Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio CXN V1 vs. forumowe hity Wiim Pro + itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Chciałbym zapytać czy na chwilę obecna warto interesowac się jeszcze Cambridge Audio CXN V1 i jak wypada to urządzenie w porównaniu do polecanego tutaj np. Wiim Pro plus? CXN V1 moge kupić za około 1000 zł. Wzmacniacz to Yamaha A-S2100. Nie planuje używać osobnego DAC. 

Edytowane przez bodziocool
W dniu 8.11.2024 o 23:12, bodziocool napisał:

Chciałbym zapytać czy na chwilę obecna warto interesowac się jeszcze Cambridge Audio CXN V1 i jak wypada to urządzenie w porównaniu do polecanego tutaj np. Wiim Pro plus? CXN V1 moge kupić za około 1000 zł. Wzmacniacz to Yamaha A-S2100. Nie planuje używać osobnego DAC. 

Warto, pod kątem jakości wyjdziesz na tym lepiej. Wsparcie jest do tej pory.

Niestety w międzyczasie Cambridge Audio CXN został sprzedany. Nabyłem Eversolo DMP-A6. Ekran robi wrażenie. Na razie brak czasu na jakieś dłuższe odsłuchy. 

CXN w tej cenie to świetna oferta. DAC znacznie lepszy niż to, co jest w WiiMach. 

EverSolo też jest bardzo dobrym wyborem, miłego słuchania 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1000 zł. ? Serio? To rewelacyjna cena. Urządzenie cały czas na wsparcie. Jak ty nie bierzesz to podeślij linka. 

No jest to wyższy poziom brzmienia od wiim 

3 godziny temu, bodziocool napisał:

Niestety nie udało się kupić tego urządzenia ponieważ sprzedający zdecydował się go sprzedać komuś innemu. 

Szkoda bo to była okazja ale widać tam jeszcze jakieś ogłoszenia na OLX może poczekać. Od Wiim'a to jest spory przeskok jakościowy.

Na tą chwilę temat zamknięty bo kupiełem Eversolo DMP-A6. Niewiele drożej😉. CXN'a może jeszcze kupię bo by mi pasował do srebrnej Yamahy. 

6 godzin temu, bodziocool napisał:

Niestety nie udało się kupić tego urządzenia ponieważ sprzedający zdecydował się go sprzedać komuś innemu. 

I tym kimś nie byłem też ja 😞

Albo tak ci powiedział a kapnal się że robi głupotę w tej cenie.

Tylko lepiej powiedzieć "tamten pan był pierwszy" niż "kurcze nie wiedziałem że mogę za niego wziąć więcej"

W dniu 9.11.2024 o 00:12, bodziocool napisał:

Witam. 

Miałem V1 i kolejne a od lat je wszystkie modyfikuję.

Z V1 w chwili obecnej trzeba być ostrożnym w zakupie. Chodzi o to że coraz więcej z nich ma już zasilacze do wymiany. Nawet teraz mam V1 klienta który będziemy odsyłać bo zasilacz siada.

Można to sprawdzić wyłączając go na kilkanaście godzin a następnie po włączeniu obserwować czy od razu wystartuje czy się zresetuje albo kilka razy zresetuje. To sygnał że zasilacz już chce odpocząć 🙂

Zasilacze można kupić w serwisie. Jedna odkręcana płytka z wtyczkami.

W cenie V1 można kupić Yamahę NP-S303. Taka po modyfikacji gra dużo lepiej od Eversolo DMP-A6.  Z serwisów streamingowych podobnie do SM6 czy CXnów po modzie ale pliki z dysku dużo od nich lepiej. Pasuje też wyglądem i brzmieniem do wzmacniaczy Yamahy.

Ale nie ma bajerów i wyświetlacza jak Eversolo DMP-A6 🙂 

W dniu 12.11.2024 o 12:50, bodziocool napisał:

Niestety w międzyczasie Cambridge Audio CXN został sprzedany. Nabyłem Eversolo DMP-A6. Ekran robi wrażenie. Na razie brak czasu na jakieś dłuższe odsłuchy. 

Na szczęście CXN został sprzedany! 

Odtwarzacze Cambridge nie pasują do wzmacniaczy Yamaha.

Chyba, że jest się starym dziadem, który nie słyszy wyższych częstotliwości. To wtedy kupuje się takie combo 😆

5 godzin temu, muda44 napisał:

Z V1 w chwili obecnej trzeba być ostrożnym w zakupie. Chodzi o to że coraz więcej z nich ma już zasilacze do wymiany. Nawet teraz mam V1 klienta który będziemy odsyłać bo zasilacz siada.

Można to sprawdzić wyłączając go na kilkanaście godzin a następnie po włączeniu obserwować czy od razu wystartuje czy się zresetuje albo kilka razy zresetuje. To sygnał że zasilacz już chce odpocząć 🙂

W cenie V1 można kupić Yamahę NP-S303. Taka po modyfikacji gra dużo lepiej od Eversolo DMP-A6.  Z serwisów streamingowych podobnie do SM6 czy CXnów po modzie ale pliki z dysku dużo od nich lepiej. Pasuje też wyglądem i brzmieniem do wzmacniaczy Yamahy.

I może to prawda. Jednak pozostaje kwestia aplikacji. Yamaha nie ma niestety Tidal Connect.a obsługa Todala na yamaha niestety słaba. 

4 godziny temu, Gargan napisał:

Chyba, że jest się starym dziadem, który nie słyszy wyższych częstotliwości. To wtedy kupuje się takie combo 😆

Kabel RCA Cardasa lub VDH First uspokoją całość. 

6 minut temu, KrzysztofMa napisał:

I może to prawda. Jednak pozostaje kwestia aplikacji. Yamaha nie ma niestety Tidal Connect.a obsługa Todala na yamaha niestety słaba. 

W audio jest tak że nawet gdybyś wydał 50 000 za streamer to zawsze coś będzie nie tak.

Dla mnie priorytetem jest jak najlepsze brzmienie, nie musi być setka funkcji i bajerów. 

Ponoć tidala da się z Yamahą lepiej ogarnąć z inną aplikacją. 

10 godzin temu, Gargan napisał:

Czy to oznacza, że jest ich za dużo czy za mało? Teraz zapewne napiszę coś kontrowersyjnego. Zaznaczam jest to moje subiektywne odczucie i opinia. Przed tym całym 'strumieniowaniem' uzywałem FiiO Bta30 Pro jako odbiornik Bluetooth oraz DAC do telewizora. Nabyłem Eversolo DMP-A6, na szybkości posłuchałem i nie skupiłem się zbytnio. Ale wywawało mi się, że czegoś. tam brakuje. Dzisiaj sobie bezpośrednio to porównałem te dwa urządzenia. Jeśli chodzi o mnie to pasuje mi bardziej dźwięk z FiiO. Wysokie są bardzej szczegółowe, a bas jest taki 'okraglejszy'. Można by powiedzieć, że Eversolo jest takie przytlumione i mniej dynamiczne niż Fiio. Nic nie grzebałem w ustawieniach. Czy połączenie kablami XLR coś wniesie? 

@bodziocool to znaczy, że było za dużo wyostrzenia (podbicia) na przełomie średnich i wysokich tonów. Dźwięk był nieprzyjemny i męczący. Miałem wtedy Yamaha A-S2000 i Cambridge CXNv2s2. 

Możesz jeszcze spróbować podłączyć DAC bezpośrednio do końcówek mocy. Z tym, że wtedy potrzebujesz przetwornik z regulacją głośności. Yamaha dramatycznie zmienia brzmienie podłączona w taki sposób. Jakbyś inny wzmacniacz kupił. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

XLR zagra głośniej...i to właściwie tyle z różnic. Niektórym się wydaje, że na tym połączeniu gra lepiej. Tak nie jest. Po prostu jest głośniej. Psychoakustyka znowu wygrywa 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
14 godzin temu, Gargan napisał:

@bodziocool to znaczy, że było za dużo wyostrzenia (podbicia) na przełomie średnich i wysokich tonów. Dźwięk był nieprzyjemny i męczący. Miałem wtedy Yamaha A-S2000 i Cambridge CXNv2s2. 

Ooo... to chyba cos dla mnie😉 Tak się zastanawiam w którą stronę z tym moim 'haj endem' iść. Od zawsze podoba mi się raczej takie estradowe granie. Głośno, dużo srednich i bas ktory ściska klatke. A jednocześnie wszystkie instrumenty na miejscu, miekki, kontrolowany bas. 

@bodziocool Yamaha A-S2000 miała bas, który schodził niżej niż moje kolumny potrafią przekazać. Generalnie trochę zbyt szybko się pogłaśniała - szczególnie na moich kolumnach 90dB/1W.

Dla mnie była zbyt ostra na górze, a zbyt okrągła na dole pasma. 

Zwykłe kupuję graty w ciemno z ciekawości. Yamaha są bardzo tanie używane, a na tyle solidne, że nawet trupy jakoś działają. Nie byłem do niej przekonany i się nie pomyliłem, że nie moje granie. Ale to Yamaha, więc grata sprzedałem za ile kupiłem. Ludzie je lubią, bo zawsze można na szrocie kilka groszy za aluminium dostać, a 23 kg złomu już na flaszkę wystarczy 😁

No Yamaha jest 'słodka', ale chyba brakuje w tym wszystkim takiego 'kick basu'. Może jutro spróbuję 'Main direct' i wyciągnę Rotela RB-980BX gdzieś z szafy. Czy przypadkiem Yamaha pierwszymi watami nie gra w klasie A? Gorącą jest nawet jak cicho gra. 

