Skocz do zawartości
IGNORED

Unitra Tonsil ZG25C pytanie o regenerację

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jakiś czas temu wpadły mi w ręce wspomniane kolumny. Jako, ze nie jestem koneserem takich klasyków, to wrzuciłem do szafy, bo szkoda było wyrzucic. Ostatnio sobie o nich przypomniałem i postanowiłem, ze trzeba cos z nimi zrobić. Obudowy są w stanie dobrym. Głosniki wysokotonowe sprawne. W niskotonowych posypały się standardowo zawieszenia w GDN. Kiedys juz regenerowałem rozne głosniki ale wtedy wymieniałem całą membranę wraz z zawieszeniem. W dodatku piankę zmieniałem na gumę. To były dawne czasy i robiłem to hobbystycznie po taniosci na uzytek własny. Nigdy nie wymieniałem samych zawieszeń, a wiem, ze tylko taka wymiana będzie najmniej inwazyjna w parametry głosników.

Zapewne na forum jest parę osób, ktore wykonują takie rzeczy. Kogo mam zapytać? Tzn nie chcę sam tego robić, zeby nie popsuć. Nie chcę tez oddac laikowi, ktory zna się na tym mniej niz ja 😆

Widziałem na youtubie rozne egzemplarze po "regeneracji" i az strach pomyslec, co niektórzy nazywają regeneracją..

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@brewka87 To zależy, czy Ci zależy 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

@brewka87 To zależy, czy Ci zależy 😉 

Ukryta Zawartość

Myślałem bardziej o regeneracji samych zawieszeń piankowych, chociaż z drugiej strony to nie wiem czy ktoś zrobiłby to taniej niż kosztuje sam głosnik. Niby tylko niewiele ponad 100pln za sztukę ale są dwa takie w każdej kolumnie to daje już ponad 400 za przetworniki. Czytałem różne skrajne opinie na temat tych kolumienek i jedni zachwalają, że to jedne z lepiej grających Tonsil z tamtego okresu, a inni narzekają, że to przecież nie gra😁

A może po prostu wystawić je od symbolicznej złotówki i niech pojdą w świat za tyle żeby mi się chociaż chciało je spakować i wysłać.  ;)

Dodam jeszcze, że raczej nie mam konkretnego zastosowania dla nich. Chciałem je ożywić bo nie są grzebane i szkoda to utylizować. Może do sypialni by poszły, sam już nie wiem 🤔😁

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Myślałem bardziej o regeneracji samych zawieszeń piankowych, chociaż z drugiej strony to nie wiem czy ktoś zrobiłby to taniej niż kosztuje sam głosnik. Niby tylko niewiele ponad 100pln za sztukę ale są dwa takie w każdej kolumnie to daje już ponad 400 za przetworniki. Czytałem różne skrajne opinie na temat tych kolumienek i jedni zachwalają, że to jedne z lepiej grających Tonsil z tamtego okresu, a inni narzekają, że to przecież nie gra😁

A może po prostu wystawić je od symbolicznej złotówki i niech pojdą w świat za tyle żeby mi się chociaż chciało je spakować i wysłać.  😉

Dodam jeszcze, że raczej nie mam konkretnego zastosowania dla nich. Chciałem je ożywić bo nie są grzebane i szkoda to utylizować. Może do sypialni by poszły, sam już nie wiem 🤔😁

Poszukaj nowych dobrej jakości głośników o podobnych parametrach ale z niższym zejściem i to co masz innego odstawisz na półkę

Wiem będzie drożej ale...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, ASURA napisał:

Poszukaj nowych dobrej jakości głośników o podobnych parametrach ale z niższym zejściem i to co masz innego odstawisz na półkę

Moje główne kolumny to Celany XT701. Nie sądze zebym z nich zrezygnował na rzecz ZG25C 😉

Mimo wszystko wolałbym jesli już to zrobić je na oryginalnych głosnikach albo w tych obecnych wymienic jedynie zawieszenia. Jak zmienie głośniki na coś innego, to w sumie regeneracja straci sens. Wiadomo, będą jakoś grały ale nie przewidzę efektu. W dodatku nie jestem fanem sprzętu vintage i raczej nie widzę takich skrzynek w moim głownym pokoju 😉

Po prostu chciałbym je przywrócic do stanu uzywalnosci i moze pojdą dla kogoś w prezencie. Sam za małolata takimi kolumienkami bym nie pogardził 😊

10 minut temu, brewka87 napisał:

Moje główne kolumny to Celany XT701. Nie sądze zebym z nich zrezygnował na rzecz ZG25C 😉

