Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 10 tys. zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,
Czy w cenie do 10 tys. zł można złożyć lepszy zestaw 5.1.2 pod kino domowe? Głośniki, które by mnie interesowały to:
- Aplituner RX-V6A
- Indiana Line Diva 6
- Indiana Line 3
- Indiana Line 7
- Basso 880
- Indiana Line RD 280
Jeżeli chodzi o wykorzystanie to: 85% filmy, 10% gry, 5% muzyka.

Byłby to pierwszy zestaw kina domowego, jaki bym posiadał, więc nie mam porównania do tańszego sprzętu. Moim celem jest wybranie głośników w przedziale 6 oraz 10 tys. aby zrobić porównanie i podjąć decyzję czy warto "dopłacać".

Jeżeli chodzi o tańszy zestaw to myślałem nad RX-V6A + Nota 550 X + Nota 740 X + Nota 240 X + RD 280 + Basso 840

Poniżej załączam układ pomieszczenia i podglądowe ułożenie głośników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/168532-zestaw-do-10-tys-z%C5%82/

Czyli jak dobrze rozumiem lepiej iść np. w 4 satelity, centralkę oraz suba? Na jednej grupie facebookowej zasugerowano mi rozważenie dwóch subwooferów.

Rozważałem też konfiguracje na serii:
- Indiana Line Tesi,
- Q Acoustics 3000i,
- Monitor Audio BRONZE,
- Polk Audio Signature

1. Czy warto dopłacić do Tesi 3 względem 2?
2. Czy również rekomendowałbyś pójście w 2 suby zamiast 1?
3. Czy warto dopłacić do lepszych atmosów względem satelitek i suba? W moim zestawie są tanie Indiany po 250 zł szt.

Z tego co widzę 2 suby najlepiej rozmieścić po przekątnej, a u mnie to nie wchodzi w grę przez ułożenie pokoju, więc ograniczyłbym się do 1 suba.

Czy sub to must have w przypadku kolumn Diva 6? Tzn. lepszą konfiguracją będzie:
- 2 kolumny, 2 satelityki, centralka, 2 atmosy
- 2 kolumny, 2 satelityki, centralka, sub z crossover np. 60 Hz, 2 atmosy
- 4 satelitki, centralka, sub, 2 atmosy

Nie chciałbym kupować sprzętu, którego nie będę w stanie wykorzystać w 100%, bo jego położenie i zastosowanie nie zmieni się przez najbliższe kilka lat, a z racji, że czeka mnie remont całego piętra (pod kino domowe itd.) to wolałbym te środki wpakować w inne udogodnienia 🙂

Dodatkowo czy dużo tracę na taki ułożeniu satelitek bocznych? Są one na wysokości górnej framugi drzwi. Ktoś polecił mi MONITOR AUDIO Bronze FX nad szafkami nocnymi

Cześć 🙂 Jak pisałem na drugim forum, najlepiej wpaść do salonu i odsłuchać kilka opcji. Sprawdzisz sobie kilka sygnatur brzmieniowych i będziesz wiedział, jaki kierunek Ci odpowiada. I szedłbym w monitory lub on-walle, nie ma co przesadzać z ilością rzeczy w sypialni 😉 

To ja pisałem też o myśleniu nad kolumnami pokroju MA Bronze FX jako surround, do ustawienia nad szafkami nocnymi. Będą bardzo blisko, ale dają mocno rozproszony dźwięk, więc może być przyzwoicie. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 17.11.2024 o 22:57, Blantche napisał:

Byłby to pierwszy zestaw kina domowego, jaki bym posiadał, więc nie mam porównania do tańszego sprzętu. Moim celem jest wybranie głośników w przedziale 6 oraz 10 tys. aby zrobić porównanie i podjąć decyzję czy warto "dopłacać".

W tym budżecie przede wszytskim spojrzał bym na dwa bardzo popularne zestawy czyli Dali Oberon 7/1/Vokal oraz Monitor Audio Bronze 500/C150/50. Alternatywnie zawsze można wrzucić FX na ścianę, jeśli jest taka możliwość.

W dniu 18.11.2024 o 12:02, Blantche napisał:

Dodatkowo czy dużo tracę na taki ułożeniu satelitek bocznych? Są one na wysokości górnej framugi drzwi. Ktoś polecił mi MONITOR AUDIO Bronze FX nad szafkami nocnymi

Gdyby Bronze FX były za Tobą to na pewno było by znacznie lepiej.

W dniu 18.11.2024 o 12:02, Blantche napisał:

Nie chciałbym kupować sprzętu, którego nie będę w stanie wykorzystać w 100%, bo jego położenie i zastosowanie nie zmieni się przez najbliższe kilka lat, a z racji, że czeka mnie remont całego piętra (pod kino domowe itd.) to wolałbym te środki wpakować w inne udogodnienia 🙂

Budżet do 10tys. to na pewno budżet, który pozwala kupić przyzwoity system kina domowego. Przeskok z niższej pułki na pewno poczujesz. Kwota jest rozsądna. Elementów w kinie jest sporo bo aż 6 więc kwota za system szybko rośnie. Stereo da się zbudować znacznie taniej na sprzęcie podobnej półki.