Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541A pogromca nowoczesnych DAC?

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, pmcomp napisał:

Mutec MC-3+USB.

I po temacie.

BTW ten klocek potrafi duuużo więcej niż reclocking zegara 10MHz.

Zapraszam z Twoim kablem, porównamy do mojego "goownianego" jak biega po nich sinusoida 10 MHz 😉 . Stawiam, że nie będzie żadnej różnicy.

Są DACki,  które przyjmują 10 MHz. Ale na pewno nie tanie i nie chińskie 😉 .

To jestem ciekaw czy mając świetny zegar podłączony do Gustarda jest sens podawać sygnał coaxial na jakiś dak (załóżmy, że odbiornika jitter 50 ps), czy dopiero zapodanie sygnału po hdmi i2s pokarze różnice?

Edytowane przez Delirium77

Mialem tego MUTEC-a i sprzedałem bez większego bólu. Podstawowa wada to zasilacz impulsowy który wyraźnie degradował brzmienie.  Ma on sens jeśli trzeba zsynchronizować kilka urządzeń przez World Clock, ale jako czysty DDC z wyjściem spdif do DAC nie polecam. Używałem go bez zewnętrznego zegara więc może to miało wpływ na negatywny odbiór.

Edytowane przez pit66
37 minut temu, pit66 napisał:

Mialem tego MUTEC-a i sprzedałem bez większego bólu. Podstawowa wada to zasilacz impulsowy który wyraźnie degradował brzmienie.  Ma on sens jeśli trzeba zsynchronizować kilka urządzeń przez World Clock, ale jako czysty DDC z wyjściem spdif do DAC nie polecam. Używałem go bez zewnętrznego zegara więc może to miało wpływ na negatywny odbiór.

Alez zaden problem podlaczyc zewnetrz.

Np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BTW nie kazdy zasilacz impulsowy jest zly 😉 . 

Korzystam z niego na codzien jako reclocker i jako odswieżacz sygnalu zegara w SPDIF. Wysterowany zewnetrznym rubidem 10 MHz. I on robi reclocking nie tylko na word clock ale rowniez na inne czestotliwosci np. dla chinskich DACów przy krotnosci x256 i x512.

Znasz lepszy reclocker 10 MHz na word clock i wyzsze (11/12 i 22/24) niz ten Mutec za kwote ponizej 10 tys PLN? Bo ja sobie nie przypominam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Prosze, inny projekt oparty na baaardzo znanym PSU:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeden z chińskich sprzedawców zapiera się że LHY S będzie działał z moim TDA1541A, kilku innych że nie będzie działał i bądź tu mądry

40 minut temu, pmcomp napisał:

Znasz lepszy reclocker 10 MHz na word clock i wyzsze (11/12 i 22/24) niz ten Mutec za kwote ponizej 10 tys PLN? Bo ja sobie nie przypominam.

Słyszalne różnice vs FOS 3?

W dniu 19.12.2024 o 11:11, RCD napisał:

Pytałem kilku sprzedawców DAC TDA1541A czy zegar LHY AUDIO OCK-2S będzie działał z moim DAC i twierdzą że nie, sam już nie wiem.

Ten

Ukryta Zawartość

Tez zegar daje na wyjsciu jedynie 10MHz.

4 minuty temu, carlos med napisał:

Słyszalne różnice vs FOS 3?

Nie porownywalem.

Ja Muteca zostawilem z powodow jego innych funkcjonalnosci, z ktorych korzystam. 

W dniu 8.12.2024 o 12:12, RCD napisał:

Czego bym nie słuchał z plików to wszystko do DAC idzie 192khz lub 96khz, nic w zegrze nie muszę przestawiać. Nie wiem czy ten zegar nie dobiera sobie sam częstotliwości, z tyłu ma dwa wejścia i to z napisem DAC zalecane jest z ustawieniem 12M, jak włączę płytę CD to na 12M nie mam żadnych zniekształceń czy trzasków, gram z zegarem mod wczoraj więc muszę to jeszcze przećwiczyć...

To juz teraz powinienes wiedziec dlaczego ten zegar nie zagra z twoim TDA. Bo ma na wyjsciu 10MHz, a twoj TDA przyjmuje 11/12 MHz.

🙂 .

Ukryta Zawartość

12 minut temu, pmcomp napisał:

Nie porownywalem.

Ja Muteca zostawilem z powodow jego innych funkcjonalnosci, z ktorych korzystam. 

Wydawało mi sie , że kiedyś miałeś wątek gdzie po zakupie FOS 3 je porównywałeś, ale nie pamiętam wniosków. 

28 minut temu, RCD napisał:

Jeden z chińskich sprzedawców zapiera się że LHY S będzie działał z moim TDA1541A, kilku innych że nie będzie działał i bądź tu mądry

Kupujesz właśnie taki FOS 3 i masz problem rozwiązany.  U mnie się sprawdza i nie kosztuje majątku, a myślę,  że OCXO w LHY OCK2 lub jak chcesz jeszcze lepiej OCK2S jest lepszy niż w Twoim zegarze.

9 minut temu, carlos med napisał:

Wydawało mi sie , że kiedyś miałeś wątek gdzie po zakupie FOS 3 je porównywałeś, ale nie pamiętam wniosków. 

Być może, nie pamietam. Zapewne byly to tylko wrazenia bez porownania leb w leb czy w testach ABX.

Zawsze mozesz zakupic Muteca w Thomann.pl, masz 14 dni na zwrot i samemu sprawdzić 🙂 .

Smieszne jest, ze wersja czarna jest o 500 zl drozsza

😂😂😂

Edytowane przez pmcomp

13 minut temu, pmcomp napisał:

Smieszne jest, ze wersja czarna jest o 500 zl drozsza

Widocznie bardziej audio-exclusive...😀

42 minuty temu, pmcomp napisał:

A jakich czestotliwosci potrzebuje twoj TDA1541?

Coś takiego 

When playing 44.1/88.2/176.4k sampling frequency audio input, select 11M (11.2896MHz) signal, and when playing 48/96/192K, select 12M (12.288MHz) signal.

26 minut temu, carlos med napisał:

Kupujesz właśnie taki FOS 3 i masz problem rozwiązany.  U mnie się sprawdza i nie kosztuje majątku, a myślę,  że OCXO w LHY OCK2 lub jak chcesz jeszcze lepiej OCK2S jest lepszy niż w Twoim zegarze.

Podasz mi link do tego zegara 

Taki?

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś taki zegar i działał mocno słyszalnie na dźwięk z moim Etherregen 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, RCD napisał:
37 minut temu, carlos med napisał:

Taki?

Tak. Tylko zobacz sobie częstotliwości w wersji czarnej i zielonej i wybierz właściwą dla siebie.

27 minut temu, RCD napisał:

When playing 44.1/88.2/176.4k sampling frequency audio input, select 11M (11.2896MHz) signal, and when playing 48/96/192K, select 12M (12.288MHz) signal.

Dokladnie ci to wczesniej opisalem (byc moze w tym drugim watku). Ty korzystales tylko z jednej z tych czestotliwosci poniewaz resamplujesz czestotliwosc sygnalu audio, co ja osobiscie uwazam za blad.

27 minut temu, RCD napisał:

Taki?

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś taki zegar i działał mocno słyszalnie na dźwięk z moim Etherregen 

Ukryta Zawartość

Bo ty masz z tego skorzystac jako z reclockera z zewnerznego zegara 10 MHz, a nie jako z zegara. 

@carlos med napisal ostatnio wyraznie, ze ten wbudowany zegar jest slaby. Ten drugi zegar z linku ma na wyjsciu jedynie 10 MHz i moduł OCXO jest identyczny jak w wersji z reclockerem. Nalezy uzyc lepszego zegara 10 MHz, byc moze tego Chinola LHY OCK2. Nie wiem, nie znam go.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

U mnie LHY OCK2  z FOS 3 ( tylko jako reclocker) wnosi poprawę nawet z Esoteric P-03, który raczej ma lepszy zegar niz ten DAC na TDA1541 , ale najbardziej spektakularny efekt jest kiedy z FOS 3 sygnał zegara idzie do transportu CD i do DAC.

56 minut temu, pmcomp napisał:

Dokladnie ci to wczesniej opisalem (byc moze w tym drugim watku). Ty korzystales tylko z jednej z tych czestotliwosci poniewaz resamplujesz czestotliwosc sygnalu audio, co ja osobiscie uwazam za blad.

To  wtakim razie czy jest jakiś zegar który będzie działał z moim TDA i gdzie nie trzeba będzie nic przełączać? No i oczywiście ma być lepszy niż ten co mam na crystek 575?

30 minut temu, carlos med napisał:

U mnie LHY OCK2  z FOS 3 ( tylko jako reclocker) wnosi poprawę nawet z Esoteric P-03, który raczej ma lepszy zegar niz ten DAC na TDA1541 , ale najbardziej spektakularny efekt jest kiedy z FOS 3 sygnał zegara idzie do transportu CD i do DAC.

Rozumiem, czyli musiałbym zakupić LHY OCK2 + FOS 3, bo mój DAC nie ma wejścia 10mhz, takie połączenie jak u ciebie

1 minutę temu, RCD napisał:

To  wtakim razie czy jest jakiś zegar który będzie działał z moim TDA i gdzie nie trzeba będzie nic przełączać? No i oczywiście ma być lepszy niż ten co mam na crystek 575?

Chyba nie ma wg mnie. Już zostaw tego Crysteka i ciesz się, że dak działa do 192khz. Podejrzewam, że zainwestujesz w jakiś interface USB i zegar, zapłacisz conajmniej 7 tys. a efekt będzie niewspółmierny do budżetu. Ten Crystek nie jest zły. Porównaj sobie noty katalogowe jego i cchd975/as318. Kosmicznej różnicy nie ma.

4 minuty temu, Delirium77 napisał:

Chyba nie ma wg mnie. Już zostaw tego Crysteka i ciesz się, że dak działa do 192khz.

Masz rację, może powiem chińczykom żeby zrobili lepszy zegar do tego TDA to go kupię 🙂 

24 minuty temu, RCD napisał:

Nie ma. Bo to „wina” Twojego DACa, a nie zrodla czy zegara. Bo taki DAC powinien mieć albo dwa wejscia zegara w zleznosci od czestotliwosci probkowania materialu muzycznego albo wejscie zegara wzorcowego 10 MHz. Po to wlasnie go wymyslono.

Nie martw się, w moim dCS Debussy tez muszę ręcznie przełączać zegar 😉 i muszę z tym żyć. Dlatego ostatnio czesciej stosuje opcję regeneracji sygnalu zegara w SPDIF, ktora ma wspomniany wczesniej Mutec. A Muteca steruje zegarem wzorcowym 10 MHz.

Mysle, ze niedlugo Chinole do tego dojrzeją ale … DACki zdrozeja bo będa musialy mieć w sobie odpowiednie reclockery. I to dobre jakosciowo.

🙂 .

24 minuty temu, RCD napisał:

Rozumiem, czyli musiałbym zakupić LHY OCK2 + FOS 3, bo mój DAC nie ma wejścia 10mhz, takie połączenie jak u ciebie

Tak.

Zegar 10 MHz plus reclocker. Tak ma @carlos med i tak mam ja.

O tej wiedzy pisalem już co najmniej siedem lat temu ale wtedy „nikt nie slyszał wplywu zegarow”. Ale ten marekting dziala 🤭, teraz wszyscy zegarują.

