Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do pracy, YouTube i Spotify

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy mogę prosić o poradę w kwestii słuchawek i być może wzmacniacza do nich?

Aktualne słuchawki to Bayerdynamic DT 240 PRO. Służą tylko do pracy przy kompie, więc głównie słuchanie ludzi gadających na wideokonferencjach i muzyka ze Spotify czy YouTube'a. Wpięte bezpośrednio do MacBookowego gniazda słuchawkowego. 

Muzyka: od ciężkiego grania gitarowego po Ennio Morricone lub jakieś soundtracki z gier. 

Jest to tak podstawowy setup, że zapewne wszystko zabrzmi lepiej, ale może pomożecie mi dopasować coś stricte pod takie komputerowe słuchanie + rozmowy?

Istnieje jakieś rozwiązanie aby wpiąć po usb-c jakiś dac ze wzmacniaczem, do którego wepnę i słuchawki i mikrofon? Planuję też nieduże głośniki Kanto Ora lub ORA4 na biurko, ale one nie mają specjalnie opcji podłączenia poza RCA. 

To na czym mi zależy to oczywiście brzmienie (mimo wszystko ważnym czynnikiem są rozmowy, chyba, że należy tu myśleć o jakimś przełączaniu trybów pod Skype i muzykę) możliwa kompaktowość rozwiązania (stąd wybór tych Kanto) z racji niedużej przestrzeni i wygoda użytkowania.

Budżet to 4000zł, ale nie jest to limit jeżeli byłaby taka konieczności. Nie zależy mi na audiofilskich uniesieniach, bo nie mam raczej takiego ucha i nie rozkminiam technicznie dźwięków jakie słyszę. No, ale jednak lubię solidne, wyraziste i określił bym pełne brzmienie, a nie taki trochę jak za mgłą, który mam obecnie.

Miałem na chwilę AudioTechnica m50x i dużo lepiej to brzmiało. Niestety troszkę mało wygodne były, a spędzam w słuchawkach niekiedy kilka godzin ciągiem, pod 10 godzin dziennie. 

Słuchawki mogą być zamknięte lub otwarte. ANC nie jest konieczny.

Da się pożenić użycie słuchawek, mikrofonu, głośników w jakimś sensownym setupie z laptopem na niedużym biurku? Bez kablozy i najlepiej po usb-c? Mam jakieś opcje? 

Z góry dzięki za chociażby sugestie,.w którym kierunku patrzeć aby zawęzić obszar poszukiwań. 

Cześć 🙂

Opcji trochę będzie. Na pewno przemyślałbym przesiadkę na Apple Music, znacznie lepsza jakość dużo zmieni 😉 

Bardzo ciekawymi słuchawkami są Meze 109 Pro. Dobre, przyjemne granie, świetna wygoda. Powinny tez rozsądnie zagrać z MacBookiem, a w razie czego można dorzucić iFi GO Link Max 😉 

Zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Póki co chyba spróbuję B&W PX8 posłuchać. Trafiłem na kilka recenzji na YT, które opisywały te słuchawki jako idealne pod to co szukam, dobre brzmienie, wygodne i wyraźne także w przypadku zastosowania do videocalli. I na usb-c więc chyba obędzie się bez wzmacniacza słuchowego. Przynajmniej tak poradził kolega w innym wątku. Chyba faktycznie ucho tej różnicy by nie wyłapało. No, ale to pewnie do sprawdzenia.

Dzięki za propozycję.