Skocz do zawartości
IGNORED

Stolik audio - kolce + nóżki

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, znalazłem lokalnie człowieka, który mi zrobić stelaż pod sprzęt audio za 1/3 ceny tego co chcą niektórzy na OLX, ale potrzebuje uzupełnić wiedzę 🙂

Pytanie ktoś poleci jakieś nóżki/podstawkę do takiego stolika aby nie stał gołym metalem na płytkach + kolce na stelaż? Kolce się jakoś przykleja? Czego użyc na blaty? Drewno czy jakiś kamień?

dzięki za pomoc 😉 

https://www.audiostereo.pl/topic/168624-stolik-audio-kolce-n%C3%B3%C5%BCki/

Tez się kiedy zastanawiałem czy użyć kolców ale dałem sobie z tym spokój ze względu na wygodę. Poszedłem po taniości i użyłem podkładek pod piece mocowane na łeb śruby M16. Całość to pręty gwintowane M16 a blaty to sklejka 18mm zamówiona na wymiar w OBI. Otwory i cała reszta to własna inicjatywa. Było jeszcze kilka drobnych zmian ale ogólnie cel został osiągnięty. Drogo nie było 😋.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20241017_192942.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja zastosowałem kółka, do sprzątania odpinam kilka kabli i wyjeżdża całe towarzystwo. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

haj-fajowo jest;)

Ja zrobiłem półki tak, że skleiłem że sobą dwie płyty meblowe grubości 18mm i dodatkowo każdą zalałem żywicą epoksydową. Potem lakierowanie.  Takie grubsze wygladają ładniej i więcej wytrzymają - no końcowka mocy waży 35kg. W wszystko stoi na toczonych aluminiowych krążkach podklejonych filcem. Nie porysujesz podłogi, a całość można łatwo przesunąc. Ja  bym aż tak nie przesadzał z tymi wibracjami. 

Ukryta Zawartość

IMG20240918111644_copy_2946x2946.jpg

IMG20240918111732_copy_3072x3072.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie znalazłem takie "stopki" ale wydaje mi sie to przerostem formy nad trescia duża 😄 

Ukryta Zawartość

jeszcze kolce jak cie moge 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ludzka cena.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a takie z nierdzewki można więc wypolerować na ''błysk''  są i większe 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, Ghotti napisał:

Właśnie znalazłem takie "stopki" ale wydaje mi sie to przerostem formy nad trescia duża 😄 

Ukryta Zawartość

jeszcze kolce jak cie moge 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ludzka cena.

550zł za 8 krążkow to już prawdziwa przesada. Ja akurat pracuje przy CNC, więc kumpel mi po prostu wytoczył, a z drugiej strony zrobiony jest gwint M10. Nie kosztowało mnie to aż tyle kasy. Jak będzie okazja, to muszę ponownie utoczyć kilka takich krążków . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
47 minut temu, Ghotti napisał:

Stelaż zamówiony, ktoś wie czy online można jakieś drewniane półki zamówić?

przeszukaj sobie na OLX ,stopnie ,trepy , deski do krojenia np jesion 

a jesion ? , mi bardziej się podoba niż dąb jaśniejszy nie żółknie tak bardzo , ma więcej ''słońca''  w sobie 

Edytowane przez jarekb
dopisek o wyglądzie jesionu
24 minuty temu, jarekb napisał:

przeszukaj sobie na OLX ,stopnie ,trepy , deski do krojenia np jesion 

Dzięki tak zrobiłem 🙂 120 PLN sztuka 47x47 2,5 cm gruba z olx drewniany dąb 

Edytowane przez Ghotti
5 minut temu, Ghotti napisał:

Dzięki tak zrobiłem 🙂 120 PLN sztuka 47x47 2,5 cm gruba z olx drewniany dąb 

2,5 nie będzie za cienko wyglądać ? ,  chyba że masz  cienkie sprzęty :) 

Godzinę temu, jarekb napisał:

wytrzymać wytrzyma bo to decha , ale czy wyglądowo  ? , myślał bym bardziej coś o grubości blatu kuchennego 35-38 mm 

Aż tak chyba nie chce 3cm byłoby ok 

13 godzin temu, Ghotti napisał:

drewniany dąb

Nie chcę mieszać, ale jak piszą gdzieniegdzie na forach, dąb i buk to nie jest dobre drewno do półek audio. Preferowane są raczej klon, brzoza, orzesznik (hikora).

Ze swojego doświadczenia uważam, że lepiej brzmi gruba, solidnie klejona klejem poliuretanowym sklejka (np. 2*18mm), niż jakiekolwiek drewno, które próbowałem (dąb, merbau, sosna, świerk). 

Ostatnio czytałem, na forach piszących cyrylicą, o bardzo dobrych efektach przy wykorzystaniu materiału o nazwie Corian. Wykorzystuje się go przy produkcji blatów.

i byłoby najtaniej 😄 mam sąsiada stolarza moge go zapytać o sklejke

Znajomy też mi pisał, że najlepiej z tego wszystkiego niby sklejka 😉 i tak jak piszesz 2x sklejona i tyle. Mogę iść w czarną i po problemie, aczkolwiek są też 30mm gotowe np.