Edytowane przez pmcomp

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie ma. Bo to „wina” Twojego DACa, a nie zrodla czy zegara. Bo taki DAC powinien mieć albo dwa wejscia zegara w zleznosci od czestotliwosci probkowania materialu muzycznego albo wejscie zegara wzorcowego 10 MHz. Po to wlasnie go wymyslono.

Nie martw się, w moim dCS Debussy tez muszę ręcznie przełączać zegar 😉 i muszę z tym żyć. Dlatego ostatnio czesciej stosuje opcję regeneracji sygnalu zegara w SPDIF, ktora ma wspomniany wczesniej Mutec. A Muteca steruje zegarem wzorcowym 10 MHz.

Mysle, ze niedlugo Chinole do tego dojrzeją ale … DACki zdrozeja bo będa musialy mieć w sobie odpowiednie reclockery. I to dobre jakosciowo.

🙂 .

Spoko, bez zegara też grają zacnie, a co do ceny to niestety ale już drożeją TDA 100$ w górę, to samo PCM63, PCM1701 brak, okazje na tanie świetnie grające DAC kończą się. 

5 minut temu, RCD napisał:

Spoko, bez zegara też grają zacnie, a co do ceny to niestety ale już drożeją TDA 100$ w górę, to samo PCM63, PCM1701 brak, okazje na tanie świetnie grające DAC kończą się. 

Dlatego zakupilem tego z PCM1701. Z TDA1541 na pokladzie mam starego Philipsa CD 🙂 . Baaardzo zacny dzwiek, ktory mi osobiscie bardzo pasuje. I pacz Pan, nie ma żadnego wejscia zegara 😂😂😂😱😳😇🤫🤭.

Edytowane przez pmcomp

czyli ...... bo się pogubiłem 😄 można kupić LHY OCK2s ALE pomiędzy DAC i a LHY potrzebne jest KOLEJNE 😄 urządzenie które zmieni częstotliwość zegara w DAC na 10hz? Zgadza się? 😄 

7 minut temu, Ghotti napisał:

czyli ...... bo się pogubiłem 😄 można kupić LHY OCK2s ALE pomiędzy DAC i a LHY potrzebne jest KOLEJNE 😄 urządzenie które zmieni częstotliwość zegara w DAC na 10hz? Zgadza się? 😄 

Yes. Ale uważaj, ....jak już raz podłączysz wszystko ... nie ma odwrotu.

31 minut temu, pmcomp napisał:

Z TDA1541 na pokladzie mam starego Philipsa CD 🙂 . Baaardzo zacny dzwiek, ktory mi osobiscie bardzo pasuje.

Miałem Grundig CD-8400 MKII na TDA1541A ależ to grało, zauroczyłem się w nim, i stąd teraz DAC na tej kości, oj wciąga 🙂 

2 minuty temu, Ghotti napisał:

tzn?

Tzn lepiej nie próbuj, chyba że chcesz pozbyć się 5k 😉 

2 minuty temu, RCD napisał:

Miałem Grundig CD-8400 MKII na TDA1541A ależ to grało, zauroczyłem się w nim, i stąd teraz DAC na tej kości, oj wciąga 🙂 

Tzn lepiej nie próbuj, chyba że chcesz pozbyć się 5k 😉 

no własnie tak to wygląda 😉 pytanie czy tutaj idzie aż tyle jakości czy nie lepiej to zainwestować w DACa =] 

z tego co widze to nie ma DAC na zegarze 10hz?!

4 minuty temu, RCD napisał:

Tzn lepiej nie próbuj, chyba że chcesz pozbyć się 5k

Każda złotówka warta tego co w zamian dostajesz.  IMO

4 minuty temu, carlos med napisał:

Każda złotówka warta tego co w zamian dostajesz.  IMO

a nie ma DAC z zegarem 10hz?

Tak z ciekawości streamer też ma wejscie na zegar jakis?

• Pokaż nowe odpowiedzi