Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor audio silver 500 7g z innej strony

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, audioburak napisał:

MKII to miniaturka pierwowzoru czyli 4312, który miał woofer 12". 

Wersja z testu ma "woofer" aż 6" a nazywa się łudząco podobnie 😉 

Z literką E ma woofer jak oryginał i gwarantowane pasmo od 40 Hz ...

prawie jak moje monitory 😉 

Czyli już przyjemnie coś zagra???:)4312e?zgadza się 4312e ma 12" czyli 300mm glosnik basowy

Tu potrącamy 😉 dość kontrowersyjny temat "przyjemnie", co dla każdego znaczyć może

coś wręcz przeciwnego. Choćby ze względu na użyte tweetery - bywają zarówno wyznawcy,

jak i przeciwnicy twardych kopułek. Zawsze lepiej posłuchać ... o ile się nie wie, co się lubi 😉 

A jak jeszcze dojdą elementy designu, to już w ogóle nic nie wiadomo ... Powodzenia. R.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To czemu szukasz

Raz zróżnicowany a raz mało zróżnicowany. 

Pogubiłem się 🙂

MK 1 czy MK 2?

4312e czyli ta starsza wersja bo nowsze 4312...mają już inny glosnik basowy 

57 minut temu, audioburak napisał:

Tu potrącamy 😉 dość kontrowersyjny temat "przyjemnie", co dla każdego znaczyć może

coś wręcz przeciwnego. Choćby ze względu na użyte tweetery - bywają zarówno wyznawcy,

jak i przeciwnicy twardych kopułek. Zawsze lepiej posłuchać ... o ile się nie wie, co się lubi 😉 

A jak jeszcze dojdą elementy designu, to już w ogóle nic nie wiadomo ... Powodzenia. R.

A miałeś okazję słuchać któryś monitorów z Jbl?

Ale z innej półki 😉 jakieś Northridge, Studio czy Areny ... ale maluchy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 2.11.2024 o 11:10, Matys2486 napisał:

To tylko moim zdaniem silvery grają za bardzo lejacym basem ?a co jeśli środek pasma można jeszcze otworzyć?

Mam silvery 500 7G i bas mają bardzo konturowy i dynamiczny. U mnie zauważyłem że jak podpiąłem wzmacniacz "zwykłym kablem zasilającym" to bas był bardzo rozlazły i tak samo jak podpiąłem kiedyś do WIIMa Ultra. Sprawdź czu u Ciebie nie ma podobnego problemu z  kablem. W razie czego możesz wpaść na odsłuch jeżeli jesteś z okolicy.

1 minutę temu, Raptor99 napisał:

Mam silvery 500 7G i bas mają bardzo konturowy i dynamiczny. U mnie zauważyłem że jak podpiąłem wzmacniacz "zwykłym kablem zasilającym" to bas był bardzo rozlazły i tak samo jak podpiąłem kiedyś do WIIMa Ultra. Sprawdź czu u Ciebie nie ma podobnego problemu z  kablem. W razie czego możesz wpaść na odsłuch jeżeli jesteś z okolicy.

Kabel mam srebrzanke qed ,a skąd jesteś kolego?hm co do basu to może mieć każdy inne oczekiwania,dla mnie silvery grają basem subwooferowym 

Jestem z Mysłowic i szczegóły o lokalizacji oraz moim sprzęcie masz w zakładce "O mnie". Jeżeli chodzi o kabel do wzmacniacza to mialem na myśli sieciowy 🙂 Mam dodatkowo subwoofer JL Audio E110 żeby było zejście.

Widzę żę jesteś z daleka więc zapewne nie podjedziesz.

Jedna bardzo ważne uwaga, kolumny muszą być odsunięte od ścian, narażników (u mnie to 1m), szaf i komód. Pytanie czy to masz spełnione, jeżeli nie to umnie kolumny grały również basem subwooferowymi rozlazłem.

Edytowane przez Raptor99
4 minuty temu, Raptor99 napisał:

Jestem z Mysłowic i szczegóły o lokalizacji oraz moim sprzęcie masz w zakładce "O mnie". Jeżeli chodzi o kabel do wzmacniacza to mialem na myśli sieciowy 🙂 Mam dodatkowo subwoofer JL Audio E110 żeby było zejście.

Wczoraj byłem na odsłuchu z wzmacniaczem mimetysm 15.2 i poprawiło się trochę na niskich częstotliwościach ale ten bas nie taki jak chce...ładniej dla mnie zagrały pioneery cs 700 w nich bylo więcej różnorodnego basu fakt nie było aż takiego zejścia jak przy silverach...ale jeśli bym chciał zejście to właśnie dokupiłbym subwoofer.

Dzieli nas ponad 200km...

Edytowane przez Matys2486

Jedna bardzo ważne uwaga, kolumny muszą być odsunięte od ścian, narażników (u mnie to 1m), szaf i komód. Pytanie czy to masz spełnione, jeżeli nie to u mnie kolumny grały również basem subwooferowym i rozlazłym po dosunięciu do ściany i komody

Teraz, Raptor99 napisał:

Jedna bardzo ważne uwaga, kolumny muszą być odsunięte od ścian, narażników (u mnie to 1m), szaf i komód. Pytanie czy to masz spełnione, jeżeli nie to u mnie kolumny grały również basem subwooferowym i rozlazłym po dosunięciu do ściany i komody

Mam odsunięte ok 70 cm

3 minuty temu, Matys2486 napisał:

Mam odsunięte ok 70 cm

Dodam jeszcze że kolumny z w/w wzmacniaczem grały u właściciela wzmacniacza zupełnie inne pomieszczenie niż u mnie ...

4 godziny temu, Matys2486 napisał:

4312e czyli ta starsza wersja bo nowsze 4312...mają już inny glosnik basowy 

A miałeś okazję słuchać któryś monitorów z Jbl?

Ok

A czy tam sopranem się też nie różnią?

Owszem każde kolumny grają inaczej po dosunieciu. Ale jakoś silverom to wyjątkowo dobrze działa = mało psuje.

Moze to faktycznie nie kolumny dla ciebie. 

A heco? Albo elac?

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Ok

A czy tam sopranem się też nie różnią?

Owszem każde kolumny grają inaczej po dosunieciu. Ale jakoś silverom to wyjątkowo dobrze działa = mało psuje.

Moze to faktycznie nie kolumny dla ciebie. 

A heco? Albo elac?

No widocznie silvery to nie dla mnie półka nie mówię że są złe ale poprostu nie trafiły w moj gust...jednak 

1 minutę temu, Matys2486 napisał:

No widocznie silvery to nie dla mnie półka nie mówię że są złe ale poprostu nie trafiły w moj gust...jednak 

Absolutnie to rozumiem. Po prostu się zdarza. Nie ma produktu który podoba się wszystkim. Dlatego świat audio byłby taki piękny gdyby nie te ciągłe sprzeczki 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi