Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Piopio napisał:

Dasz linka ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wersja 4 zDF1704, gra dużo lepiej niż NOS8.

Jak będziesz zamawiał to wcześniej uzgodnić czy wyśle UPS lub DHL, i czy wpisze wartość max 190$ a najlepiej 120, i żeby dał gift USB 

Dodatkowo przy zamówieniu można wpisać kody obniżające cenę 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, RCD napisał:

i żeby dał gift USB 

Jak bym się zdecydował to na najlepszą kartę USB (Amanero ?) za dopłatą. Chciałbym mieć od razu gotowy sprzęt. 

A jak się przełącza USB/COAX ? 

A ma to znaczenie czy UPS czy DHL ?

Alternatywnie zastanawiam się nad Denafrpis Enyo. Za 2,6K można już kupić. Naprawdę trudny orzech do zgryzienia ...

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

42 minuty temu, Piopio napisał:

Jak bym się zdecydował to na najlepszą kartę USB (Amanero ?) za dopłatą. Chciałbym mieć od razu gotowy sprzęt. 

To USB co dają to guano. Tyle w temacie. Możesz sobie je na testy założyć a jak chcesz dobre to i tak 400-500 musisz włożyć w PL

Godzinę temu, Piopio napisał:

A jak się przełącza USB/COAX ? 

Tego nie wiem z tyłu jest przełącznik AES-Coax, nie mam nic z USB, a i tak już go sprzedałem

1 godzinę temu, Piopio napisał:

A ma to znaczenie czy UPS czy DHL ?

DHL idzie 3dni, UPS 10dni, DHL zawsze bierze opłatę za odprawę, nawet jak coś jest warte 50$, a jak wyślą pocztą dostawa pocztex to VAT pewny od pełnej wartości. 

Jak bym się zdecydował to na najlepszą kartę USB (Amanero ?) za dopłatą.

Nie wiem czy w ogóle oferują oryginalne Amanero, dają szajs w prezencie

2 godziny temu, Piopio napisał:

Alternatywnie zastanawiam się nad Denafrpis Enyo

Holo Cyan2 i masz wszystko dobrej jakości co potrzeba. Z dobrego NOS można dodatkowo zrobić znakomity OS, szczególnie w dsd. Lepsze PCM to już w Springu.

3 minuty temu, Genezyp napisał:

Holo Cyan2 i masz wszystko dobrej jakości co potrzeba. Z dobrego NOS można dodatkowo zrobić znakomity OS, szczególnie w dsd. Lepsze PCM to już w Springu.

Ale to już 2x więcej niż Denafrips Enyo ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, Piopio napisał:

Ale to już 2x więcej niż Denafrips Enyo ...

Holo to nowe przetworniki r2r, które zaprzeczają tytułowi tego wątku/tematu..😉

46 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie stać cię, nie kupujesz. Tu jest zasada prosta 🙂

Stać mnie ale szkoda mi pieniędzy jeśli przyrost jakości nie będzie adekwatny do ceny ...

Ja osobiście uważam, że różnice pomiędzy DAC są minimalne jeśli spełnimy trzy warunki - dobre zasilanie, dobre wyjście USB i czysty sygnał źródłowy. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Stać mnie ale szkoda mi pieniędzy jeśli przyrost jakości nie będzie adekwatny do ceny ...

Traktuje to jako "nie stać". Mnie technicznie stać na całkiem drogie audio, akr gdy postrzegam coś jako przesadna fanaberie, to widzę to jako "nie stać". Stąd np. Spring a nie May, przykładowo. Na May mnie "nie stać".

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

28 minut temu, Piopio napisał:

dobre wyjście USB

Chodziło oczywiście o wejście 😉 np. XMOS XU208-316

Zapomnieliście dodać „dobra sekcja analogowa”. Poza tym dobre USB na XMOS nie gwarantuje dobrego dźwięku, bo i tak potrzebuje zamienić transmisję asynchroniczną na synchroniczna, co wymaga stabilnego i dokładnego zegara, a tego w XMOS brakuje (oczywiście w granicach rozsądku, bo zegar jest, ale nie tak dokładny jak femtozegary”.

