Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 948 vs Polk reverse 700

Rekomendowane odpowiedzi

"Oj no to żadne kolumny typu triangle, focal, monitor audio nie są dla ciebie."

Co do Focal'a to się nie zgodzę. Owszem stare modele grają ostrzej, ale obecne np. Arie są "normalne". Wysokie tony są ładnie rozciągnięte do końca zakresu, nie mają podbicia w w niższym zakresie tonów wysokich , jak jest to w przypadku głośników tubowych (taka specyfika). Zwróciłem na to uwagę na poprzednim i ostatnim Audio Show.

No dla mnie aria gra mocno wysokimi i to nie jest tylko moja opinia ogólnie w internecie krążą takie komentarze. No umówmy się też nie biorą się znikąd. 

W sumie to nie wiem co masz na myśli mówiąc normalna. Czyli ta łagodniejsza z kefa, perlisten, elac, Wilson nie jest normalna. Jak to rozumieć?

• 2 tygodnie później...

Opinie w Internecie często są mylące i akurat w przypadku Focali te o ostrzejszej górze biorą się z niższych modeli takich jak Chora. Sam się o tym ostatnio przekonałem szukając kolumn, słuchałem Kef R Meta, Sonus Faber Sonetto, Elac Vela, jednak żadne mi nie pasowały aż tak by je kupić. W końcu w jednym salonie po określeniu czego oczekuję polecono mi Focale Aria. Ja na to że przecież nie tego szukam bo w necie piszą że to raczej na górze ostrzejsze granie więc w ogóle nie były na mojej krótkiej liście do odsłuchu. Jednak po rozmowie zdecydowałem się sam przekonać jak to jest naprawdę z tą Arią. No i mam teraz w domu Arie Evo X 4, tak dobrze u mnie grających kolumn jeszcze nie miałem a to mój czwarty zestaw w ciągu 8 lat plus kilka na testach. Podkreślam zwrot "u mnie" bo każdy ma inną akustykę, wielkość pomieszczenia, inną elektronikę itp. A wyostrzona góra to faktycznie nieprawda, przynajmniej z moim zestawem. Nie kierujcie się opiniami, sami słuchajcie, rozmawiajcie z ogarniętymi osobami w salonach audio.

Jest trochę modeli mających rezonans gwizdka na skraju pasma - wówczas "ostrość" może być odbierana tylko przez część osób (tą, która ma lepszy słuch).

14 godzin temu, remar napisał:

Opinie w Internecie często są mylące i akurat w przypadku Focali te o ostrzejszej górze biorą się z niższych modeli takich jak Chora. Sam się o tym ostatnio przekonałem szukając kolumn, słuchałem Kef R Meta, Sonus Faber Sonetto, Elac Vela, jednak żadne mi nie pasowały aż tak by je kupić. W końcu w jednym salonie po określeniu czego oczekuję polecono mi Focale Aria. Ja na to że przecież nie tego szukam bo w necie piszą że to raczej na górze ostrzejsze granie więc w ogóle nie były na mojej krótkiej liście do odsłuchu. Jednak po rozmowie zdecydowałem się sam przekonać jak to jest naprawdę z tą Arią. No i mam teraz w domu Arie Evo X 4, tak dobrze u mnie grających kolumn jeszcze nie miałem a to mój czwarty zestaw w ciągu 8 lat plus kilka na testach. Podkreślam zwrot "u mnie" bo każdy ma inną akustykę, wielkość pomieszczenia, inną elektronikę itp. A wyostrzona góra to faktycznie nieprawda, przynajmniej z moim zestawem. Nie kierujcie się opiniami, sami słuchajcie, rozmawiajcie z ogarniętymi osobami w salonach audio.

Ale one są ostrzejsze, bardziej wyraźne. Ale ty to lubisz. Zwróć uwagę że słuchałeś kolumn i mniejszej górze i ci nie podeszły. Więc to indywidualne podejście i oczekiwania. I nie ma w tym nic złego. To często wybierane kolumny. Jeśli po odsłuchu to wszystko jest ok! Tak na być 🙂

11 godzin temu, Kyle napisał:

Jest trochę modeli mających rezonans gwizdka na skraju pasma - wówczas "ostrość" może być odbierana tylko przez część osób (tą, która ma lepszy słuch).

