Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa 2.1 aktywne do 5.1/7.1

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Szukam szukam i jakoś nie mogę znaleźć nic konkretnego. posiadam kolumny klipsy the five oraz sub klipsh120. nie chce się ich pozbywać ale chciałbym rozbudować stereo do kina domowego. nie bardzo wiem jak to zrobić, jaki amplituner żeby podpiąć aktualne głośniki plus dokupić resztę pasywna i całość zagrała jako zestaw 5.1/7.1. Czy ktoś wyjaśni jak to może działać? wiem że potrzebuje pre out tylko nie w każdym ampli zagra to jak chce. w dodatku potrzebuje pomocy jak dobrać taki sprzęt. ampli plus uzupełnienie zestawu za ok 10k

pozdrawiam

Erwin

https://www.audiostereo.pl/topic/168200-rozbudowa-21-aktywne-do-5171/

Musisz kupić AVR który bedzie miał preout na wszystkie kanały. Czy 5.1 czy 7.1 to już zależy od tego czy masz gdzie to postawić żeby było zgodnie ze sztuką. Do Klipscha wziąłbym w tym budżecie X3800h z Amazona za ok 4000 pln a resztę przeznaczył na Klipsche z serii RP (centralny i surround).

Pamietac należy ze po podłączeniu wszystkiego i zrobieniu kalibracji nie dotykasz głośności w obecnie posiadanych Klipschach. Wszystko powinno być obsługiwane z poziomu avr.

Mam Oppo 203 z pre na wszystkie kanały . Do sprzedania 🙂

Dokupujesz 5- cio kanałową końcówkę mocy i resztę głośników .

Zapraszam na PW 

4 minuty temu, Chloru napisał:

Musisz kupić AVR który bedzie miał preout na wszystkie kanały. Czy 5.1 czy 7.1 to już zależy od tego czy masz gdzie to postawić żeby było zgodnie ze sztuką. Do Klipscha wziąłbym w tym budżecie X3800h z Amazona za ok 4000 pln a resztę przeznaczył na Klipsche z serii RP (centralny i surround).

Pamietac należy ze po podłączeniu wszystkiego i zrobieniu kalibracji nie dotykasz głośności w obecnie posiadanych Klipschach. Wszystko powinno być obsługiwane z poziomu avr.

Czyli wtedy wpinam się aktywnymi w preout front, a reszte juz normalnie? Jest sens dac te klipshe five jako tylne kolumny, a na front kupic cos ciekawszego? 
Zastanawiam się też czy chce rozwijać klipshe czy moze iść w coś innego, a te five z czasem tez wymienic. Tylko czy jest sens mieszać różne firmy głośników. 

Ja rozumiem potrzebę sprzedania sprzętu ale to co proponujesz może i zadziała ale jest bez sensu.
Będzie droższe w sumie - mniejszy budzet na kolumny.
Jak będzie sobie chciał z czasem podłączyć konsole albo posluchac muzyki - kolejna rzeźba.
System kalibracji?

Czyli wtedy wpinam się aktywnymi w preout front, a reszte juz normalnie? Jest sens dac te klipshe five jako tylne kolumny, a na front kupic cos ciekawszego? 
Zastanawiam się też czy chce rozwijać klipshe czy moze iść w coś innego, a te five z czasem tez wymienic. Tylko czy jest sens mieszać różne firmy głośników. 
Można mieszać (np surroundy mogą być inne, dramatu nie bedzie). Klipsche rp są raczej polecane do kina. To raczej taki no brainer w tym przypadku. Można inne ale to już musiałbyś sam posluchac. Podłączasz tak jak napisałeś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Czy np w takie cos używane warto celować na przód? Mam dość duzy salon i nie wiem co jest fajne z kolumn podłogowych żeby to dobrze zagrało w tej kasie. Bo pewnie z takim budżetem to jednak trzeba iść na spore kompromisy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W kinie duża kolumna podłogowa nie ma sensu (ale dobrze wyglada). Lepiej wtedy pojsc w monitory i porządnego suba. Pomyśl jeszcze jak długo kabel musiałbyś kupić żeby podłączyć swoje the fives jako surround.

no tak z 6m kabla bym musiał miec 😄 aktualny sub to dokladnie r-120S i wydaje mi sie mocno wystarczający. Myslalem ze jakby dać kolumny na przód to fajnie by sie sprawdzało jako stereo do muzyki. Btw w X3800h jest taka opcja żeby mieć set stereo/ surround? Tj jakbym dokupil docelowo do muzyki innego suba albo w ogóle te kolumny by wystarczyly to zeby odpalajac stereo odcinac suba lub uzywac drugiego. r-120S jest dość slaby do muzyki.

Czyli dobrze rozumiem, że np dając RP-600M zamiast tych kolumn wyjdzie mi jakościowo podobnie a cenowo taniej? 🤫

W kinie tak. Pod warunkiem, że masz dobrego suba. W x3800h nie możesz przypisać subow do rodzaju źródła. Mozesz natomiast mieć 2 presety głośników ale nie wiem czy 1 może być z subem podłączonym do aub1 a drugi z subem do sub2. Przy czym te presety to nie inne zestawy kolumn a trochę inne ustawienia/parametry tego co masz.

Na Twoim miejscu poszukałbym w dalszym etapie porządnego suba albo subow. Ten co masz jest co najwyżej przeciętny.

Zastanawiam się jeszcze patrząć po używanych sprzętach. Jak z tym apli zagra coś pokroju Aria 906? Jeśli mam je w tej samej cenie co klipsch. Do muzyki zdecydowanie Aria gra moim zdaniem ładniej. Czy 600m vs aria na pomieszczenie ok 30m2 bedzie robić różnice? Arie sa opisywane na małe pomieszczenia.

Właśnie tak sie rozgladam za subami. Jak go kupowalem nie wiedzialem zeby patrzec najlepiej do serii RP 😄 Moze dlatego ciezko mi bylo go ustawic w pomieszczeniu zeby gral w miare. Warto tez klipscha patrzec bo widze ze RP to juz pudło za 3k+ ;/ 

• 2 tygodnie później...

Wracam z ciekawym problemem. w sumie to wcale nie jest ciekawy i obawiam ze sie ze bedzie trzeba amplituner oddać na gwarancje ale moze sie myle... 
Mianowicie kupiłem ww denona X3800h. Działało wszystko spoko. Zrobilem kalibracje z załączonym mikrofonem jak już miałem wszystkie głosniki tj 4.1.2. I efekt był bardzo zadowalajacy. Niestety (nie wiem dokładnie kiedy) w pewnym momencie subwoofer zaczął działać dziwnie. myślałem, że coś z ustawieniami pokombinowałem. Przywróciłem amplituner do ustawien fabrycznych bo w takich działał dobrze jednak nic się nie naprawiło. Objawia się to jakby sub nie działał w pełnym zakresie. JAk ustawiam test wszystkich podłączonych głośników to wcześniej sub wyraznie "buczał" teraz ledwo go słychać. Podczas muzyki czy filmów niby potrafi być w miare głósny ale to totalnie nie ten efekt co był wcześniej. Podpiąłem suba pod stare głośniki i działa ok. Nie wiem czy coś jeszcze można sprawdzić w amplitunerze zanim zaczne dzwonic z gwarancja?