Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, pmcomp napisał:

Super, dzieki. Moj Amazon go nie znalazl 😳😳😳

Jupie go sobie na test bo ma wyjscie sluchawkowe zbalansowane 4.4mm. Bedzie jak znalazl do Maca.

Osobiście do słuchawek wolę Cayin RU6.

4 minuty temu, RCD napisał:

Podaj linka 

Poszukaj na auidomagic. Pytaj o dostępność. Ja czekałem 2 tyg.

33 minuty temu, RCD napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zakupilem.

Zasilacz mnie wybitnie nie rozwalil. A ludzie narzekaja na zasilacz w Mytek’ach.

Szkoda ze nie ma AES/EBU. Wolalbym zamiast tych optykow. Za ta kase to moze byc killer jesli gra tak jak piszecie.

A jak dzwiekowo wypadaja wejscia SPDIF vs. USB?

Jak byc co to 30 dni na zwrot. To lubie w Amazonie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Zakupilem.

Zasilacz mnie wybitnie nie rozwalil. A ludzie narzekaja na zasilacz w Mytek’ach.

Szkoda ze nie ma AES/EBU. Wolalbym zamiast tych optykow. Za ta kase to moze byc killer jesli gra tak jak piszecie.

Jeśli używać to coaxial a nie optyk. Zawsze mniejszy jitter. Jeśli USB to z izolacją ale przy dobrym źródle to coaxial wypadnie lepiej. Czasami ze zwrotami na Amazon trzeba uważać, ważyć paczkę, robić zdjęcia. Potrafią odpisać, że nie otrzymali to co było zamówione i zablokować konto. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja do Amazon zwracałem WiiM Ultra, paczka dotarła do magazynu i od razu dostałem zwrot pieniędzy, na pewno jest lepiej niż z Ali, tam jest jawne łamanie prawa, i robienie z ludzi złodziei, na trust pilot jest pełno negatywnych opinii.

I jeszcze co do wysyłki z Ali unikajcie UPS, paczki idą do miesiąca, DHL do tygodnia, i oczywiście InPost do tygodnia

40 minut temu, pmcomp napisał:

Zakupilem.

Jeszcze doczytalem, ze ma DoP 64 po SPDIF i DoP 256 po USB. Pełnia szczęscia.

2 godziny temu, RCD napisał:

Nie kupuj u tego dziada, oszukał mnie na 3k

NOS gra bdb i gra do 96khz, rozważ też ad1865, lub PCM1701P

Ps jak masz jeszcze PCM63 to możesz podmienić kości na ad1865

To już nie wiem w pony kosztuje 130usd więcej nie wiem czy chce mi się tak kombinować z tym PMC vs TDA … sami piszecie że tam przepaści nie ma 

45 minut temu, Ghotti napisał:

To już nie wiem w pony kosztuje 130usd więcej nie wiem czy chce mi się tak kombinować z tym PMC vs TDA … sami piszecie że tam przepaści nie ma 

Jak ci nie zależy na czasie to będę miał 4x PCM58 i 4xPCM1701P, z DF1704 i NOS 8, będę mógł się odnieść do PCM63 i TDA1541, jak koniecznie chcesz TDA1541 to weź wersję bez zegara, dobry zegar to kolejne minimum 3k, ten dedykowany szału nie robi

Chyba poczekam i tyle. Porównam z jakimiś bardziej współczesnymi DAC może … shanling ma skopaną głośność, więc przydałby mi się nowocześniejszy DAC z regulacją głośności … trochę to boli 🙂 

Czy dobrze zakładam, że S.M.S.L RAW-MDA1 ma regulacje głośności na wyjściach analogowych? Nie moge doczytać.

No bo skoro ma na wyjściu słuchawkowym?

BTW w manualu nie ma o tym ani słowa 😡.

Edytowane przez pmcomp

25 minut temu, RCD napisał:

Jak się dobrze pokombinuje to można wyrwać DAC PCM1701 P poniżej 2k, skoro wszyscy piszą że jest super to po co szukać dalej i przepłacać 

2k czy 3k za tda lub pmc to żadna różnica vs1701 … 🙂 

3 minuty temu, Ghotti napisał:

2k czy 3k za tda lub pmc to żadna różnica vs1701 … 🙂 

Patrząc w ten sposób to do Vivaldiego za 100k tez żadna różnica. Wszystko zalezy od punktu siedzenia (patrzenia)

30 minut temu, RCD napisał:

Jak się dobrze pokombinuje to można wyrwać DAC PCM1701 P poniżej 2k, skoro wszyscy piszą że jest super to po co szukać dalej i przepłacać 

Chyba sie pobawie i zmienie filtr na DF1704.

Teraz, pmcomp napisał:

Patrząc w ten sposób to do Vivaldiego za 100k tez żadna różnica. Wszystko zalezy od punktu siedzenia (patrzenia)

Jakbyś czas na pisanie durnych komentarzy poświęcił na zarobek już dawno miałbyś w domu Chronosonic XVX

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Chyba sie pobawie i zmienie filtr na DF1704.

Czekam na Twoje wrażenia

Ja zamówiłem z wejściem i2s, więc też może być ciekawie

28 minut temu, Ghotti napisał:

Jakbyś czas na pisanie durnych komentarzy poświęcił na zarobek już dawno miałbyś w domu Chronosonic XVX

A twój komentarz to jaki jest ??? 😂

37 minut temu, pmcomp napisał:

Czy dobrze zakładam, że S.M.S.L RAW-MDA1 ma regulacje głośności na wyjściach analogowych? Nie moge doczytać.

No bo skoro ma na wyjściu słuchawkowym?

BTW w manualu nie ma o tym ani słowa 😡.

Odpowiadam ... ma:

BTW does RAW MDA 1 has Digital Pre Amp in it ?

Unable to find any info reg this

The RAW-MDA1, like 95% of Chinese DACs, likely uses DSP for volume control performed by the ESS DAC chip.

You can control volume using the volume knob on the front, or the volume up/down buttons on the remote.

If a DAC instead uses an analog preamp for volume control, then you will 100% see that being advertised in the marketing material.

Ukryta Zawartość

Osobiście i tak preferuję analogową kontrolę głośności ale ta cyfrowa czasami sie przydaje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

W dniu 5.02.2025 o 19:26, Delirium77 napisał:

BTW. Właśnie przyszedł mi D90 discrete. W sumie to porównuje tak sobie TDA1541, SMSL RAW MDA-1 i tego D90 Discrete. Jako źródło Gustard u18.

Bardzo jestem ciekaw porownania D90 z konkurencją. Nie napisałeś,  że porównujesz też z 4 x PCM1701P i z Mark Balanced na PCM63,  ale o ile kojarzę dobrze to też je miałeś / masz. Ciekaw jestem Twojej opinii.

1 minutę temu, carlos med napisał:

Bardzo jestem ciekaw porownania D90 z konkurencją. Nie napisałeś,  że porównujesz też z 4 x PCM1701P i z Mark Balanced na PCM63,  ale o ile kojarzę dobrze to też je miałeś / masz. Ciekaw jestem Twojej opinii.

Mam zmodyfikowany Mark na PCM1701. Nie wiem czy wygrzany. Jest na sprzedaż na OLX. Gra podobnie, trochę inaczej jeśli chodzi o scenę od TDA1541s1. Ponieważ ciężko wybrać co zostawić padło na TDA1541. Teraz testuję Smsl RAW mad-1 vs d90 discrete. Ciężki wybór. Tym bardziej, że d90 nie wygrzany. Trochę szersza scena w RAW. Grają podobnie. Później będzie porównanie do tda1541. Ale to podrasowany dak.

Sabre vs r2r i to jeszcze TDA powinno grać zupełnie inaczej, u mnie PCM63 vs TDA1541A vs Gustard R26 to zupełnie inne granie inna prezentacja, miałem kupić  SMSL z Amazon, ale już się boje zwracać cokolwiek, wymyślą sobie że zwróciłem inny sprzęt i bujaj się z nimi, z Ali już się miesiąc prawie bujam o zwrot.

19 minut temu, RCD napisał:

Sabre vs r2r i to jeszcze TDA powinno grać zupełnie inaczej, u mnie PCM63 vs TDA1541A vs Gustard R26 to zupełnie inne granie inna prezentacja, miałem kupić  SMSL z Amazon, ale już się boje zwracać cokolwiek, wymyślą sobie że zwróciłem inny sprzęt i bujaj się z nimi, z Ali już się miesiąc prawie bujam o zwrot.

Założę się, że te inne granie wynika z różnicy w źródle i części analogowej. U mnie ciężko odróżnić. Jasne, NOS/OS odróżnisz ale przy OS zaczyna się jazda przy podobnej części analogowej i tym samym źródle. Ponoć dopiero daki powyżej 10 tys zaczynają grać trochę lepiej. Najłatwiej byłoby pójść w LAiV Harmony.

52 minuty temu, Delirium77 napisał:

Założę się, że te inne granie wynika z różnicy w źródle i części analogowej. U mnie ciężko odróżnić. Jasne, NOS/OS odróżnisz ale przy OS zaczyna się jazda przy podobnej części analogowej i tym samym źródle. Ponoć dopiero daki powyżej 10 tys zaczynają grać trochę lepiej. Najłatwiej byłoby pójść w LAiV Harmony.

Laiv, Pontus, x30, hola w tej cenie lekko ponad 10 już się robi spory wybór …

Miałem Gustard za 8k, grał kilkukrotnie gorzej od TDA1541 za 3k, mnie nie interesują żadne nowe wynalazki multibit prześcigających się  na DSD DXD, wystarczy mi pięknie grający stary dobry r2r nawet max 96khz 

Reimyo gra 24/48 i cieszy ucho, to samo PCM63, TDA1541A, AD1865, co kto lubi, i w całej tej zabawie nie można zapominać że transport jest równie ważny co DAC

@RCD to co wymienisz, że takie dobre to stare 16-bitowe DAC. Grają dobrze też dlatego, a może wyłącznie dlatego, że działają w natywnej rozdzielczości 99% materiału muzycznego. Kiedy ustawisz nowoczesny DAC na 16-bit bez tych dziwnych upscalerów to nagle grają bardzo dobrze - lepiej od wiekowych wynalazków. 

13 godzin temu, Delirium77 napisał:

Jeśli używać to coaxial a nie optyk. Zawsze mniejszy jitter.

Skąd to przekonanie?

2 godziny temu, Gargan napisał:

Kiedy ustawisz nowoczesny DAC na 16-bit bez tych dziwnych upscalerów to nagle grają bardzo dobrze - lepiej od wiekowych wynalazków. 

Nie wyłączysz oversamplingu w delta-sigma, bo nie masz nad tym kontroli.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

Skąd to przekonanie?

Nie wyłączysz oversamplingu w delta-sigma, bo nie masz nad tym kontroli.

Zobacz testy jittera DDC lub Pi2AES. Optyk zawsze wypada gorzej, chyba, że zależy na przerwaniu pętli masy. Ale to akurat można zrobić inaczej.

@ProjectPi jeśli ustawię jakość domyślną [email protected] i włączę muzykę w takim formacie to niby czemu miałby działać upscaling? Nawet na wyświetlaczu pokazuje zmianę na niski format. Z resztą słychać na ucho, że jest inaczej.

No właśnie wyłącza się automatycznie.

3 godziny temu, Gargan napisał:

@ProjectPi jeśli ustawię jakość domyślną [email protected] i włączę muzykę w takim formacie to niby czemu miałby działać upscaling? Nawet na wyświetlaczu pokazuje zmianę na niski format. Z resztą słychać na ucho, że jest inaczej.

No właśnie wyłącza się automatycznie.

Jest robiony automatycznie w wiekszosci DACow DS, niektórzy twierdzą wrecz, że we wszystkich, bo to immanentna cecha tej technologii. Nie masz nad tym kontroli, bo dzieje się w chipie blisko przed samą konwersja DA.

4 godziny temu, Delirium77 napisał:

Zobacz testy jittera DDC lub Pi2AES. Optyk zawsze wypada gorzej, chyba, że zależy na przerwaniu pętli masy. Ale to akurat można zrobić inaczej.

Znam pomiary, gdzie wypada gorzej, jak i znam takie, gdzie praktycznie nie ma roznicy. Problem w tym, przynajmniej z mojej praktyki, że więcej zależy od kabla użytego w teście.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Jest robiony automatycznie w wiekszosci DACow DS, niektórzy twierdzą wrecz, że we wszystkich, bo to immanentna cecha tej technologii. Nie masz nad tym kontroli, bo dzieje się w chipie blisko przed samą konwersja DA.

Skoro masz dostępny 1bit lub kilka bitów rzeczywistych a reszta odbywa się w czarnej skrzynce, aby osiągnąć faktyczną jakość kilkunastu bitów, to musi być robiony OS i to bardzo wysokiego rzędu.

Dol strony 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc czemu zmienia się brzmienie, kiedy zmniejszyć ustawienia parametrów pracy jeśli obróbka sygnału miałaby zawsze przebiegać tak samo? 

Znaczy DAC z chipsetem ESS Sabre jak dla mnie zawsze brzmią tak samo czy są ustawione na [email protected] czy na wyższe wartości. Tu bym się zgodził, że zawsze jest mocny upscaling.

Ale już Burr-Brown PCM 179x zmieniają brzmienie w zależności od ustawień rozdzielczości i zegara. Tak samo obecnie przeze mnie męczony DAC na AKM 4499EX. 

Więc możliwe, że to bardzo zależy od marki chipsetu. 

W ESS Sabre zmiany filtrów cyfrowych mało zmieniają. Zarówno Burr-Brown jak i AKM są czułe na tę regulację i słychać różnicę natychmiast.

• Pokaż nowe odpowiedzi