32 minuty temu, ProjectPi napisał:

Stąd np. Spring a nie May, przykładowo. Na May mnie "nie stać".

Domyślam się, że level 2 a nie KTE..

Chociaż wzmocniony (Enhanced) moduł usb kusi..można dołożyć do l1/l2, do Cyana nie.

1 minutę temu, Genezyp napisał:

Domyślam się, że level 2 a nie KTE..

Chociaż wzmocniony (Enhanced) moduł usb kusi..można dołożyć do l1/l2, do Cyana nie.

Źle się domyślasz, KTE.

2 minuty temu, Genezyp napisał:

Czyli jednak "fanaberie.."

Większość tego co wnosi KTE ponad L2 traktuje jako fanaberie, nie wszystko jednak.

14 minut temu, ProjectPi napisał:

To milo, że się tak dobrze rozumiemy 🙂

Nie popadajmy w pretensjonalność😉

Miałeś okazję posłuchać w zestawie z modułem/osobnym pre?

14 minut temu, ProjectPi napisał:

To milo, że się tak dobrze rozumiemy 🙂

😉 2x poszło..

Edytowane przez Genezyp
32 minuty temu, Genezyp napisał:

Nie popadajmy w pretensjonalność😉

Miałeś okazję posłuchać w zestawie z modułem/osobnym pre?

Ach ta magia chwili 🙂

Z modułem od Holo nie, używam z pre/ampem słuchawkowym.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Ach ta magia chwili 🙂

Z modułem od Holo nie, używam z pre/ampem słuchawkowym.

Żadna magia, nie lubię tego słowa..

Wróćmy do tematu " bez pudrowania", nie przepadam za odsłuchem przez słuchawki.

Przepraszam za OT, koledzy mogą już wracać do swoich pogromców..😉

5 minut temu, Genezyp napisał:

Żadna magia, nie lubię tego słowa..

Wróćmy do tematu " bez pudrowania", nie przepadam za odsłuchem przez słuchawki.

Przepraszam za OT, koledzy mogą już wracać do swoich pogromców..😉

Ja z pewnych powodow musze ze sluchawkami, gdy chce wysokiej jakosci dzwieku, ale tez i lubie.

Zakupiłem 2x FPGA SAA7220 do TDA1541A, płytka pozwala na granie w trybie NOS i OS, do 24/192, standardowo omawiany tu TDA1541A gra w OS 24/48, płytka oprócz tych zmian ma dodatkowo zmieniać dzwięk na jeszcze lepszy, a jak będzie opiszę w krótce 

Ustawień jest sporo

Funkcja:

1.Przyjęcie 4-warstwowej płytki PCB, w pełni kompatybilnej ze wszystkimi wersjami TDA1541 i TDA1541A

2.2 Tryby: NOS i OS

3.Tryb NOS obsługuje sygnał wejściowy do 24 bitów/192 kHz, co jest lepsze od tradycyjnych obwodów NOS (które obsługują tylko do 24/96)

4.Tryb NOS wykonywa jedynie kształtowanie czasu i przestawianie danych na sygnałach i2s, bez żadnych operacji DSP

5.Tryb NOS dzieli wejście 64-krotnie wck bck przez 2, co daje wyjściowy bcko tylko 32-krotnie wck.Przeszczepiając dane poprzez rejestrów, standardowy format i2s 2x32-bitowy jest konwertowany na format i2s 2x16-bitowy wymagany przez tda1541, umożliwiając wyjście NOS danych 176,4/192 kHz

6.Tryb systemu operacyjnego obsługuje wejście do 24 bitów/192 kHz, co jest lepsze od tradycyjnych układów systemu operacyjnego (te obsługują tylko do 24/48)