@patefonik

Edytowane przez Ghotti

Klejenie mam wrażenie dodatkowo usztywnia taką półkę. Najlepsza jest sklejka brzozowa.

Nie sprawdzałem osobiście, ale ponoć jeśli chodzi o wykończenie krawędzi (tam gdzie widać "kanapkowość" sklejki) dobrze jest nie doklejać listew/forniru, a zalać to żywicą i wypolerować. Ale to już subtelności i ezoteryka.

Bardzo ciekawym materiałem jest Lignofol, tyko obecnie chyba nie osiągalnym na rynku.

Jak dobrze ucięte łatwo okleisz obrzeżem z klejem , żelazko nożyk papier ścierny i wygląda  zawodowo są nawet naturalne  cała rola szukaj na metry   , np 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb
28 minut temu, Ghotti napisał:

A zwykła płyta meblarska też byłaby ok? Sklejona np?

W swoim  stoliku mam płytę meblową sklejoną do kupy, na to fornir i olej. Sklejka pewnie lepiej tłumi wibracje.

haj-fajowo jest;)

• Redaktorzy
52 minuty temu, Ghotti napisał:

Każde ciało stałe o zadanych wymiarach, z danego materiału ma swoje częstotliwości rezonansowe.

Płyta meblowa to płyta wiórowa. Możesz śmiało jej użyć. Najlepsze efekty daje konstrukcja typu kanapkowego typu: MDF+HDF+MDF+sklejka, ewentualnie kombinacje z płytą wiórową.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, Ghotti napisał:

Ja tak zrobiłem. Dwie płyty meblowe 18mm sklejone że sobą. Końcówka mocy o wadze 30kg nie powoduje ugięcia takiej półki 

Edytowane przez maniekmankowski
  • Redaktorzy
W dniu 10.12.2024 o 10:32, patefonik napisał:

Ostatnio czytałem, na forach piszących cyrylicą, o bardzo dobrych efektach przy wykorzystaniu materiału o nazwie Corian. Wykorzystuje się go przy produkcji blatów.

Corian wykorzystywany jest do produkcji plint gramofonów f-my Pro-Ject, np. model "6 Perspex".

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

19 godzin temu, kangie napisał:

Corian wykorzystywany jest do produkcji plint

Tym bardziej ciekawy materiał.

20 godzin temu, Ghotti napisał:

A zwykła płyta meblarska też byłaby ok?

Sklejka, szczególnie brzozowa jest ponoć najlepsza. Czytałem, gdzieś wpis, że od płyty wiórowej lepsze, wbrew pozorom, są płyty typu OSB wraz z jej mutacjami. Chodzi o to, że wiórówka ma bardzo regularną strukturę co daje dość wyraźny rezonans (regularna wielkość wióra). Płyty OSB robione są z nieregularnych włókien i ponoć jest to korzystniejsze.

Zamówiłem sklejke 30mm od góry i dołu czarna oklejona antyposlizgowym czyms + pomalowane boki na czarno 😉 byłem lokalnie to nigdzie się nie idzie dogadać na pociętą sklejkę ewentualnie jak im dostarcze 🙂

Podobno się nie da okleić (bullshit) więc mi zaproponowali lakierowanie za 600 😉 no nic na razie będzie jak jest a kiedys się może pomyśli o lakierowaniu na czarny, zapewne tą okleinę można zedrzeć bez problemu

Zobaczymy co to dojdzie

6 godzin temu, Ghotti napisał:

Zamówiłem sklejke 30mm od góry i dołu czarna oklejona antyposlizgowym czyms + pomalowane boki na czarno 😉 byłem lokalnie to nigdzie się nie idzie dogadać na pociętą sklejkę ewentualnie jak im dostarcze 🙂

Podobno się nie da okleić (bullshit) więc mi zaproponowali lakierowanie za 600 😉 no nic na razie będzie jak jest a kiedys się może pomyśli o lakierowaniu na czarny, zapewne tą okleinę można zedrzeć bez problemu

Zobaczymy co to dojdzie

Ta antypoślizgowa , ma  jedną stronę czarny taki lakier dobrze wygląda  jak nie porysują to super , robiłem podłogę do dostawczaka  z  tego , konkretny materiał już na 16mm czuć wagę 

nie maluj krawędzi jak ucięte porządnie formatówką oklej rób jak fachowiec 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, jarekb napisał:

Ta antypoślizgowa , ma  jedną stronę czarny taki lakier dobrze wygląda  jak nie porysują to super , robiłem podłogę do dostawczaka  z  tego , konkretny materiał już na 16mm czuć wagę 

zobacze co przyjedzie 😉 najwyzej (tymczasowo na 3 lata 😄 i tak pewnie tak zostanie) bede zdzierał tą antypoślizgowa i cos kombinował

1 minutę temu, jarekb napisał:

nie maluj krawędzi jak ucięte porządnie formatówką oklej rób jak fachowiec 

Ukryta Zawartość

widziałem, ale mnie to zaraz ch... strzeli z taką dokładną robotą 🙂

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi