem bardzo zaskoczony.

Pozdrawiam

10 kpln to coś ponad 3000 $. No ale to jeden element zestawu. Razem z przyzwoitymi kablami mamy za cały zestaw z 10 000 $. No a za tyle to używany bardzo dobry fortepian to myślę, że masz. Natomiast 10 kpln to 4 razy po 2500 pln, które kosztują Tottemy i są moim zdaniem ciekawsze:)

A czy te Logany to są w ogóle "pełne" elektrostaty? Coś jak dla mnie zbyt dużo było tam plastiku:)

Pzdr.

Jak słyszę Siltech to aż czuję "szpilki" w uszach:) To ciekawe, a co z sieciówką bo przecież musi coś być wcześniej by tego Siltecha doprowadzić do spójności i płynności. No chyba, że Swoboda robi z Sonego "syrop":)

Pzdr.

PS. Lubię słuchać dobrych źródełek bo tam "woda" jest najczystrza:)

te małe loganiki to takie elektrostaty inaczej - nielicząc woofera ha, ha - (kiedyś Sony do jakiejś miniwieży dodali elektrostaty na wysokie - bez żartów naprawde)

Totemy - możliwe niesłyszałem - ale podobno są w stanie (tak opowiadają ludzie) za 1/4 ceny dać brzmienie kolumn 2 razy większych

znaczy albo sobie jaja producenci robią z klientów i windują ceny albo budują skrzynki ot tak jak leci może się komuś spodoba jeden i drugi pomysł dobry a co najważniejsze realizowany)

toże pozdro

arek67

Fortepian, fajna rzecz, tylko nie każdy potrafi na nim zagrać (jak ja) :-)

Stare i nowe ML, to są kolumny hybrydowe (średnie i wysokie - panel elektrostatyczny, bass - konwencjonalny).

Jedyne elektrostaty ML, to model CLS, którego nie slyszalem.

Najtańsze modele (nowe), ten panel elektrostatyczny (skromnych rozmiarów), mają chyba dla ozdoby :-)

Pozdrawiam

arek67

Z kablami Siltech, mialem podobne "szpilkowe" doswiadczenia :-)

Byly za "jasne" i meczące (szczególnie góra pasma).

Nie wiem co zrobił M. Swoboda, ale gra to tak, że nie chce się wstawać z "siedliska odsluchowego" :-)

Sprawdzalem tylko z odtwarzaczami Sony ES (modele "50", kolumny: KEF 104/2 i JM Lab Antea).

Dźwięk - bardzo przyjemny i wciągający (ale nie "syrop"), także bardzo precyzyjny.

Nie wiem jak by zagrał z innymi odtwarzaczami.

Z odtwarzaczami Sony ES - dobrze "współpracuje".

Sieciówka jest zamontowana na stałe :-(

Nie wiem, z jakich materiałów jest wykonana.

Ogólnie:

Zasilanie łączne po modyfikacji - 60 000mF, skócona dlugość szuflady i jeszcze jakieś inne "cuda".

Nie był rozbierany (na razie), dlatego nie wiem :-)

Gwarancja jest na rok.

Slyszalem modyfikację Herr Gruenscha.

Jest sporo droższa od Swobody, a rezultat mniej ciekawy :-)

Gruensch Audiotechnik

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

arek67->

jesli elektrostaty Logana, to musza byc to modele "duze" (Odyssey/Prodigy).

Male Logany sa dedykowane do kina domowego (ew sypialni) i przy tej wielkosci panela i glosnika dynamicznego wydaja z siebie dzwiek dosyc cienki i malo energetyczny.

Jesli cena w Polsce wynosi ~10kPLN, to zakladam, ze rzeczywiscie to najnizszy model (oryginalna cena pewnie w granicach $2000).

Duze Logany kosztuja 7 i 11 k$ niestety i takich radze posluchac. Jest dobrze i nie chce sie wracac do glosnikow dynamicznych.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.