Nie sądzę, żeby było tak jak mówisz. Mój Rotel A14-MK2 jest dużo cieplejszy od Yamaha A-S2000.

Prędzej jest to umiarkowanie głęboka klasa AB. Nie wiem czy wraz ze wzmocnieniem zmienia się prąd spoczynkowy. 

Pierwsze waty w klasie A mają np. Moon 250 lub Musical Fidelity A1.

Próbowałem dziś podłączać te moje sprzęty w różnych konfiguracjach. Między Main direct a zwykłym Line in nie usłyszałem różnicy. Rotel podobnie reagował na Eversolo, ale raczej szału nie było. Skupię się jeszcze na średnim paśmie i dynamice. Wychodzi na to, że podoba mi się granie FiiO Bta30 Pro. Eversolo ładnie do 'znalazł' po USB. Nie spodziewałem się, że to zadziała. Ogólnie teraz FiiO jest DAC'iem dla Eversolo.🤦 Na tą chwilę wyświetlacz to największy atut tego urządzenia. Trochę zagmatwane są wejścia i wyjscia w tym urządzeniu. Dla przykładu nie rozumiem dlaczego przy połączeniu przez Bluetooth nie ma bypass'u dzwieku na żadne z wyjść cyfrowych. Jak sluchasz prze Bluetooth to nie możesz używać zewnętrznego DAC'a. Albo jak wcześniej było wybrane wejscie np. Optical in, a Ty nagle sobie chcesz streamowac przez Spotify connect. Ładnie się wszystko łączy, nie ma dzwieku, trzeba i tak manulnie zmienić źródło na Internal player. 

W dniu 15.11.2024 o 13:37, muda44 napisał:

Czym się przejawia to że zasilacz pada? 

23 godziny temu, muda44 napisał:

Cytujesz odpowiedź. 

Powiem ci szczerze że nie zauważyłem tego akapitu w pierwotnej twojej wypowiedzi. 😕

Mój błąd. I dzięki!

Czy cena około 2000 zł za Cambridge Audio CXN V2, używany tylko ponoć kilka razy jest w miare przyzwoita? Nie kożystam nawet z 10 procent możliwości Eversolo, a dźwięk z niego nie bardzo mi odpowiada. Głównie mi zależy na pełniejszym i takim 'okrąglejszym' basie. Jeśli góra miałaby być ostrzejsza od eversolo to nawet lepiej. 

Widzę właśnie , że 2k zł to nie jakaś wielka okazja. W niedzielę koniec aukcji. Zobaczę jaka będzie cena finalna. 

Moim zdaniem CXN zagra nieco twardszym basem i bardziej zaznaczoną górą. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

13 godzin temu, bodziocool napisał:

Czy cena około 2000 zł za Cambridge Audio CXN V2, używany tylko ponoć kilka razy jest w miare przyzwoita? Nie kożystam nawet z 10 procent możliwości Eversolo, a dźwięk z niego nie bardzo mi odpowiada. Głównie mi zależy na pełniejszym i takim 'okrąglejszym' basie. Jeśli góra miałaby być ostrzejsza od eversolo to nawet lepiej. 

2000 to bardzo tanio i moment kiedy weszła nowa wersja a te będzie można przez jakiś czas kupić okazyjnie.

Polecam też ich modyfikację ( czym zajmuję się od lat a daje to jeszcze większą rozdzielczość, precyzję, dynamikę, selektywność, lepiej poukładaną scenę i naturalną barwę bo fabryczne brzmią nieco sucho i technicznie ) i może zostać docelowym źródłem w wielu systemach.

To nie tylko dobry streamer ale też bardzo dobry DAC i o tym tez należy pamiętać...

One nie mają okrągłego basu ale basu im nie brakuje. Chcąc ten bas zaokrąglić to można podpiąć ten streamer kablami np VDH ( zwłaszcza model First ) albo Cardasa. Kablem zasilającym też można sobie taki bas zmienić i tu też Cardas, Oyaide GPX na czerwonych wtyczkach albo tanio i w podobnym kierunku - Supra

CXN V2 wylicytowany. W zestawie były też kable. Odbiór dopiero za 2 tygodnie, więc nie wiem co za kable i jaki stan sprzętu. 

Ukryta Zawartość

A jak się do CXN V2 ma  Cambridge Audio Azur 851N? 

Ukryta Zawartość

Azur to wyższa linia, dźwiękowo lepsza. Bardziej naturalna barwa dźwięku również :) 

• Pokaż nowe odpowiedzi