Rezonans czy też zniekształcenia. 

Czy ktoś podaje je w odniesieniu do mierzenia pasma w kolumnach?

No właśnie chodzi o to że nie są ostrzejsze w porównaniu z takimi Sonus Faber Sonetto które też słuchałem czy Elac które mają wstęgę. W nowych seriach od paru lat Sonus zamienił się z Focalem na brzmienie w górnych rejestrach. Focal złagodniał i wyrównał a Sonus ma odchudzoną średnicę i bardzo dużo dzieje się na górze. To być może takie bardziej audiofilskie podejście ale dla zwykłego człowieka po pewnym czasie męczące. A potem nawet na tym forum są posty typu "jaki ciepły wzmacniacz do Sonusów" I żeby nie było że krytykuję, generalnie uważam że żadna firma audio nie wypuszcza na rynek złego produktu który tnie górą czy zabija basem, wszystkie te kolumny to dobre produkty ale mogą posiadać pewne własne cechy które potrzebują zestawienia z odpowiednią elektroniką. Jak komuś jakieś kolumny leją basem to pewnie wzmacniacz jest niewydajny prądowo i nie daje rady przy niskiej impedancji itp. Gdybym miał wzmacniacz lampowy to Sonusy byłyby moim pierwszym wyborem, do mojego wzmacniacza niestety nie.  Focale Aria to według mnie takie mało audiofilskie kolumny które nie są wybitne w żadnym gatunku muzyki ale każdą odtworzą przynajmniej dobrze, i to akurat mnie pasuje.

Jest wiele osób które uważa jest za absolutny hit end. One maalja bardzo dobre wsparcie internetowe 🙂

Coś jest w tej twojej wypowiedzi.

szkoda że nikt tych nieksztalcen nie pokazuje. 

3 godziny temu, remar napisał:

generalnie uważam że żadna firma audio nie wypuszcza na rynek złego produktu który tnie górą czy zabija basem,

Niejednokrotnie takie widywałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

- w pomieszczeniu w praktyce tylko będzie gorzej. Dobra kolumna na dzień-dobry powinna się mieścić w granicach +-2dB.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, remar napisał:

No właśnie chodzi o to że nie są ostrzejsze w porównaniu z takimi Sonus Faber Sonetto które też słuchałem czy Elac które mają wstęgę. W nowych seriach od paru lat Sonus zamienił się z Focalem na brzmienie w górnych rejestrach. Focal złagodniał i wyrównał a Sonus ma odchudzoną średnicę i bardzo dużo dzieje się na górze. To być może takie bardziej audiofilskie podejście ale dla zwykłego człowieka po pewnym czasie męczące. A potem nawet na tym forum są posty typu "jaki ciepły wzmacniacz do Sonusów" I żeby nie było że krytykuję, generalnie uważam że żadna firma audio nie wypuszcza na rynek złego produktu który tnie górą czy zabija basem, wszystkie te kolumny to dobre produkty ale mogą posiadać pewne własne cechy które potrzebują zestawienia z odpowiednią elektroniką. Jak komuś jakieś kolumny leją basem to pewnie wzmacniacz jest niewydajny prądowo i nie daje rady przy niskiej impedancji itp. Gdybym miał wzmacniacz lampowy to Sonusy byłyby moim pierwszym wyborem, do mojego wzmacniacza niestety nie.  Focale Aria to według mnie takie mało audiofilskie kolumny które nie są wybitne w żadnym gatunku muzyki ale każdą odtworzą przynajmniej dobrze, i to akurat mnie pasuje.

No może nie każdą. U mnie Arie tylko że 926 bardzo dobrze spisywały się w pop-ie, smooth jazz, muzyce elektronicznej i klubowej ale np. w mocniejszym rocku czy też w typowym metalu nie radziły sobie najlepiej. Oczywiście jakość realizacji z tygo gatunku muzyki pozostawia wiele do życzenia ale tak czy siak przynajmniej u mnie nie brzmiało to porywająco. Ale wspominam je bardzo dobrze bo spędziłem w ich towarzystwie wiele godzin kojąc narząd słuchu 😁

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

• Pokaż nowe odpowiedzi