Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, RCD napisał:

Po trzecie potrafi podać średnicę lepiej od nie jednego Hi-Enda za kosmiczne pieniądze 

To jest główna zaleta tego przetwornika,  podobnie jest dla Tda1540 .

Kończę mój wątek o TDA, w planach jest wiele testów i porównań, ale robi się tu niesmacznie, po za tym trzeba by przenieść do zakładki start, bo ten TDA nie zasługuje nawet na Hi Fi
Nie jest to taki zły pomysł wcale. Może dzięki temu zabiegowi "coponiektórzy" brzydziliby się wejść.

Wysłane z 1+

W dniu 5.03.2025 o 16:31, RCD napisał:

Zakupiłem 2x FPGA SAA7220 do TDA1541A, płytka pozwala na granie w trybie NOS i OS, do 24/192, standardowo omawiany tu TDA1541A gra w OS 24/48, płytka oprócz tych zmian ma dodatkowo zmieniać dzwięk na jeszcze lepszy, a jak będzie opiszę w krótce 

Czy już jakieś testy tego filtra miały miejsce. Jestem ciekaw bo być może wpłynie on korzystnie na brzmienie Arcam Black Box Delta który posiadam .Chociaż  problem z jakością dźwięku z tego przetwornika   prawdopodobnie nie wynika tylko  z samego SAA7220 .

3 minuty temu, Vigo12 napisał:

Czy już jakieś testy tego filtra miały miejsce. Jestem ciekaw bo być może wpłynie on korzystnie na brzmienie Arcam Black Box Delta który posiadam .Chociaż  problem z jakością dźwięku z tego przetwornika   prawdopodobnie nie wynika tylko  z samego SAA7220 .

Być może jutro, ale wątek jest dla mnie zamknięty, najwyżej napiszę ci na PW

Na razie testuje w TDA wejście i2s z IanCanada vs Ustars C19

8 godzin temu, Vigo12 napisał:

Ten filtr różnie brzmiał , wystarczy porównać kilka ,były takie egzemplarze na których tda pokazywał swoją klasę , jednocześnie na innych przeciętnie. 

Ja mam dwa egzemplarze tego filtra i brzmi dobrze. Czy lepiej od saa7220? Ciężko powiedzieć. Będę robił jeszcze porównania. Na razie gra sobie i się wygrzewa.

To ogarnie zegar 10hz do tda? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4767a5d7-f70b-42ba-847a-26148eb058c1.jpeg

Tda stąd, tylko do streamingu częstotliwość 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Ghotti napisał:

To ogarnie zegar 10hz do tda? &nbsp

Ukryta Zawartość

4767a5d7-f70b-42ba-847a-26148eb058c1.jpeg

Tda stąd, tylko do streamingu częstotliwość 

Ukryta Zawartość

A nie lepiej zadbać o dobre źródło z dobrym zegarem i później puścić do po hdmi (najmniejszy jitter) lub wyciągnąć dobrym odbiornikiem po coaxialu (większy jitter) niż bawić się w dzielenie zegara w jakiś dziwnych dedykowanych wynalazkach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, Delirium77 napisał:

A nie lepiej zadbać o dobre źródło z dobrym zegarem i później puścić do po hdmi (najmniejszy jitter) lub wyciągnąć dobrym odbiornikiem po coaxialu (większy jitter) niż bawić się w dzielenie zegara w jakiś dziwnych dedykowanych wynalazkach?

Będę miał lhy2s na testy chciałem tylko sprawdzić 😉 

Fos bym odesłał 

30 minut temu, Ghotti napisał:

Będę miał lhy2s na testy chciałem tylko sprawdzić 😉 

Fos bym odesłał 

Ja mam LHY OCK2S ale podłączyłem go pod Ustars C19 i wyszedłem hdmi do TDA1541. I takie rozwiązanie polecam. 

Teraz, Delirium77 napisał:

Ja mam LHY OCK2S ale podłączyłem go pod Ustars C19 i wyszedłem hdmi do TDA1541. I takie rozwiązanie polecam. 

To wiem 😉 ale sam pisałeś że to nie jest jakiś efekt wow 

22 minuty temu, Ghotti napisał:

To wiem 😉 ale sam pisałeś że to nie jest jakiś efekt wow 

Wcześniej grałem z Gustard u18, który sam w sobie jest dobry ale ma dość spory jitter. Nie wiem czy podpięcie zegara zewnętrznego mu pomogło. Teraz przesiadłem się na tego C19 w wersji z OCK2 (inaczej nie zadziała, bo nie ma zegara wewnętrznego) i GentooPlayer. I tutaj jest już progres.

26 minut temu, Delirium77 napisał:

Wcześniej grałem z Gustard u18, który sam w sobie jest dobry ale ma dość spory jitter. Nie wiem czy podpięcie zegara zewnętrznego mu pomogło. Teraz przesiadłem się na tego C19 w wersji z OCK2 (inaczej nie zadziała, bo nie ma zegara wewnętrznego) i GentooPlayer. I tutaj jest już progres.

Lepiej niż gustard + zegar ?

1 godzinę temu, Ghotti napisał:

Lepiej niż gustard + zegar ?

Tak, całościowo gra lepiej. Nie wiem na ile to zaleta: Ustars c19, LHY OCK-2S, GentooPlayer i wygrzania urządzeń. Efekt finalny jest lepszy niż Gustard u18 z zegarem i PC na n100.

1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

Efekt finalny jest lepszy niż Gustard u18 z zegarem i PC na n100.

U18 wymaga wcześniejszej izolacji np. Altor, szczególnie z pc, wtedy z zegarem też potrafi dobrze zagrać.

Ustars gra bdb po i2s i AES do TDA, po coax gorzej, gdyby miał 4GB ram byłby idealny, myślę że to poziom transportów do 10k, na pewno jest znacznie lepszy od U2mini.

Godzinę temu, RCD napisał:

Chciałeś zabłysnąć ale nie wyszło, mogę zainstalować win 11

Ani trochę nie chciałem. Celowo pojawiło się 11 przy win, bo są buildy armowe. Zaciekawiło mnie, czy byś się tego podjął.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Ani trochę nie chciałem. Celowo pojawiło się 11 przy win, bo są buildy armowe. Zaciekawiło mnie, czy byś się tego podjął.

Mogę, ale po co, win 11 nie jest do audio, jak chcesz dobry system to Gentooplayer jest jednym z ciekawszych 

17 minut temu, RCD napisał:

Mogę, ale po co, win 11 nie jest do audio, jak chcesz dobry system to Gentooplayer jest jednym z ciekawszych 

Nie, dzięki, płacenie za dystrybucję linuksa to dla mnie fanaberia.

Nie do końca tak jest, twórca wkłada w projekt mnóstwo czasu, cały czas ulepsza, i masz wsparcie 24h, po za tym gra wybitnie, a cena 69eur raz na zawsze z możliwością przenoszenia raz w roku na inne urządzenie licencji, to już jest dobry bonus.

Rozumiem, ale ja tak tego nie widzę. Za granie odpowiadałby HQPlayer, albo na dedykowanym obrazie albo jakimś open source.

Kilka osób mnie pytało więc piszę 

FPGA do TDA 1541 nie sprawdza się, przy 192khz są zniekształcenia, nie da się słuchać, poniżej 192 co chwilę trzask z prawego kanału, co do dźwięku, nie warto, jest inaczej nie lepiej, scena węższa głębsza ciut więcej detali

Być może jutro, ale wątek jest dla mnie zamknięty, najwyżej napiszę ci na PW
Na razie testuje w TDA wejście i2s z IanCanada vs Ustars C19

Czemu zamknięty ? Don't give up the fight.

Wysłane z Wrocławia

17 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Czemu zamknięty ? Don't give up the fight.

Wysłane z Wrocławia

Ni poddaje się, nadal testuje i porównuję, ale pozosawiam to sobie i kilku znajomym.

Moja sugestia, jęsli będziecie zamawiali DAC TDA1541 koniecznie bierzcie wersję z i2s, poziom tego DAC przerósł moje oczekiwania, u mnie jest lepiej niż z Laiv Harmony. 

13 minut temu, RCD napisał:

Ni poddaje się, nadal testuje i porównuję, ale pozosawiam to sobie i kilku znajomym.

Moja sugestia, jęsli będziecie zamawiali DAC TDA1541 koniecznie bierzcie wersję z i2s, poziom tego DAC przerósł moje oczekiwania, u mnie jest lepiej niż z Laiv Harmony. 

Po co więc był rozwój kości DAC od tego czasu ? 😉 Nasza cywilizacja jest szalenie nieefektywna ... 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

Po co więc był rozwój kości DAC od tego czasu ? 😉 Nasza cywilizacja jest szalenie nieefektywna ... 😉 

A skąd wiadomo co siedziw tym Laiv? Może PCM63, PCM58? Poza tym wszystko można skopiować jest technologia, jednemu lepiej gra Sabre innemu AKM a mnie R2R, a to że z tamtej epoki i jeszcze zrobione w Chinach przez grupę ogarniętych DIYowców, no cóż, mnie się podoba i tyle. 

• Pokaż nowe odpowiedzi