Mimo wszystko wolałbym jesli już to zrobić je na oryginalnych głosnikach albo w tych obecnych wymienic jedynie zawieszenia. Jak zmienie głośniki na coś innego, to w sumie regeneracja straci sens. Wiadomo, będą jakoś grały ale nie przewidzę efektu. W dodatku nie jestem fanem sprzętu vintage i raczej nie widzę takich skrzynek w moim głownym pokoju 😉

Po prostu chciałbym je przywrócic do stanu uzywalnosci i moze pojdą dla kogoś w prezencie. Sam za małolata takimi kolumienkami bym nie pogardził 😊

Kurde masz rację,szkoda inwestować, zapomniałem ale miałem je  w 1977 roku i szybko poszły do ludzi mimo znaczków HiFi grały poprawnie, tyle i aż tyle

18 minut temu, ASURA napisał:

Kurde masz rację,szkoda inwestować,

No własnie o to chodzi, ze raczej nie chcę ich robić dla siebie, bo mam lepsze głośniki. Po prostu szkoda mi to wywalić, a w takim stanie to tez komus ich nie dam, bo głosniki w rozsypce. Moze znajdzie się tu jakiś specjalista od starych Tonsili i cos jeszcze z nimi zrobi 🙂

Za małolata byś nie pogardził, ale już jesteś dużym chłopcem 😉 

Tym bardziej, że w budżecie do 600 pln można nawet dobre podłogówki ( np. Phonar )

sobie kupić, że monitorów już nie wspomnę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Oczywiście że wtedy bym nie pogardził ale etap takich kolumn mam już dawno za sobą 😉 

Nie mniej jednak uważam, że te Tonsile po wymianie zawieszeń zagrają i tak lepiej niż wiele marketowych kolumienek z kartonu 😁

Jakiś czas temu brat mnie pytał o jakieś głosniki gdy mnie odwiedził i posłuchał u mnie muzyki. Jest typem człowieka, któremu wystarczy muzyka z głosnika bluetooth. Jak mu włączyłem swój sprzęt to się podjarał, że też coś takiego chce. To może bym mu sprezentował na start 😁

11 minut temu, brewka87 napisał:

Jak mu włączyłem swój sprzęt to się podjarał, że też coś takiego chce. To może bym mu sprezentował na start 😁

He he teraz jeszcze do tego, wzmacniacz, pre i coś do streamingu

Sabo nie idź tą drogą, lepiej wstawić i niech gra w "garażu" lub idzie do ludzi

19 godzin temu, brewka87 napisał:

Witam. Jakiś czas temu wpadły mi w ręce wspomniane kolumny.

Bez problemu jesteś w stanie samemu wymienić kompletne membrany.

Ukryta Zawartość

Do odklejania od kosza użyj zapalarki na gaz zapalniczkowy.

Klej nakładaj na jedną i drugą powierzchnię.(musisz się uwijać, w biegu)

Centracja dziecinnie prosta.

Ukryta Zawartość

Jedno ale wstawiając kevlarowe membrany podane w linku 

Ukryta Zawartość

skazujemy się na zupełnie inne agresywne brzmienie kolumn…

Ukryta Zawartość

16 minut temu, ASURA napisał:

skazujemy się na zupełnie inne agresywne brzmienie kolumn…

Chyba żartujesz, patrz na mój temat, teraz to dopiero grają te kolumny - przedtem była kiszka.

19 minut temu, ASURA napisał:

agresywne brzmienie

nie wiesz o czym piszesz

1 minutę temu, witek_z napisał:

Chyba żartujesz, patrz na mój temat, teraz to dopiero grają te kolumny - przedtem była kiszka.

nie wiesz o czym piszesz

To że nie mulą to…..

36 minut temu, witek_z napisał:

Bez problemu jesteś w stanie samemu wymienić kompletne membrany.

Ukryta Zawartość

Do odklejania od kosza użyj zapalarki na gaz zapalniczkowy.

Klej nakładaj na jedną i drugą powierzchnię.(musisz się uwijać, w biegu)

Centracja dziecinnie prosta.

Własnie chodzi o to, ze ja potrafię wymienić kompletne membrany (wraz z cewką i zawieszeniem dolnym. Problem w tym, ze w tych kolumnach chciałem wymienić TYLKO zawieszenia piankowe i nic ponad to. Pianki jeszcze nigdy nie wymieniałem i nie wiedziałbym jak się do tego zabrac, a szkoda mi zniszczyc to, co jest sprawne.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Własnie chodzi o to, ze ja potrafię wymienić kompletne membrany (wraz z cewką i zawieszeniem dolnym.

No to szukaj dalej.