7.Algorytm systemu operacyjnego wykorzystuje wielostopniowy filtr IIR 5. rzędu i kształtowanie szumu 7. rzędu, z 28-bitową głębokością działania i wieloma trybami filtrowania, które można przełączać

Podstawową ideą projektowania trybu systemu operacyjnego jest skupienie się bardziej na dokładności w dziedzinie czasu niż na dokładności w dziedzinie częstotliwości.Celem projektu jest przybliżenie kształtu fali wyjściowej przez NOS i osiągnięcie jakości dźwięku przypominającej quasi NOS, to znaczy uzyskanie gładszych, delikatniejszych i wyraźniejszych przebiegów w oparciu o tło dźwiękowe NOS.Szum artefaktu i wyjście sinc o wysokiej częstotliwości wychodzące z tradycyjnego NOS zostały odpowiednio odpowiednio wytłumione i zrekompensowane

9.W trybie systemu operacyjnego zastosowano równoległy, uzupełniający filtr IIR, który skutecznie zapobiega niekorzystnym skutkom ograniczenia długości skończonego słowa w tradycyjnych filtrach cyfrowych DSP

10.4 Filtry antyaliasingowe (AAFs) można wybrać za pomocą przełączników DIP: powolna elipsa, ostra elipsa, zrównoważona elipsa, Butterworth.Filtry antyaliasingowe są skuteczne tylko przez 1fs, tj.Częstotliwość próbkowania 44,1/48 kHz

Strategie kształtowania szumu 11.2 można wybrać za pomocą przełączników DIP: napięty, napięty, zrelaksowany, luz.Korektor szumów wykorzystuje specjalnie zoptymalizowaną strukturę filtra w domenie nadpróbkowania, która może osiągnąć 18-bitową dokładność przy 16-bitowych danych

12.Główne wejście zegara na pinie 1 obsługuje częstotliwość 11,2896–49,152 MHz i musi być 256-krotnością zegara WCK

13.Wyjście zegara systemu pinów xsys jest stałe i wynosi 11,2896/12,288 MHz

14.Wybierz różne ustawienia dla przełączników s1-66, gdzie Wł. to L, a Wył. to H

15.W większości scenariuszy zastosowań możliwe jest zastąpienie pinta dla saa7220 funkcją wyjściową sygnału SPDIF lub obwodem oscylacyjnym Pierce, co uniemożliwia bezpośrednie wykorzystanie pasywnych oscylatorów kwarcowych

16.Porównanie wydajności z filtrem saa7220 pokazano na rysunku

Ukryta Zawartość

fp1.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wersja 4 zDF1704, gra dużo lepiej niż NOS8.
Jak będziesz zamawiał to wcześniej uzgodnić czy wyśle UPS lub DHL, i czy wpisze wartość max 190$ a najlepiej 120, i żeby dał gift USB 
Dodatkowo przy zamówieniu można wpisać kody obniżające cenę 

A nie wiesz czy byłaby opcja trigger in/out ? Byłaby mega wygoda jakby się odpalał razem ze źródłem cyfrowym

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

A nie wiesz czy byłaby opcja trigger in/out ? Byłaby mega wygoda jakby się odpalał razem ze źródłem cyfrowym

Wysłane z Wrocławia

Wątpię, to są proste konstrukcje, z fizycznymi włącznikami, przełącznikami, trzeba by zapytać u źródła 

10 minut temu, RCD napisał:

Zakupiłem 2x FPGA SAA7220 do TDA1541A, płytka pozwala na granie w trybie NOS i OS, do 24/192, standardowo omawiany tu TDA1541A gra w OS 24/48, płytka oprócz tych zmian ma dodatkowo zmieniać dzwięk na jeszcze lepszy, a jak będzie opiszę w krótce 

Ustawień jest sporo

Funkcja:

1.Przyjęcie 4-warstwowej płytki PCB, w pełni kompatybilnej ze wszystkimi wersjami TDA1541 i TDA1541A

2.2 Tryby: NOS i OS

3.Tryb NOS obsługuje sygnał wejściowy do 24 bitów/192 kHz, co jest lepsze od tradycyjnych obwodów NOS (które obsługują tylko do 24/96)

4.Tryb NOS wykonywa jedynie kształtowanie czasu i przestawianie danych na sygnałach i2s, bez żadnych operacji DSP

5.Tryb NOS dzieli wejście 64-krotnie wck bck przez 2, co daje wyjściowy bcko tylko 32-krotnie wck.Przeszczepiając dane poprzez rejestrów, standardowy format i2s 2x32-bitowy jest konwertowany na format i2s 2x16-bitowy wymagany przez tda1541, umożliwiając wyjście NOS danych 176,4/192 kHz

6.Tryb systemu operacyjnego obsługuje wejście do 24 bitów/192 kHz, co jest lepsze od tradycyjnych układów systemu operacyjnego (te obsługują tylko do 24/48)

7.Algorytm systemu operacyjnego wykorzystuje wielostopniowy filtr IIR 5. rzędu i kształtowanie szumu 7. rzędu, z 28-bitową głębokością działania i wieloma trybami filtrowania, które można przełączać

Podstawową ideą projektowania trybu systemu operacyjnego jest skupienie się bardziej na dokładności w dziedzinie czasu niż na dokładności w dziedzinie częstotliwości.Celem projektu jest przybliżenie kształtu fali wyjściowej przez NOS i osiągnięcie jakości dźwięku przypominającej quasi NOS, to znaczy uzyskanie gładszych, delikatniejszych i wyraźniejszych przebiegów w oparciu o tło dźwiękowe NOS.Szum artefaktu i wyjście sinc o wysokiej częstotliwości wychodzące z tradycyjnego NOS zostały odpowiednio odpowiednio wytłumione i zrekompensowane

9.W trybie systemu operacyjnego zastosowano równoległy, uzupełniający filtr IIR, który skutecznie zapobiega niekorzystnym skutkom ograniczenia długości skończonego słowa w tradycyjnych filtrach cyfrowych DSP

10.4 Filtry antyaliasingowe (AAFs) można wybrać za pomocą przełączników DIP: powolna elipsa, ostra elipsa, zrównoważona elipsa, Butterworth.Filtry antyaliasingowe są skuteczne tylko przez 1fs, tj.Częstotliwość próbkowania 44,1/48 kHz

Strategie kształtowania szumu 11.2 można wybrać za pomocą przełączników DIP: napięty, napięty, zrelaksowany, luz.Korektor szumów wykorzystuje specjalnie zoptymalizowaną strukturę filtra w domenie nadpróbkowania, która może osiągnąć 18-bitową dokładność przy 16-bitowych danych

12.Główne wejście zegara na pinie 1 obsługuje częstotliwość 11,2896–49,152 MHz i musi być 256-krotnością zegara WCK

13.Wyjście zegara systemu pinów xsys jest stałe i wynosi 11,2896/12,288 MHz

14.Wybierz różne ustawienia dla przełączników s1-66, gdzie Wł. to L, a Wył. to H

15.W większości scenariuszy zastosowań możliwe jest zastąpienie pinta dla saa7220 funkcją wyjściową sygnału SPDIF lub obwodem oscylacyjnym Pierce, co uniemożliwia bezpośrednie wykorzystanie pasywnych oscylatorów kwarcowych

16.Porównanie wydajności z filtrem saa7220 pokazano na rysunku

Ukryta Zawartość

fp1.JPG

Te funkcje to przez jakiegos translatora przeszly.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i jak ktoś uruchomi ten filtr w NOS powyżej 96kHz to gratuluje. Potrzeba sygnału FS64, który dopiero będzie podzielony do FS32, a o to raczej słabo.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi